Πώς λειτουργούν τα έξυπνα σπίτια;

Τα έξυπνα σπίτια είναι όπως κάθε άλλο σπίτι, απλώς με επιπλέον επιλογές ελέγχου για φώτα, βύσματα, θερμοστάτες και πολλά άλλα. Αλλά αυτά τα πρόσθετα στοιχεία ελέγχου εισάγουν πολυπλοκότητα και η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας τους θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα καλύτερο έξυπνο σπίτι.

Έχουμε καλύψει στο παρελθόν τι είναι ένα έξυπνο σπίτι και προσφέραμε ακόμη και συμβουλές για κόμβους, βοηθοί φωνής όπως η Alexa και ο Βοηθός Google, και πώς να ρυθμίσετε ένα έξυπνο σπίτι με προϋπολογισμό. Ωστόσο, εάν ρυθμίζετε το πρώτο σας smarthome ή αναβαθμίζετε ένα υπάρχον smarthome, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς λειτουργούν καθώς λαμβάνετε αποφάσεις για το τι να προσθέσετε σε αυτό. Και με τα smarthomes, όλα έχουν να κάνουν με τα ραδιόφωνα και τα μυαλά.

Τα έξυπνα gadget σας τροφοδοτούνται με ραδιόφωνο

Όταν πρόκειται για τις συσκευές που τροφοδοτούν το smarthome σας, όλες έχουν κάτι κοινό: ένα ραδιόφωνο. Είτε πρόκειται για Wi-Fi, Zigbee, Z-wave, Bluetooth, ή ιδιόκτητο, η μεγάλη διαφορά μεταξύ της έξυπνης συσκευής σας και μιας μη έξυπνης έκδοσης είναι ένα ραδιόφωνο.

Αλλά αυτό το ραδιόφωνο δεν δίνει στις λάμπες, τα βύσματα και το κουδούνι της πόρτας καμία ευφυΐα. Είναι εκεί για επικοινωνία. Μπορεί να πιστεύετε ότι οι συσκευές σας επικοινωνούν απευθείας με το τηλέφωνο ή το tablet σας και το αντίστροφο, αλλά αυτό συνήθως δεν είναι αλήθεια. Και ακόμη και σε περιπτώσεις που είναι, όπως το Bluetooth, αυτό είναι πάντα το τέλος της ιστορίας. Σχεδόν όλες οι έξυπνες συσκευές σας επικοινωνούν με έναν μεσάζοντα, τον εγκέφαλο του έξυπνου σπιτιού σας αν θέλετε.

  Πώς να δημιουργήσετε ένα βιβλίο στο Microsoft Word

Το Smarthome σας απαιτεί έναν εγκέφαλο, μερικές φορές περισσότερο από έναν

Αυτή η εικόνα περιέχει πέντε «εγκεφάλους» για έξυπνη επικοινωνία στο σπίτι.

Μέχρι τώρα, θα πρέπει να γνωρίζετε πότε μιλάτε με τις συσκευές Echo ή Google Home. μεταδίδουν τη φωνή σας στους διακομιστές Amazon και Google για ερμηνεία. Χωρίς αυτή τη διαδικασία, οι βοηθοί φωνής δεν καταλαβαίνουν ούτε μια λέξη που λέτε. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν όλα (αν όχι όλα) τα έξυπνα gadget σας λειτουργούν παρόμοια. Πριν φτάσει το έξυπνο βίντεο με το κουδούνι της πόρτας στο τηλέφωνό σας, περνά μέσα από τους διακομιστές του κατασκευαστή του κουδουνιού. Όταν πατάτε το κουμπί απενεργοποίησης στην εφαρμογή Philips Hue, αυτό το σήμα πηγαίνει από το smartphone σας στον ασύρματο δρομολογητή σας, στον διανομέα Philips. Στη συνέχεια, αυτός ο διανομέας επικοινωνεί με τους λαμπτήρες Hue για να τους απενεργοποιήσει.

Σκεφτείτε τους διακομιστές ή τους κόμβους (και μερικές φορές και τους δύο) ως τους εγκεφάλους του έξυπνου σπιτιού σας. Εκεί είναι η νοημοσύνη. Όχι στα ίδια τα gadget, ούτε στις εφαρμογές ή στα φυσικά τηλεχειριστήρια που χρησιμοποιείτε για να αλληλεπιδράσετε μαζί τους. Και αυτοί οι διακομιστές και οι κόμβοι επιτρέπουν επιπλέον δυνατότητες πέρα ​​από την ενεργοποίηση και την απενεργοποίηση. Παρέχουν ρουτίνες, αναγνώριση προσώπου, αυτοματισμούς, φωνητικό έλεγχο και πολλά άλλα.

Αλλά αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι το έξυπνο σπίτι σας μπορεί να έχει περισσότερα από ένα σετ εγκεφάλων. Το Google Home συνδέεται με διακομιστές Google. οι λαμπτήρες Philips Hue συνδέονται σε έναν διανομέα Philips, το Lutron στον κόμβο του κ.ο.κ.

Ορισμένοι κατασκευαστές σχεδιάζουν συσκευές για να επικοινωνούν με γενικούς κόμβους, όπως συσκευές κυμάτων Z που συνδέονται σε διανομέα SmartThings ή Hubitat. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να συμπεριλάβετε άλλους διακομιστές και κόμβους της εταιρείας για την αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των συσκευών σας. Οι λαμπτήρες Philips Hue μπορούν να λειτουργήσουν με έναν διανομέα SmartThings, για παράδειγμα, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Philips Hub στη διαδικασία.

