Πώς να ανοίξετε εξ αποστάσεως μια εφαρμογή GUI με PuTTY

Θέλετε να αποκτήσετε απομακρυσμένη πρόσβαση σε μια μηχανή Linux και να εκκινήσετε μια γραφική εφαρμογή; Το PuTTY στη διάσωση, χάρη στην επιλογή “ενεργοποίηση προώθησης X11”. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ακόμη και από τα Windows—το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εγκαταστήσετε γρήγορα έναν διακομιστή X.

Το πρόγραμμα PuTTY γράφτηκε αρχικά για Windows, πρίν 20 χρόνια. Έκτοτε έχει μεταφερθεί σε πολλές άλλες πλατφόρμες. Είναι μια γραφική εφαρμογή που παρέχει παράθυρο τερματικού και απομακρυσμένη σύνδεση με άλλους υπολογιστές. Συνήθως, η σύνδεση γίνεται χρησιμοποιώντας SSH, αλλά υποστηρίζονται άλλα πρωτόκολλα.

Εκτός από την παραδοσιακή διεπαφή γραμμής εντολών του παραθύρου τερματικού, το PuTTY μπορεί να διαμορφωθεί για να ανοίγει γραφικές εφαρμογές στον απομακρυσμένο υπολογιστή.

Εγκατάσταση PuTTY

Εάν το PuTTY δεν είναι ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας, μπορείτε να το εγκαταστήσετε ως εξής.

Στα Windows, κατεβάστε το PuTTY από τον Ιστό.

Για να εγκαταστήσετε το PuTTY στο Ubuntu, χρησιμοποιήστε αυτήν την εντολή:

sudo apt-get install putty

Για να εγκαταστήσετε το PuTTY στο Fedora, χρησιμοποιήστε αυτήν την εντολή:

sudo dnf install putty

Για να εγκαταστήσετε το PuTTY στο Manjaro, χρησιμοποιήστε αυτήν την εντολή:

sudo pacman -Syu putty

Χρήση PuTTY στα Windows

Εάν εκτελείτε το PuTTY σε Windows, θα πρέπει να εγκαταστήσετε έναν διακομιστή X πριν συνεχίσετε. Στη συνέχεια, η υπόλοιπη διαδικασία θα λειτουργεί όπως συμβαίνει στο Linux.

  Πώς να αφαιρέσετε γραφικά στοιχεία από το Κέντρο ειδοποιήσεων σε Mac

Οι γραφικές εφαρμογές Linux βασίζονται σε έναν διακομιστή X για να παρέχουν ένα γραφικό περιβάλλον επιφάνειας εργασίας. Πρέπει να υπάρχει κάπου για να ανοίγουν και να εκτελούνται οι εφαρμογές γραφικών. Τα Windows δεν έχουν διακομιστή Χ επειδή δεν χρειάζονται. Επομένως, θα χρειαστεί να εγκαταστήσουμε ένα, όπως ακριβώς κατά την εκκίνηση εφαρμογών γραφικών Linux από το Υποσύστημα Windows για Linux των Windows 10.

ο Xming Ο διακομιστής X χρησιμοποιήθηκε για την έρευνα αυτού του άρθρου και απέδωσε τέλεια. Κατεβάστε το και εγκαταστήστε το. Μπορείτε να αποδεχτείτε όλες τις προεπιλογές. Εκτελείται μόλις εγκατασταθεί και εμφανίζεται ως εικονίδιο στο δίσκο του συστήματός σας.

Εκκίνηση PuTTY

Στα Windows, θα βρείτε το PuTTY στο μενού Έναρξη μετά την εγκατάσταση. Στο GNOME μπορείτε να ξεκινήσετε το PuTTY πατώντας το πλήκτρο Super—αυτό που βρίσκεται ανάμεσα στα δεξιά πλήκτρα Ctrl και Alt—και πληκτρολογώντας «στόκος».

Το εικονίδιο PuTTy θα εμφανιστεί στο επάνω μέρος της οθόνης. Κάντε κλικ σε αυτό για να εκκινήσετε το PuTTY.

Σύνδεση με PuTTY

Θα εμφανιστεί το παράθυρο PuTTY. Στο πεδίο Όνομα κεντρικού υπολογιστή, εισαγάγετε τη διεύθυνση IP ή το όνομα δικτύου του απομακρυσμένου υπολογιστή στον οποίο πρόκειται να συνδεθείτε. Πρέπει να υπάρχει διακομιστής SSH που εκτελείται στον απομακρυσμένο υπολογιστή.

