Πώς λειτουργούν οι νέες ειδοποιήσεις έκθεσης του iPhone σας σε COVID-19

Η Apple και η Google δημιούργησαν ένα νέο ψηφιακό πλαίσιο για τον εντοπισμό επαφών για την πανδημία COVID-19 που λειτουργεί γύρω από ένα API Ειδοποιήσεων έκθεσης. Η Apple κυκλοφορεί μια λειτουργία ειδοποιήσεων έκθεσης και ένα API στην ενημέρωση iOS 13.5 για το iPhone. Τι ακριβώς κάνει όμως;

Το API ειδοποιήσεων έκθεσης υιοθετεί την πρώτη προσέγγιση του απορρήτου

Η Apple παρουσίασε το Exposure Notifications API για οργανισμούς δημόσιας υγείας. Η δυνατότητα είναι ενσωματωμένη στο iOS 13.5, αλλά δεν είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή. Ακόμη και αφού ενεργοποιηθεί, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή από τις αρχές δημόσιας υγείας για να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα.

Δηλαδή, μέχρι αργότερα το 2020. Στη δεύτερη φάση, η Apple σχεδιάζει να ενσωματώσει τη δυνατότητα εντοπισμού επαφών απευθείας στο iOS και στο iPhone.

Το API έχει σχεδιαστεί με γνώμονα το απόρρητο και την ασφάλεια. Η Apple θα εγκρίνει τη χρήση του μεμονωμένα και είναι διαθέσιμο μόνο για οργανισμούς δημόσιας υγείας. Ολόκληρη η δυνατότητα, από το API έως τις ειδοποιήσεις, δεν είναι υποχρεωτική. Θα πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή και να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα.

Καθώς η Apple το κάνει αυτό με ασφάλεια, λειτουργεί μόνο χρησιμοποιώντας φάρους Bluetooth LE. Η εταιρεία δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει GPS για να παρακολουθεί την τοποθεσία σας. Η Apple δεν θα παρακολουθεί την τοποθεσία κανενός ούτε θα διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα σε αξιωματούχους δημόσιας υγείας.

  Πώς να αποθηκεύσετε ένα Google Doodle εκτός σύνδεσης

Πώς λειτουργούν οι Ειδοποιήσεις έκθεσης

Μόλις ο χρήστης ενεργοποιήσει τη λειτουργία Ειδοποίηση έκθεσης και ενεργοποιήσει το πρόγραμμα χρησιμοποιώντας μια υποστηριζόμενη εφαρμογή, το iPhone θα στέλνει τακτικά ένα beacon μέσω Bluetooth. Αυτός ο φάρος περιλαμβάνει ένα τυχαίο αναγνωριστικό Bluetooth, το οποίο είναι μια σειρά από τυχαίους αριθμούς (που δεν συνδέονται με κανένα από τα προσωπικά σας δεδομένα).

Αυτοί οι αριθμοί αλλάζουν κάθε 10 έως 20 λεπτά για περαιτέρω προστασία του απορρήτου σας.

Σύμφωνα με την Apple, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, το iPhone σας θα κατεβάζει μια λίστα με κλειδιά για τα επαληθευμένα beacons που ανήκουν σε αυτούς που έχουν επιβεβαιωθεί ως θετικοί στον COVID-19. Στη συνέχεια, το iPhone σας θα ελέγξει το τοπικό σας αντίγραφο των ανταλλασσόμενων beacon στη λίστα που λήφθηκε από τον διακομιστή.

Εάν υπάρχει αντιστοιχία, θα ειδοποιηθείτε σχετικά και η εφαρμογή σας θα σας συμβουλεύσει για το τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.

Ακολουθεί ένα υποθετικό σενάριο που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη διαδικασία:

