Πώς να αλλάξετε τη διεύθυνση MAC στο Linux

Η διεύθυνση MAC είναι ένα μοναδικό αναγνωριστικό που εκχωρείται σε κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη σε δίκτυο. Παρόλο που η διεύθυνση MAC είναι μόνιμη, μπορεί να θέλετε να την αλλάξετε στη συσκευή σας σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να αλλάξετε τη διεύθυνση MAC στη συσκευή σας για να αποκρύψετε την ταυτότητά σας ή να επιλύσετε ζητήματα συμβατότητας δικτύου. Έχοντας αυτό υπόψη, αυτός ο οδηγός θα σας δείξει πώς να αλλάξετε τη διεύθυνση MAC σε μια συσκευή Linux. Επομένως, είτε είστε αρχάριος είτε έμπειρος χρήστης Linux, ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό για να τροποποιήσετε τη διεύθυνση MAC με γρήγορο και εύκολο τρόπο.

Αλλαγή της διεύθυνσης MAC στο Linux (2023)

Τι είναι η διεύθυνση MAC;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η διεύθυνση MAC (ή η διεύθυνση ελέγχου πρόσβασης μέσων) είναι ένα μοναδικό αναγνωριστικό που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση συσκευών που είναι συνδεδεμένες σε ένα δίκτυο. Αυτή η διεύθυνση χρησιμοποιείται για την αναγνώριση και την επικοινωνία με άλλες συσκευές, είτε πρόκειται για υπολογιστή, smartphone ή εκτυπωτή, σε δίκτυο.

Η διεύθυνση MAC είναι μια δεκαεξαδική διεύθυνση 48-bit που αποτελείται από έξι σετ δύο ψηφίων ή χαρακτήρων που χωρίζονται με άνω και κάτω τελείες ή παύλες. Αναφέρεται επίσης ως η φυσική διεύθυνση ή η διεύθυνση που έχει εγγραφεί. Αυτό συμβαίνει επειδή η διεύθυνση MAC εκχωρείται από τον κατασκευαστή και εγγράφεται στο υλικό της συσκευής. Έτσι, συνήθως δεν μπορεί να αλλάξει, ή τουλάχιστον δεν αλλάζουν από μόνα τους όπως μια διεύθυνση IP.

Διαφορά μεταξύ διεύθυνσης MAC και διεύθυνσης IP

Κάθε συσκευή δικτύου χρειάζεται τουλάχιστον δύο διευθύνσεις για να αναγνωριστεί από άλλες συσκευές και διεπαφές δικτύου – η μία είναι η διεύθυνση MAC και η άλλη η διεύθυνση IP (διεύθυνση πρωτοκόλλου Διαδικτύου). Ενώ το πρώτο χρησιμοποιείται για τη μοναδική αναγνώριση συσκευών σε ένα δίκτυο, το δεύτερο βοηθά στον εντοπισμό της σύνδεσης μιας συσκευής στο δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι μια διεύθυνση IP διευκολύνει τον εντοπισμό της συσκευής σας, ώστε το δίκτυο να γνωρίζει πού να στείλει τα δεδομένα σας. Επιπλέον, η διεύθυνση IP εκχωρείται από τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) και η διεύθυνση MAC εκχωρείται από τον κατασκευαστή, όπως αναφέραμε παραπάνω.

  Πώς να φιλοξενήσετε έναν διακομιστή FTP σε Linux

Ωστόσο, μπορούμε να αλλάξουμε τη διεύθυνση MAC χρησιμοποιώντας μερικά προσεγμένα κόλπα λογισμικού, τα οποία θα μάθουμε σε αυτό το άρθρο. Σε αντίθεση με μια διεύθυνση IP, η οποία μπορεί να αλλάξει μόνιμα, η διεύθυνση MAC επανέρχεται στην αρχική διεύθυνση του κατασκευαστή όταν κάνετε επανεκκίνηση της συσκευής.

