Πώς λειτουργεί η ασύρματη γρήγορη φόρτιση;

Καθώς περισσότερες συσκευές υιοθετούν την ασύρματη φόρτιση, πόσο θα βελτιωθεί η τεχνολογία; Δείτε πώς λειτουργεί η ασύρματη γρήγορη φόρτιση και πώς πιθανότατα θα γίνει ακόμη πιο γρήγορη στο μέλλον.

Πώς λειτουργεί η ασύρματη φόρτιση

Πολλά από τα πιο δημοφιλή ηλεκτρονικά gadget σήμερα —από κινητά τηλέφωνα υψηλής τεχνολογίας μέχρι ασύρματα ακουστικά— διαθέτουν ασύρματη φόρτιση. Η Apple, η Samsung και η LG έχουν εφαρμόσει αυτήν τη δυνατότητα σε ένα ευρύ φάσμα των συσκευών τους.

Η ασύρματη φόρτιση επιτρέπει στους χρήστες να τοποθετούν τη συσκευή τους σε ένα μαξιλαράκι που είναι συνδεδεμένο στον τοίχο και, στη συνέχεια, αρχίζει να φορτίζεται — δεν χρειάζονται καλώδια.

Οι περισσότεροι σύγχρονοι ασύρματοι φορτιστές χρησιμοποιούν μια διαδικασία που ονομάζεται μαγνητική επαγωγή. Αυτό περιλαμβάνει τη μετατροπή της μαγνητικής ενέργειας από το μαξιλάρι φόρτισης σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω ενός πηνίου μέσα στη συσκευή. Αυτή η ενέργεια χρησιμοποιείται στη συνέχεια για τη φόρτιση της μπαταρίας. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που κατασκευάζονται περισσότερες συσκευές από γυαλί αντί από μέταλλο—το γυαλί είναι πολύ πιο πλεονεκτικό για την επαγωγή.

  Πώς να μετατρέψετε εικόνες από CMYK σε λειτουργία RGB στο Photoshop

Το ασύρματο είναι μια από τις πιο τυποποιημένες μορφές φόρτισης. Σε αντίθεση με τους ενσύρματους φορτιστές, οι οποίοι απαιτούν μια ποικιλία προτύπων και υποδοχών σύνδεσης, οι περισσότερες συσκευές ασύρματης φόρτισης χρησιμοποιούν το πρότυπο Qi που καθιερώθηκε από την κοινοπραξία Wireless Power Consortium (WPC). Αυτό σημαίνει ότι μια τυπική βάση φόρτισης θα λειτουργεί τόσο με θήκη Apple Airpods όσο και με Galaxy Note.

Επιτάχυνση της παράδοσης ασύρματης φόρτισης

Η γρήγορη φόρτιση λειτουργεί αυξάνοντας τον αριθμό των watt που παρέχονται στην μπαταρία ενός τηλεφώνου. Ωστόσο, αυτό πρέπει να λειτουργήσει και με τους δύο τρόπους. Οι κατασκευαστές πρέπει επίσης να σχεδιάσουν τις συσκευές λήψης τους για να χειρίζονται τη γρήγορη φόρτιση. Επιπλέον, οι κατασκευαστές αξεσουάρ πρέπει να αυξήσουν τη δυνητική απόδοση των φορτιστών ή των πομπών τους.

Στο παρελθόν, η ασύρματη φόρτιση ήταν αργή, βαρετή και πρόσφερε μικρή ευελιξία όσον αφορά την τοποθέτηση. Οι πρώτες επαναλήψεις μπορούσαν να φορτίσουν μόνο 5 watt ή λιγότερο, που ήταν σημαντικά λιγότερο από την ενσύρματη φόρτιση.

Τώρα, οι κανονικοί ασύρματοι φορτιστές που χρησιμοποιούν το πρότυπο Qi μπορούν να φορτίσουν έως και 15 watt σε συμβατές συσκευές. Αυτή η ταχύτερη ταχύτητα φόρτισης ονομάζεται Extended Power Profile (EPP).