Ας πούμε ότι ο Τζακ πήγε στο πάρκο και κάθισε δίπλα στην Τζιλ (με λίγα μέτρα απόσταση, φυσικά). Και οι δύο διαθέτουν μια εφαρμογή υγείας που χρησιμοποιεί το API παρακολούθησης έκθεσης.
Καθώς και ο Jack και η Jill έμειναν στο ίδιο μέρος για περισσότερα από 10 λεπτά, τα smartphone τους αντάλλαξαν beacons Bluetooth με μοναδικά κλειδιά.
Μια εβδομάδα περίπου αργότερα, η Τζιλ διαγιγνώσκεται με COVID-19. Ανοίγει την εφαρμογή υγείας της και χρησιμοποιώντας έγγραφα από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης της, υποβάλλει την απόδειξη ότι βρέθηκε θετική στον COVID-19.
Αργότερα μέσα στην ημέρα, το iPhone του Jack κατεβάζει μια λίστα με όλα τα πρόσφατα beacons για άτομα που έχουν βρεθεί θετικά στον COVID-19. Ο Τζακ λαμβάνει μια ειδοποίηση ότι βρισκόταν σε επαφή με κάποιον που έχει COVID-19 λόγω της αλληλεπίδρασής του με την Τζιλ στο πάρκο.
Όλα αυτά συμβαίνουν ιδιωτικά. Ο Τζακ δεν ξέρει ποια είναι η Τζιλ ή πότε διασταυρώθηκε με κάποιον με τον ιό. Θα πει στον Τζακ μόνο όταν ανταλλάχτηκαν τα φάροι.
Ο Jack μπορεί στη συνέχεια να ακολουθήσει τις οδηγίες της εφαρμογής για το τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια.
Εάν στη συνέχεια ο Τζακ βγει θετικός στον COVID-19, μπορεί να ακολουθήσει τα ίδια βήματα για να ειδοποιήσει τα άτομα με τα οποία μπορεί να είχε επαφή.

  Τι είναι το Zoombombing και πώς μπορείτε να το σταματήσετε;

Πώς να διαχειριστείτε τις ειδοποιήσεις έκθεσης στον COVID-19 στο iPhone

Μπορείτε να διαχειριστείτε τις ρυθμίσεις Ειδοποιήσεων έκθεσης από την εφαρμογή Ρυθμίσεις στο iPhone σας. Από εδώ, μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία (είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή) και να δείτε ποια εφαρμογή έχει πρόσβαση στα δεδομένα.

Ανοίξτε την εφαρμογή “Ρυθμίσεις” στο iPhone σας και μεταβείτε στην επιλογή Απόρρητο > Υγεία > Καταγραφή έκθεσης στον COVID-19.

Εδώ, μπορείτε να πατήσετε στην εναλλαγή δίπλα στην “Καταγραφή έκθεσης” για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία. Όσο είστε σε αυτό, ίσως είναι καλή ιδέα να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να καθαρίσετε το iPhone σας και πλύνε τα χέρια σου.

  Οι καλύτεροι δωρεάν συλλέκτες και αναλυτές sFlow αξιολογήθηκαν το 2020

Μπορείτε να δείτε ενεργοποιημένες εφαρμογές στην ενότητα “Ενεργή εφαρμογή”. Εάν το επιλέξετε, μπορείτε επίσης να διαγράψετε το αρχείο καταγραφής έκθεσης από αυτήν την οθόνη.

Όπως είπαμε, για να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα, θα πρέπει να εγκαταστήσετε μια εξουσιοδοτημένη εφαρμογή από την τοπική σας υγειονομική αρχή. Εδώ θα μπορείτε να αναφέρετε την κατάστασή σας για τον COVID-19.

Όταν εγκαθιστάτε μια εξουσιοδοτημένη εφαρμογή, θα σας ζητήσει να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία Ειδοποιήσεις έκθεσης. Πατήστε «Ενεργοποίηση» για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία.

Όπως μπορείτε να δείτε, το σύστημα ειδοποιήσεων έκθεσης της Apple και της Google δεν αντικαθιστά πλήρως μια παραδοσιακή μέθοδο ανίχνευσης επαφών. Ωστόσο, θα βοηθήσει τους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας να βρουν άτομα που μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό με τρόπο που δεν μοιράζονται ιδιωτικές πληροφορίες.

Φυσικά, το σύστημα δεν είναι αλάνθαστο και δεν θα λειτουργεί πάντα. Για παράδειγμα, αν μόλις περάσατε μπροστά από κάποιον που έχει COVID-19 και το iPhone σας δεν είχε τον χρόνο να ανταλλάξει τα διακριτικά Bluetooth, δεν έχετε τύχη. Είναι το ίδιο εάν το άτομο δεν έχει εγκατεστημένη μια εφαρμογή παρακολούθησης υγείας.

Το βίντεο της Joanna Stern στο YouTube προσφέρει μια καλή επεξήγηση για το πώς θα λειτουργούν οι εφαρμογές ανίχνευσης επαφών Coronavirus (οι οποίες θα κατασκευαστούν πάνω από το API Ειδοποιήσεων έκθεσης).

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τη σε βάθος ματιά μας στην ανίχνευση επαφών για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία.