Πώς λειτουργεί το GNSS;

Η πλήρης μορφή του GNSS είναι το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης, το οποίο υποδηλώνει οποιοδήποτε σύστημα δορυφορικής πλοήγησης που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό μιας τοποθεσίας με παγκόσμια κάλυψη. Το GNSS μεταδίδει δεδομένα πλοήγησης με τη μορφή σημάτων πολλαπλών συχνοτήτων, επιτρέποντας στον δορυφόρο να προσδιορίσει τη γεωλογική θέση του σήματος. Αυτοί οι δορυφόροι διαθέτουν υψηλή ακρίβεια και χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της τρέχουσας θέσης προσδιορίζοντας τις συντεταγμένες του σήματος. Αυτοί οι δορυφόροι στέλνουν σήματα στην τοποθεσία και λαμβάνουν δεδομένα πλοήγησης από την πηγή. Περαιτέρω, υπολογίζει τον χρόνο που χρειάζεται για να ταξιδέψει το σήμα πέρα ​​δώθε, επιτρέποντας στον δορυφόρο να προσδιορίσει τη θέση του ατόμου που στέλνει το σήμα. Η μεγαλύτερη χρήση του GNSS είναι το GPS, το οποίο βοηθά οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει αυτούς τους δορυφόρους και να προσδιορίσει τη θέση τους, βοηθώντας τον περαιτέρω να ταξιδέψει σε διαφορετικές πόλεις και δρόμους. Μερικές άλλες σημαντικές χρήσεις του GNSS είναι σε έρευνες και μελέτες. Ας εξερευνήσουμε περαιτέρω και ας μάθουμε περισσότερα για το πώς λειτουργεί το GNSS και ας μάθουμε ενδιαφέροντα πλεονεκτήματα του GNSS. Επίσης, σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τι είναι οι συσκευές GNSS και το GNSS WIFI.

Πώς λειτουργεί το GNSS;

Συνεχίστε να διαβάζετε περαιτέρω για να βρείτε τα βήματα που εξηγούν πώς λειτουργεί το GNSS και τι είναι το GNSS WIFI λεπτομερώς με χρήσιμες εικόνες για καλύτερη κατανόηση.

Τι είναι οι συσκευές GNSS;

Το GNSS αναφέρεται στο Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης, έναν αστερισμό δορυφόρων που μεταδίδουν σήματα για τον προσδιορισμό της γεωλογικής θέσης οποιασδήποτε συσκευής ή ατόμου οπουδήποτε στον πλανήτη. Αυτό το κάνει μεταδίδοντας σήματα πολλαπλών συχνοτήτων στη θέση του δέκτη, όπου η συσκευή στέλνει πίσω αυτά τα σήματα, τα οποία στη συνέχεια υπολογίζονται για τον προσδιορισμό της θέσης του δέκτη με υψηλή ακρίβεια. Οι συσκευές GNSS χρησιμοποιούνται ευρέως για το GPS για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ταξιδεύουν και να προσδιορίζουν την τοποθεσία τους. Διαδραματίζει επίσης τεράστιο ρόλο σε άλλους βασικούς τομείς όπως η αεροπορία, οι διαστημικοί σταθμοί, οι τηλεπικοινωνίες, η επιβολή του νόμου και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Είναι το GNSS αισθητήρας;

Ναί. Το GNSS αναφέρεται στο Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης, το οποίο χρησιμοποιεί δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη γη για να προσδιορίσει τη θέση των σημάτων που λαμβάνονται από τον πλανήτη. Το GNSS είναι μια ομάδα δορυφόρων που περιφέρονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη και στέλνουν σήματα τα οποία λαμβάνονται από αισθητήρες που υπάρχουν σε διάφορες συσκευές που κάνουν χρήση των υπηρεσιών του GNSS. Οι αισθητήρες GNSS περιλαμβάνονται πλέον σε διάφορες συσκευές, καθώς παρέχουν υπηρεσίες εντοπισμού θέσης και βοηθούν στην παρακολούθηση και καταγραφή κινήσεων.

