Πώς λειτουργούν οι δοκιμές ταχύτητας Διαδικτύου; (και πόσο ακριβείς είναι;)

Οι δοκιμές ταχύτητας είναι ένας γρήγορος τρόπος για να δείτε πόσο γρήγορο είναι το Διαδίκτυό σας. Οι ISP υπόσχονται «έως» μια συγκεκριμένη ταχύτητα σε βέλτιστες συνθήκες, αλλά μια δοκιμή ταχύτητας θα επιβεβαιώσει πόσο γρήγορη ή αργή είναι η σύνδεσή σας.

Τι είναι το Speed ​​Test;

Μια δοκιμή ταχύτητας στο διαδίκτυο είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε μια ιδέα για το πόσο γρήγορη είναι η σύνδεσή σας αυτή τη στιγμή. Η υπηρεσία στην οποία συνδέεστε συχνά περιορίζει τις ταχύτητες λήψης και μεταφόρτωσης με βάση το σχέδιο που επιλέξατε, την τοπική συμφόρηση, τυχόν κανόνες περιορισμού που έχει και ούτω καθεξής.

Το αλίευμα είναι οι υποσχέσεις που δίνει ο Πάροχος Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) να περιλαμβάνουν σχεδόν πάντα τη φράση “μέχρι”. Αυτό δίνει σε έναν ISP περιθώριο κίνησης—αν σας υποσχέθηκε «έως 30 Mbps» και λαμβάνετε σταθερά μόνο 28 Mbps, τότε η εταιρεία μπορεί να πει ότι τήρησε την υπόσχεσή της. Αλλά αν βλέπετε 10 Mbps, τότε δεν λαμβάνετε αυτό που πληρώνετε και είναι ώρα να καλέσετε τον ISP σας.

Μια δοκιμή ταχύτητας μετρά τις ταχύτητες ping και λήψης και μεταφόρτωσης. Η μέτρηση των δύο τελευταίων είναι απαραίτητη, επειδή οι περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών Internet δίνουν ξεχωριστές υποσχέσεις για ταχύτητες λήψης και μεταφόρτωσης. Συνήθως, η ταχύτητα λήψης είναι εμφανής, αλλά αν ψάξετε στις λεπτομέρειες, ο ISP καθορίζει συνήθως μια πιο αργή ταχύτητα μεταφόρτωσης για κάθε επίπεδο. Για παράδειγμα, ο τοπικός μας ISP προσφέρει ένα πρόγραμμα με ταχύτητα λήψης 500 Mbps, αλλά ταχύτητα μεταφόρτωσης 125 Mbps.

Πώς λειτουργεί ένα τεστ ταχύτητας

Αφού επιλέξετε διακομιστή, πραγματοποιείται δοκιμή ping, λήψης και μεταφόρτωσης.

Όταν ξεκινάτε μια δοκιμή ταχύτητας, συμβαίνουν πολλά πράγματα. Πρώτον, ο πελάτης καθορίζει την τοποθεσία σας και τον πλησιέστερο διακομιστή δοκιμής σε εσάς—αυτό το μέρος είναι σημαντικό. Μερικές εκδόσεις, όπως του Ookla Speedtest.net, έχετε μια επιλογή αλλαγής διακομιστή. Με τον δοκιμαστικό διακομιστή στη θέση του, το Speed ​​Test στέλνει ένα απλό σήμα (ένα ping) στον διακομιστή και αυτός αποκρίνεται. Η δοκιμή μετρά το ταξίδι μετ’ επιστροφής σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.

  Άμεση πρόσβαση με φωνητικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις Skype για το Outlook.com

Αφού ολοκληρωθεί το ping, ξεκινά η δοκιμή λήψης. Ο πελάτης ανοίγει πολλαπλές συνδέσεις στον διακομιστή και επιχειρεί να πραγματοποιήσει λήψη ενός μικρού τμήματος δεδομένων. Σε αυτό το σημείο, μετρώνται δύο πράγματα: πόσος χρόνος χρειάστηκε για να συλλάβει το τμήμα δεδομένων και πόσους πόρους του δικτύου σας χρησιμοποίησε.

Εάν ο πελάτης εντοπίσει ότι έχετε ελεύθερο χώρο, ανοίγει περισσότερες συνδέσεις με τον διακομιστή και πραγματοποιεί λήψη περισσότερων δεδομένων. Η γενική ιδέα είναι να φορολογήσετε τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο και να δείτε πόσα μπορεί να κάνει ταυτόχρονα.

