Πώς να αγοράσετε μια τηλεόραση για παιχνίδια το 2020

Η τεχνολογία οθόνης έχει προχωρήσει πολύ σε μια δεκαετία. Εάν θέλετε μια τηλεόραση για βιντεοπαιχνίδια, συμπεριλαμβανομένης μιας κονσόλας επόμενης γενιάς και τίτλων υπολογιστή, οι ανάγκες σας είναι αρκετά διαφορετικές από τον μέσο αγοραστή.

Η σημασία του HDMI 2.1

Η επόμενη γενιά κονσολών και καρτών γραφικών υπολογιστών προηγμένης τεχνολογίας είναι εδώ. Η Sony και η Microsoft μάχονται για τα PlayStation 5 και Xbox Series X, τα οποία διαθέτουν θύρες HDMI 2.1. Η NVIDIA κυκλοφόρησε επίσης τις κάρτες της σειράς 30 που έσπασαν το ρεκόρ με πλήρη υποστήριξη για HDMI 2.1.

Λοιπόν, ποια είναι η μεγάλη υπόθεση με αυτό το νέο πρότυπο;

Η διεπαφή πολυμέσων υψηλής ευκρίνειας (HDMI) είναι ο τρόπος με τον οποίο η τηλεόρασή σας συνδέεται με κονσόλες, συσκευές αναπαραγωγής Blu-ray και πολλές κάρτες γραφικών υπολογιστή. Το HDMI 2.0b περιορίζεται σε εύρος ζώνης 18 Gbits ανά δευτερόλεπτο, το οποίο είναι αρκετό για περιεχόμενο 4K στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Το HDMI 2.1 επιτρέπει ταχύτητες έως και 48 Gbits ανά δευτερόλεπτο. Αυτό περιλαμβάνει υποστήριξη για 4K στα 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο (με HDR) ή 8K στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Υπάρχει επίσης υποστήριξη για ασυμπίεστο ήχο και μια σειρά από άλλες δυνατότητες, όπως μεταβλητοί ρυθμοί ανανέωσης (VRR) και αυτόματη λειτουργία χαμηλής καθυστέρησης (ALLM) για την ελαχιστοποίηση της καθυστέρησης εισόδου.

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι το HDMI 2.1 αξίζει τον κόπο μόνο εάν μια τηλεόραση έχει πάνελ 120 Hz. Ορισμένες τηλεοράσεις, όπως η Samsung Q60T, διαφημίζουν υποστήριξη HDMI 2.1, αλλά έχουν μόνο πάνελ 60 Hz. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο, επειδή η οθόνη έχει μόνο 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Χρειάζεστε όλο αυτό το επιπλέον εύρος ζώνης; Εάν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις νέες κονσόλες, το κάνετε. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσα παιχνίδια επόμενης γενιάς θα υποστηρίζουν ανάλυση 4K στα 120 καρέ. Η Microsoft ανακοίνωσε ότι ορισμένοι τίτλοι Xbox Series X θα υποστηρίζουν 4K/120. Η λίστα περιλαμβάνει το στοιχείο για πολλούς παίκτες του Halo Infinite (με καθυστέρηση έως το 2021), το eye-candy platformer Το Ori and the Will of the Wisps, Dirt 5 και Gears of War 5.

Τα περισσότερα παιχνίδια της προηγούμενης γενιάς έτρεχαν με 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, συμπεριλαμβανομένων εκδόσεων πρώτου μέρους μεγάλου προϋπολογισμού, όπως το The Last of Us Part II, και βασικών στοιχείων τρίτων, όπως το Assassin’s Creed. Η Microsoft βελτιώθηκε σε αυτό με το Xbox One X βελτιστοποιώντας ορισμένα παιχνίδια ώστε να τρέχουν στα 60 καρέ.

Τόσο το PS5 όσο και το Xbox Series X θα στοχεύουν καρέ 4K 60 ως βάση. Αν θέλετε να είστε ανθεκτικοί στο μέλλον, αγοράστε οθόνη 120 Hz με συμβατότητα HDMI 2.1, ακόμα κι αν οι θύρες εξαντλούνται στα 40 Gbits ανά δευτερόλεπτο (όπως ορισμένες τηλεοράσεις και δέκτες LG και Sony του 2020). Τα 40 Gbits ανά δευτερόλεπτο είναι αρκετά για ένα σήμα 4K στα 120 καρέ με πλήρη υποστήριξη HDR 10-bit.

