Πώς να αλλάξετε το προεπιλεγμένο κέλυφος σε Bash στο macOS Catalina

Με το macOS Catalina, η Apple είναι τώρα χρησιμοποιώντας Zsh ως προεπιλεγμένο κέλυφος. Λατρεύουμε το Zsh, αλλά το αξιόπιστο παλιό κέλυφος Bash εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στο macOS και μπορείτε να επιστρέψετε γρήγορα στο Bash, αν προτιμάτε.

Το Zsh είναι μόνο το προεπιλεγμένο κέλυφος σε λογαριασμούς χρηστών που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, επομένως τυχόν υπάρχοντες λογαριασμοί που έχετε σε αναβαθμισμένο Mac θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Bash από προεπιλογή, εκτός εάν το αλλάξετε. Κάθε λογαριασμός χρήστη έχει τη δική του προεπιλεγμένη προτίμηση φλοιού.

Από το Τερματικό

Για να αλλάξετε το προεπιλεγμένο κέλυφος ενός λογαριασμού χρήστη στο macOS, απλώς εκτελέστε την εντολή chsh -s (αλλαγή φλοιού) σε ένα παράθυρο τερματικού.

  Πώς να εμφανίσετε την ημερομηνία σε σύντομη μορφή στη γραμμή μενού macOS

Αλλάξτε το προεπιλεγμένο κέλυφος σε Bash εκτελώντας την ακόλουθη εντολή:

chsh -s /bin/bash

Θα πρέπει να εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού χρήστη σας. Τέλος, κλείστε το παράθυρο Terminal και ανοίξτε το ξανά. Θα χρησιμοποιείτε το Bash αντί για το Zsh.

Αλλάξτε το προεπιλεγμένο κέλυφος σε Zsh εκτελώντας αυτήν την εντολή:

chsh -s /bin/zsh

Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας όταν σας ζητηθεί. Αφού κλείσετε το παράθυρο του τερματικού και το ανοίξετε ξανά, θα χρησιμοποιείτε το Zsh.

Μπορείτε να δείτε μια λίστα με περιλαμβανόμενα κελύφη που μπορείτε να επιλέξετε εκτελώντας την ακόλουθη εντολή:

cat /etc/shells

Από τις Προτιμήσεις συστήματος

Μπορείτε επίσης να αλλάξετε αυτή την επιλογή γραφικά από τις Προτιμήσεις συστήματος εάν προτιμάτε.

  Πώς να αποκτήσετε το Google Assistant στο macOS

Μεταβείτε στις Προτιμήσεις συστήματος > Χρήστες και ομάδες στο Mac σας. Κάντε κλικ στο εικονίδιο κλειδώματος και εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Ctrl, κάντε κλικ στο όνομα του λογαριασμού χρήστη σας στο αριστερό παράθυρο και επιλέξτε “Επιλογές για προχωρημένους”.

Κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο πλαίσιο “Login Shell” και επιλέξτε “/bin/bash” για να χρησιμοποιήσετε το Bash ως προεπιλεγμένο κέλυφος ή “/bin/zsh” για να χρησιμοποιήσετε το Zsh ως προεπιλεγμένο κέλυφος. Κάντε κλικ στο “OK” για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας.

Το Bash στο macOS είναι ακόμα ξεπερασμένο

Σημειώστε ότι η έκδοση του Bash (Bourne Again SHell) που περιλαμβάνεται στο macOS είναι ακόμα αρκετά ξεπερασμένη. Εάν εκτελέσετε bash –έκδοση , θα δείτε ότι το Catalina περιλαμβάνει το Bash 3.2.57 όταν το Bash 5.0 είναι η πιο πρόσφατη έκδοση. Οι νεότερες εκδόσεις αδειοδοτούνται με την άδεια GPLv3, ενώ η Apple εξακολουθεί να διανέμει μια έκδοση με άδεια GPLv2.

  Στιγμιότυπο οθόνης Μια ιστοσελίδα και προσθέστε ένα πλαίσιο παραθύρου macOS σε αυτήν [Chrome]

Αντίθετα, η έκδοση του Zsh (Z shell) που περιλαμβάνεται στο macOS (ελέγξτε με zsh –έκδοση ), είναι η Zsh 5.7.2, η οποία είναι η πιο πρόσφατη έκδοση την εποχή της κυκλοφορίας της Catalina.

Αν θέλετε την πιο πρόσφατη έκδοση του Bash, μπορείτε εγκαταστήστε το μόνοι σας μέσω του Homebrew.