Πώς να αλλάξετε την κωδικοποίηση χαρακτήρων στο Outlook

Στην καλύτερη περίπτωση, είναι εκνευριστικό να λαμβάνετε ένα email που περιέχει μη αναγνώσιμους χαρακτήρες. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να σας εμποδίσει να διαβάσετε καθόλου την αλληλογραφία. Μερικές φορές, η αλλαγή της κωδικοποίησης στο Outlook εμφανίζει αυτούς τους χαρακτήρες που λείπουν και σας επιτρέπει να διαβάσετε το μήνυμα. Δείτε πώς να το κάνετε.

Τι είναι η κωδικοποίηση χαρακτήρων;

Εάν δεν είστε σίγουροι τι είναι η “κωδικοποίηση χαρακτήρων”, έχουμε μια περιεκτική εξήγηση για εσάς. Η λιγότερο περιεκτική εξήγηση είναι ότι ένας χαρακτήρας είναι μια γλυφή που εμφανίζεται στην οθόνη όταν πληκτρολογείτε κάτι. Έτσι, κάθε γράμμα σε αυτό το άρθρο είναι μια γλυφή που αντιπροσωπεύει ένα γράμμα — a, b, c και ούτω καθεξής. Πίσω από τις σκηνές, ο υπολογιστής σας αναπαριστά αυτά τα γλυφά χρησιμοποιώντας έναν κώδικα που ερμηνεύεται από ένα πρόγραμμα —όπως ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού ή ένας επεξεργαστής κειμένου— και στη συνέχεια τα αποδίδει στην οθόνη ως χαρακτήρα.

Μέχρι στιγμής, τόσο απλό, ειδικά αν νομίζετε ότι υπάρχουν μόνο 26 χαρακτήρες στο αλφάβητο, δέκα αριθμοί και μερικά γραμματικά σημάδια όπως ! ή @.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης 26 κεφαλαία γράμματα και πολύ περισσότερα γραμματικά σημάδια που μπορεί να αντιληφθείτε (το πληκτρολόγιό σας δείχνει μόνο ένα μικρό υποσύνολο πιθανών γραμματικών σημείων, ακόμη και για τα αγγλικά). Και αυτό καλύπτει μόνο μία γλώσσα, την αγγλική, η οποία είναι σε ένα αλφάβητο, το λατινικό (γνωστό και ως ρωμαϊκό αλφάβητο). Το λατινικό αλφάβητο περιλαμβάνει τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες και έχει μεγάλο αριθμό διακριτικών συμβόλων που δεν χρησιμοποιούνται στα αγγλικά. Τα διακριτικά σύμβολα είναι πράγματα όπως τόνους, umlauts, σέντιλεςκαι άλλα σημάδια που αλλάζουν την προφορά ενός γράμματος ή μιας λέξης.

  Το Crunchyroll δεν λειτουργεί; Δείτε πώς μπορείτε να διορθώσετε το Crunchyroll που δεν φορτώνεται

Έπειτα, υπάρχουν πολλά άλλα αλφάβητα, όπως το κυριλλικό (πιο ευρέως γνωστό ότι περιέχει τη ρωσική γλώσσα), το ελληνικό, το Kanji (ιαπωνικό) και το κινέζικο, πολλά από τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερα από μια γλώσσα.

Τώρα, μπορείτε τώρα να αρχίσετε να βλέπετε την κλίμακα των χαρακτήρων που πρέπει να κωδικοποιηθούν ως γλυφές. Υπάρχουν πάνω από 70.000 κινέζικα γλυφά μόνος. Μια κωδικοποίηση χαρακτήρων περιέχει έναν αριθμό σημείων κώδικα, καθένα από τα οποία μπορεί να κωδικοποιήσει έναν χαρακτήρα. Το ASCII, για το οποίο πιθανότατα έχετε ακούσει, ήταν μια πρώιμη λατινική κωδικοποίηση αλφάβητου που είχε 128 σημεία κώδικα, τίποτα που δεν ήταν αρκετά κοντά για να καλύψει όλους τους πιθανούς χαρακτήρες που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι.

του W3 συνιστώμενη κωδικοποίηση για HTML ονομάζεται UTF-8, το οποίο έχει 1.112.064 σημεία κώδικα. Αυτό είναι αρκετό για να καλύψει σχεδόν όλους τους χαρακτήρες σε όλες τις γλώσσες σε όλα τα αλφάβητα (αν και όχι κάθε ένα) και χρησιμοποιείται στο 93% όλων των ιστοσελίδων. Το UTF-8 είναι επίσης το συνιστάται κωδικοποίηση από την κοινοπραξία αλληλογραφίας Διαδικτύου.

  Ενημερώστε το WinRAR τώρα για να προστατέψετε τον υπολογιστή σας από επιθέσεις

Γιατί να μπω στον κόπο να το αλλάξω;

Το Outlook, μαζί με κάθε άλλο σύγχρονο πρόγραμμα-πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κωδικοποιεί και αποκωδικοποιεί το UTF-8.

