Πώς λειτουργούν τα γραφικά στοιχεία της αρχικής οθόνης του iPhone στο iOS 14

Μετά από δεκατρείς επαναλήψεις του iOS, η Apple τελικά μεταμορφώνει την Αρχική οθόνη προσθέτοντας γραφικά στοιχεία στο iOS 14 και το iPadOS 14. Υπάρχει ένα εντελώς νέο πλαίσιο που θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν νέους τύπους γραφικών στοιχείων. Αλλά υπάρχουν περισσότερα από όσα φαίνονται στο μάτι.

Widgets Ελάτε στο σπίτι

Η Apple εισήγαγε γραφικά στοιχεία στο iPhone στο iOS 10. Μεταφέρθηκαν στην οθόνη Today View, η οποία είναι προσβάσιμη με σάρωση προς τα δεξιά στην οθόνη κλειδώματος ή στην αρχική οθόνη.

Ωστόσο, τα widgets έγιναν ισχυρά εργαλεία και ήταν απίστευτα χρήσιμα για τους χρήστες iPhone και iPad που αποφάσισαν να τα χρησιμοποιήσουν.

Αλλά όλα αυτά αλλάζουν στο iOS 14. Τα γραφικά στοιχεία έρχονται στο σπίτι. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στην Αρχική οθόνη μαζί με τη νέα Βιβλιοθήκη εφαρμογών. Ενώ η ενότητα “Σήμερα προβολή” εξακολουθεί να παραμένει και μπορείτε να διατηρήσετε το γραφικό στοιχείο εκεί, ολόκληρη η εμπειρία της προσθήκης γραφικών στοιχείων έχει αλλάξει.

Τώρα, όταν πατάτε σε οποιοδήποτε κενό χώρο στην Αρχική οθόνη για να εισέλθετε στην προβολή επεξεργασίας της αρχικής οθόνης, θα βρείτε ένα κουμπί “+” στην επάνω δεξιά γωνία.

Πατώντας το θα εμφανιστεί ένα εργαλείο επιλογής γραφικών στοιχείων, το οποίο εμφανίζει μια λίστα με όλα τα διαθέσιμα γραφικά στοιχεία στο τηλέφωνό σας—τόσο από τις εφαρμογές που περιλαμβάνονται στην Apple όσο και από εφαρμογές τρίτων που έχετε εγκαταστήσει— μαζί με προεπισκοπήσεις τους.

  Γιατί οι εφαρμογές κλείνουν ξαφνικά στο iOS 15

Επιλέξτε ένα γραφικό στοιχείο, ένα μέγεθος και απλώς πατήστε το κουμπί “Προσθήκη γραφικού στοιχείου” για να προσθέσετε ένα γραφικό στοιχείο σε όποια οθόνη κι αν βρίσκεστε.

Στη συνέχεια, μπορείτε να μετακινήσετε το γραφικό στοιχείο όπου θέλετε. Λοιπόν, όχι ακριβώς πουθενά. Σε αντίθεση με το Android, το iOS εξακολουθεί να μην σας επιτρέπει να τοποθετείτε εικονίδια ή γραφικά στοιχεία οπουδήποτε στην οθόνη.

Τα εικονίδια και τα γραφικά στοιχεία εξακολουθούν να ρέουν από το επάνω αριστερό μέρος της οθόνης προς τα κάτω δεξιά. Και ναι, τα γραφικά στοιχεία θα αλλάξουν αυτόματα σε σκοτεινή λειτουργία.

Αλλά όχι τα γραφικά στοιχεία που γνωρίζετε

Λοιπόν, αυτά είναι τα καλά νέα. Τώρα για το κακό. Βλέπετε, ενώ τα γραφικά στοιχεία έρχονται στην Αρχική οθόνη, δεν είναι τα γραφικά στοιχεία που χρησιμοποιήσατε και αγαπήσατε τα τελευταία δύο χρόνια.

Εάν ένας προγραμματιστής θέλει να δημιουργήσει γραφικά στοιχεία αρχικής οθόνης για το iOS 14, πρέπει να χρησιμοποιήσει το νέο WidgetKit πλαίσιο που είναι χτισμένο στο Swift UI. Και επί του παρόντος, δεν υποστηρίζει καμία μορφή αλληλεπίδρασης ή ζωντανές ενημερώσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα νέα γραφικά στοιχεία έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για δυνατότητα ματιάς—με άλλα λόγια, για γρήγορη προβολή πληροφοριών, ακριβώς όπως οι επιπλοκές στο watchOS στο Apple Watch.

Αριστερά: Γραφικά στοιχεία Pre-iOS 14. Δεξιά: Γραφικά στοιχεία iOS 14.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν έχετε συνηθίσει σε γραφικά στοιχεία αριθμομηχανής ή γραφικά στοιχεία παρακολούθησης χρόνου, δεν θα τα βρείτε στο iOS 14. Τα γραφικά στοιχεία μπορούν να έχουν πολλαπλούς στόχους πατήματος που μπορούν να συνδεθούν σε βάθος με ένα μέρος της εφαρμογής, αλλά αυτό είναι . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το γραφικό στοιχείο Μουσική στο iOS 14 δεν διαθέτει κανένα στοιχείο ελέγχου αναπαραγωγής.

