Πώς να ανακτήσετε τα διαγραμμένα στοιχεία από το Outlook

Όλοι έχουμε βιώσει την πτώση του στομάχου που συμβαίνει όταν κατά λάθος διαγράφεις κάτι. Γι’ αυτό είμαστε μεγάλοι θαυμαστές της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, είτε είστε σε υπολογιστή, Mac, Android ή iPhone. Μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του αρχείου .pst του Outlook όπως κάθε άλλο αρχείο—και θα πρέπει, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να το μετακινήσετε από την προεπιλεγμένη θέση του—αλλά αυτό δεν θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε ένα email που μόλις διαγράψατε κατά λάθος.

Ευτυχώς, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να ανακτήσετε το στοιχείο που διαγράφηκε κατά λάθος, εάν χρησιμοποιείτε τον Microsoft Exchange Server ως διακομιστή αλληλογραφίας. (Εάν δεν είστε, και χρησιμοποιείτε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που βασίζεται στον ιστό, όπως το Gmail ή το Yahoo!, η καλύτερη επιλογή είναι να συνδεθείτε στη διεπαφή ιστού για το email σας και να κάνετε αναζήτηση εκεί.)

Η διαφορά μεταξύ μαλακής και σκληρής διαγραφής

Όταν κάνετε “μαλακή διαγραφή” ενός email, επιλέγοντάς το και είτε χρησιμοποιώντας τη “Διαγραφή” στο πληκτρολόγιό σας είτε κάνοντας κλικ στην επιλογή “Διαγραφή” στο Outlook, το μήνυμα αποστέλλεται στο φάκελο “Διαγραμμένα”. Γενικά θα παραμείνει στο φάκελο “Διαγραμμένα” μέχρι να αδειάσετε το φάκελο (αν και οι διαχειριστές της εταιρείας σας μπορεί να το έχουν αλλάξει για να αδειάζουν αυτόματα το φάκελο “Διαγραμμένα” σε τακτική βάση. Το άδειασμα του φακέλου “Διαγραμμένα” είναι γνωστό ως “σκληρή διαγραφή” επειδή διαγράφει εντελώς το μήνυμα από το Outlook στον υπολογιστή σας. Μπορείτε επίσης να “διαγράψετε” ένα μήνυμα από οποιονδήποτε φάκελο στο Outlook χρησιμοποιώντας το SHIFT+Delete στο πληκτρολόγιό σας, το οποίο το διαγράφει χωρίς να το στείλει στο φάκελο “Διαγραμμένα”.

  Πώς να αντιστοιχίσετε δύο ηχεία Nest Assistant Google για στερεοφωνικό ήχο

Εάν διαγράψατε κατά λάθος ένα μήνυμα, μεταβείτε στο φάκελο “Διαγραμμένα”, βρείτε το μήνυμα και μετακινήστε το πίσω στο φάκελο από τον οποίο το διαγράψατε. Εάν έχετε διαγράψει ένα μήνυμα, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο “Ανάκτηση διαγραμμένων στοιχείων”.

Πώς να ανακτήσετε τα σκληρά διαγραμμένα μηνύματα

Όταν ένα email “διαγράφεται με σκληρό τρόπο”, μετακινείται σε έναν κρυφό φάκελο “Ανακτήσιμα στοιχεία” στο Exchange. Από προεπιλογή, η περίοδος διατήρησης για αυτά τα διαγραμμένα email είναι 14 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι για 14 ημέρες αφού «διαγράψετε» κάτι από το Outlook, θα βρίσκεται στον φάκελο «Ανακτήσιμα στοιχεία» προτού διαγραφεί οριστικά (και δεν είναι εντελώς ανακτήσιμο). Επομένως, εκτός εάν ο διαχειριστής του email σας έχει αλλάξει την προεπιλογή, έχετε στη διάθεσή σας 14 ημέρες για να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο “Ανάκτηση διαγραμμένων στοιχείων” του Outlook για να λάβετε πίσω το email που έχετε διαγράψει κατά λάθος.

