Πόσο συχνά ενημερώνει η Google το Chrome;

Η Google ενημερώνει τακτικά το Chrome με νέες δυνατότητες, ενημερώσεις ασφαλείας και πολλά άλλα. Το Chrome κατεβάζει αυτές τις ενημερώσεις και τις εγκαθιστά αυτόματα. Πόσο συχνά όμως συμβαίνει αυτό; Εξαρτάται—αποδεικνύεται ότι η διαδικασία ενημέρωσης του Chrome είναι αρκετά περίπλοκη.

Σημαντικές σταθερές εκδόσεις κάθε έξι εβδομάδες

Το Chrome αναπτύσσεται ανοιχτά και οποιοσδήποτε μπορεί να εγκαταστήσει τις ασταθείς εκδόσεις. Αλλά, όταν πρόκειται για το υποκατάστημα Stable, οι εκδόσεις κυκλοφορούν περίπου κάθε έξι εβδομάδες. Για παράδειγμα, το Chrome 73 κυκλοφόρησε στις 12 Μαρτίου και το Chrome 74 κυκλοφόρησε στις 23 Απριλίου — έξι εβδομάδες κάθε μέρα.

Αν και δεν ήταν πάντα έτσι —αρχικά, οι ενημερώσεις του Chrome ήταν αρκετά σποραδικές— η ομάδα του Chrome δεσμεύτηκε σε διαστήματα κυκλοφορίας έξι εβδομάδων το 2010 και ήταν σχετικά συνεπής από τότε. Μερικές φορές οι κυκλοφορίες έρχονται σε τέσσερις εβδομάδες, άλλες σε οκτώ. Αλλά γενικά μιλώντας, είναι πάντα κάπου ακριβώς γύρω στις έξι εβδομάδες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Google μπορεί να προσαρμόσει το σταθερό πρόγραμμα κυκλοφορίας γύρω από το Chrome “χωρίς εβδομάδες συναντήσεων” και τις αργίες.

Ασφάλεια και Διορθώσεις σφαλμάτων όταν είναι απαραίτητο

Παρόλο που μπορείτε να υπολογίζετε σε μεγάλες εκδόσεις που κυκλοφορούν τακτικά, η επιδιόρθωση σφαλμάτων και οι ενημερώσεις ασφαλείας είναι πολύ λιγότερο προβλέψιμες. Απλώς χτενίζω τα αρχεία καταγραφής αλλαγών της ενημέρωσης σταθερής έκδοσης δείχνει ότι έχουν πραγματοποιηθεί τρεις ενημερώσεις από την κυκλοφορία του Chrome 73 στις 12 Μαρτίου και δεν υπάρχει διακριτό διάστημα μεταξύ κάθε κυκλοφορίας. Αυτό είναι σχεδόν ισοδύναμο για την πορεία για αυτούς τους τύπους ενημερώσεων.

  Πώς να προσθέσετε και να αφαιρέσετε θέματα στο Chrome

Τουλάχιστον, όμως, μπορείτε να βασιστείτε στο ότι ο Chrome θα λάβει μερικές επιδιορθώσεις σφαλμάτων ή/και ενημερώσεις ασφαλείας μεταξύ των μεγάλων εκδόσεων.

Το Chrome θα εγκαταστήσει αυτόματα τόσο μεγάλες σταθερές όσο και μικρότερες ενημερώσεις όταν είναι διαθέσιμες. Μπορείτε πάντα να ανοίξετε το μενού και να κατευθυνθείτε στη Βοήθεια > Σχετικά με το Google Chrome για να ελέγξετε και να εγκαταστήσετε αμέσως τυχόν ενημερώσεις.

Πότε θα φτάσει η επόμενη έκδοση;

Εάν είστε περίεργοι πότε θα κυκλοφορήσει η επόμενη κύρια έκδοση του Chrome στο σταθερό κανάλι, ελέγξτε το Κατάσταση πλατφόρμας Chrome δικτυακός τόπος. Αυτό σας δείχνει επίσης πότε η τρέχουσα σταθερή έκδοση έγινε σταθερή, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις ασταθείς εκδόσεις του Chrome που δοκιμάζονται στα κανάλια Beta και Dev.

Το Chrome OS ενημερώνεται επίσης κάθε έξι εβδομάδες

Όπως και οι κύριες εκδόσεις του προγράμματος περιήγησης, το Chrome OS ενημερώνεται περίπου κάθε έξι εβδομάδες. Ενώ οι αριθμοί και οι δυνατότητες έκδοσης αντικατοπτρίζουν γενικά εκείνους του αντίστοιχου προγράμματος περιήγησης, οι εκδόσεις του Chrome OS συνήθως πραγματοποιούνται μια εβδομάδα μετά την ενημέρωση του προγράμματος περιήγησης.

  Πώς να επαναφέρετε μια διαγραμμένη μικρογραφία από τη σελίδα της νέας καρτέλας του Chrome

Έτσι, για παράδειγμα, το Chrome 73 κυκλοφόρησε στις 12 Μαρτίου, αλλά το Chrome OS 73 δεν προσγειώθηκε στο σταθερό κανάλι μέχρι τις 19 Μαρτίου.