Γιατί μπορεί να θέλετε να αλλάξετε τη διεύθυνση MAC;

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θέλετε να αλλάξετε τη διεύθυνση MAC στον υπολογιστή σας Linux. Η αλλαγή της διεύθυνσης MAC κάνει τις συσκευές δικτύου να σας αντιμετωπίζουν σαν νέο άτομο. Αυτό μπορεί να σας κάνει εντελώς ανώνυμο σε ένα δημόσιο δίκτυο, επομένως, να σας προστατεύει από κυβερνοεπιθέσεις σε ένα δημόσιο δίκτυο. Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε πρόσβαση σε απεριόριστο δωρεάν δημόσιο Wi-Fi σε αεροδρόμια, καφετέριες κ.λπ., αλλάζοντας τη διεύθυνση MAC της συσκευής σας.

Η αλλαγή διεύθυνσης MAC μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ορισμένες παράνομες δραστηριότητες, όπως η πλαστοπροσωπία του διαχειριστή ενός οργανισμού. Αλλάζοντας τη διεύθυνση MAC σε αυτή του διαχειριστή, μπορείτε να αποκτήσετε παράνομη πρόσβαση σε περιορισμένα δίκτυα. Ωστόσο, καταδικάζουμε οποιεσδήποτε τέτοιες κακόβουλες ενέργειες και συμβουλεύουμε εναντίον τους.

Εγκατάσταση πακέτου για αλλαγή διεύθυνσης MAC στο Linux

Υπάρχουν πολλά εργαλεία τερματικού, όπως macchanger, net-tools, κ.λπ., που μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξετε τη διεύθυνση MAC στον υπολογιστή σας Linux. Εδώ, έχουμε παραθέσει τις εντολές Linux για να εγκαταστήσετε και τα δύο πακέτα, γι’ αυτό ακολουθήστε.

Για να εγκαταστήσετε πακέτα macchanger και net-tools σε ένα σύστημα που βασίζεται στο Debian, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή:

sudo apt εγκατάσταση macchanger net-tools

Για συστήματα που βασίζονται σε CentOS, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή για να εγκαταστήσετε τα πακέτα:

sudo yum εγκατάσταση macchanger net-tools

Για να εγκαταστήσετε τα δύο πακέτα σε συστήματα που βασίζονται σε Arch, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή:

sudo pacman -S macchanger net-tools

Κατά την εγκατάσταση του πακέτου macchanger, εμφανίζεται μια προτροπή που ρωτά τους χρήστες εάν επιθυμούν να αλλάξουν τη διεύθυνση MAC κάθε φορά που εκκινούν στο σύστημα ή όχι. Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα βέλους για να περιηγηθείτε στις επιλογές. Επιλέξτε Ναι ή Όχι, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Στη συνέχεια, πατήστε Enter για να επιβεβαιώσετε την επιλογή σας.

Πώς να αλλάξετε προσωρινά τη διεύθυνση MAC

Βήμα 1: Έλεγχος για συσκευές δικτύου

Πριν αλλάξετε τη διεύθυνση MAC, πρέπει να γνωρίζετε ποιο είναι το όνομα της συσκευής και η τρέχουσα διεύθυνση MAC της. Για να παραθέσετε όλες τις συσκευές δικτύου που υπάρχουν στο σύστημά σας, χρησιμοποιήστε αυτήν την εντολή:

  Πώς να παίξετε το Space Engineers στο Linux

ifconfig

Για παλαιότερα συστήματα ή σε περίπτωση σφαλμάτων, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή:

Εμφάνιση διεύθυνσης ip

Όταν εκτελείτε την εντολή, το πρώτο μέρος της εξόδου εμφανίζει τις πληροφορίες διεύθυνσης Loopback, οι οποίες μπορούν να αναγνωριστούν με την ετικέτα lo και χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση τυχόν προβλημάτων στο δίκτυο.

