Πώς λειτουργούν τα ολογράμματα στη σκηνή;

Είτε ολογράμματα του Tupac και Μάϊκλ Τζάκσον να σου δώσω τα heebie-jeebies ή μια δόση νοσταλγίας, πρέπει να παραδεχτείς ότι η τεχνολογία είναι εντυπωσιακή. Πώς λειτουργεί όμως; Και είναι αυτά πραγματικά ολογράμματα ή απλώς προβολές;

Φυσικά, δεν είναι όλα τα ολογράμματα επί σκηνής μεταθανάτια ηθικά αινίγματα. Η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί για ταυτόχρονη μετάδοση παραστάσεων από Janelle Monae και MIA, να ρίξει το Avatars Gorillaz στη σκηνή με τη Madonna, και να φέρει φανταστικούς αστέρες, όπως Hatsune Miku, στη ζωή.

Λυπούμαστε, δεν είναι ολογράμματα

Ας καθαρίσουμε γρήγορα τον αέρα. Υπάρχει πολλή συζήτηση για το τι είναι ή δεν είναι ολόγραμμα. Έτσι, για λόγους επιχειρηματολογίας, θα επιμείνουμε σε έναν πολύ απλό ορισμό για τη λέξη ολόγραμμα.

Τα ολογράμματα είναι ανεξάρτητες τρισδιάστατες δομές φωτός. Δεν προβάλλονται σε μια επιφάνεια (που θα τους έκανε 2D), αλλά μπορούν να διαχέονται από γυαλί, κρύσταλλους φεγγαριού επιστημονικής φαντασίας ή οποιοδήποτε αντικείμενο κάνει τη δουλειά.

Λοιπόν, το μυστικό μήνυμα της πριγκίπισσας Leia στο Star Wars; Αυτό είναι ένα ολόγραμμα. Το φάντασμα του Μάικλ Τζάκσον; Αυτό δεν είναι ολόγραμμα – προβάλλεται σε μια επίπεδη επιφάνεια και υπάρχει σε 2D (αλλά θα συνεχίσουμε να τα αναφέρουμε ως ολογράμματα για να κρατήσουμε τα πράγματα απλά).

Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτές οι ολογραφικές συναυλίες είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά δεν είναι ακριβώς μια νέα ιδέα. Οι ολογραφικές παραστάσεις των Tupac, Janelle Monae, MIA και άλλων βασίζονται σε ένα τέχνασμα της δεκαετίας του 1860 που ονομάζεται Pepper’s Ghost. Είναι ένα απλό κόλπο που χρησιμοποιήθηκε εκτενώς σε βικτοριανές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και πάρτι. Το έχετε δει σε δράση στο Haunted Mansion της Disney, αν έχετε πάει ποτέ στη Disneyland.

  Η ενημέρωση Google Camera v2.2 φέρνει χρονόμετρο, λειτουργίες πανοράματος και αναλογία διαστάσεων

Το κόλπο του Pepper’s Ghost είναι κυριολεκτικά καπνός και καθρέφτες (καλά, μείον τον καπνό). Ένας ανακλαστικός υαλοπίνακας είναι τοποθετημένος σε μια σκηνή και έχει γωνία προς τα κάτω προς ένα κρυφό θάλαμο. Όταν το κρυφό περίπτερο φωτίζεται, αντανακλά μια εικόνα στο τζάμι, το οποίο στη συνέχεια αντανακλά την εικόνα προς το κοινό. Στο ύψος των ματιών, αυτή η εικόνα θα φαινόταν στριμωγμένη (θυμηθείτε, το γυαλί είναι υπό γωνία). Αλλά επειδή το κοινό κοιτάζει ψηλά στη σκηνή, η εικόνα φαίνεται «σωστή», με μια απόκοσμη, ημιδιαφανή ποιότητα.

Φυσικά, το κόλπο Pepper’s Ghost της ποικιλίας κήπου σας απαιτεί ηθοποιό. Την τελευταία φορά που ελέγξαμε, ο Michael Jackson ήταν νεκρός, οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι η τεχνολογία έχει αλλάξει λίγο, σωστά;

Musion Eyeliner Projections

Το Musion Eyeliner ακούγεται σαν ένα άθλιο τοπικό συγκρότημα, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια πατενταρισμένη, εκσυγχρονισμένη εκδοχή του κόλπου των Pepper’s Ghost. Και, κατά κάποιο τρόπο, είναι ακόμα πιο απλό από το Pepper’s Ghost.

Αντί να βασίζεστε σε μυστικά δωμάτια, ηθοποιούς και γυαλί για να προβάλλετε ανθρώπους σε μια σκηνή, το κόλπο του Musion Eyeliner απαιτεί απλώς έναν προβολέα και ένα λεπτό φύλλο mylar.

Αρχικά, το φύλλο mylar τοποθετείται στο μπροστινό μέρος μιας σκηνής σε γωνία 45 μοιρών. Στη συνέχεια, ένας προβολέας μπροστά από τη σκηνή πυροβολεί μια εικόνα στο φύλλο mylar.