  Τι είναι το τσιπ M1 της Apple για Mac;

Ποια είναι τα 3 τμήματα του GNSS;

Το GNSS έχει 3 βασικά τμήματα, τα οποία καλύπτουν όλα μια ξεχωριστή περίπτωση χρήσης, καθώς αυτά τα τμήματα βοηθούν στη σωστή και πλήρη χρήση των ικανοτήτων του GNSS. Αυτά τα 3 τμήματα είναι:

  • Διαστημικό τμήμα: Το διαστημικό τμήμα είναι ένας αστερισμός από 24 λειτουργικούς δορυφόρους που μεταδίδουν μόνο μονόδρομα σήματα, τα οποία βοηθούν στον προσδιορισμό της θέσης και του χρόνου.

  • Τμήμα ελέγχου: Το τμήμα ελέγχου είναι το τμήμα που είναι υπεύθυνο για τη σωστή χρήση του δορυφόρου, καθώς αυτό το τμήμα βρίσκεται σε άμεση επαφή με πολυάριθμες οθόνες και σταθμούς ελέγχου που είναι εγκατεστημένοι παγκοσμίως, οι οποίοι μελετούν συνεχώς τη θέση του δορυφόρου και παρέχουν μια περιστασιακή και απαραίτητη εντολή για τη διατήρηση του δορυφόρους στη θέση τους. Επίσης, παρακολουθεί τα δεδομένα πλοήγησης και βοηθά στη διατήρηση του δορυφόρου για τη σωστή λειτουργία του.

  • Τμήμα χρήστη: Το τρίτο τμήμα είναι το τμήμα χρηστών, το οποίο είναι υπεύθυνο για την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη υπηρεσία του GNSS: το GPS που επιτρέπει στον χρήστη να προσδιορίζει την τοποθεσία μεταδίδοντας σήματα σε δορυφόρους.

Πώς λειτουργεί το GNSS;

Είστε μπερδεμένοι σχετικά με το πώς λειτουργεί το GNSS; Το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης (GNSS) είναι μια ομάδα δορυφόρων που κινούνται γύρω από τη Γη σε καθορισμένες τροχιές και μεταδίδουν σήματα διαφόρων συχνοτήτων για τη συλλογή δεδομένων θέσης και χρονισμού.

Η λειτουργία του GNSS βασίζεται στα σήματα που αποστέλλονται και λαμβάνονται. Αυτοί οι δορυφόροι στέλνουν σήματα πολλαπλών συχνοτήτων, καθώς η χρήση πολλαπλών συχνοτήτων έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει σημαντικά την ακρίβεια και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Στη συνέχεια, αυτά τα σήματα λαμβάνονται από τον αισθητήρα GNSS που βρίσκεται μέσα σε μια συσκευή ή από έναν δέκτη, ο οποίος μόλις λάβει αυτά τα σήματα, στέλνει πίσω ένα σήμα στον δορυφόρο GNSS στο διάστημα. Αυτά τα σήματα στη συνέχεια υπολογίζονται για να προσδιοριστούν τα δεδομένα σχετικά με τη θέση και το χρονισμό του δέκτη.

Τα αποτελέσματα του GNSS έχουν αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι βελτιώσεις στην τεχνολογία και η ισχύς του σήματος έχουν βοηθήσει στον καλύτερο υπολογισμό των δεδομένων που λαμβάνονται.

Τι συχνότητα είναι το GNSS;

Το GNSS στέλνει σήματα πολλαπλών συχνοτήτων για να καθορίσει τη θέση του χρήστη. Γίνεται επειδή η χρήση πολλαπλών συχνοτήτων σε σύγκριση με μία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει εκθετικά την ακρίβεια και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Το GNSS χρησιμοποιεί μήκη σήματος διαφορετικών συχνοτήτων για διαφορετικούς σκοπούς.

Για παράδειγμα, συχνότητες GPS για:

  • Το σήμα L1 είναι περίπου 1575,42 MHz

  • Το σήμα L5 είναι περίπου 1176,45 MHz

Ομοίως, για το σύστημα GLONASS:

  • Το σήμα L1 είναι περίπου 1598,0625 έως 1609,3125 MHz

  • Το σήμα L3 OC είναι περίπου 1202.025 MHz

Τώρα ξέρετε πώς λειτουργεί το GNSS. Συνεχίστε να διαβάζετε περαιτέρω για να μάθετε τι είναι το GNSS WIFI.