Η ασύρματη φόρτιση χρησιμοποιεί μια μέθοδο παρόμοια με την ενσύρματη για την παροχή ρεύματος. Αυτό περιλαμβάνει την τροφοδοσία μιας συσκευής σε πλήρη ταχύτητα και, στη συνέχεια, κλιμάκωση προς το τέλος του κύκλου φόρτισης.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Ghost στον διακομιστή Ubuntu

Ακολουθεί αυτή τη διαδικασία:

Ανίχνευση: Ο πομπός ανιχνεύει εάν μια συσκευή συμβατή με Qi βρίσκεται πάνω του.
Πλήρης ισχύς: Εάν ο δέκτης είναι στην πιο πρόσφατη έκδοση του Qi, θα λάβει έως και 15 watt ισχύος από τον συμβατό πομπό.
Ανίχνευση θερμότητας: Οι πομποί έχουν μια θερμική δοκιμή, η οποία τους επιτρέπει να ανιχνεύσουν εάν μια συσκευή θερμαίνεται. Εάν είναι, ο πομπός θα επιβραδύνει την ισχύ εξόδου του.
Ολοκλήρωση: Όταν η μπαταρία του δέκτη γεμίσει, το Qi pad σταματά να φορτίζει τη συσκευή.

Αυτή η διαδικασία διασφαλίζει την ασφάλεια των συσκευών σας και τις αποτρέπει από το να ζεσταθούν πολύ ή να καταστραφούν οι μπαταρίες τους. Εξασφαλίζει επίσης ότι μια συσκευή δεν θα υπερφορτιστεί από τον πομπό, ώστε να μπορείτε να αφήσετε με ασφάλεια το τηλέφωνό σας σε μια βάση φόρτισης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Προσαρμοσμένα Ασύρματα Πρότυπα

ο βασικό πρότυπο Qi ενημερώθηκε τελευταία φορά το 2015, γεγονός που έφερε το EPP και βελτίωσε την ευαισθησία στη θερμότητα. Έκτοτε, κυκλοφόρησε το EPP Power Class 0, το οποίο επιτρέπει στους πομπούς να παρέχουν ισχύ έως και 30 watt, ανάλογα με τη συσκευή λήψης.

  Πώς να αποθηκεύσετε μια ανάρτηση σε πρόχειρα στο Instagram για επεξεργασία αργότερα

Αν και αυτή η ταχύτητα φόρτισης δεν έχει τυποποιηθεί σε όλους τους τομείς, πολλοί κατασκευαστές έχουν εφαρμόσει τροποποιημένες εκδόσεις του προτύπου Qi EPP ικανές να προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες. Μια τέτοια εταιρεία είναι η OnePlus, η οποία κυκλοφόρησε έναν ασύρματο φορτιστή Warp 30 Watt με το ναυαρχίδα της 8 Pro. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να υποστηρίξει τη φόρτιση μιας συσκευής στο 50% σε μόλις 29 λεπτά.

Το pad φόρτισης διαθέτει επίσης ενσωματωμένο ανεμιστήρα που του επιτρέπει να επιτυγχάνει υψηλότερες ταχύτητες φόρτισης, καθώς και προστασία για υπερτάσεις και υπερβολικά ρεύματα. Ωστόσο, είναι συμβατό μόνο με συγκεκριμένες συσκευές OnePlus. Άλλες εταιρείες, όπως η Xiaomi, έχουν επίσης κυκλοφορήσει ασύρματους φορτιστές Qi 30 watt.

Το μέλλον της ασύρματης φόρτισης

Η ασύρματη φόρτιση θα συνεχίσει να γίνεται πιο γρήγορη. Το WPC έχει ήδη πειράξει το επόμενο βήμα του θα είναι ένα Πρότυπο ασύρματης φόρτισης 60 watt. Αυτή η ταχύτητα θα ήταν συγκρίσιμη ή ακόμη και υψηλότερη από τις ταχύτητες ενσύρματης φόρτισης πολλών κατασκευαστών σήμερα.

Καθώς οι πομποί συνεχίζουν να αυξάνουν την ισχύ εξόδου, θα μπορούν επίσης να φορτίζουν ένα ευρύτερο φάσμα συσκευών. Εκτός από τις αυξανόμενες ταχύτητες φόρτισης κινητών τηλεφώνων, αυτό σημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά με σημαντικά μεγαλύτερες μπαταρίες, όπως οι φορητοί υπολογιστές, θα είναι επίσης συμβατά με Qi στο μέλλον.