Ακόμα και η NVIDIA έχει ξεκλειδώσει Υποστήριξη 10-bit στις κάρτες της σειράς 30. Αυτό επιτρέπει σε οθόνες με 40 Gbit ανά δευτερόλεπτο να χειρίζονται 120 καρέ στα 4K με 10 bit χωρίς υποδειγματοληψία χρώματος (δηλαδή, κάνοντας ορισμένα κανάλια να παραλείπουν ορισμένες πληροφορίες χρώματος).

Εάν μένετε για λίγο με το PlayStation 4 ή το Xbox One ή δεν χρειάζεστε gameplay 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο, το HDMI 2.0b είναι μια χαρά προς το παρόν. Είναι επίσης εντάξει εάν παίρνετε το φθηνότερο Xbox Series S, το οποίο στοχεύει σε 1440p, αντί για πλήρη ανάλυση 4K.

  Πώς να ρυθμίσετε έναν διακομιστή αρχείων Samba στο Ubuntu

Τα επόμενα χρόνια, όλο και περισσότερα μοντέλα θα υποστηρίζουν HDMI 2.1 και θα έχετε περισσότερες επιλογές, πράγμα που σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες για εξοικονόμηση χρημάτων.

Μεταβλητός ρυθμός ανανέωσης, λειτουργία αυτόματης χαμηλής καθυστέρησης και γρήγορη μεταφορά καρέ

Ορισμένες από τις νέες δυνατότητες HDMI 2.1 είναι επίσης διαθέσιμες μέσω του παλαιότερου προτύπου HDMI 2.0b και έχουν εφαρμοστεί σε τηλεοράσεις που δεν υποστηρίζουν ρητά το HDMI 2.1.

Το Variable Refresh Rate (VRR ή HDMI VRR) είναι μια τεχνολογία που συναγωνίζεται το NVIDIA G-Sync και το AMD FreeSync. Ενώ τα τελευταία είναι κυρίως για παίκτες PC, το HDMI VRR είναι για κονσόλες. Προς το παρόν, μόνο η Microsoft έχει δεσμευτεί σε αυτήν τη δυνατότητα στα Xbox Series X και S, αλλά το PlayStation 5 αναμένεται επίσης να το υποστηρίζει.

Το VRR έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει το σκίσιμο της οθόνης, το οποίο είναι μια αντιαισθητική παρενέργεια μιας κονσόλας που δεν μπορεί να συμβαδίσει με τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης. Εάν η κονσόλα δεν είναι έτοιμη να στείλει ένα πλήρες καρέ, στέλνει ένα μερικό, το οποίο προκαλεί ένα εφέ “σκίσιμο”. Όταν ο ρυθμός ανανέωσης είναι σε συμφωνία με τον ρυθμό καρέ, το σκίσιμο εξαλείφεται.

Η λειτουργία Auto Low Latency Mode (ALLM) είναι μια έξυπνη μέθοδος απενεργοποίησης της επεξεργασίας για μείωση της καθυστέρησης κατά την αναπαραγωγή παιχνιδιών. Όταν η τηλεόραση εντοπίσει ALLM, απενεργοποιεί αυτόματα λειτουργίες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν λανθάνουσα κατάσταση. Με το ALLM, δεν χρειάζεται να θυμάστε να μεταβείτε στη λειτουργία παιχνιδιού για την καλύτερη απόδοση.

Το Quick Frame Transport (QFT) λειτουργεί με VRR και ALLM για περαιτέρω μείωση του λανθάνοντος χρόνου και της ρήξης οθόνης. Το QFT μεταφέρει καρέ από την πηγή με υψηλότερο ρυθμό από την υπάρχουσα τεχνολογία HDMI. Αυτό κάνει τα παιχνίδια να φαίνονται πιο αποκριτικά.

Όλες οι συσκευές στην αλυσίδα HDMI χρειάζονται υποστήριξη για να λειτουργήσουν αυτές οι λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των δεκτών AV.

Ας μιλήσουμε για καθυστέρηση

Κατά την αγορά μιας νέας τηλεόρασης, πιθανότατα θα δείτε δύο όρους παρόμοιου ήχου που αναφέρονται σε διαφορετικά πράγματα: αφάνεια (ή καθυστέρηση) και χρόνος απόκρισης.

Η καθυστέρηση είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να αντιδράσει η οθόνη στην εισαγωγή σας. Για παράδειγμα, εάν πατήσετε ένα κουμπί για να μεταβείτε στο χειριστήριο, η καθυστέρηση είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να μεταβεί ο χαρακτήρας σας στην οθόνη. Ο χαμηλότερος λανθάνων χρόνος μπορεί να σας δώσει το πλεονέκτημα σε ανταγωνιστικά παιχνίδια για πολλούς παίκτες ή να κάνει τα παιχνίδια με γρήγορο ρυθμό και για έναν παίκτη πιο αποκριτικά.