Αλλά αν το Outlook υποστηρίζει UTF-8 και το UTF-8 είναι η συνιστώμενη κωδικοποίηση, γιατί να βλέπετε έναν μη αναγνώσιμο χαρακτήρα; Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, αλλά οι κύριοι είναι ότι βλέπετε την αλληλογραφία σε απλό κείμενο (είτε επειδή θέλατε ρητά να το κάνετε αυτό είτε επειδή ένας ανιχνευτής ιών το είχε μετατρέψει σε απλό κείμενο πριν φτάσει σε εσάς) ή η κωδικοποίηση που χρησιμοποιείτε έχει ρυθμιστεί σε κάτι διαφορετικό από το UTF-8.

Η κωδικοποίηση μιας εισερχόμενης αλληλογραφίας καθορίζεται από τον αποστολέα, επομένως, εάν χρησιμοποιούν ASCII, για παράδειγμα, το Outlook θα αποδώσει την αλληλογραφία χρησιμοποιώντας την κωδικοποίηση ASCII. Εάν οι ρυθμίσεις σας στο Word έχουν ρυθμιστεί να αντικαθιστούν τα “ευθέα εισαγωγικά” με “έξυπνα εισαγωγικά” (αυτά που δείχνουν υπό γωνία για να δείξουν αν ανοίγουν ή κλείνουν εισαγωγικά), τότε θα δείτε “μη αναγνώσιμους” χαρακτήρες στην αλληλογραφία αντί για έξυπνους εισαγωγικά, επειδή το ASCII δεν περιέχει τους κατάλληλους χαρακτήρες για έξυπνα εισαγωγικά.

Έτσι, η αλλαγή της κωδικοποίησης σε ένα μήνυμα μπορεί να σας επιτρέψει να δείτε αυτούς τους αλλοιωμένους χαρακτήρες με τον τρόπο που υποτίθεται ότι εμφανίζονται.

Εντάξει, πώς μπορώ να το αλλάξω;

Ευτυχώς, η αλλαγή της κωδικοποίησης ενός μηνύματος είναι αρκετά εύκολη στο Outlook. Κάντε διπλό κλικ στο μήνυμα για να το ανοίξετε. Στην αρχική καρτέλα του παραθύρου του μηνύματος, κάντε κλικ στις Ενέργειες > Άλλες ενέργειες > Κωδικοποίηση για να δείτε ποια κωδικοποίηση χρησιμοποιείται.

  Πώς να αφαιρέσετε ή να εγκαταστήσετε μια κάρτα SIM σε ένα iPhone

Αυτό είναι ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη Microsoft σχετικά με την ακαταστασία που μετακινεί πράγματα από τα Εισερχόμενά μου. Όπως μπορείτε να δείτε, η Microsoft χρησιμοποιεί δυτικοευρωπαϊκά για την κωδικοποίηση των μηνυμάτων της. Για να το αλλάξετε, κάντε κλικ στο «Περισσότερα» και μετά επιλέξτε την κωδικοποίηση που θέλετε, όπως το UTF-8.

Αυτό είναι το μόνο που υπάρχει – τώρα θα πρέπει να μπορείτε να διαβάσετε το email.

Εάν θέλετε να μάθετε πώς κωδικοποιούνται τα εξερχόμενα email σας, μεταβείτε στο Αρχείο > Επιλογές > Για προχωρημένους και κάντε κύλιση προς τα κάτω στις Διεθνείς επιλογές. Αναζητάτε την επιλογή «Προτιμώμενη κωδικοποίηση για εξερχόμενα μηνύματα».

Η προεπιλογή είναι δυτικοευρωπαϊκή και οι οξυδερκείς μεταξύ σας μπορεί να αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει αυτό, όταν, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η σύσταση για μορφές email είναι UTF-8. Η απάντηση είναι ότι η Δυτική Ευρώπη είναι ένα υποσύνολο του UTF-8 και ως εκ τούτου μπορεί να διαβαστεί χρησιμοποιώντας το UTF-8. Εάν αγοράσετε ένα αντίγραφο του Outlook που έχει σχεδιαστεί για την Ελλάδα, για παράδειγμα, η προεπιλεγμένη κωδικοποίηση θα είναι το Windows-1253, το οποίο είναι επίσης υποσύνολο του UTF-8.

Μπορείτε να αλλάξετε την προεπιλεγμένη κωδικοποίηση εξερχόμενων σε οτιδήποτε θέλετε. Εάν θέλετε οι άνθρωποι να μπορούν να διαβάζουν τα μηνύματά σας, καλό θα ήταν να το διατηρήσετε ως Δυτικοευρωπαϊκό ή να αλλάξετε σε μια κωδικοποίηση που χρησιμοποιείται παγκοσμίως όπως το UTF-8.