Πόσο πρέπει να ανησυχείτε για τους κινδύνους για την υγεία του 5G;

Το 5G, η επόμενη γενιά τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας για την επόμενη γενιά smartphone, είναι επικείμενη. Και μαζί με αυτό, υπάρχει ανησυχία για τον κίνδυνο για την υγεία αυτού του νέου, πιο ισχυρού δικτύου. Πόσο πρέπει να ανησυχείτε για την επερχόμενη υγεία 5G;

Μέχρι τώρα, μπορεί να έχετε δει άρθρα στο Facebook ή εναλλακτικούς ιστότοπους υγείας. Η ουσία: Το 5G είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση της παραδοσιακής κυψελοειδούς τεχνολογίας, που είναι γεμάτη με υψηλότερη ενεργειακή ακτινοβολία που επιφέρει πιθανές καταστροφικές επιπτώσεις στους ανθρώπους. Ορισμένοι θεωρητικοί συνωμοσίας 5G υποστηρίζουν ότι το νέο δίκτυο παράγει ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων που μπορεί να βλάψει το DNA και να οδηγήσει σε καρκίνο. προκαλούν οξειδωτική βλάβη που μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση. διαταράσσει τον μεταβολισμό των κυττάρων. και δυνητικά να οδηγήσει σε άλλες ασθένειες μέσω της παραγωγής πρωτεϊνών του στρες. Ορισμένα άρθρα παραθέτουν ερευνητικές μελέτες και απόψεις από αξιόπιστους οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ακούγεται ανησυχητικό, αλλά ας ρίξουμε μια ματιά στην πραγματική επιστήμη.

Τι είναι το 5G;

Το 5G διαφημίζεται εδώ και μερικά χρόνια, αλλά αυτή είναι η χρονιά που οι πάροχοι ξεκινούν τη διαδικασία κυκλοφορίας του νέου ασύρματου προτύπου. Η AT&T, η Verizon και η Sprint άρχισαν να αναπτύσσουν τα δίκτυά τους το πρώτο εξάμηνο του έτους, αν και η ευρεία διαθεσιμότητα απέχει ακόμη ένα χρόνο ή περισσότερο. Το 5G θα αποκτήσει βάση σε λίγο περισσότερες από μια χούφτα πόλεις φέτος.

Ενημέρωση: Με την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, μια σειρά από ιογενείς θεωρίες συνωμοσίας μέσων κοινωνικής δικτύωσης εικάζουν ότι το 5G είναι η αιτία των σημερινών προβλημάτων στον κόσμο. Με απλά λόγια, αυτοί οι ισχυρισμοί είναι στην πραγματικότητα ψευδείς. Το 5G δεν προκαλεί κορονοϊό.

Αυτό δεν εμποδίζει τους κατασκευαστές συσκευών και τους παρόχους υπηρεσιών να μεταβούν στη ζώνη 5G. Τα νέα Galaxy S10 και Galaxy Fold της Samsung (το τηλέφωνο που ξεδιπλώνεται σε tablet), για παράδειγμα, είναι και τα δύο έτοιμα για 5G, μαζί με μοντέλα από τις LG, Huawei, Motorola, ZTE και άλλα.

Το LG V50 ThinQ 5G είναι ένα από τα πρώτα διαθέσιμα τηλέφωνα 5G.

Το 5G προσφέρει τουλάχιστον δεκαπλάσια βελτίωση στην απόδοση του δικτύου. Η τελευταία σημαντική αναβάθμιση δικτύου ήταν το 4G, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του το 2009 (το έτος του Φάρσα για αγόρι με μπαλόνι του Κολοράντο), με μέγιστη ταχύτητα περίπου 10 Mbps. Συγκριτικά, το 5G είναι έτοιμο να προσφέρει ταχύτητες αιχμής μεταξύ 10 και 20 Gbps. Και ο λανθάνοντας χρόνος δικτύου θα μειωθεί από 30 ms σε περίπου 1 ms, ιδανικό για ροή βιντεοπαιχνιδιών, διαδικτυακό βίντεο και το Διαδίκτυο των πραγμάτων, το οποίο αναμένει ότι το 5G θα συνδέσει αισθητήρες, υπολογιστές και άλλες συσκευές με εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση.

Μια Εξέλιξη Ανησυχιών

Πριν ασχοληθούμε με το 5G, αξίζει να επισημάνουμε ότι οι πιο πρόσφατοι φόβοι για την υγεία σχετικά με την ακτινοβολία δεν συμβαίνουν στο κενό (υπάρχει κάποιο αστείο φυσικής εκεί μέσα, αναμφίβολα). Οι ανησυχίες για το 5G είναι η τελευταία επανάληψη των πρωτοσέλιδων δεκαετιών σχετικά με τους κινδύνους της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Έχουμε δει διαμάχες για τα πάντα, από τους κινδύνους για την υγεία του Wi-Fi έως τους έξυπνους μετρητές.