Αυτή η καθυστέρηση μετριέται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Γενικά, μια καθυστέρηση 15 ms ή λιγότερο είναι ανεπαίσθητη. Ορισμένες τηλεοράσεις προηγμένης τεχνολογίας το μειώνουν σε περίπου 10 ms, αλλά οτιδήποτε κάτω από 25 ms είναι συνήθως αρκετά καλό. Το πόσο σημαντικό είναι αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος των παιχνιδιών που παίζετε.

Ο χρόνος απόκρισης αναφέρεται στην απόκριση pixel. Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται ένα εικονοστοιχείο για να αλλάξει από το ένα χρώμα στο άλλο, που συνήθως αναφέρεται στην απόδοση “γκρι σε γκρι”. Αυτό μετριέται επίσης σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και δεν είναι ασυνήθιστο για οθόνες υψηλής τεχνολογίας να έχουν απόκριση pixel 1 ms ή καλύτερη. Οι οθόνες OLED, ειδικότερα, έχουν σχεδόν στιγμιαίο χρόνο απόκρισης.

Πολλές premium και κορυφαίες τηλεοράσεις έχουν καλούς χρόνους καθυστέρησης και απόκρισης. Οι δημοσιονομικές τηλεοράσεις μπορεί να χτυπηθούν ή να χαθούν, οπότε φροντίστε να κάνετε την έρευνά σας πριν τις αγοράσετε. Πάνω στο RTINGS, δοκιμάζουν για καθυστέρηση και απαριθμήστε όλα τα μοντέλα αξιολόγησης κατά υστέρηση εισόδου αν θέλετε να δείτε πώς συσσωρεύεται αυτό που σκέφτεστε.

  Το ONLYOFFICE είναι η συνεργατική σουίτα γραφείου που χρειάζεται η επιχείρησή σας

FreeSync και G-Sync

Οι μεταβλητοί ρυθμοί ανανέωσης εξαλείφουν το σκίσιμο της οθόνης ταιριάζοντας τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης με τον ρυθμό καρέ της πηγής. Σε υπολογιστή, πρόκειται για κάρτα γραφικών ή GPU. Τόσο η Nvidia όσο και η AMD διαθέτουν αποκλειστικές τεχνολογίες που αντιμετωπίζουν αυτό το ζήτημα.

Το G-Sync είναι η τεχνολογία μεταβλητού ρυθμού ανανέωσης της Nvidia και απαιτεί ένα τσιπ υλικού στην οθόνη. Ωστόσο, λειτουργεί μόνο με κάρτες γραφικών Nvidia. Εάν διαθέτετε κάρτα Nvidia GTX ή RTX που θέλετε να χρησιμοποιήσετε με τη νέα σας τηλεόραση, απλώς βεβαιωθείτε ότι διαθέτει υποστήριξη G-Sync.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τα ακόλουθα τρία επίπεδα του G-Sync:

G-Sync: Παρέχει παιχνίδι χωρίς σκισίματα σε τυπική ευκρίνεια.
G-Sync Ultimate: Σχεδιασμένο για χρήση με φωτεινότητα HDR έως 1.000 nits.
Συμβατό με G-Sync: Πρόκειται για οθόνες που δεν διαθέτουν το προαπαιτούμενο τσιπ, αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν με το κανονικό G-Sync.

Το FreeSync είναι η αντίστοιχη τεχνολογία της AMD και λειτουργεί με τη σειρά GPU Radeon της AMD. Υπάρχουν τρία επίπεδα FreeSync, ένα πηγάδι:

FreeSync: Αφαιρεί το σκίσιμο της οθόνης.
FreeSync Premium: Ενσωματώνει αντιστάθμιση χαμηλού ρυθμού καρέ για να ενισχύσει τους χαμηλούς ρυθμούς καρέ. Απαιτεί οθόνη 120 Hz στα 1080p ή καλύτερη.
FreeSync Premium Pro: Προσθέτει υποστήριξη για περιεχόμενο HDR έως και 400 nits.

Πολλές τηλεοράσεις που υποστηρίζουν το G-Sync θα λειτουργούν επίσης με το FreeSync (και το αντίστροφο). Επί του παρόντος, υπάρχουν πολύ λίγες τηλεοράσεις που υποστηρίζουν ρητά το G-Sync, ιδίως τη ναυαρχίδα της σειράς OLED της LG. Το FreeSync είναι φθηνότερο στην εφαρμογή του επειδή δεν απαιτεί πρόσθετο υλικό, επομένως το συναντάμε ευρέως σε πιο προσιτές οθόνες.

Δεδομένου ότι η AMD κατασκευάζει τις GPU τόσο στο Xbox Series X/S όσο και στο PlayStation 5, η υποστήριξη του FreeSync μπορεί να είναι πιο σημαντική για τους παίκτες κονσολών αυτής της γενιάς. Η Microsoft επιβεβαίωσε την υποστήριξη FreeSync Premium Pro για την επερχόμενη Series X (επιπλέον του HDMI VRR), αλλά δεν είναι σαφές τι χρησιμοποιεί η Sony.

Σκεφτείτε πού θα παίζετε

Υπάρχουν επί του παρόντος δύο κύριοι τύποι πάνελ στην αγορά: οθόνες LCD με φωτισμό LED (συμπεριλαμβανομένων των QLED) και οι αυτοφωτιζόμενες OLED. Τα πάνελ LCD μπορούν να γίνουν πολύ πιο φωτεινά από τα OLED επειδή το OLED είναι μια οργανική τεχνολογία που εκπέμπει μόνος του και είναι πιο επιρρεπής στη μόνιμη διατήρηση της εικόνας σε υψηλή φωτεινότητα.

Εάν πρόκειται να παίξετε σε ένα πολύ φωτεινό δωμάτιο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι μια OLED απλά δεν είναι αρκετά φωτεινή. Τα περισσότερα πάνελ OLED υπόκεινται σε περιορισμό αυτόματης φωτεινότητας (ABL), ο οποίος μειώνει τη συνολική φωτεινότητα της οθόνης σε σκηνές με καλό φωτισμό. Τα πάνελ LCD δεν είναι ευαίσθητα σε αυτό και μπορούν να γίνουν πολύ πιο φωτεινά.

Εάν παίζετε κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ένα δωμάτιο γεμάτο παράθυρα με πολύ ατμοσφαιρικό φωτισμό, μια LCD μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, σε ένα δωμάτιο ελεγχόμενο από το φως τη νύχτα με διακριτικό φωτισμό, μια OLED θα σας προσφέρει την καλύτερη ποιότητα εικόνας.

Γενικά, οι OLED παρέχουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας λόγω της (θεωρητικά) άπειρης αναλογίας αντίθεσης τους. Τα μοντέλα QLED (οθόνες LCD με φωτισμό LED με φιλμ κβαντικής κουκκίδας) έχουν υψηλότερο όγκο χρώματος, που σημαίνει ότι μπορούν να εμφανίσουν περισσότερα χρώματα και να γίνουν πιο φωτεινά. Εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε ποιο ταιριάζει καλύτερα στον προϋπολογισμό σας και στο περιβάλλον παιχνιδιού σας.

OLED Burn-in

Τα πάνελ OLED είναι ευαίσθητα σε μόνιμη διατήρηση εικόνας ή «καύση». Αυτό προκαλείται από το στατικό περιεχόμενο, όπως πίνακες αποτελεσμάτων ή λογότυπα τηλεοπτικών καναλιών, που παραμένει στην οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για τους παίκτες, αυτό ισχύει και για στοιχεία HUD, όπως μπάρες υγείας και μίνι χάρτες.

  Πώς να αποκτήσετε έναν κωδικό QR για το προφίλ σας στο LinkedIn

Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό δεν θα είναι πρόβλημα. Εάν διαφοροποιήσετε την κατανάλωση περιεχομένου και φθείρετε το πλαίσιο, πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσετε καύση. Επίσης, εάν παίζετε μια ποικιλία παιχνιδιών, αυτό δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα.

Για τους οποίους θα μπορούσε να είναι πρόβλημα είναι οι άνθρωποι που παίζουν το ίδιο παιχνίδι για μήνες, ειδικά αν είναι βαρύ σε στοιχεία HUD. Ένας τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καύσης είναι να ενεργοποιήσετε τη διαφάνεια HUD ή να απενεργοποιήσετε εντελώς το HUD. Φυσικά, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό ή επιθυμητό.

Πολλές τηλεοράσεις OLED περιλαμβάνουν πλέον μέτρα μείωσης της καύσης, όπως η λειτουργία Logo Luminance της LG, η οποία μειώνει τη φωτεινότητα της οθόνης όταν προβάλλεται στατικό περιεχόμενο για δύο λεπτά ή περισσότερο. Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε την καύση στον κόλπο.

Για παίκτες PC που χρησιμοποιούν μια τηλεόραση ως οθόνη (με γραμμές εργασιών και εικονίδια επιφάνειας εργασίας στην οθόνη), μια OLED μάλλον δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Οποιαδήποτε ποσότητα στατικής εικόνας ενέχει κίνδυνο εγκαύματος. Αν δεν χρησιμοποιείτε μια οθόνη αποκλειστικά για να παίζετε παιχνίδια ή να παρακολουθείτε ταινίες, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε μια οθόνη LCD υψηλής ποιότητας.

Δεν γίνεται αντιληπτό όλο το burn-in κατά τη χρήση σε πραγματικό κόσμο. Πολλοί άνθρωποι το ανακαλύπτουν μόνο όταν εκτελούν δοκιμαστικά μοτίβα, συμπεριλαμβανομένων των έγχρωμων διαφανειών. Δυστυχώς, οι περισσότερες εγγυήσεις, ιδιαίτερα από τους κατασκευαστές, δεν καλύπτουν το burn-in. Εάν ανησυχείτε και εξακολουθείτε να θέλετε ένα OLED, σκεφτείτε να λάβετε μια εκτεταμένη εγγύηση από ένα κατάστημα όπως το Best Buy που καλύπτει ρητά αυτό το ζήτημα.

HDR, το HDR Gaming Interest Group και το Dolby Vision

Το HDR gaming πρόκειται να γίνει mainstream με την κυκλοφορία των PlayStation 5 και Xbox Series X/S. Καθώς και οι δύο πλατφόρμες υποστηρίζουν HDR σε κάποια μορφή, θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι η επόμενη τηλεόρασή σας είναι συμβατή τουλάχιστον με HDR10, ώστε να έχετε πλουσιότερες, φωτεινότερες και πιο λεπτομερείς εικόνες.

Το HDR Gaming Interest Group (HGIG) δημιουργήθηκε σε μια προσπάθεια να τυποποιήσει το HDR gaming μέσω της μορφής HGIG. Τα παιχνίδια πρέπει να είναι πιστοποιημένα για υποστήριξη HGIG. Η μορφή αναμένεται να απογειωθεί με την άφιξη των παιχνιδιών επόμενης γενιάς, οπότε μάλλον αξίζει τον κόπο να αναζητήσετε μια τηλεόραση HDR με υποστήριξη HGIG.

Τόσο το Xbox Series X όσο και το S θα έχουν επίσης υποστήριξη για Dolby Vision HDR, το οποίο είναι μια άλλη μορφή. Σε αντίθεση με το HDR10, το οποίο χρησιμοποιεί στατικά μεταδεδομένα, το Dolby Vision χρησιμοποιεί δυναμικά μεταδεδομένα σε κάθε σκηνή. Επί του παρόντος, το περιεχόμενο που έχει αποκτηθεί στο Dolby Vision μπορεί να φτάσει έως και τα 4.000 nits μέγιστη φωτεινότητα, αν και καμία οθόνη καταναλωτή δεν μπορεί ακόμη να φτάσει αυτά τα επίπεδα.

Για να χρησιμοποιήσετε το Dolby Vision στο νέο σας Xbox, θα πρέπει να έχετε μια τηλεόραση που να το υποστηρίζει. Κατασκευαστές όπως οι LG, Vizio, HiSense και TCL παράγουν τηλεοράσεις με υποστήριξη Dolby Vision. Η Samsung, ωστόσο, έχει αποφύγει τη μορφή υπέρ του HDR10+. Ωστόσο, εάν παίρνετε ένα Xbox επόμενης γενιάς, να έχετε κατά νου ότι τα παιχνίδια θα πρέπει ρητά να υποστηρίζουν τη δυνατότητα.

Η επόμενη γενιά τυχερών παιχνιδιών

Αυτή ήταν μια ταραχώδης χρονιά για τους περισσότερους, επομένως η άφιξη των κονσολών και των καρτών γραφικών επόμενης γενιάς είναι ακόμα πιο συναρπαστική από ό,τι συνήθως. Δεν είναι επίσης κακή στιγμή για να αναβαθμίσετε την τηλεόρασή σας, ειδικά αν έχετε αναβάλει μέχρι τώρα να αποκτήσετε ένα σετ 4K.

Η τιμή των OLED της LG έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Τα φιλμ Quantum Dot βρίσκονται πλέον σε σετ LCD προϋπολογισμού 700$, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε μια φωτεινή, πολύχρωμη εικόνα χωρίς να ξοδέψετε χιλιάδες.

Σύντομα θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες μειώσεις τιμών, πάνελ 120 Hz, τηλεοράσεις mini-LED και ευρεία υιοθέτηση του HDMI 2.1.