Πώς να αλλάξετε τους διακομιστές DNS για ταχύτερη περιήγηση σε Linux, Windows και Mac;

Η αλλαγή των ρυθμίσεων συστήματος DNS του υπολογιστή σας σάς επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε κάτι πιο ασφαλές και αξιόπιστο από αυτό που παρέχει ο ISP σας.

Το ενσωματωμένο DNS, που είναι οι διακομιστές ονομάτων τομέα του ISP σας, μπορεί να είναι πιο αργό, ασταθές και όχι πολύ ιδιωτικό. Για να βελτιστοποιήσετε την εμπειρία σας στο διαδίκτυο, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιείτε διάφορους επιλύτες από τρίτους παρόχους.

Αυτό το άρθρο θα εξετάσει τον τρόπο αλλαγής των ρυθμίσεων DNS για ταχύτερη περιήγηση σε Windows και Linux.

Τι είναι το DNS;

Οι διακομιστές συστήματος ονομάτων τομέα (DNS) επιλύουν ονόματα τομέα και καθορίζουν τη διεύθυνση IP του ιστότοπου. Αυτό σας επιτρέπει να έχετε γρήγορη πρόσβαση σε οποιονδήποτε ιστότοπο με διακριτικό όνομα. Είναι απλώς ένας τηλεφωνικός κατάλογος για το Διαδίκτυο, όπως η αποθήκευση των επαφών χρησιμοποιώντας το όνομα για αριθμούς κινητών τηλεφώνων.

Το σερφάρισμα στο διαδίκτυο θα ήταν δύσκολο χωρίς αυτά.

Η σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο γίνεται ασταθής εάν το DNS σας επιβραδύνει ή γίνει αναξιόπιστο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορείτε να επιλέξετε να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο στον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας ένα εναλλακτικό, ασφαλές και αξιόπιστο DNS.

Ίσως είναι απλούστερο να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις DNS στο δίκτυο Wi-Fi σας, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό. Ωστόσο, μπορεί να θέλετε να ενημερώσετε τις ρυθμίσεις DNS σε μεμονωμένες συσκευές, ιδιαίτερα στον υπολογιστή σας.

Μπορείτε εύκολα να ενημερώσετε τις ρυθμίσεις DNS σε Windows και Android με μερικούς διαφορετικούς τρόπους.

Ρυθμίσεις διακομιστή DNS

Το OpenDNS, το Cloudflare, το Comodo Secure DNS και το Google Public DNS είναι μερικοί από τους καλύτερους και δωρεάν δημόσιους διακομιστές DNS που διατίθενται.

  Πώς να διορθώσετε τον κωδικό σφάλματος ζουμ 1001 στα Windows 10

Cloudflare DNS: 1.1.1.1 και 1.0.0.1

Google DNS: 8.8.8.8 και 8.8.4.4

Comodo Secure: 8.26.56.26 και 8.20.247.20

Ανοίξτε το DNS: 208.67.222.222 και 208.67.220.220

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επιθυμούν να αλλάξουν το DNS, εκτός από τη βελτιωμένη ασφάλεια και αξιοπιστία, όπως η χρήση επιχειρηματικών λειτουργιών γονικού ελέγχου και φιλτραρίσματος ιστού.

Αλλαγή DNS στο Linux

Η διαμόρφωση των διακομιστών DNS στο Linux είναι πολύ εύκολη. Πρέπει να προσθέσετε τους διακομιστές ονομάτων στο αρχείο διαμόρφωσης.

Στα περισσότερα λειτουργικά συστήματα που βασίζονται σε Linux, το αρχείο /etc/resolv.conf καθορίζει τους διακομιστές DNS που χρησιμοποιούν τα βοηθητικά προγράμματα του συστήματος για την ανάλυση ονομάτων. Θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μία γραμμή διακομιστή ονομάτων στο αρχείο. Ένας διακομιστής DNS ορίζεται από κάθε γραμμή διακομιστή ονομάτων. Η προτεραιότητα των διακομιστών ονομάτων καθορίζεται από τη σειρά με την οποία το σύστημα τους εντοπίζει στο αρχείο.

Απλώς ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις DNS του διακομιστή σας Linux.

Βήμα 1: Ανοίξτε το τερματικό και εκτελέστε τις ακόλουθες εντολές μία προς μία στη λειτουργία χρήστη root.

rm -r /etc/resolv.conf
nano /etc/resolv.conf

Βήμα 2: Πληκτρολογήστε τις ακόλουθες γραμμές στο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου αφού ανοίξει.

nameserver 1.1.1.1
nameserver 1.0.0.1

Οι διευθύνσεις που αναφέρονται παραπάνω είναι διευθύνσεις διακομιστή DNS της Google. Εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε διεύθυνση διακομιστή DNS. Βεβαιωθείτε ότι έχετε προσθέσει τη σωστή διεύθυνση.

Βήμα 3: Το επόμενο βήμα είναι να αποθηκεύσετε και να κλείσετε το έγγραφο. Για να αποθηκεύσετε και να κλείσετε το αρχείο, πατήστε Ctrl + X και μετά Y. Συνεχίστε να πληκτρολογείτε στο τερματικό τώρα.

Βήμα 4: Πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή στο τερματικό για να κάνετε το resolv.conf αμετάβλητο στις τροποποιήσεις.

sudo chattr +i /etc/resolv.conf

Βήμα 5: Αφού αποθηκευτούν τα αρχεία, μπορείτε να κάνετε τις αλλαγές επανεκκινώντας ή εκτελώντας την παρακάτω εντολή.

sudo /etc/init.d/networking restart

Αυτό είναι! Τώρα χρησιμοποιείτε τους νέους διακομιστές DNS που έχετε προσθέσει.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Caps Lock ως κλειδί τροποποίησης στα Windows

Αλλαγή DNS στα Windows

Μπορούμε να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις DNS στα Windows με μη αυτόματο τρόπο ή χρησιμοποιώντας ορισμένα εργαλεία, τα οποία είναι δωρεάν και αξιόπιστα.

