Πώς να ανοίξετε και να εξαγάγετε αρχεία RAR από οποιαδήποτε συσκευή

Με την άνοδο του Διαδικτύου, η συμπίεση αρχείων για σκοπούς μεταφόρτωσης και λήψης έχει γίνει σχετικά συνηθισμένη. Ένα από αυτά τα πρότυπα συμπίεσης είναι η επέκταση .rar, η οποία μπορεί να δημιουργήσει πιο πυκνά συσκευασμένα αρχεία από άλλες μορφές.

Σε αυτό το άρθρο, θα δείτε τον ευκολότερο τρόπο εξαγωγής αρχείων RAR στη συγκεκριμένη πλατφόρμα σας.

Χρησιμοποιώντας WinRAR

Το πιο εμφανές πρόγραμμα που θα χρησιμοποιηθεί κατά την εξαγωγή αρχείων “.rar” θα ήταν WinRAR. Η επέκταση είναι ιδιόκτητη, τελικά. Αν και τεχνικά, πρέπει να πληρώσετε για το πρόγραμμα μετά τη δοκιμαστική περίοδο των 40 ημερών, το WinRAR δεν απενεργοποιεί ποτέ καμία από τις βασικές λειτουργίες του προγράμματος. Επομένως, μπορείτε να κάνετε λήψη της δοκιμής και, στη συνέχεια, να συνεχίσετε να τη χρησιμοποιείτε επ’ αόριστον.

Όταν χρησιμοποιείτε το WinRAR, εξάγετε αρχεία κάνοντας τα εξής:

  • Επιλογή 1: Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο και επιλέξτε «Εξαγωγή αρχείων…» για να ανοίξετε το μενού εξαγωγής. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε «Εξαγωγή εδώ» για να αποσυμπιέσετε όλα τα αρχεία στον τρέχοντα κατάλογο ή «Εξαγωγή σε [folder name]” για να χρησιμοποιήσετε το τρέχον όνομα “.rar” ως φάκελο εξαγωγής.
  • Επιλογή 2: Στο WinRAR, κάντε κλικ στο “Αρχείο” και μετά στο “Άνοιγμα αρχείου”. Περιηγηθείτε στους φακέλους σας για να βρείτε το αρχείο που θέλετε να ανοίξετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί «Εξαγωγή σε».
  • Επιλογή 3: Κάνοντας διπλό κλικ σε ένα αρχείο RAR στον Explorer θα ανοίξει επίσης αυτόματα στο παράθυρο WinRAR. Από εδώ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί “Εξαγωγή σε” κανονικά.
  • Χρησιμοποιώντας το WinZip

    Ένα άλλο δημοφιλές εργαλείο αρχειοθέτησης, WinZip, είναι ένας από τους σημαντικότερους ανταγωνιστές της WinRAR. Το WinZip είναι επίσης μια επί πληρωμή εφαρμογή, αλλά μια δοκιμαστική έκδοση είναι διαθέσιμη για λήψη. Σε αντίθεση με το WinRAR, ωστόσο, το WinZip θα σας κλειδώσει από το πρόγραμμα μετά τη λήξη της δοκιμαστικής περιόδου. Αρχεία αρχείων όπως Zip, 7Zip και RAR μπορούν να ανοίξουν από το πρόγραμμα.

    Εάν έχετε εγκαταστήσει το WinZip, μπορείτε να ανοίξετε τα αρχεία κάνοντας τα εξής:

  • Επιλογή 1: Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο RAR, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από το εικονίδιο “WinZip” και, στη συνέχεια, επιλέξτε “Αποσυμπίεση σε…”, “Αποσυμπίεση σε εδώ” ή “Αποσυμπίεση σε φάκελο [folder directory/name].»
  • Επιλογή 2: Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο RAR, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από το εικονίδιο «Άνοιγμα με» και, στη συνέχεια, επιλέξτε «WinZip» ή «Επιλέξτε άλλη εφαρμογή» εάν δεν περιλαμβάνεται στη λίστα και, στη συνέχεια, εξαγάγετε το RAR από το WinZip.
  • Επιλογή 3: Κάντε διπλό κλικ στο αρχείο RAR απευθείας στον Explorer για να το ανοίξετε στο WinZip και, στη συνέχεια, επιλέξτε μια επιλογή εξαγωγής.
  • Χρησιμοποιώντας 7-Zip