  Πώς να κάνετε το Dumb Window Air Conditioner σας Έξυπνο

Η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία, για παράδειγμα, είναι μια υποθετική ασθένεια στην οποία ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν εξουθενωτικά συμπτώματα παρουσία ακτινοβολίας, όπως κινητά τηλέφωνα και Wi-Fi—άρα ναι, η παράξενη συμπεριφορά του Michael McKean στο «Better Call Saul» είναι αληθινή. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουν τέτοιες ευαισθησίες για τουλάχιστον 30 χρόνια, συστηματικές επιστημονικές ανασκοπήσεις το έχουν βρει Τα «τυφλωμένα» θύματα δεν μπορούν να καταλάβουν πότε βρίσκονται στην παρουσία ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, και το Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά πλέον ψυχολογική αξιολόγηση για ανθρώπους τόσο ταλαιπωρημένους.

Ομοίως, δεκαετίες μελετών δεν έχουν βρει καμία σχέση μεταξύ των κινητών τηλεφώνων και καρκίνων όπως οι όγκοι του εγκεφάλου, αν και αυτό δεν έχει κρατήσει τους δήμους όπως Σαν Φρανσίσκο από την ψήφιση νόμων απαιτώντας από τα καταστήματα να εμφανίζουν την ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα ακουστικά—πράγμα που συνεπάγεται, στη συνείδηση ​​των καταναλωτών, κίνδυνο.

Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων;

Η ρίζα όλων των ανησυχιών σχετικά με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (RFR). Το RFR είναι οτιδήποτε εκπέμπεται στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, από μικροκύματα έως ακτίνες Χ έως ραδιοκύματα και φως από την οθόνη σας ή φως από τον ήλιο. Σαφώς, το RFR δεν είναι εγγενώς επικίνδυνο, επομένως το πρόβλημα γίνεται να ανακαλύψουμε υπό ποιες συνθήκες μπορεί να είναι.

Οι επιστήμονες λένε ότι το πιο σημαντικό κριτήριο για το εάν κάποια συγκεκριμένη RFR είναι επικίνδυνη είναι αν εμπίπτει στην κατηγορία των ιονίζουσα ή μη ιοντίζουσα ακτινοβολία. Με απλά λόγια, οποιαδήποτε ακτινοβολία που δεν είναι ιονίζουσα είναι πολύ αδύναμη για να σπάσει χημικούς δεσμούς. Αυτό περιλαμβάνει το υπεριώδες, το ορατό φως, το υπέρυθρο και οτιδήποτε έχει χαμηλότερη συχνότητα, όπως τα ραδιοκύματα. Καθημερινές τεχνολογίες όπως καλώδια ρεύματος, ραδιόφωνο FM και Wi-Fi εμπίπτουν επίσης σε αυτό το εύρος. (Τα μικροκύματα είναι η μοναδική εξαίρεση: δεν ιονίζουν αλλά μπορούν να βλάψουν τον ιστό, είναι ρυθμισμένα με ακρίβεια και επίτηδες ώστε να συντονίζονται με τα μόρια του νερού.) Οι συχνότητες πάνω από την υπεριώδη ακτινοβολία, όπως οι ακτίνες Χ και οι ακτίνες γάμμα, είναι ιονίζουσες.

Ο Δρ. Steve Novella, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο Yale και ο εκδότης του Ιατρική Βασισμένη στην Επιστήμη, κατανοεί ότι οι άνθρωποι γενικά ανησυχούν για την ακτινοβολία. «Η χρήση του όρου ακτινοβολία είναι παραπλανητική, επειδή οι άνθρωποι σκέφτονται τα πυρηνικά όπλα – σκέφτονται την ιονίζουσα ακτινοβολία που μπορεί απολύτως να προκαλέσει ζημιά. Μπορεί να σκοτώσει κύτταρα. Μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις στο DNA». Αλλά επειδή η μη ιονίζουσα ακτινοβολία δεν προκαλεί βλάβη στο DNA ή βλάβη στους ιστούς, η Novella λέει ότι οι περισσότερες ανησυχίες για το RFR των κινητών τηλεφώνων είναι άστοχες. «Δεν υπάρχει γνωστός μηχανισμός για τις περισσότερες μορφές μη ιονίζουσας ακτινοβολίας να έχουν ακόμη και βιολογικό αποτέλεσμα», λέει.