  10 μαύρες ταπετσαρίες φόντου επιφάνειας εργασίας για Windows 10

Περισσότεροι εγκέφαλοι σημαίνει περισσότερα gadget, περισσότερες επιπλοκές και ίσως καθυστερήσεις

Το να γνωρίζετε ότι η έξυπνη συσκευή σας επικοινωνεί με κάτι (ένα διανομέα, έναν διακομιστή κ.λπ.) είναι απαραίτητο γιατί τα smarthome λειτουργούν καλύτερα όταν όλα λειτουργούν μαζί. Εάν προτιμάτε να μιλήσετε στο σπίτι σας για να το ελέγξετε, αλλά το φως σας δεν λειτουργεί με την Alexa, τότε μπορεί επίσης να μην είναι έξυπνο φως.

Ευτυχώς, οι κατασκευαστές συσκευών το κατανοούν αυτό και συνήθως προσπαθούν να συνεργαστούν με όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές υπηρεσίες. Επομένως, εάν έχετε ήδη καταλήξει σε μια συγκεκριμένη μάρκα λαμπτήρων όταν προσθέτετε αισθητήρες κίνησης, πρέπει να ελέγξετε ξανά ότι επικοινωνούν με τους λαμπτήρες σας. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θέλετε να δώσετε προσοχή στον τρόπο αλληλεπίδρασης.

Κάθε επιπλέον «εγκέφαλος» στην αλυσίδα εισάγει σημεία αποτυχίας και πιθανότητες καθυστέρησης. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι δημιουργείτε μια ρουτίνα που ανάβει τα φώτα του σαλονιού σας όταν φτάσετε στο σπίτι και ξεκλειδώνει την πόρτα. Εάν η έξυπνη κλειδαριά σας λειτουργεί σε Wi-Fi και τα φώτα σας στο Z-wave, τότε τα δεδομένα που έχετε επιστρέψει στο σπίτι πρέπει να μεταφερθούν από την κλειδαριά σας στο δρομολογητή σας, στο σύννεφο της έξυπνης κλειδαριάς, πίσω στο δρομολογητή σας, στον κόμβο σας, μετά στα φώτα σου. Στην πορεία, το cloud και ο διανομέας θα δουν τα δεδομένα και θα αποφασίσουν τι θα κάνουν με αυτά.

Αυτά τα επιπλέον ταξίδια εισάγουν υστέρηση. Μπορεί να είναι μικρό ή πολύ αισθητό ανάλογα με την ταχύτητα του διαδικτύου σας, τις εμπλεκόμενες συσκευές και τους διακομιστές και τους κόμβους. Ένα πλήρως τοπικά ελεγχόμενο σύστημα (όλα το Z-wave μέσω ενός κόμβου χωρίς σύννεφα, όπως το Hubitat ή το HomeSeer για παράδειγμα) θα λειτουργεί σχεδόν πάντα πιο γρήγορα από ένα σύστημα που χρησιμοποιεί το σύννεφο. Ωστόσο, η εγκατάλειψη του cloud μπορεί να περιορίσει τις συσκευές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ακόμη και να αποκλείσει τον φωνητικό έλεγχο που βασίζεται αποκλειστικά σε διακομιστές cloud για να λειτουργήσει.

  Πώς να βάλετε το iPhone ή το iPad σας σε λειτουργία ανάκτησης

Πέρα από τα παρερμηνευμένα δεδομένα, ένα άλλο σημείο αποτυχίας για τα σπίτια με «πολυεγκεφαλικά» είναι όταν ένας κατασκευαστής συσκευής παύει να λειτουργεί ή αλλάζει δικαιώματα πρόσβασης. Τα δικα σου ο κόμβος μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί, ή η υπηρεσία που χρησιμοποιείτε (όπως το Nest) ενδέχεται να κόψει εντελώς την πρόσβαση. Και το έξυπνο σπίτι σας μπορεί να σπάσει εξαιτίας αυτού.

Προσθέστε πρόσθετες συσκευές προσεκτικά

Επιλέξτε ένα μέρος για να ελέγχετε τα πράγματά σας και επιμείνετε σε αυτό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το σπίτι σας δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά με μια σειρά και συνδυασμό τύπων ραδιοφώνου και κατασκευαστών. Μερικές φορές η καλύτερη λύση σημαίνει να βγείτε έξω από το τρέχον μείγμα σας. Δεν θα βρείτε λαμπτήρες Ecobee (τουλάχιστον όχι ακόμα), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε έξυπνους λαμπτήρες σε συνδυασμό με τον θερμοστάτη Ecobee.

Αλλά όσο περισσότερο μπορείτε να περιορίσετε τα άλματα που κάνετε μέσω διαφορετικών κόμβων και διακομιστών, τόσο καλύτερα θα είναι το σπίτι σας. Και όταν είναι αναπόφευκτο, προσπαθήστε να επιλέξετε έναν «κυρίαρχο» ή «ελέγχο» εγκέφαλο. Όσο το δυνατόν περισσότερο, στείλτε τις συσκευές σας μέσω ενός “hub” είτε αυτό είναι ένα smarthome hub είτε ένας φωνητικός βοηθός. Δίνοντας τον έλεγχο σε μία υπηρεσία, θα περιορίσετε τουλάχιστον την αναπήδηση της εφαρμογής όταν έρθει η ώρα να δημιουργήσετε ρουτίνες, αυτοματισμούς, ακόμη και βασικά στοιχεία ελέγχου.

Και το καλύτερο στοίχημά σας για να διατηρήσετε τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα gadget του έξυπνου σπιτιού σας είναι να ξεκινήσετε με μια καλή κατανόηση του τρόπου αλληλεπίδρασής τους και του τι ελέγχει αυτές τις αλληλεπιδράσεις.