Πού χρησιμοποιείται ευρέως το GNSS;

Το GNSS αρχικά προοριζόταν για στρατιωτική χρήση. Όμως, οι μεταγενέστερες εξελίξεις στην τεχνολογία και η οικονομική μεταφορά σημάτων από συσκευές σε δορυφόρους, οι υπηρεσίες του GNSS μεταδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο και έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Πολλές προσωπικές, ερευνητικές και δημόσιες δραστηριότητες βασίζονται σε αυτό το σύστημα, καθώς επιτρέπει ακριβή και αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τη θέση και το χρόνο. Χρησιμοποιείται ευρέως σε υπηρεσίες όπως το GPS, οι τηλεπικοινωνίες, η επιβολή του νόμου, οι γεωλογικές έρευνες, η εξόρυξη και η απόκριση έκτακτης ανάγκης Το GNSS επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων από και προς τις πιο απομακρυσμένες περιοχές βοηθώντας σημαντικά σε πολυάριθμες έρευνες.

Φωτογραφία του Mario Caruso στο Unsplash

Ποιος ελέγχει το GNSS;

Οι υπηρεσίες GNSS εγκαινιάζονται και διατηρούνται από διάφορους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, τους οποίους διαχειρίζονται οι κυβερνήσεις των αξιοσέβαστων εθνών. IRNSS είναι ένας ινδικός οργανισμός που κατέχει το τοπικό GNSS που βοηθά στη σωστή χαρτογράφηση της χώρας. καλύπτει την ινδική χώρα και περίπου 1500 km γύρω από τα ινδικά σύνορα.

Άλλοι σημαντικοί οργανισμοί που λειτουργούν το GNSS είναι ο Galileo στην Ευρώπη, το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS) NAVSTAR των ΗΠΑ και το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης BeiDou της Κίνας.

Γιατί είναι σημαντικό το GNSS;

Όπως φτάσαμε εδώ, πρέπει να γνωρίζετε πώς λειτουργεί το GNSS, αλλά γνωρίζετε τη σημασία του; Το GNSS βοηθά στη λήψη πληροφοριών επιτρέποντας την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, τον χρονισμό, την πλοήγηση και άλλες πτυχές της επικοινωνίας από μηχανή με μηχανή, που αποτελεί τη βάση της διαχείρισης συσκευών IoT. Επιπλέον, η σημασία του GNSS είναι:

  • Αναγνώριση της θέσης ενός αντικειμένου: Το GNSS δεν θα ήταν σε θέση να παρέχει καμία λειτουργικότητα στο IoT εάν δεν μπορούσε να εντοπίσει συσκευές, καθώς η συσκευή λαμβάνει μια σύνδεση με τρεις ή περισσότερους ορατούς δορυφόρους για τον προσδιορισμό της ακριβούς θέσης του χρησιμοποιώντας τριπλάσιο.

  • Προσδιορισμός της καλύτερης ταχύτητας: Επειδή τα συστήματα GNSS εκπέμπουν συνεχώς δορυφορικά σήματα καθώς περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη, οι συσκευές με δυνατότητα GNSS ενδέχεται να διατηρούν σταθερό αρχείο της ταχύτητάς τους.

  • Εξασφάλιση ακρίβειας απόδοσης του IoT: Η τριπλάρωση θα ήταν αδύνατο να γίνει χωρίς τα ισχυρά ατομικά ρολόγια που χρησιμοποιούνται στα συστήματα GNSS.