  Πώς να δημιουργήσετε μια διάσκεψη μέσω τηλεφώνου με το Microsoft Teams

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό το εργαλείο σε ένα από τα τρία διαφορετικά μέρη:

Επιλέξτε τα Διαγραμμένα στοιχεία και κοιτάξτε στο επάνω μέρος του παραθύρου φακέλου για την επιλογή “Ανάκτηση στοιχείων που αφαιρέθηκαν πρόσφατα από αυτόν τον φάκελο”.

Μεταβείτε στην Αρχική σελίδα > Ανάκτηση διαγραμμένων στοιχείων από τον διακομιστή.

Μεταβείτε στο φάκελο > Ανάκτηση διαγραμμένων στοιχείων.

Όλες αυτές οι επιλογές εκκινούν το ίδιο εργαλείο “Ανάκτηση διαγραμμένων στοιχείων”, το οποίο εμφανίζει μια λίστα στοιχείων στο φάκελο “Ανακτήσιμα στοιχεία”.

Για να ανακτήσετε ένα διαγραμμένο στοιχείο, επιλέξτε το, βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένο το “Restore Selected Items” και μετά κάντε κλικ στο “OK”.

Το στοιχείο θα μετακινηθεί πίσω στο φάκελο Διαγραμμένο στοιχείο, όπου μπορείτε στη συνέχεια να το μετακινήσετε ξανά σε όποιον φάκελο θέλετε.

Μπορείτε να ανακτήσετε πολλά στοιχεία από το εργαλείο Ανάκτηση διαγραμμένων στοιχείων κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Control επιλέγοντας τα email που θέλετε να ανακτήσετε. Εάν υπάρχει ένα ολόκληρο μπλοκ email, θέλετε να ανακτήσετε, επιλέξτε την πρώτη αλληλογραφία και, στη συνέχεια, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Shift και κάντε κλικ στην αλληλογραφία στο τέλος του μπλοκ για να τα επιλέξετε όλα. Έχετε επίσης ένα κουμπί “Επιλογή όλων” εάν θέλετε να ανακτήσετε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εάν έχετε επιλέξει πολλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να ανακτηθούν, καθώς πρέπει να μετακινηθούν από το φάκελο “Ανακτημένα στοιχεία” πίσω στον φάκελο “Διαγραμμένα”.

  Πώς να αντιστρέψετε τα κουμπιά του ποντικιού για αριστερόχειρες

Μπορείτε επίσης να εκκαθαρίσετε τα email από εδώ επίσης. Επιλέξτε στοιχεία που θέλετε να διαγράψετε οριστικά, ενεργοποιήστε την επιλογή “Εκκαθάριση επιλεγμένων στοιχείων” και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “OK”.

Θα εμφανιστεί ένα προειδοποιητικό μήνυμα, το οποίο πρέπει να λάβετε υπόψη σας, γιατί εάν κάνετε κλικ στο “OK” τα στοιχεία που έχετε επιλέξει θα διαγραφούν, χωρίς να υπάρχει τρόπος ανάκτησής τους.

Αυτή είναι μια σοβαρή προειδοποίηση—η εκκαθάριση ενός στοιχείου το διαγράφει από το Exchange και έχει εξαφανιστεί οριστικά. Συνήθως δεν υπάρχει λόγος να διαγράψετε το email σας, οπότε αν έχετε αμφιβολίες, μην χρησιμοποιήσετε την επιλογή Purge.

Εάν διαγράψατε κάτι κατά λάθος και δεν μπορείτε να το βρείτε χρησιμοποιώντας το εργαλείο Ανάκτηση διαγραμμένων αντικειμένων, μην κάνετε τίποτα άλλο και καλέστε αμέσως την ομάδα τεχνικής υποστήριξης. Μπορεί να έχουν εργαλεία που μπορούν να λάβουν πίσω το email σας, αλλά να προειδοποιούνται: μπορεί να μην έχουν. Μην ξεχνάτε λοιπόν να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας τακτικά!