    Τόσο το δωρεάν λογισμικό όσο και το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, το 7-Zip έχει γίνει το εργαλείο αρχειοθέτησης της επιλογής για τους χρήστες υπολογιστών εδώ και λίγο καιρό. Επειδή δεν κοστίζει τίποτα και είναι συμβατό με όλους τους άλλους τύπους αρχείων αρχειοθέτησης, πολλοί χρήστες συνιστούν τη λήψη του προγράμματος εγκατάστασης 7-Zip. Εάν έχετε 7-Zip, μπορείτε να ανοίξετε αρχεία αρχειοθέτησης κάνοντας τα εξής:

      50 πιο όμορφες εικόνες ταπετσαρίας
  • Επιλογή 1: Κάντε δεξί κλικ σε έναν αρχειοθετημένο φάκελο στον Explorer, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από την επιλογή μενού “7-Zip” και, στη συνέχεια, επιλέξτε “Εξαγωγή αρχείων…” για να ανοίξετε το μενού εξαγωγής. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε «Εξαγωγή εδώ» για να αποσυμπιέσετε όλα τα αρχεία στον τρέχοντα κατάλογο ή «Εξαγωγή σε [folder name]” για αποσυμπίεση ως φάκελο.
  • Κάντε δεξί κλικ στον αρχειοθετημένο φάκελο στον Explorer, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από την επιλογή μενού “7-Zip”, επιλέξτε “Άνοιγμα αρχείου” για να ανοίξετε το παράθυρο της εφαρμογής 7-Zip και, στη συνέχεια, επιλέξτε την επιλογή εξαγωγής.

  • Επιλογή 3: Κάντε διπλό κλικ στο φάκελο RAR χρησιμοποιώντας τον Explorer για να τον ανοίξετε σε 7-Zip, μετά κάντε κλικ στο κουμπί “Εξαγωγή” στο επάνω μενού και επιλέξτε μια θέση φακέλου για να αποσυμπιέσετε το αρχείο.

  • Υπάρχουν εκδόσεις macOS για τα εργαλεία αρχειοθέτησης επί πληρωμή, συγκεκριμένα WinZip και WinRAR, τα οποία χρησιμοποιούνται παρόμοια με τις εκδόσεις τους για υπολογιστή. Επιπλέον, το macOS διαθέτει ένα ενσωματωμένο πρόγραμμα Archive Utility που σας επιτρέπει να εξάγετε αρχεία αρχειοθέτησης χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή.

    1. Χρήση του ενσωματωμένου βοηθητικού προγράμματος αρχειοθέτησης

    Κάντε διπλό κλικ στο αρχείο αρχειοθέτησης. Δεν χρειάζονται επιπλέον εντολές καθώς το Archive Utility εκκινείται αυτόματα. Εάν αλλάξετε το όνομα του αρχείου αρχειοθέτησης, ο φάκελος που θα εξαχθεί θα είναι ίδιος με το όνομα του αρχείου αρχειοθέτησης.

    2. Χρησιμοποιώντας Unarchiver

    Μια δωρεάν εφαρμογή αρχειοθέτησης με εύκολη λήψη από το Mac App Store, είναι πιο ευέλικτη από το εγγενές εργαλείο αρχειοθέτησης στο macOS. Το Unarchiver είναι επίσης συμβατό με πολλούς περισσότερους τύπους αρχείων αρχειοθέτησης. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο και επειδή είναι δωρεάν, δεν υπάρχει λόγος να μην το εγκαταστήσετε. Για να το κάνετε αυτό, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Ανοίξτε το Unarchiver.
  • Κάντε κλικ στο Αρχείο στο μενού.
  • Επιλέξτε αν θα γίνει Unarchive στον τρέχοντα φάκελο, Unarchive to Desktop ή Unarchive to. Η τελευταία επιλογή σάς επιτρέπει να καθορίσετε την τοποθεσία για να τοποθετήσετε τα αρχεία σας.
  • Επιλέξτε το αρχείο που θέλετε να εξαγάγετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Unarchive.
  • Το εξαγόμενο αρχείο θα πρέπει να εμφανίζεται ως φάκελος με το όνομα του αρχικού αρχείου.
  • Το Chromebook είναι μια μάλλον περιορισμένη πλατφόρμα. Από προεπιλογή, δεν μπορούν να εγκατασταθούν πρόσθετα προγράμματα σε αυτήν, εκτός εάν η εφαρμογή έχει εγκριθεί από την Google. Ευτυχώς για όσους θέλουν να εξαγάγουν αρχεία, δεν χρειάζονται πραγματικά πρόσθετα προγράμματα, καθώς το Chrome OS έχει υποστήριξη αρχειοθέτησης από προεπιλογή. Για να εξαγάγετε ένα αρχείο στο Chromebook, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Κάντε διπλό κλικ στο αρχείο RAR που θέλετε να ανοίξετε. Το Chrome OS θα προσαρτήσει αυτό το αρχείο σαν να ήταν εξωτερική μονάδα δίσκου. Αυτό είναι φυσιολογικό. Κάντε κλικ στο αρχείο αρχειοθέτησης από το μενού στα αριστερά.
  • Θα εμφανιστεί η λίστα με τα αρχεία που βρίσκονται μέσα στο αρχείο. Επιλέξτε τα αρχεία που θέλετε να εξαγάγετε. Επιλέξτε Αντιγραφή.
  • Πλοηγηθείτε στον προτιμώμενο φάκελο προορισμού μας. Κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Επικόλληση εδώ.
  • Εξάγετε το αρχείο αρχειοθέτησης για να το αφαιρέσετε από το μενού της προσαρτημένης μονάδας. Μπορείτε να διαγράψετε το αρχείο εάν δεν το χρειάζεστε πλέον, διαφορετικά κλείστε το παράθυρο.
  •   Πώς να προσθέσετε μια παύλα ή μια διακεκομμένη διαδρομή σε σχήματα και μονοπάτια στο Photoshop