Διαφορετικά, το Chrome OS ακολουθεί την ίδια βασική διαδικασία έκδοσης με το πρόγραμμα περιήγησης Chrome OS. Η κύρια εξαίρεση εδώ είναι ότι το χρονοδιάγραμμα διάθεσης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη συγκεκριμένη συσκευή Chrome OS—μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να εμφανιστούν ορισμένες συσκευές, καθώς η καθεμία είναι ελαφρώς διαφορετική.

Πώς λειτουργούν τα κανάλια ενημέρωσης Chrome

Υπάρχουν τέσσερις κλάδοι ανάπτυξης του Chrome: Canary, Dev, Beta και Stable. Αυτά είναι κατά σειρά από το λιγότερο σταθερό (Κανάρι) στο πιο σταθερό (um, Stable).

Τελικά, οι λειτουργίες που εμφανίζονται για πρώτη φορά στο Canary θα πρέπει να φτάσουν στο σταθερό κανάλι — γι’ αυτό πολλοί χρήστες που θέλουν να πάρουν μια ματιά στο μέλλον, εκτελούν πολλαπλές εκδόσεις του Chrome στους υπολογιστές τους. Είναι επίσης πολύ ωραίο να βλέπεις την πρόοδο των λειτουργιών καθώς περνούν από τα κανάλια κυκλοφορίας.

Κάθε έξι εβδομάδες, μια κατασκευή Canary ορίζεται ως ο νέος κλάδος σταθεροποίησης ορόσημο. Εδώ σχεδιάζονται και υλοποιούνται νέες δυνατότητες και βελτιώσεις. Παραμένει εδώ για δύο ακόμη εβδομάδες, οπότε και προωθείται στην πρώτη έκδοση beta. Μετά από δύο ακόμη εβδομάδες στο κανάλι beta, τίθεται σε εφαρμογή ένα πάγωμα χαρακτηριστικών—που σημαίνει ότι όλες οι λειτουργίες που προορίζονται για το σταθερό κανάλι θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένες με κώδικα. Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε ορισμένες λειτουργίες που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για μια συγκεκριμένη σταθερή έκδοση να επαναφέρονται στην επόμενη μεγάλη έκδοση.

  Χρησιμοποιήστε το Vimium για περιήγηση με το πληκτρολόγιο σε Chrome και Firefox

Για τις υπόλοιπες τέσσερις εβδομάδες του σταδίου beta, νέες εκδόσεις κυκλοφορούν εβδομαδιαίως μέχρι τη σταθερή κυκλοφορία. Την Πέμπτη πριν βγει η σταθερή έκδοση (κάτι που συμβαίνει γενικά τις Τρίτες), η τελευταία έκδοση beta γίνεται η υποψήφια έκδοση. Σε εκείνο το σημείο, όλα τα σταθερά χαρακτηριστικά οριστικοποιούνται και συγχωνεύονται με τον σταθερό κλάδο.

Για τη δοκιμή διορθώσεων σφαλμάτων, η Google διαθέτει επίσης μια άλλη έκδοση που ονομάζεται “Σταθερή ανανέωση”. Αυτή είναι μια σταθερή έκδοση που δεν εμπίπτει στο κανονικό πρόγραμμα κυκλοφορίας και χρησιμοποιείται για τη διόρθωση κρίσιμων ζητημάτων που απλά δεν μπορούν να περιμένουν.

Οι σταθερές εκδόσεις κυκλοφορούν αργά

Όλες οι σταθερές εκδόσεις του Chrome ακολουθούν ένα σταδιακό χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας (εκτός για Linux, το οποίο πιέζεται στο 100% τη στιγμή της κυκλοφορίας). Οι εκδόσεις για υπολογιστές—Mac και Windows—κυκλοφορούν σε τέσσερις καταστάσεις: 5%, 15%, 50% και 100%. Γι’ αυτό διαφορετικοί χρήστες λαμβάνουν ενημερώσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Το Android ακολουθεί ένα παρόμοιο πρόγραμμα, αν και με ένα επιπλέον βήμα: 1%, 5%, 15%, 50% και 100%.

Το iOS ακολουθεί διαφορετικό μοτίβο από τα άλλα δύο, με την ενημέρωση να κυκλοφορεί σε όλους τους χρήστες σε μια περίοδο επτά ημερών: Ημέρα 1: 1%; Ημέρα 2: 2%; Ημέρα 3: 5%; Ημέρα 4: 10%; Ημέρα 5: 20%, Ημέρα 6: 50%; και Ημέρα 7: 100%.

Αυτές οι σταδιακές κυκλοφορίες επιτρέπουν στην Google να εντοπίσει προβλήματα προτού φτάσουν σε όλους τους χρήστες, διακόπτοντας έτσι τη διάθεση και συνεχίζοντας τη μετά τη διόρθωση του προβλήματος.