Πώς να αναγκάσετε το macOS να χρησιμοποιεί τους κωδικοποιητές aptX ή AAC για ακουστικά Bluetooth

Ο κωδικοποιητής Bluetooth που χρησιμοποιούν τα ακουστικά σας επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ήχου. Δυστυχώς, το macOS μερικές φορές χρησιμοποιεί τον δευτερεύοντα κωδικοποιητή SBC αντί για τους ανώτερους κωδικοποιητές aptX ή AAC. Δείτε πώς μπορείτε να αναγκάσετε το macOS να χρησιμοποιήσει ένα από αυτά.

Τι είναι ένας κωδικοποιητής Bluetooth;

Η λέξη “codec” είναι συντομογραφία του “coder-decoder”, που είναι ακριβώς αυτό που κάνει ένας κωδικοποιητής. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κωδικοποιητής χρησιμοποιείται για τη συμπίεση του αρχείου ήχου στο ένα άκρο (κώδικας) και την αποσυμπίεση του στο άλλο (αποκωδικοποίηση). Αυτό επιτρέπει στο αρχείο να μεταδίδεται γρήγορα. Μερικοί κωδικοποιητές είναι καλύτεροι από άλλους στη συμπίεση του ήχου χωρίς να μειώνουν την ποιότητά του, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η επιλογή του σωστού.

  Πώς να οργανώσετε μη αυτόματα άλμπουμ στο iTunes και στο macOS Music

Το SBC είναι ο κωδικοποιητής που ορίζει μερικές φορές το macOS από προεπιλογή, ενώ το aptX και το AAC προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ήχου. Και οι τρεις κωδικοποιητές συμπιέζουν τον ήχο πριν τον στείλουν στα ακουστικά σας, αλλά το aptX και το AAC το κάνουν χωρίς δραματικό αντίκτυπο στη συνολική ποιότητα ήχου. Το SBC σχεδιάστηκε για να είναι αποδοτικό και να διασφαλίζει τη συμβατότητα αντί να προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου. Ο λανθάνων χρόνος είναι επίσης σημαντικός παράγοντας για το SBC και η καθυστέρηση ήχου είναι αισθητή κατά την παρακολούθηση περιεχομένου βίντεο. Ούτε το aptX ούτε το AAC παρουσιάζουν αυτήν τη συμπεριφορά.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς λειτουργούν το aptX και το AAC, έχουμε ένα καλό primer για το θέμα.

Εν ολίγοις, το aptX υπόσχεται ποιότητα ήχου «όπως CD», κάτι που δεν μπορεί να προσφέρει το SBC. Ομοίως, οι βελτιωμένοι αλγόριθμοι συμπίεσης του AAC επιτρέπουν καλύτερη ποιότητα ήχου, παρά το χαμηλότερο μέγιστο bitrate των 250 Kbps σε σύγκριση με τα 328 Kbps του SBC. Ο κωδικοποιητής aptX, ωστόσο, είναι καλύτερος και στα 352 Kbps.

  Πώς να προσθέσετε προσαρμοσμένους ήχους κλήσης σε ένα iPhone από το macOS Catalina

Δυστυχώς, δεν υποστηρίζουν όλα τα ακουστικά Bluetooth aptX ή AAC, αν και τα περισσότερα από τα πιο πρόσφατα μοντέλα υποστηρίζουν. Εάν όντως αναγκάσετε το Mac σας να χρησιμοποιήσει έναν από τους δύο κωδικοποιητές, αλλά τα ακουστικά σας δεν τους υποστηρίζουν, μην ανησυχείτε—θα μεταβεί αυτόματα σε SBC.

Πώς να ελέγξετε ποιος κωδικοποιητής χρησιμοποιείται

Για να δείτε ποιος κωδικοποιητής χρησιμοποιείται, συνδέστε τα ακουστικά Bluetooth στο Mac και παίξτε λίγο ήχο. Κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Option και κάντε κλικ στο εικονίδιο “Bluetooth” στη γραμμή μενού.

Επισημάνετε τα ακουστικά σας και σημειώστε το Active Codec.

Αυτός είναι ο κωδικοποιητής που χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή. Είσαι μια χαρά αν είναι aptX ή AAC? διαφορετικά διαβάστε.

Πώς να εξαναγκάσετε το aptX ή το AAC

Κατεβάστε Πρόσθετα εργαλεία για Xcode από τον ιστότοπο Apple Developer. Θα χρειαστεί να δημιουργήσετε έναν δωρεάν λογαριασμό προγραμματιστή Apple για να το κάνετε. Μόλις γίνει λήψη, κάντε διπλό κλικ στο αρχείο DMG «Πρόσθετα εργαλεία» για να το προσαρτήσετε.

  Πώς να εισαγάγετε σημειώσεις από το Evernote στην εφαρμογή Notes στο macOS

Κάντε διπλό κλικ στα «Πρόσθετα εργαλεία» στην επιφάνεια εργασίας σας.

Κάντε διπλό κλικ στο φάκελο “Hardware”.

Σύρετε το “Bluetooth Explorer.app” στο φάκελο “Εφαρμογές”.

Σέρνω

Κάντε διπλό κλικ στην εφαρμογή “Bluetooth Explorer” και κάντε κλικ στην επιλογή “Εργαλεία > Επιλογές ήχου” στη γραμμή μενού.

Επιλέξτε τα πλαίσια “Αναγκαστική χρήση του aptX” και “Ενεργοποίηση AAC”. Βεβαιωθείτε ότι τα πλαίσια “Απενεργοποίηση AAC” και “Απενεργοποίηση aptX” δεν είναι επιλεγμένα. (Ναι, για κάποιο λόγο η εφαρμογή θα σας επιτρέψει να ελέγξετε και τα δύο πλαίσια “ενεργοποίηση” και “απενεργοποίηση”.)

Κάντε κλικ στο κουμπί «Κλείσιμο» για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές.

Αποσυνδέστε και επανασυνδέστε τα ακουστικά σας και, στη συνέχεια, επιβεβαιώστε ότι χρησιμοποιούν τώρα τους κωδικοποιητές aptX ή AAC όπως περιγράφηκε προηγουμένως. Εάν είναι, θα πρέπει να παρατηρήσετε βελτίωση στην ποιότητα του ήχου. Αν όχι, ίσως είναι καιρός να περιποιηθείτε τον εαυτό σας με κάποιους νέα ακουστικά.