  Μπορείτε πραγματικά να "ζουμάρετε και να βελτιώσετε" πλάνα ασφαλείας;

Ή, με τα λιγότερο εκλεπτυσμένα αλλά πιο σπλαχνικά λόγια του συγγραφέα C. Stuart Hardwick, “Η ακτινοβολία δεν είναι μαγικές κουλουριές θανάτου

Οι μελέτες δεν είναι ξεκάθαρες

Φυσικά, μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχει γνωστός μηχανισμός για τη μη ιονίζουσα ακτινοβολία να έχει βιολογικό αποτέλεσμα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές ή ότι δεν υπάρχει καμία επίδραση. Πράγματι, οι ερευνητές συνεχίζουν να διεξάγουν μελέτες. Μια πρόσφατη μελέτη κυκλοφόρησε από την Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας (NTP), μια υπηρεσία που διευθύνεται από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών. Σε αυτήν την ευρέως αναφερόμενη μελέτη για ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων κινητού τηλεφώνου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η υψηλή έκθεση σε 3G RFR οδήγησε σε ορισμένες περιπτώσεις καρκινικών όγκων της καρδιάς, όγκων εγκεφάλου και όγκων στα επινεφρίδια αρσενικών αρουραίων.

Η μελέτη είναι ένα καλό μάθημα αντικειμένου για το πόσο δύσκολο είναι να κάνεις επιστήμη σαν αυτό. Οπως και RealClearScience επισημαίνει, ο αριθμός των όγκων που ανιχνεύθηκαν ήταν τόσο μικρός που στατιστικά θα μπορούσαν να έχουν εμφανιστεί τυχαία (κάτι που μπορεί να είναι πιο πιθανό αφού ανιχνεύτηκαν μόνο σε άνδρες). Επιπλέον, το επίπεδο και η διάρκεια της έκθεσης σε ραδιοσυχνότητες ήταν πολύ περισσότερα από ό,τι θα εκτεθεί ποτέ οποιοσδήποτε πραγματικός άνθρωπος, και στην πραγματικότητα, οι ακτινοβολημένοι αρουραίοι δοκιμής έζησαν περισσότερο από τους μη εκτεθειμένους αρουραίους ελέγχου. Λέει ο Δρ Νοβέλα, «Έμπειροι ερευνητές εξετάζουν μια τέτοια μελέτη και λένε ότι δεν μας λέει τίποτα».

Αύξηση του μεγέθους των κινδύνων του 5G

Εκτός από τις συνεχείς μελέτες, έρχεται το 5G και όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με αυτή τη νέα τεχνολογία.

Ένα κοινό παράπονο για το 5G είναι ότι, λόγω της χαμηλότερης ισχύος των πομπών 5G, θα υπάρχουν περισσότεροι από αυτούς. ο Environmental Health Trust υποστηρίζει ότι «το 5G θα απαιτήσει την κατασκευή κυριολεκτικά εκατοντάδων χιλιάδων νέων ασύρματων κεραιών σε γειτονιές, πόλεις και κωμοπόλεις. Ένα κυψελοειδές μικρό στοιχείο ή ένας άλλος πομπός θα τοποθετείται κάθε δύο έως δέκα σπίτια σύμφωνα με εκτιμήσεις».

Λέει ο Δρ. Novella, «Αυτό που λένε πραγματικά είναι ότι η δόση θα είναι μεγαλύτερη. Θεωρητικά, αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα που πρέπει να τεθεί.» Αλλά οι σκεπτικιστές προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να συγχέετε το να κάνετε την ερώτηση απλώς με τον ισχυρισμό ότι υπάρχει κίνδυνος. Όπως επισημαίνει η Novella, «Ακόμα μιλάμε για ισχύ και συχνότητα μικρότερη από το φως. Βγαίνεις στον ήλιο και λούζεσαι από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτούς τους πύργους κινητής τηλεφωνίας 5G».

Είναι εύκολο να βρείτε ισχυρισμούς στο διαδίκτυο ότι η μεγαλύτερη συχνότητα του 5G από μόνη της αποτελεί κίνδυνο. RadiationHealthRisks.com παρατηρεί ότι «1G, 2G, 3G και 4G χρησιμοποιούν συχνότητα μεταξύ 1 και 5 gigahertz. Το 5G χρησιμοποιεί συχνότητα μεταξύ 24 και 90 gigahertz, και στη συνέχεια βεβαιώνει ότι «Μέσα στο τμήμα ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα, τόσο πιο επικίνδυνη είναι για τους ζωντανούς οργανισμούς».