Το δεύτερο μέρος δείχνει λεπτομέρειες σχετικά με τη διεπαφή δικτύου, η οποία είναι eth0 σε αυτό το παράδειγμα. Επιπλέον, η δευτερεύουσα ετικέτα αιθέρας καθορίζει τη διεύθυνση υλικού ή τη διεύθυνση MAC, η οποία είναι 08:00:27:05:10:68 στην περίπτωσή μας. Η δευτερεύουσα ετικέτα inet καθορίζει τη διεύθυνση IP IPv4 και η δευτερεύουσα ετικέτα inet6 καθορίζει τη διεύθυνση IP IPv6.

Βήμα 2: Απενεργοποίηση της συσκευής δικτύου

Τώρα που σημειώσατε το όνομα της διεπαφής δικτύου σας, πρέπει πρώτα να απενεργοποιήσετε τη σύνδεση της συσκευής με το δίκτυο για να αλλάξετε τη διεύθυνση MAC της στο Linux. Απενεργοποιήστε τη συσκευή χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:

sudo ifconfig κάτω

Όταν εκτελείτε αυτήν την εντολή, θα αποσυνδεθείτε από το Διαδίκτυο. Εάν η παραπάνω εντολή δεν λειτουργεί στο σύστημά σας, μπορείτε είτε να επανεγκαταστήσετε το πακέτο net-tools είτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εντολή:

Ο σύνδεσμος sudo ip ρύθμισε το του dev

Βήμα 3: Αλλαγή της διεύθυνσης MAC

Αφού απενεργοποιήσετε τη σύνδεση δικτύου της συσκευής, μπορείτε τώρα να αλλάξετε τη διεύθυνση MAC. Χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή για να αλλάξετε τη διεύθυνση MAC στο Linux.

sudo ifconfig κάτω από hw ether

Στη συνέχεια, μπορείτε να ενεργοποιήσετε ξανά τη συσκευή χρησιμοποιώντας αυτήν την εντολή. Εκτελέστε τις εντολές για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

sudo ifconfig επάνω

Σε περίπτωση σφαλμάτων, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή για να αλλάξετε τη διεύθυνση MAC και να ενεργοποιήσετε τη σύνδεση δικτύου της συσκευής:

Σύνολο συνδέσμων ip dev διεύθυνση

Ο σύνδεσμος ip ρύθμισε το επάνω

Βήμα 4: Επαλήθευση των αλλαγών που έγιναν

Για να επαληθεύσετε ότι η διεύθυνση MAC του συστήματος Linux έχει αλλάξει με επιτυχία, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

ifconfig

Και σε περίπτωση τυχόν σφαλμάτων ή εάν το σύστημά σας είναι παλιό, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή:

Εμφάνιση διεύθυνσης ip

Πώς να αλλάξετε μόνιμα τη διεύθυνση MAC

Βήμα 1: Έλεγχος για συσκευή δικτύου

Όπως και στην προηγούμενη ενότητα, πρέπει πρώτα να καταχωρίσετε όλες τις συσκευές δικτύου στο σύστημα και να σημειώσετε το όνομα της διεπαφής χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:

ifconfig

Για να δείτε την τρέχουσα διεύθυνση MAC της διεπαφής δικτύου, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή:

  4 καλύτερα παράγωγα Arch Linux για να δοκιμάσετε

sudo macchanger –εμφάνιση

Βήμα 2: Εκχώρηση νέας διεύθυνσης MAC

Όταν χρησιμοποιείτε το εργαλείο macchanger για να αλλάξετε μόνιμα τη διεύθυνση MAC, δεν χρειάζεται να απενεργοποιήσετε τη σύνδεση δικτύου της συσκευής και να την ενεργοποιήσετε ξανά. Μπορείτε να εκχωρήσετε απευθείας μια τυχαία διεύθυνση MAC στον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:

sudo macchanger -r

Για να εκχωρήσετε μια συγκεκριμένη διεύθυνση MAC στο Linux χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή. Θα χρειαστεί να καθορίσετε τη διεύθυνση MAC (6 σετ δύο ψηφίων ή χαρακτήρων που χωρίζονται με άνω και κάτω τελεία) που θέλετε να αντιστοιχίσετε στο σύστημα Linux. Εδώ είναι πώς φαίνεται η σύνταξη:

sudo macchanger –mac=

Για παράδειγμα, έχουμε αλλάξει τη διεύθυνση mac σε 00:00:00:31:33:73 για τη διεπαφή eth0 χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή.

