Πώς να ανοίξετε το τερματικό σε Mac

Ενώ χρησιμοποιείτε Mac, μερικές φορές χρειάζεται να ψάξετε βαθιά στις ρυθμίσεις ή ίσως να ολοκληρώσετε ορισμένες εργασίες γραμμής εντολών επιπέδου προγραμματιστή. Για αυτό, θα χρειαστείτε την εφαρμογή Terminal για πρόσβαση στη γραμμή εντολών στο macOS. Δείτε πώς να το εκκινήσετε.

Πώς να ανοίξετε το τερματικό χρησιμοποιώντας την Αναζήτηση Spotlight

Ίσως ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να ανοίξετε το Terminal είναι μέσω του Spotlight Search. Για να εκκινήσετε το Spotlight, κάντε κλικ στο εικονίδιο του μικρού μεγεθυντικού φακού στη γραμμή μενού σας (ή πατήστε Command+Space).

  Επιλέξτε ποια εικόνα θα εμφανίζεται όταν κάνετε tweet έναν σύνδεσμο

Όταν εμφανιστεί η γραμμή αναζήτησης Spotlight στην οθόνη σας, πληκτρολογήστε “terminal.app” και πατήστε Επιστροφή. Ή μπορείτε να κάνετε κλικ στο εικονίδιο Terminal.app που εμφανίζεται.

Ανοίξτε το Spotlight Searcha και πληκτρολογήστε

Το τερματικό θα ξεκινήσει και θα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε.

Πώς να ανοίξετε το τερματικό από το Launchpad

Μπορείτε επίσης να ανοίξετε γρήγορα το Terminal από το Launchpad. Εάν έχετε το Launchpad στο dock σας, κάντε κλικ στο εικονίδιο του πυραυλοπλοίου—ή πατήστε το «F4» στο πληκτρολόγιό σας για να το εκκινήσετε.

Όταν ανοίξει το Launchpad, πληκτρολογήστε “Terminal” και πατήστε επιστροφή. Ή μπορείτε να κάνετε κλικ στο εικονίδιο “Τερματικό”.

  Usenet ή Torrents, ποιο είναι καλύτερο για λήψη;

Ανοίξτε το Launchpad και πληκτρολογήστε

Η εφαρμογή Terminal θα ανοίξει.

Πώς να ανοίξετε το τερματικό από το φάκελο των εφαρμογών σας

Εάν προτιμάτε να ξεκινήσετε το Terminal από το εικονίδιο προγράμματος στο Finder, θα το βρείτε συνήθως στο φάκελο /Applications/Utilities. Αυτή είναι η προεπιλεγμένη θέση του σε νέες εγκαταστάσεις του macOS.

Για να ανοίξετε το Terminal από το φάκελο Εφαρμογές, κάντε κλικ στην επιφάνεια εργασίας σας για να εστιάσετε το Finder. Στη γραμμή μενού, κάντε κλικ στο «Μετάβαση» και επιλέξτε «Εφαρμογές».

Κάντε κλικ

Ο φάκελος Εφαρμογές θα ανοίξει. Κάντε κύλιση μέχρι να βρείτε το φάκελο “Βοηθητικά προγράμματα”. Κάντε διπλό κλικ στο φάκελο “Βοηθητικά προγράμματα” για να τον ανοίξετε. Στο εσωτερικό, θα βρείτε το Terminal.

  Πώς να μετακινήσετε ένα παράθυρο εκτός οθόνης στην κύρια οθόνη σας

Κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο Terminal.app και το Terminal θα ανοίξει.

Διατηρήστε το τερματικό στο Dock σας για ταχύτερη πρόσβαση

Μετά την εκκίνηση του Terminal, εάν θέλετε να αποκτήσετε ξανά γρήγορη πρόσβαση σε αυτό στο μέλλον, μπορείτε να επιλέξετε να διατηρήσετε το εικονίδιό του στο Dock σας. Απλώς κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο Terminal στο Dock σας και επιλέξτε «Επιλογές > Διατήρηση στο Dock». Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να εκτελέσετε το Terminal, απλώς κάντε κλικ στο εικονίδιο του Dock. Διασκεδάστε στη γραμμή εντολών!

Ξεκινώντας με το macOS Catalina, το προεπιλεγμένο κέλυφος της γραμμής εντολών είναι το Zsh, αλλά μπορείτε να επιστρέψετε στο κέλυφος Bash εάν το προτιμάτε.