  Πώς να αλλάξετε το όνομα χρήστη σας στο Twitch

Στο πλαϊνό παράθυρο, κάντε κύλιση προς τα κάτω μέχρι να δείτε την καταχώρηση δέντρου “SSH”. Αναπτύξτε το, στη συνέχεια αναπτύξτε την καταχώρηση “Auth” και επισημάνετε την καταχώρηση “X11”.

Επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου “Ενεργοποίηση προώθησης X11”.

Στο πλαϊνό παράθυρο, πραγματοποιήστε κύλιση στην κορυφή της λίστας και επιλέξτε την καταχώρηση “Περίοδος σύνδεσης”. Πληκτρολογήστε ένα όνομα για αυτές τις ρυθμίσεις Στο πεδίο κειμένου “Αποθηκευμένες συνεδρίες” και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί “Αποθήκευση”. Συνήθως αποθηκεύατε τις ρυθμίσεις κάτω από το όνομα του απομακρυσμένου υπολογιστή, ώστε να μπορείτε εύκολα να τις χρησιμοποιήσετε ξανά για μελλοντικές συνδέσεις.

Κάντε κλικ στο κουμπί «Άνοιγμα» για να συνδεθείτε στον απομακρυσμένο υπολογιστή.

Την πρώτη φορά που συνδέεστε σε έναν απομακρυσμένο υπολογιστή, θα δείτε μια προειδοποίηση ότι δεν έχετε συνδεθεί σε αυτόν τον υπολογιστή στο παρελθόν.

Κάντε κλικ στο κουμπί «Αποδοχή» για να ολοκληρώσετε τη σύνδεση.

Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο x-term. Εισαγάγετε το όνομα του λογαριασμού χρήστη με τον οποίο συνδέεστε και πατήστε Enter. Θα σας ζητηθεί ο κωδικός πρόσβασης για αυτόν τον λογαριασμό. Πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης και πατήστε Enter.

  Γνωρίστε τη Celia, την αντικατάσταση του Google Assistant της Huawei

Θα εμφανιστεί η γραμμή εντολών του απομακρυσμένου υπολογιστή.

Για να ξεκινήσετε μια γραφική εφαρμογή, εισαγάγετε το όνομά της στη γραμμή εντολών με όποιες παραμέτρους θέλετε να μεταβιβάσετε σε αυτήν. Θα χρησιμοποιήσουμε τον επεξεργαστή leafpad για να επεξεργαστούμε το αρχείο .bashrc.

leafpad .bashrc

Ο επεξεργαστής leafpad θα ανοίξει με το αρχείο .bashrc φορτωμένο σε αυτό.

Ως άλλο παράδειγμα, ας ξεκινήσουμε το πρόγραμμα περιήγησης Epiphany.

epiphany

Το πρόγραμμα περιήγησης Epiphany θα ανοίξει και μπορείτε να περιηγηθείτε σε έναν αγαπημένο ιστότοπο.

Και ναι, λειτουργεί και στα Windows! Εδώ έχουμε ξεκινήσει το idle python IDE σε ένα απομακρυσμένο σύστημα Linux. Εμφανίστηκε στην επιφάνεια εργασίας των Windows. Απλώς εκκινήστε το πληκτρολογώντας την εντολή του όπως θα κάνατε στο Linux.

Σημειώστε ότι δεν έχει τις συνηθισμένες διακοσμήσεις παραθύρων. Είναι μια εφαρμογή Linux που εκτελείται στην επιφάνεια εργασίας των Windows, με χαρακτηριστικά παραθύρου Linux, ευγενική προσφορά του PuTTY και του διακομιστή Xming X.

Κλείσιμο της σύνδεσης

Για να κλείσετε τη σύνδεση, κλείστε όλες τις εφαρμογές και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την εντολή εξόδου στο παράθυρο τερματικού PuTTY.

exit

Αυτό είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό

Το να επιτύχετε κάτι τόσο αλλόκοτο όπως μια λειτουργική εφαρμογή Linux που τρέχει πολύ ευχάριστα σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή Windows, με μερικά εύκολα βήματα, δεν είναι τίποτα λιγότερο από συγκλονιστικό.