Φωτογραφία της Sylwia Bartyzel στο Unsplash

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του GNSS;

Το GNSS είναι ένας αστερισμός δορυφόρων που μεταδίδουν σήματα για τον προσδιορισμό της θέσης και του χρονισμού του χρήστη. Η χρήση του GNSS αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια καθώς με τις τεχνολογικές εξελίξεις έχει αποδειχθεί όλο και πιο χρήσιμο σε διάφορους τομείς της καθημερινής χρήσης. Τα πλεονεκτήματα του GNSS μπορούν να απαριθμηθούν ως εξής:

  • Καλύτερη ακρίβεια: Το GNSS χρησιμοποιεί σήματα διαφόρων συχνοτήτων για την παρακολούθηση της θέσης διαφόρων αντικειμένων, παρέχοντας αποτελέσματα υψηλής ακρίβειας με τη μικρότερη απόκλιση. Τα σήματα του GNSS δεν επηρεάζονται από τα μαγνητικά κύματα ή οποιαδήποτε άλλη αντίσταση στο μεταξύ, επιτρέποντας στο σύστημα να παρέχει σταθερή ακρίβεια.

  • Ταχύτητα: Το GNSS όχι μόνο παρέχει ακριβή αποτελέσματα αλλά και με υψηλή ταχύτητα, καθώς χρησιμοποιεί σήματα και εξαιρετικά ικανούς υπολογιστές για τον υπολογισμό των αποτελεσμάτων. Αυτό καθιστά το GNSS έναν από τους πιο αποτελεσματικούς και γρήγορους τρόπους απόκτησης δεδομένων. Παλαιότερα, αυτό ήταν μια πολύ κουραστική εργασία, καθιστώντας τη διαδικασία της έρευνας και της μελέτης πολύ αργή, αλλά με τη συμπερίληψη του GNSS τέτοιες εργασίες απαιτούν πολύ λιγότερο χρόνο.

  • Οικονομικά: Η σύγχρονη τεχνολογία έχει κάνει τη χρήση του συστήματος GNSS ιδιαίτερα οικονομική. Καθώς η όλη διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη, γίνεται πολύ φθηνότερη από τη χρήση οποιασδήποτε άλλης μεθόδου για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με τη θέση και το χρονισμό σε τρεις διαστάσεις με πολύ υψηλή ακρίβεια.

Διαβάστε αυτό το άρθρο από την αρχή για να μάθετε πώς λειτουργεί το GNSS.

Ποιο GNSS είναι πιο ακριβές σήμερα;

Η ακρίβεια του GNSS έχει αυξηθεί σημαντικά με την πρόοδο της τεχνολογίας όλα αυτά τα χρόνια. Πολλές χώρες έχουν κυκλοφορήσει το GNSS τους, το οποίο έχει δείξει μεγάλη ακρίβεια και αξιοπιστία.

Το Ευρωπαϊκό GNSS, γνωστό ως Galileo, έχει αποδειχθεί ένα από τα πιο ακριβή και αξιόπιστα συστήματα. Ένα άλλο GNSS με το όνομα GLONASS είναι ένα ρωσικό δορυφορικό σύστημα που έχει δείξει την υψηλότερη ακρίβεια σε ορεινές περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο.

Ωστόσο, το Galileo τείνει να είναι ένα κλάσμα πιο αξιόπιστο, καθιστώντας το το πιο ακριβές GNSS στον πλανήτη μας. Το Galileo χρησιμοποιεί 24 δορυφόρους σε 6 τροχιακά επίπεδα που στέλνουν, λαμβάνουν και επεξεργάζονται σήματα για να παρέχουν τα αποτελέσματα με τη μικρότερη απόκλιση από το πραγματικό αποτέλεσμα.

Φωτογραφία από τον Kenrick Baksh στο Unsplash

Τι είναι το GNSS WIFI;

Το GNSS WIFI έχει κάνει πολύ βολικό την ασύρματη εύρεση αξιόπιστων δεδομένων. Αυτές οι επαναστατικές κεραίες συνδυάζουν GNSS και Wi-Fi διπλής ζώνης σε ένα ενιαίο ανθεκτικό πακέτο για έξυπνες εφαρμογές μεταφοράς, βιομηχανικό IoT και DSRC. Αυτό είναι το GNSS WIFI.

***

Ελπίζουμε ότι μάθατε πώς λειτουργεί το GNSS και τι είναι το GNSS WIFI. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας με τις ερωτήσεις και τις προτάσεις σας μέσω της παρακάτω ενότητας σχολίων. Επίσης, ενημερώστε μας για το τι θέλετε να μάθετε στη συνέχεια.