  Τι ήταν το OS/2 της IBM και γιατί έχασε από τα Windows;

Και αυτό είναι το μόνο που υπάρχει – κάπως. Πρέπει επίσης να υπάρχει ένα βίντεο πηγής για αυτές τις προβολές. Στην ιδανική περίπτωση, το βίντεο πηγής είναι εντελώς ακίνητο, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι ένας ερμηνευτής βρίσκεται στη σκηνή. Αυτό μπορεί να γίνει καταγράφοντας μια παράσταση με φωτογραφική μηχανή ή δημιουργώντας ένα ακριβό τρισδιάστατο μοντέλο και στη συνέχεια προσαρμόζοντάς το για να τραγουδήσει και να χορέψει (τα ολογράμματα Tupac, Jackson και Roy Orbison είναι τρισδιάστατα μοντέλα).

Προβλήματα με Τεχν

Εκτός από προφανή ηθικά διλήμματα, το Musion Eyeliner έχει πολλές τεχνολογικές αδυναμίες και ευπάθειες:

Ζητήματα Φάσης: Τα πιο περίτεχνα ολογράμματα Musion Eyeliner χρησιμοποιούν πολλαπλούς προβολείς για να κάνουν μια εικόνα όσο το δυνατόν ευρύτερη και λεπτομερέστερη. Αλλά αυτοί οι προβολείς πρέπει να λειτουργούν τέλεια μεταξύ τους. Αν κάποιος πέσει εκτός φάσης, χαλάει την εικόνα.
Κυματιστές οθόνες: Τα ολογράμματα Musion Eyeliner βασίζονται σε μια λεπτή οθόνη mylar, η οποία «κυματίζει» σαν σημαία όταν χτυπηθεί από μια καλή ριπή ανέμου. Αυτό είναι πολύ εύκολο να παρατηρηθεί στο Το βίντεο με το ολόγραμμα του Michael Jackson, όπου ολόκληρη η σκηνή μοιάζει να είναι υποβρύχια.
Γωνία θέασης: Και πάλι, η γωνία θέασης του κοινού καθορίζει εάν ένα ολόγραμμα Musion Eyeliner φαίνεται «σωστό» ή «στριμωγμένο». Όταν τις βλέπει κανείς από το πλάι, αυτές οι προεξοχές μπορεί να φαίνονται επίπεδες, σαν χαρτί.
Φωτισμός: Οι προβολές του Musion Eyeliner λειτουργούν καλύτερα σε σκοτεινά ή αμυδρά περιβάλλοντα. Το πρόβλημα είναι ότι δημιουργούν πάντα φωτεινές εικόνες, κάτι που από μόνο του δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Ωστόσο, τα ολογράμματα σε σκοτεινά περιβάλλοντα μπορεί να φαίνονται γελοία φωτεινά και επίπεδα—ειδικά όταν πραγματικοί άνθρωποι περιπλανιούνται στη σκηνή (όπως φαίνεται στο Απόδοση Tupac).
Κόστος: Δεν κοστίζει πολύ η ρύθμιση ενός ολογράμματος Musion Eyeliner. Αλλά η εκ νέου δημιουργία διάσημων ανθρώπων σε 3D κοστίζει έναν τόνο χρημάτων (το μοντέλο Tupac 3D κόστιζε περίπου 400 χιλιάδες δολάρια). Ακόμη και με ένα εξαντλημένο αμφιθέατρο, είναι δύσκολο να ανακτήσεις τέτοιου είδους έξοδα.

  Τι είναι το Ultra Wideband και γιατί υπάρχει στο iPhone 11;

Πιθανότατα δεν πρέπει να κρίνετε τα ολογράμματα Musion Eyeliner για τις τεχνικές τους ελλείψεις. Αλλά το γεγονός ότι ο άνεμος μπορεί να καταστρέψει αυτές τις προβολές είναι ένα σημάδι του πόσο νέα είναι αυτή η τεχνολογία.

Το μέλλον των ολογραμμάτων

Αυτήν τη στιγμή, οι περισσότερες από τις αγαπημένες σας εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών ξοδεύουν πολλά χρήματα για την επαυξημένη πραγματικότητα. Από τα φίλτρα του Instagram και το Pokemon Go μέχρι τους ανατριχιαστικούς νεκρούς μουσικούς, πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στο αναπόφευκτο: αυθεντικά τρισδιάστατα ολογράμματα.

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε τα γνήσια ολογράμματα θα γίνουν κοινά, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για ψυχαγωγία τις επόμενες δεκαετίες. Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχει μια αγορά για συναυλίες με ολόγραμμα. ο Το BBC επίσης ερευνά επί του παρόντος τηλεοράσεις ολογράμματος (που είναι, ουσιαστικά, μικρής κλίμακας, τρισδιάστατες εκδόσεις του κόλπου του Pepper’s Ghost).

Προς το παρόν, απλώς περιμένουμε να ωριμάσει λίγο η τεχνολογία. Το πότε συμβαίνει αυτό είναι εικασία του καθενός. Στο μεταξύ, θα πρέπει απλώς να ζήσουμε (και να συνηθίσουμε) με τις ανατριχιαστικές μεταθανάτιες συναυλίες και τη Hatsune Miku.

Πηγές: Christie Digital