  Πώς να διορθώσετε το iOS 15.0.2 που δεν ενημερώνεται

Η μόνη εξαίρεση που βρήκαμε είναι η εφαρμογή Shortcuts—αλλά, και πάλι, οι αυτοματισμοί Shortcuts είναι βαθιά ενσωματωμένοι στο λειτουργικό σύστημα. Το γραφικό στοιχείο Συντομεύσεις λειτουργεί ανεξάρτητα. Όταν πατάτε μια συντόμευση, αυτή μόλις αρχίζει να λειτουργεί, χωρίς να ανοίξετε την εφαρμογή. Εάν υπάρχουν διαδραστικά στοιχεία στη συντόμευση, θα τα δείτε στο επάνω μέρος της οθόνης σε ένα αιωρούμενο παράθυρο.

Από τώρα, η Apple έχει καταργήσει επίσημα τα παλαιότερα widget. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στην οθόνη “Σήμερα προβολή”, αλλά δεν μπορείτε να προσθέσετε αυτά τα γραφικά στοιχεία στην Αρχική οθόνη. Δεν γνωρίζουμε πότε ή εάν η Apple θα καταργήσει εντελώς την υποστήριξη για αυτές.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον

Είναι σαφές ότι η φύση των γραφικών στοιχείων αλλάζει από το iOS 14 και μετά. Το σκεπτικό της Apple για αυτήν την αλλαγή φαίνεται να είναι η δυνατότητα ματιάς και η διαχείριση ενέργειας. Τα γραφικά στοιχεία θα πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να τα κοιτάζει γρήγορα ενώ βρίσκονται στην Αρχική οθόνη και δεν πρέπει να εξαντλούν την μπαταρία.

Τα γραφικά στοιχεία μπορούν να ενημερώνονται με βάση ένα χρονοδιάγραμμα που ορίζεται από τον προγραμματιστή, αλλά μέχρι εκεί. Ελπίζουμε ότι αυτή την εποχή του χρόνου, η Apple έχει βρει έναν τρόπο να προσθέσει αλληλεπίδραση σε widget χωρίς να θυσιάζει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Επειδή όσον αφορά τη σχεδίαση και τη διεπαφή χρήστη, τα νέα γραφικά στοιχεία φαίνονται εκπληκτικά στην Αρχική οθόνη (πολύ καλύτερα από τα παλιά γραφικά στοιχεία, τα οποία δεν είχαν συνεκτική γλώσσα σχεδιασμού).

  Πώς να απενεργοποιήσετε (επιτέλους) το Game Center στο iOS 11

Και κατά κάποιο τρόπο, τα νέα γραφικά στοιχεία είναι πιο ευέλικτα στο iOS 14. Μπορείτε να έχετε πολλές εκδόσεις του ίδιου γραφικού στοιχείου στο ίδιο ή πολλά μεγέθη. Μπορείτε να στοιβάξετε πολλές εκδόσεις των ίδιων γραφικών στοιχείων το ένα πάνω στο άλλο και απλώς να μετακινηθείτε μεταξύ τους.

Και, επειδή η Apple χρησιμοποιεί το πλαίσιο που βασίζεται σε Intents (από το SiriKit και τις Συντομεύσεις) σε γραφικά στοιχεία, μπορείτε να προσαρμόσετε πολλές εκδόσεις των γραφικών στοιχείων για να εμφανίζουν διαφορετικά είδη δεδομένων. Για παράδειγμα, μπορείτε να έχετε τρία διαφορετικά γραφικά στοιχεία Υπενθυμίσεων σε μια στοίβα που εμφανίζει τις υπενθυμίσεις σας από τρεις διαφορετικές λίστες.

Αυτό ακριβώς έχει κάνει μέχρι τώρα η Apple. Δεν έχουμε ακόμη να δούμε τι θα μπορούν να κάνουν οι προγραμματιστές χρησιμοποιώντας το πλαίσιο WidgetKit. Ενώ χάνουμε τη διαδραστικότητα, κερδίζουμε νέους τύπους widget και ένα συνεκτικό πλαίσιο σχεδίασης.

Αλλά αυτό είναι ένα από αυτά τα σενάρια αναμονής και παρακολούθησης. Θα μάθουμε τον πραγματικό αντίκτυπο της αλλαγής μόλις οι προγραμματιστές κυκλοφορήσουν τα δικά τους γραφικά στοιχεία το Φθινόπωρο του 2020—και όταν δούμε ποιες βελτιώσεις (εάν υπάρχουν) η Apple στο πλαίσιο WidgetKit στο iOS 15.

Υπάρχουν πολλά περισσότερα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του τρόπου λειτουργίας των γραφικών στοιχείων στο iOS 14. Για παράδειγμα, το Smart Stacks θα σας επιτρέψει να συνδυάσετε πολλά γραφικά στοιχεία σε μια στοίβα γραφικών στοιχείων μεταξύ των οποίων μπορείτε να σύρετε στο iPhone σας. Αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο το iOS 14 θα μεταμορφώσει την αρχική οθόνη του iPhone (και του iPad).