Χρήση πίνακα ελέγχου

Βήμα 1: Ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου.

Βήμα 2: Επιλέξτε Δίκτυο και Διαδίκτυο από το αναπτυσσόμενο μενού.

Βήμα 3: Επιλέξτε Κέντρο δικτύου και κοινής χρήσης

Βήμα 4: Στο αριστερό πλαίσιο, επιλέξτε την επιλογή Αλλαγή ρυθμίσεων προσαρμογέα

Βήμα 5: Επιλέξτε Ιδιότητες από το μενού δεξί κλικ της διεπαφής δικτύου.

Βήμα 6: Επιλέξτε την επιλογή Πρωτοκόλλου Διαδικτύου Έκδοση 4 (TCP/IPv4).

Βήμα 7: Κάντε κλικ στο κουμπί Ιδιότητες.

Βήμα 8: Εισαγάγετε τις «προτιμώμενες» και τις «εναλλακτικές» διευθύνσεις DNS στα παρεχόμενα πλαίσια. Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία, η συσκευή θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τις ρυθμίσεις DNS που επιλέξατε αμέσως.

Αλλαγή DNS στα Windows χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών

Εναλλακτικά, μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις DNS στα Windows χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών. Ακολουθήστε αυτές τις διαδικασίες για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις DNS της συσκευής χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών.

Βήμα 1: Ανοίξτε τη γραμμή εντολών και εκτελέστε το ως διαχειριστής.

Βήμα 2: Για να ανοίξετε το βοηθητικό πρόγραμμα για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις δικτύου, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή και κάντε κλικ στο Enter.

netsh

Βήμα 3: Χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή και πατήστε Enter για να δείτε τα ονόματα των προσαρμογέων δικτύου.

interface show interface

Βήμα 4: Για να ορίσετε την κύρια διεύθυνση IP DNS, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή και πατήστε Enter.

interface ip set dns name="ADAPTER-NAME" source="static" address="X.X.X.X"

Θυμηθείτε να τροποποιήσετε το ADAPTER-NAME για το όνομα του προσαρμογέα διασύνδεσης δικτύου που επιλέξατε στο Βήμα 4 και το XXXX για τη διεύθυνση IP του διακομιστή DNS που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

  Διορθώστε το σφάλμα ενεργοποίησης των Windows 10 0x80072ee7

Για παράδειγμα:

interface ip set dns name="Wi-Fi 2" source="static" address="8.8.8.8"

Βήμα 5: Προσθέστε την προτιμώμενη διεύθυνση διακομιστή DNS. Για να προσθέσετε μια εναλλακτική διεύθυνση IP DNS, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή.

interface ip add dns name="ADAPTER-NAME" addr="X.X.X.X" index=2

Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία, τα Windows θα ξεκινήσουν την επίλυση ονομάτων τομέα σε αριθμητικές διευθύνσεις χρησιμοποιώντας τις νέες διευθύνσεις διακομιστή DNS.

Αλλαγή DNS σε MAC

Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις DNS στο Mac OS πολύ εύκολα.

Βήμα 1: Επιλέξτε “Προτιμήσεις συστήματος” από το μενού της Apple.

Βήμα 2: Επιλέξτε τον πίνακα ελέγχου “Δίκτυο” από το αναπτυσσόμενο μενού.

Βήμα 3: Επιλέξτε τη διεπαφή δικτύου σας από τη λίστα στα αριστερά (για παράδειγμα “Wi-Fi” ή “Ethernet”) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Επόμενο.

Βήμα 4: Στην κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου του δικτύου, κάντε κλικ στο κουμπί “Για προχωρημένους”.

Βήμα 5: Για να αλλάξετε, να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε εγγραφές DNS, μεταβείτε στην καρτέλα “DNS” στο επάνω μέρος της οθόνης.

Βήμα 6: Αφού ολοκληρώσετε τις ρυθμίσεις DNS, κάντε κλικ στο κουμπί “OK”. Για να ισχύσουν οι αλλαγές DNS, κάντε κλικ στο «Εφαρμογή» και, στη συνέχεια, πραγματοποιήστε έξοδο από τις Προτιμήσεις συστήματος ως συνήθως.

Θα συμβουλευτείτε πρώτα τους κορυφαίους διακομιστές DNS, επομένως τοποθετήστε τους διακομιστές με την καλύτερη απόδοση κοντά στην κορυφή της λίστας για βέλτιστα αποτελέσματα.

Τελειώνοντας 👨‍💻

Όσον αφορά την αλλαγή των ρυθμίσεων DNS, δεν υπάρχει η βέλτιστη ή η καλύτερη επιλογή. Κάθε δημόσιο DNS έχει το δικό του πλεονέκτημα για το απόρρητο και την απόδοση. Το Cloudflare και το Google DNS χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια, επομένως ίσως θελήσετε να το δοκιμάσετε για να δείτε αν λειτουργεί για εσάς.

Μη διστάσετε να μάθετε για τα καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης DNS για αλλαγές απόδοσης και διαμόρφωσης.
Επίσης, μάθετε πώς να ελέγχετε και να εκκαθαρίζετε την προσωρινή μνήμη ARP ή πώς να εντοπίζετε Rootkits σε Windows, Linux και Mac.