Φανταστείτε την υπηρεσία διαδικτύου σας ως αυτοκινητόδρομο με όριο ταχύτητας. Το άνοιγμα πρόσθετων συνδέσεων είναι σαν να προσθέτουμε περισσότερες λωρίδες στον αυτοκινητόδρομο. Το όριο ταχύτητας δεν έχει αλλάξει, αλλά περισσότερα αυτοκίνητα μπορούν να περάσουν από τον ίδιο χώρο με ταχύτερο ρυθμό. Έτσι, το 50ο αυτοκίνητο θα φτάσει νωρίτερα χρησιμοποιώντας έναν αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων από ό,τι θα έφτανε σε δύο λωρίδες.

Μόλις ο πελάτης διαπιστώσει ότι έχει τις σωστές συνδέσεις για να δοκιμάσει την υπηρεσία διαδικτύου σας, πραγματοποιεί λήψη πρόσθετων τμημάτων δεδομένων, μετρά την ποσότητα λήψης στο χρόνο που έχει δοθεί και παρουσιάζει μια ταχύτητα λήψης.

Ακολουθεί η δοκιμή μεταφόρτωσης. Είναι ουσιαστικά η ίδια διαδικασία με τη δοκιμή λήψης αλλά αντίστροφα. Αντί να τραβάει δεδομένα από τον διακομιστή στον υπολογιστή σας, ο πελάτης ανεβάζει δεδομένα από τον υπολογιστή σας στον διακομιστή.

Για πιο λεπτομερείς τεχνικές πληροφορίες, ρίξτε μια ματιά Εξήγηση του Speedtest.net για το πώς λειτουργεί.

Είναι οι δοκιμές ταχύτητας ακριβείς;

Αυτή η δοκιμή δρομολογητή δείχνει τις πραγματικές ταχύτητες που προσφέρει ο ISP, ενώ οι άλλες δοκιμές στο Wi-Fi είναι πιο αργές λόγω της σύνδεσής τους.

Οι δοκιμές ταχύτητας ακούγονται απλές, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι φαίνεται να μετρήσετε με ακρίβεια πόσο γρήγορη είναι η σύνδεσή σας.

  Πώς να αντιγράψετε ένα DVD σε 5 λεπτά με το WinX DVD Ripper

Εξετάστε το πρώτο βήμα της διαδικασίας: την επιλογή ενός δοκιμαστικού διακομιστή. Συχνά ο πλησιέστερος διακομιστής μπορεί να είναι απίστευτα κοντά — ίσως ακόμη και στην ίδια πόλη. Αυτή η εγγύτητα είναι μια βέλτιστη κατάσταση, επομένως τα δεδομένα δεν έχουν τόσο μεγάλη απόσταση. Οι επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι η εγγύτητα κάνει τη διαφορά και γι’ αυτό ορισμένες, όπως το Netflix, χρησιμοποιούν ένα δίκτυο παράδοσης περιεχομένου για να φέρουν τα δεδομένα πιο κοντά σας.

Αλλά ολόκληρο το Διαδίκτυο δεν είναι κοντά σας. Μεγάλο μέρος του βρίσκεται σε υπολογιστές μακριά—μερικές φορές σε ολόκληρη τη χώρα ή σε άλλη χώρα. Έτσι, ενώ η δοκιμή ταχύτητας μπορεί να εμφανίζει απίστευτα γρήγορες ροές, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η λήψη ενός προγράμματος είναι πολύ αργή εάν ο διακομιστής που φιλοξενεί τα δεδομένα είναι μακριά. Σε αυτό το σενάριο, τα αποτελέσματά σας μπορεί να αντικατοπτρίζουν ταχύτερη απόδοση από την πραγματική σας χρήση.

Η διαφορά στις τοποθεσίες διακομιστή είναι γιατί πιθανότατα βλέπετε διαφορετικά αποτελέσματα ταχύτητας όταν δοκιμάζετε διαφορετικές δοκιμές, όπως του Ookla, του Netflix, ή της Google. Ο ISP σας μπορεί επίσης να προσφέρει μια δοκιμή ταχύτητας, όπως Comcast, Φάσμα, ή AT&T. Ωστόσο, πιθανότατα δεν πρέπει να βασίζεστε σε μια δοκιμή ταχύτητας που δημιουργείται από τον ISP. Οι δοκιμές τους έχουν βελτιστοποιηθεί για ιδανικές συνθήκες, χρησιμοποιώντας διακομιστές κοντά σας που συχνά διατηρούνται στο ίδιο δίκτυο ISP από το οποίο δοκιμάζετε. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε ταχύτερο αποτέλεσμα από ό,τι θα μπορούσατε με μια δοκιμή ταχύτητας Netflix ή Google. Είναι εντάξει αν θέλετε απλώς να καυχιέστε για το πόσο σπουδαίος είναι ο ISP σας (αυτή είναι η ιδέα), αλλά είναι κακό για να έχετε μια ιδέα για τις πραγματικές ταχύτητες σας.

