Πώς μπορώ να πει ο ISP μου ότι χρησιμοποιώ BitTorrent;

Πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι λαμβάνουν ειδοποιήσεις από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου τους μετά τη λήψη αρχείων μέσω torrent. Πώς γνωρίζει ο ISP σας; Όλα είναι στο πώς λειτουργεί το BitTorrent. Το BitTorrent είναι πολύ λιγότερο ανώνυμο από όσο φαίνεται με μια ματιά.

Πώς λειτουργούν τα Torrents;

Η λήψη από το Διαδίκτυο περιλαμβάνει τη λήψη δεδομένων από έναν απομακρυσμένο διακομιστή. Εκτός από το αρχικό αίτημα που στέλνετε για να λάβετε το αρχείο, οι περισσότερες λήψεις είναι μονόδρομος. Λαμβάνετε τα δεδομένα από έναν κεντρικό διακομιστή και δεν χρειάζεται να στείλετε κάτι από τον διακομιστή σας. Η φόρτωση ιστοσελίδων, η παρακολούθηση βίντεο στο διαδίκτυο και η λήψη παιχνιδιών στο Steam λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.

Ωστόσο, εάν πραγματοποιηθούν λήψη πολλών διευθύνσεων IP ταυτόχρονα από τον ίδιο διακομιστή, ενδέχεται να φράξει και να προκαλέσει πτώση στην ταχύτητα λήψης.

Τα torrents διαφέρουν από τις τυπικές λήψεις από το Διαδίκτυο επειδή ακολουθούν ένα πρωτόκολλο peer-to-peer. Ένα torrent “swarm” είναι μια ομάδα διευθύνσεων IP που πραγματοποιούν ταυτόχρονα λήψη και αποστολή ενός αρχείου. Αντί απλώς να κάνετε λήψη ενός αρχείου από έναν διακομιστή κάπου, ανεβάζετε επίσης μέρη του σε άλλα άτομα. Λόγω αυτής της συνεχούς διαδικασίας ανταλλαγής, ένα αρχείο που σχετίζεται με ένα torrent συχνά κατεβάζει πολύ πιο γρήγορα από μια τυπική λήψη.

  Πώς να προσθέσετε ένα πρόγραμμα προβολής Emoji στη γραμμή μενού του Mac σας

Το BitTorrent χρησιμοποιείται συχνά για πειρατεία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές νόμιμες χρήσεις για torrenting. Επειδή μπορούν να τεθούν σε παύση, να συνεχιστούν και να χωριστούν σε μικρότερα μέρη, είναι ιδανικά για τη λήψη μεγάλων αρχείων, όπως παιχνίδια, λογισμικό, πακέτα προσθηκών και ενημερώσεις. Είναι επίσης μια κοινή μέθοδος διανομής για δωρεάν μουσική και βίντεο.

Τι μπορεί να δει ο ISP σας

Ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου σας δεν μπορεί να πει αμέσως εάν χρησιμοποιείτε το BitTorrent, ούτε μπορεί να σας πει τι κάνετε λήψη σε αυτό. Οι περισσότεροι πελάτες torrent έχουν κάποια μορφή κρυπτογράφησης, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τους ISP (και τον οικιακό σας δρομολογητή) να εντοπίσουν αυτήν την κίνηση BitTorrent. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορούν να πουν ότι χρησιμοποιείτε το BitTorrent για να κατεβάσετε κάτι.

Η λήψη torrent παρουσιάζει ορισμένα πολύ προφανή μοτίβα χρήσης, όπως πολλαπλές ταυτόχρονες ροές μεταφόρτωσης και πολλές διαφορετικές συνδέσεις TCP (πρωτόκολλο ελέγχου μετάδοσης), επειδή επικοινωνείτε με πολλές IP την ίδια στιγμή. Εάν ο ISP σας προσπαθεί ενεργά να ανιχνεύσει τη χρήση torrent, πιθανότατα θα είναι σε θέση να το πουν.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορούν να το κάνουν είναι να συνάπτουν συμβάσεις με τρίτους για την παρακολούθηση ομάδων torrent και ελέγχουν εάν μια διεύθυνση IP κάτω από αυτά εμφανίζεται στη λίστα των χρηστών σε αυτό το σμήνος.

  Πώς να κατεβάσετε ένα Windows 10 ISO χωρίς το εργαλείο δημιουργίας πολυμέσων

Ωστόσο, οι περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου δεν έχουν άμεσο συμφέρον να σας εμποδίσουν να χρησιμοποιείτε torrents. Ο κύριος λόγος που θα έδιναν προσοχή είναι ότι τα torrent καταναλώνουν πολύ εύρος ζώνης, αλλά με την άνοδο των ενσύρματων συνδέσεων υψηλής ταχύτητας, αυτό είναι λιγότερο πρόβλημα από ό,τι στο παρελθόν. Ωστόσο, ορισμένοι πάροχοι, όπως οι πάροχοι υπηρεσιών Internet WiFi και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ενδέχεται να επιβραδύνουν (επιβραδύνουν) τη σύνδεσή σας εάν κάνετε λήψη μεγάλων αρχείων χρησιμοποιώντας torrents.

Εταιρείες πολυμέσων και αρχεία με πνευματικά δικαιώματα

Επομένως, εάν οι ISP δεν ενδιαφέρονται που χρησιμοποιείτε την υπηρεσία τους για λήψη αρχείων μέσω BitTorrent, γιατί οι άνθρωποι λαμβάνουν γράμματα που τους λένε να σταματήσουν να το χρησιμοποιούν;

Εάν κάνετε λήψη ενός torrent, μπορείτε να δείτε κάθε διεύθυνση IP με την οποία είστε συνδεδεμένοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές εταιρείες πολυμέσων και μεγάλοι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων εντάσσονται στο σμήνος δημοφιλών torrent του περιεχομένου τους που έχει πειρατικά. Στη συνέχεια εξάγουν λίστες με διευθύνσεις IP που γνωρίζουν ότι κάνουν λήψη του αρχείου και ταξινομούν αυτές τις λίστες κατά ISP.

Στη συνέχεια, μπορούν να στείλουν ειδοποιήσεις σε παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου ότι αυτές οι διευθύνσεις IP που βρίσκονται κάτω από αυτές πραγματοποιούν λήψη πειρατικού υλικού. Στη συνέχεια, ο ISP σας στέλνει μια ειδοποίηση, λέγοντάς σας ότι γνωρίζουν ότι χρησιμοποιείτε BitTorrent και σας ζητά να σταματήσετε την πειρατεία. Εάν το κάνετε επανειλημμένα, το διαδίκτυο μπορεί να διακοπεί ή χειρότερα. ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων μπορεί να σας κάνει μήνυση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ένας όμιλος πολυμέσων είναι ιδιοκτήτης του ISP σας.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Animoji στο iPhone X, XS και XR

Υπάρχει ελάχιστος έως καθόλου κίνδυνος να λάβετε ένα από αυτά τα γράμματα εάν όλο το περιεχόμενο που κατεβάζετε χρησιμοποιώντας torrent είναι νόμιμο. Πολλοί νόμιμοι εκτοξευτές λογισμικού χρησιμοποιούν ένα πρωτόκολλο torrent για να κάνουν τη λήψη των ενημερώσεων λογισμικού τους πιο γρήγορη.

Τα VPN κρύβουν τη χρήση Torrent μου;

Τα VPN ή τα Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα σάς επιτρέπουν να συνδεθείτε σε άλλο δίκτυο εξ αποστάσεως. Όταν συνδέεστε σε ένα VPN, η διεύθυνση IP και η τοποθεσία σας συγκαλύπτονται πίσω από το δίκτυο στο οποίο είστε συνδεδεμένοι. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν VPN για να περιηγηθούν στο Διαδίκτυο με μεγαλύτερη ασφάλεια ή για να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιεχόμενο κλειδωμένο σε περιοχή.

Όταν κάνετε λήψη ενός torrent μέσω VPN, φαίνεται σαν η νέα διεύθυνση IP να είναι η ομότιμη. Ωστόσο, δεν δημιουργούνται όλα τα VPN ίσα. Τα δωρεάν VPN είναι συνήθως εξαιρετικά αργά και έχουν ασυνεπείς συνδέσεις, καθιστώντας τα αναξιόπιστα για τη λήψη μεγάλων αρχείων. ΕΝΑ πληρωμένο VPN προσφέρει πολύ καλύτερη ασφάλεια και οι ταχύτητες είναι συχνά κοντά στο πραγματικό σχέδιο σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσετε ότι για τους περισσότερους πελάτες BitTorrent, τα torrent συνεχίζουν να ανεβαίνουν ή να “seed” ακόμα και αφού ολοκληρώσετε τη λήψη του αρχείου. Εάν αποσυνδεθείτε από το VPN σας προτού σταματήσετε τη σπορά του torrent, η πραγματική σας διεύθυνση IP μπορεί να εμφανιστεί στη λίστα των ομοτίμων.