    Εναλλακτικά, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το Google Play Store στο Chromebook σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση στο κατάστημα για εργαλεία αρχειοθέτησης RAR που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την εξαγωγή αρχείων αρχειοθέτησης. Ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς θα παρατίθενται στις παρακάτω Εφαρμογές Android.

    Πώς να εξάγετε αρχεία RAR σε μια συσκευή Android

    Καθώς οι συσκευές Android είναι, από τη φύση τους, κινητές συσκευές, η λήψη συμπιεσμένων αρχείων μπορεί να γίνει απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί η εξάντληση των ορίων δεδομένων του προγράμματος κινητής τηλεφωνίας. Για Android, η πλειονότητα των εργαλείων που απαιτούνται για το άνοιγμα των αρχείων μπορεί να ληφθεί από το Google Play Store. Συγκεκριμένα μοντέλα συσκευών μπορεί να συνοδεύονται από το δικό τους λογισμικό αρχειοθέτησης σύμφωνα με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις τους, αλλά συνήθως δεν υπάρχουν από προεπιλογή. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές από το Play Store είναι:

    1. RAR

    Ένα πρόγραμμα συμπίεσης all-in-one, αρχειοθέτηση, εξαγωγή και βασικός εξερευνητής αρχείων, η εφαρμογή RAR μπορεί εύκολα να ανοίξει οποιονδήποτε τύπο αρχείου. Με περισσότερες από 700.000 κριτικές που του δίνουν 4,4 από 5 αστέρια, είναι αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες εφαρμογές αρχειοθέτησης στο Android. Η εκκίνηση της εφαρμογής ανοίγει έναν εξερευνητή αρχείων που σας επιτρέπει να αναζητήσετε το αρχείο που θέλετε να εξαγάγετε. Οι επιλογές εξαγωγής βρίσκονται στο μενού στην κορυφή.

    2. ZArchiver

    Μια άλλη δημοφιλής εφαρμογή με 4,5 αστέρια που αξιολογούνται από περισσότερους από 600.000 χρήστες, αυτό το απλό εργαλείο αρχειοθέτησης κάνει τη δουλειά του εξαιρετικά καλά. Για να εξαγάγετε ένα αρχειοθετημένο αρχείο, ανοίξτε το μέσα στην εφαρμογή και, στη συνέχεια, επιλέξτε πού θέλετε να αποσυμπιεστούν τα αρχεία.

    3. Διαχείριση αρχείων RS

    Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εφαρμογές, το RS File Manager είναι ένας πλήρως εξοπλισμένος εξερευνητής αρχείων με λειτουργικότητα αρχειοθέτησης. Εάν θέλετε να κατεβάσετε μια εφαρμογή που είναι κάτι περισσότερο από ένα εργαλείο εξαγωγής, αυτό μπορεί να είναι στο δρομάκι σας. Πατώντας σε ένα αρχείο αρχειοθέτησης από το RS File Manager, έχετε την επιλογή να το εξαγάγετε στην τοποθεσία της επιλογής σας.

    Σε αντίθεση με το Android, το iPhone έρχεται με αρχειοθέτηση από προεπιλογή. Δυστυχώς, αυτό υποστηρίζει μόνο εγγενώς αρχεία Zip. Για να ανοίξετε αρχεία RAR ή αρχεία 7Zip, θα πρέπει να κάνετε λήψη λογισμικού τρίτων από το Apple App Store.