Στο δεύτερο βήμα της διαδικασίας δοκιμής, ο πελάτης επιχειρεί να ανοίξει πρόσθετες συνδέσεις και να μεγιστοποιήσει τη χρήση του δικτύου σας. Εάν φορολογείτε ήδη το δίκτυό σας, τότε η δοκιμή ταχύτητας δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως τους πόρους σας. Εάν κάνετε δοκιμές κατά τη ροή του Netflix ή κατά τη λήψη μιας μεγάλης ενημέρωσης, για παράδειγμα, τα αποτελέσματά σας πιθανότατα θα είναι χαμηλότερα από τη δοκιμή χωρίς να εκτελούνται.

  Πώς να κάνετε αυτόματη σίγαση ήχου σε ιστότοπους στον Firefox

Από όλες τις δοκιμές που έχουμε κάνει, αυτό το αποτέλεσμα ήταν πιο αργό. Εκείνη την εποχή, ένα Xbox One κατέβαζε μια ενημέρωση λειτουργικού συστήματος.

Ο τρόπος με τον οποίο είστε συνδεδεμένοι και οι συσκευές στις οποίες δοκιμάζετε επηρεάζουν επίσης τα αποτελέσματα. Ένας υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος σε Ethernet θα πρέπει να έχει υψηλότερο αποτέλεσμα ταχύτητας από ένα tablet που είναι συνδεδεμένο με Wi-Fi, επειδή, γενικά, το Wi-Fi είναι πιο αργό από το ethernet. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα αποτελέσματα διαφέρουν σε διαφορετικές συσκευές, ακόμα κι αν χρησιμοποιούν την ίδια σύνδεση.

Πώς να αποκτήσετε τα πιο ακριβή αποτελέσματα

Η λήψη ακριβών αποτελεσμάτων δοκιμών εξαρτάται από το τι σκοπεύετε να μετρήσετε. Θέλετε να δείτε εάν ο ISP σας παρέχει πραγματικά τις ταχύτητες που υποσχέθηκε; Στη συνέχεια, αναζητήστε τις βέλτιστες συνθήκες. Χρησιμοποιήστε μια συσκευή συνδεδεμένη σε Ethernet, επιλέξτε τον δοκιμαστικό διακομιστή που βρίσκεται πιο κοντά σας και σταματήστε οτιδήποτε μπορεί να επιβαρύνει τη σύνδεση στο διαδίκτυο (όπως μια υπηρεσία ροής).

Ίσως θελήσετε ακόμη και να επανεκκινήσετε τον δρομολογητή σας πριν εκτελέσετε μια δοκιμή ταχύτητας. Εάν ο δρομολογητής σας έχει ενσωματωμένο τεστ ταχύτητας, χρησιμοποιήστε το αντί για δοκιμή προγράμματος περιήγησης. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρούνται μερικά από τα στεφάνια που πρέπει να περάσει η διαδικασία.

Ωστόσο, εάν θέλετε αποτελέσματα πιο κοντά στην απόδοση του πραγματικού κόσμου, χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα περιήγησης ή δοκιμή εφαρμογής. Η παράκαμψη της δοκιμής δρομολογητή θα σας επιτρέψει να επιλέξετε έναν διακομιστή πιο μακριά. Εάν έχετε τακτικά μία ή δύο ροές βίντεο ή ήχου, ξεκινήστε τις πριν ξεκινήσετε τη δοκιμή ταχύτητας Διαδικτύου.

Τελικά, ανεξάρτητα από τα βήματα που κάνετε ή τον τρόπο μέτρησης, δεν θα έχετε ένα απόλυτα ακριβές αποτέλεσμα. Ωστόσο, μπορείτε να έχετε ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα είτε να ικανοποιήσετε την περιέργειά σας είτε να ελέγξετε τις ταχύτητες που υπόσχεται ο ISP σας.