  Πώς να βρείτε τα βίντεο που σας αρέσουν στο TikTok

Αλλά ο ισχυρισμός ότι η υψηλότερη συχνότητα είναι πιο επικίνδυνη είναι ακριβώς αυτό – ένας ισχυρισμός, και υπάρχει λίγη πραγματική επιστήμη για να σταθεί πίσω από αυτό. Το 5G παραμένει μη ιονιστικό στη φύση του.

Η FCC – η οποία είναι υπεύθυνη για την αδειοδότηση του φάσματος για δημόσια χρήση – βαρύνει επίσης. Λέει ο Neil Derek Grace, υπεύθυνος επικοινωνίας στην FCC, «Για τον εξοπλισμό 5G, τα σήματα από εμπορικούς ασύρματους πομπούς είναι συνήθως πολύ κάτω από τα όρια έκθεσης σε ραδιοσυχνότητες σε οποιαδήποτε τοποθεσία είναι προσβάσιμη στο κοινό». Η FCC αναβάλλει στον FDA για πραγματικές εκτιμήσεις κινδύνου για την υγεία, η οποία ακολουθεί μια άμεση, αλλά χαμηλών τόνων προσέγγιση για την αντιμετώπιση των κινδύνων: «Το βάρος των επιστημονικών στοιχείων δεν έχει συνδέσει τα κινητά τηλέφωνα με προβλήματα υγείας».

Το 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στάθμισε, ταξινομώντας την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων ως παράγοντα της Ομάδας 2Β, ο οποίος ορίζεται ως «Πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο». Αυτό, επίσης, είναι αποχρώσεις. Λέει η Novella, «πρέπει να εξετάσεις όλα τα άλλα πράγματα που ταξινομούν ως πιθανές καρκινογόνες ουσίες. Το βάζουν στην ίδια κατηγορία με πράγματα όπως η καφεΐνη. Αυτό είναι τόσο αδύναμο πρότυπο που ουσιαστικά δεν σημαίνει τίποτα. Είναι σαν να λέμε «όλα προκαλούν καρκίνο».

Μέρος του προβλήματος με τη δήλωση του ΠΟΥ είναι ότι επικεντρώνεται στον κίνδυνο, όχι στον κίνδυνο – μια λεπτή διάκριση που συχνά χάνεται σε μη επιστήμονες, όχι σε αντίθεση με την αυστηρή διάκριση μεταξύ «ακρίβειας» και «ακρίβειας». (Η ακρίβεια αναφέρεται στο πόσο σφιχτά συγκεντρώνονται τα δεδομένα σας· η ακρίβεια αναφέρεται στο πόσο κοντά είναι αυτά τα δεδομένα στην πραγματική τιμή. Μπορεί να έχετε μια ντουζίνα εσφαλμένα βαθμονομημένα θερμόμετρα που όλα σας λένε λάθος θερμοκρασία με πολύ υψηλό βαθμό ακρίβειας.) Όταν ο ΠΟΥ ταξινομεί τον καφέ ή το νικέλιο ή τα τουρσιά ως πιθανές καρκινογόνες ουσίες, επιβεβαιώνει τον κίνδυνο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον πραγματικό κίνδυνο. Εξηγεί η Novella, «Ένα γεμάτο πιστόλι αποτελεί κίνδυνο γιατί θεωρητικά μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Αλλά αν το κλειδώσεις σε χρηματοκιβώτιο, ο κίνδυνος είναι αμελητέος».

Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν νέα δίκτυα καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, για να διασφαλίσουν ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε καθημερινά παραμένει ασφαλής. Μόλις τον Φεβρουάριο, ο Αμερικανός γερουσιαστής Richard Blumenthal άσκησε κριτική στην FCC και την FDA για ανεπαρκή έρευνα σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους του 5G. Όπως δείχνει η μελέτη NTP, η έρευνα για τους κινδύνους ραδιενέργειας είναι δύσκολη και συχνά ασαφής, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να σημειωθεί πραγματική πρόοδος.

Αλλά προς το παρόν, όλα όσα γνωρίζουμε για τα δίκτυα 5G μας λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε. Εξάλλου, υπάρχουν πολλές τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά με σημαντικά υψηλότερο μετρήσιμο κίνδυνο. Και όπως λέει ο Δρ. Novella, «Με το 5G ο κίνδυνος είναι χαμηλός —αλλά μη μηδενικός— και ο πραγματικός κίνδυνος φαίνεται να είναι μηδενικός. Δεν έχουμε πάρει κανένα σήμα στον πραγματικό κόσμο».