      Προστασία εφαρμογών με κωδικό πρόσβασης και ρυθμίσεις διαχείρισης από το App Switcher [Jailbreak]

    1. iZip

    Μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές για την εξαγωγή αρχειοθετημένων αρχείων όπως το RAR, το Zip και το 7Zip, το iZip είναι ένα δωρεάν εργαλείο που ολοκληρώνει την εργασία εξαιρετικά καλά. Για να ανοίξετε ένα αρχείο RAR χρησιμοποιώντας το iZip, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Ανοίξτε την εφαρμογή iZIp.
  • Επιλέξτε Πρόγραμμα περιήγησης εγγράφων.
  • Εντοπίστε το αρχειοθετημένο αρχείο σας και, στη συνέχεια, πατήστε σε αυτό.
  • Στα αναδυόμενα παράθυρα που σας ζητούν να ανοίξετε το αρχείο, πατήστε ΝΑΙ.
  • Όταν σας ζητηθεί να αποσυμπιέσετε όλα τα αρχεία, πατήστε OK.
  • Το αρχείο θα εξαχθεί στο φάκελο Αρχεία του iZip. Μπορείτε να δείτε τα ασυμπίεστα αρχεία εκεί.
  • 2. Ανοίγω φερμουάρ

    Μια άλλη δημοφιλής εφαρμογή αρχειοθέτησης, το Unzip είναι εύχρηστο και μπορεί να εξαγάγει αρχεία RAR κάνοντας τα εξής:

  • Ανοίξτε την εφαρμογή Αρχεία στο iPhone σας.
  • Εντοπίστε το αρχείο αρχειοθέτησής σας και, στη συνέχεια, πατήστε παρατεταμένα μέχρι να εμφανιστεί ένα μενού. Επιλέξτε Κοινή χρήση.
  • Κάντε κύλιση προς τα δεξιά μέχρι να δείτε Περισσότερα. Πατήστε στο εικονίδιο με τις τρεις κουκκίδες.
  • Πατήστε Αποσυμπίεση.
  • Ανοίξτε το Unzip και μετά πατήστε στο όνομα του αρχείου που μοιραστήκατε. Αυτό θα δημιουργήσει έναν νέο φάκελο με το όνομα του αρχείου RAR. Τώρα μπορείτε να περιηγηθείτε στα ασυμπίεστα αρχεία από εδώ.
  • Πρόσθετες συχνές ερωτήσεις

    Ακολουθούν μερικές συχνές ερωτήσεις που εμφανίζονται συχνά όταν συζητείται ο τρόπος εξαγωγής αρχείων RAR.

    1. Γιατί χρησιμοποιούνται αρχεία RAR αντί για αρχεία zip;

    Αν και και οι δύο μορφές συμπίεσης εκτελούν τις ίδιες λειτουργίες, τα αρχεία RAR είναι πιο βελτιστοποιημένα.

    Η συμπίεση RAR είναι πιο πυκνή από αυτήν του Zip και του 7Zip, με αποτέλεσμα μικρότερα αρχειοθετημένα αρχεία. Αν και η διαφορά μπορεί να μην είναι τόσο αισθητή για μικρότερα μεγέθη αρχείων, όταν προσπαθείτε να αρχειοθετήσετε gigabyte δεδομένων, η αντίθεση είναι πολύ πιο εμφανής.

    2. Σε τι ακριβώς χρησιμοποιούνται τα αρχεία RAR;

    Τα αρχεία RAR χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μείωση του όγκου των δεδομένων που καταναλώνονται είτε με τη μεταφόρτωση είτε τη λήψη αρχείων. Ανάλογα με το πρόγραμμα δεδομένων σας, το εύρος ζώνης μπορεί να είναι υψηλότερο και η ελαχιστοποίηση του μεγέθους ενός αρχείου είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε υπό έλεγχο τη χρήση δεδομένων. Εάν ανεβάζετε ή κατεβάζετε συνεχώς αρχεία, η αρχειοθέτησή τους εκ των προτέρων μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά και η μορφή RAR προσφέρει τον καλύτερο ρυθμό συμπίεσης

    Ακόμα μια πολύ δημοφιλής μορφή αρχείου

    Αν και υπάρχουν πλέον διαθέσιμες νεότερες μορφές αρχειοθέτησης που προσφέρουν δωρεάν λειτουργίες αρχειοθέτησης ανοιχτού κώδικα, η επέκταση RAR εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλής. Ο καλύτερος ρυθμός συμπίεσής του, μαζί με τη φαινομενικά ατελείωτη δοκιμαστική έκδοση του προγράμματος WinRAR, έχει συμβάλει σημαντικά στην παράταση της διάρκειας ζωής αυτής της μορφής δεκαετιών.

    Γνωρίζετε άλλους τρόπους για τον τρόπο εξαγωγής αρχείων RAR; Μοιραστείτε τις σκέψεις σας στην παρακάτω ενότητα σχολίων.