sudo macchanger –mac=00:00:00:31:33:73 eth0

Βήμα 3: Κάνοντας τις αλλαγές μόνιμες

1. Για να λαμβάνετε μια νέα διεύθυνση MAC κάθε φορά που εκκινείτε στο σύστημα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα /etc/systemd/system/[email protected] systemd αρχείο μονάδας χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Linux της επιλογής σας. Για αυτό, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή στο Terminal:

sudo vim /etc/systemd/system/[email protected]

2. Στη συνέχεια, επικολλήστε το παρακάτω κείμενο μέσα στο [email protected] αρχείο:

[Unit]
Description=changes mac for %I
Wants=network.target
Before=network.target
BindsTo=sys-subsystem-net-devices-%i.device
After=sys-subsystem-net-devices-%i.device

[Service]
Type=oneshot
ExecStart=/usr/bin/macchanger -r %I
RemainAfterExit=yes

[Install]
WantedBy=multi-user.target

Στο παραπάνω κομμάτι κώδικα, μια νέα διεύθυνση MAC εκχωρείται στη διεπαφή δικτύου κάθε φορά που εκκινείτε τον υπολογιστή σας Linux. Μπορείτε να προσθέσετε μια συγκεκριμένη διεύθυνση MAC χρησιμοποιώντας την επιλογή -m αντί για -r στη 10η γραμμή, όπως φαίνεται παρακάτω:

ExecStart=/usr/bin/macchanger -m XX:XX:XX:XX:XX:XX %I

3. Στη συνέχεια, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία που μόλις δημιουργήσατε χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:

sudo systemctl ενεργοποίηση [email protected].service

Τώρα, είστε έτοιμοι. Ο υπολογιστής σας Linux θα αλλάζει αυτόματα τη διεύθυνση MAC (μόνιμα) σε νέα κάθε φορά που εκκινείτε σε μια νέα περίοδο λειτουργίας.

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι μόνιμες οι διευθύνσεις MAC;

Ναι, οι διευθύνσεις MAC είναι μόνιμες και εκχωρούνται από τον κατασκευαστή της συσκευής δικτύου. Αλλά μπορούν να αλλάξουν χρησιμοποιώντας κάποια κόλπα στο τερματικό Linux, όπως φαίνεται παραπάνω.

Οι διευθύνσεις MAC επαναχρησιμοποιούνται;

Δεδομένου ότι ο αριθμός των διαθέσιμων διευθύνσεων MAC είναι περιορισμένος, οι κατασκευαστές πρέπει να χρησιμοποιήσουν ξανά τις διευθύνσεις MAC.

Πόσο διαρκεί μια διεύθυνση MAC;

Μια διεύθυνση MAC περιλαμβάνει 48 bit ή 6 byte, όπου κάθε byte αποτελείται από 2 δεκαεξαδικά ψηφία. Εμφανίζονται σε σετ των δύο, που χωρίζονται με άνω και κάτω τελεία ή παύλα.

Τροποποιήστε τη διεύθυνση MAC στο Linux

Η αλλαγή της διεύθυνσης MAC στο Linux είναι απλή και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του απορρήτου και της ασφάλειάς σας κατά τη χρήση του Διαδικτύου. Ενώ πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Terminal για να τροποποιήσετε μόνιμα τη διεύθυνση MAC, σημειώστε ότι τα βήματα ενδέχεται να διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με τη διανομή Linux. Επιπλέον, ενώ αλλάζετε τη διεύθυνση MAC στον υπολογιστή σας Linux, βεβαιωθείτε ότι δεν έρχεται σε διένεξη με καμία άλλη διεύθυνση MAC, διαφορετικά και οι δύο διευθύνσεις θα αποσυνδεθούν από το δίκτυο. Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο σας βοήθησε να αλλάξετε οριστικά τη διεύθυνση MAC στον υπολογιστή σας Linux. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω.