Πώς μπορεί να βοηθήσει το Apple Watch σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Τα ανόητα τηλέφωνα της δεκαετίας του ’90 και των αρχών του 2000 κυκλοφόρησαν ευρέως στο εμπόριο ως συσκευές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να σώσουν τη ζωή σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Με ένα Apple Watch δεμένο στον καρπό σας, η λήψη βοήθειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης γίνεται πολύ πιο εύκολη.

Δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ίσως την πιο σημαντική λειτουργία στο ρολόι σας.

Πραγματοποιήστε μια κλήση έκτακτης ανάγκης SOS στο Apple Watch

Η πραγματοποίηση κλήσης έκτακτης ανάγκης στο Apple Watch σας είναι το ίδιο με το να καλέσετε το 911 στις ΗΠΑ, το 999 στο Ηνωμένο Βασίλειο ή το 000 στην Αυστραλία. Θα σας συνδέσει με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όπου θα μιλήσετε με έναν χειριστή για να επιβεβαιώσετε εάν χρειάζεστε αστυνομία, πυροσβεστική, ασθενοφόρο ή άλλη υπηρεσία έκτακτης ανάγκης στην περιοχή σας. Εάν διαθέτετε Apple Watch με συνδεσιμότητα κινητής τηλεφωνίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία οπουδήποτε. Εάν διαθέτετε Apple Watch χωρίς ενσωματωμένη συνδεσιμότητα κινητής τηλεφωνίας, θα πρέπει να είστε εντός εμβέλειας του iPhone σας για να λειτουργήσει.

Για να πραγματοποιήσετε μια κλήση έκτακτης ανάγκης απευθείας από το Apple Watch:

Πατήστε και κρατήστε πατημένο το πλευρικό κουμπί (όχι την ψηφιακή κορώνα) μέχρι να εμφανιστεί το ρυθμιστικό Emergency SOS.
Συνεχίστε να κρατάτε πατημένο το πλευρικό κουμπί μέχρι να ακουστεί μια ειδοποίηση και να δείτε την αντίστροφη μέτρηση έκτακτης ανάγκης να ξεκινά. Εναλλακτικά, σύρετε το ρυθμιστικό “Emergency SOS” προς τα δεξιά.
Για να τερματίσετε την κλήση, πατήστε σταθερά στην οθόνη (Force Touch) και πατήστε End Call.

Εάν έχετε ρυθμίσει ένα Ιατρικό αναγνωριστικό και έχετε ορίσει επαφές έκτακτης ανάγκης, το Apple Watch σας θα στείλει ένα μήνυμα κειμένου με την τρέχουσα (ζωντανή) τοποθεσία σας σε οποιονδήποτε αναφέρεται. Έχετε την επιλογή να ακυρώσετε αυτό στην οθόνη πριν σταλεί το μήνυμα. Το Apple Watch σας θα ενεργοποιήσει προσωρινά τις Υπηρεσίες τοποθεσίας για να λάβετε μια επιδιόρθωση GPS ακόμα κι αν έχετε απενεργοποιήσει τη λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης, το Apple Watch σας θα επιχειρήσει να μοιραστεί την τοποθεσία σας απευθείας με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Δεν υποστηρίζουν όλες οι περιοχές αυτήν τη δυνατότητα, επομένως ίσως χρειαστεί να ενημερώσετε τον χειριστή που βρίσκεστε. Εάν διαθέτετε Apple Watch με GPS και κινητό, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Apple Watch σας για να καλέσετε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ακόμα κι αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό ή μακριά από το iPhone σας.

  Πώς να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης hotspot του iPhone

Δημιουργήστε μια ιατρική ταυτότητα με τις Επαφές Έκτακτης Ανάγκης σας

Η ιατρική ταυτότητα είναι ένας γρήγορος τρόπος για να παρέχετε στους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα και σε άλλους ανταποκριτές σημαντικές πληροφορίες για τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε χρόνια προβλήματα υγείας, σοβαρές αλλεργίες, ομάδα αίματος και οποιεσδήποτε επαφές έκτακτης ανάγκης ή πλησιέστερους συγγενείς που θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Για να προβάλετε ένα ιατρικό αναγνωριστικό στο Apple Watch σας, εσείς ή κάποιος πρώτος που ανταποκρίνεται μπορείτε να κρατήσετε πατημένο το πλευρικό κουμπί μέχρι να εμφανιστεί το ρυθμιστικό Ιατρικού αναγνωριστικού και, στη συνέχεια, μετακινήστε το ρυθμιστικό προς τα δεξιά για να προβάλετε το Ιατρικό αναγνωριστικό σας.

Μπορείτε να ρυθμίσετε ένα Ιατρικό αναγνωριστικό στο iPhone σας και το Apple Watch σας θα εμφανίζει τις ίδιες λεπτομέρειες:

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Υγεία > Ιατρικό αναγνωριστικό και πατήστε Επεξεργασία.
Συμπληρώστε τυχόν σχετικές ενότητες, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών καταστάσεων, των αλλεργιών και αντιδράσεων, των τρεχόντων φαρμάκων και της ομάδας αίματος.
Κάντε κύλιση προς τα κάτω στις «Επαφές έκτακτης ανάγκης» και πατήστε «Προσθήκη επαφής έκτακτης ανάγκης» και, στη συνέχεια, επιλέξτε μία από τη λίστα.
Δώστε στην επαφή έκτακτης ανάγκης μια ετικέτα για να περιγράψει τη σχέση τους μαζί σας, όπως «πατέρας» ή «σύντροφος».
Πατήστε Τέλος για να αποθηκεύσετε την Ιατρική σας ταυτότητα.

Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να αφήσετε ενεργοποιημένη την “Εμφάνιση όταν είναι κλειδωμένη”, έτσι ώστε όποιος σας ανακαλύπτει σε κατάσταση όπου δεν μπορείτε να ξεκλειδώσετε τις συσκευές σας, να εξακολουθεί να συλλέγει σημαντικές ιατρικές πληροφορίες. Αυτό θα επηρεάσει το iPhone σας περισσότερο από το ρολόι σας, καθώς το ρολόι σας θα παραμείνει ξεκλείδωτο όλη την ημέρα μέχρι να το βγάλετε.

Να θυμάστε ότι δεν γνωρίζουν όλοι οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου να αναζητήσουν Ιατρική ταυτότητα, αλλά πολλοί άλλοι θα γνωρίζουν. Ορισμένοι πρώτοι που ανταποκρίνονται είναι εκπαιδευμένοι να αναζητούν πληροφορίες σε smartphone και φορητές συσκευές, επομένως αξίζει να διατηρείτε πάντα ενημερωμένα τα στοιχεία της ιατρικής σας ταυτότητας.

Πώς να βρείτε την ιατρική ταυτότητα κάποιου άλλου

Σε περίπτωση που βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου πρέπει να ελέγξετε το ιατρικό αναγνωριστικό κάποιου άλλου, μπορείτε να το κάνετε είτε σε iPhone είτε σε Apple Watch.

  Πώς να δημιουργήσετε μια προσαρμοσμένη προεπιλογή καμβά στο Photoshop

Για να ελέγξετε ένα ιατρικό αναγνωριστικό σε ένα Apple Watch:

Πατήστε και κρατήστε πατημένο το πλευρικό κουμπί (όχι την ψηφιακή κορώνα) μέχρι να εμφανιστεί το ρυθμιστικό Medical ID.
Σύρετε το ρυθμιστικό Medical ID προς τα δεξιά για να το προβάλετε.

Για να ελέγξετε μια ιατρική ταυτότητα σε ένα iPhone:

Αφυπνίστε το τηλέφωνο και σύρετε προς τα επάνω για να επιχειρήσετε ξεκλείδωμα (ή πατήστε το κουμπί Αρχική σελίδα εάν το τηλέφωνο διαθέτει).
Στην οθόνη εισαγωγής κωδικού πρόσβασης, πατήστε Έκτακτη ανάγκη στην κάτω αριστερή γωνία.
Στην οθόνη τηλεφωνικής κλήσης έκτακτης ανάγκης, πατήστε το Ιατρικό αναγνωριστικό στην κάτω αριστερή γωνία.

Ρυθμίστε και χρησιμοποιήστε το Apple Watch Fall Detection

Η ανίχνευση πτώσης είναι μια λειτουργία Apple Watch που μπορεί να ανιχνεύσει τον αντίκτυπο μιας πτώσης και να παρακολουθεί εάν το άτομο κινείται μετά. Εάν το ρολόι δεν εντοπίσει κίνηση, θα καλέσει αυτόματα τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και θα μοιραστεί την τοποθεσία σας. Θα ειδοποιηθούν επίσης τυχόν επαφές έκτακτης ανάγκης που έχετε ορίσει στο Medical ID.

Το χαρακτηριστικό έχει ήδη πιστωθεί ότι σώζει ζωές, όπως στην περίπτωση του Ο Τζέιμς Προυντεντσιάνο άνδρας από το Νιου Τζέρσεϊ που έπεσε σε γκρεμό ή Ο Νορβηγός Toralv Østvang, ο οποίος έκανε μια ανατροπή ενώ ήταν μόνος στο σπίτι. Η λειτουργία απευθύνεται κυρίως σε ηλικιωμένους χρήστες και παραμένει απενεργοποιημένη από προεπιλογή, εκτός εάν είστε άνω των 65 ετών.

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε χειροκίνητα την ανίχνευση πτώσης στο ρολόι σας, αν θέλετε την πρόσθετη προστασία, αν και υπάρχουν ορισμένα πιθανά μειονεκτήματα. Η Apple εξηγεί ότι η λειτουργία έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τους ηλικιωμένους και όχι τους ενεργούς νέους. Η πιθανότητα για ψευδώς θετικά είναι πολύ μεγαλύτερη εάν είστε ενεργό άτομο.

Υπάρχει κίνδυνος το ρολόι να καλέσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και να ειδοποιήσει τις επαφές έκτακτης ανάγκης όταν δεν το χρειάζεστε. Όχι μόνο αυτό θα ανησυχήσει άσκοπα τους αγαπημένους σας, αλλά μπορεί επίσης να σας φέρει και έναν άσχημο λογαριασμό.

Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα μη αυτόματα:

Εκκινήστε την εφαρμογή Watch στο τηλέφωνό σας και, στη συνέχεια, στην καρτέλα Το ρολόι μου, επιλέξτε Emergency SOS.
Κάντε κύλιση προς τα κάτω στο Fall Detection και ενεργοποιήστε τη λειτουργία.
Επιβεβαιώστε ότι κατανοείτε τη δήλωση αποποίησης ευθύνης και ότι θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα ούτως ή άλλως.

  5 Συμβουλές για να φτιάξετε τον πρώτο σας υπολογιστή

Άλλοι τρόποι με τους οποίους το Apple Watch σας μπορεί να σας προστατεύσει

Το Apple Watch σας μπορεί επίσης να παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς σας και να σας ειδοποιεί για ασυνήθιστα συμπτώματα. Αυτές περιλαμβάνουν ειδοποιήσεις υψηλού καρδιακού ρυθμού όταν φαίνεστε ότι είστε ανενεργοί, ειδοποιήσεις χαμηλών καρδιακών παλμών και ειδοποιήσεις ακανόνιστου ρυθμού.

Οι ειδοποιήσεις υψηλών και χαμηλών καρδιακών παλμών είναι διαθέσιμες σε όλες τις περιοχές. Εκκινήστε την εφαρμογή Ρολόι στο iPhone σας και πατήστε Καρδιά για να ορίσετε τα ποσά κατωφλίου ή να αφήσετε τις προεπιλογές των 120 bpm και 40 bpm, αντίστοιχα.

Οι ειδοποιήσεις ακανόνιστου ρυθμού είναι διαθέσιμες μόνο σε επιλεγμένες περιοχές. Ορισμένες χώρες (όπως η Αυστραλία) απαιτούν την έγκριση του Apple Watch ως ιατρικής συσκευής για τη λειτουργία της λειτουργίας και η Apple δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ να προχωρήσει βιαστικά αυτή τη διαδικασία έγκρισης. Μπορείτε να δείτε ποιες περιοχές μπορούν να χρησιμοποιούν τις λειτουργίες ΗΚΓ των Σειρών 4 και 5 Apple Watch Ο ιστότοπος της Apple.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι εάν λάβετε μια ειδοποίηση σχετικά με έναν ακανόνιστο ρυθμό, δεν έχετε απαραίτητα κολπική μαρμαρυγή. Οι περισσότερες διεξοδικές δοκιμές ΗΚΓ χρησιμοποιούν 12 σημεία απαγωγής, ενώ το Apple Watch χρησιμοποιεί μόνο ένα. Εάν λαμβάνετε ειδοποιήσεις ακανόνιστου ρυθμού, θα εξεταστείτε διεξοδικά χρησιμοποιώντας μια ειδική οθόνη ΗΚΓ πριν εξαχθούν συμπεράσματα.

Μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις ακανόνιστου ρυθμού στην εφαρμογή Watch στο iPhone σας, απλώς πατήστε Καρδιά και, στη συνέχεια, απενεργοποιήστε τον ακανόνιστο ρυθμό από τη λίστα.

Θέλετε να απενεργοποιήσετε το “Hold to Call” για έκτακτη ανάγκη SOS;

Από προεπιλογή, πατώντας παρατεταμένα το πλευρικό κουμπί στο ρολόι σας θα καλέσετε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να καλέσετε κατά λάθος υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κρατώντας το κουμπί για πολύ καιρό, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία. Όταν το κάνετε αυτό, θα πρέπει να σύρετε το ρυθμιστικό “Emergency SOS” προς τα δεξιά για να πραγματοποιήσετε την κλήση.

Εκκινήστε την εφαρμογή Watch στο iPhone σας και, στη συνέχεια, στην καρτέλα Το Ρολόι μου επιλέξτε Emergency SOS.
Καταργήστε την επιλογή της επιλογής “Hold Side Button” για να την απενεργοποιήσετε.

Πιστεύουμε ότι αυτό πιθανότατα παραμένει στην προεπιλεγμένη ρύθμιση, εκτός εάν έχετε ήδη ενεργοποιήσει κατά λάθος μια κλήση έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιώντας αυτήν τη λειτουργία στο παρελθόν.

Διέδωσέ το

Το Apple Watch είναι μια εύχρηστη συσκευή που μπορεί να σας βοηθήσει να γυμνάζεστε, να διατηρείτε επαφή εν κινήσει και ακόμη και να σας προστατεύει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε πόσοι φίλοι ή μέλη της οικογένειας διαθέτουν επίσης Apple Watch και αν κατανοούν πώς λειτουργούν λειτουργίες όπως το Emergency SOS.

Θα μπορούσε να αξίζει να εκτελέσετε τη διαδικασία μαζί τους ή να τους δείξετε αυτό το άρθρο. Μείνετε ασφαλείς και θυμηθείτε τι πολύτιμο εργαλείο μπορεί να είναι το Apple Watch σας.