Πόσο επικίνδυνο είναι το Torrenting χωρίς VPN;

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, υπάρχουν πιθανώς δύο πιθανά σενάρια: είτε είστε πολύ νέοι στο torrenting και έχετε περιέργεια για αυτό, είτε έχετε torrenting για λίγο και είστε περίεργοι τι θα συνέβαινε αν σταματήσατε να κάνετε torrenting με ένα VPN. Το torrenting έχει κακή φήμη, καθώς η χρήση του έχει συνδεθεί με πειρατεία ταινιών, λογισμικού, παιχνιδιών κ.λπ. Ωστόσο, το ίδιο το torrent είναι απολύτως νόμιμο.

Λάβετε υπόψη ότι θα αντιμετωπίσετε προβλήματα μόνο εάν κατεβάσετε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς έγκριση. Επομένως, εάν θέλετε να παραμείνετε ανώνυμοι κατά τη χρήση torrent, είναι πάντα καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε ένα VPN ενώ το κάνετε. Αλλά ακριβώς πόσο επικίνδυνο είναι το torrent χωρίς VPN? Θα απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση παρακάτω.

Κίνδυνοι από torrenting χωρίς VPN

Το Torrenting αναφέρεται στη λήψη/φόρτωση αρχείων μέσω του δικτύου BitTorrent, το οποίο είναι ένα αποκεντρωμένο πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων peer-to-peer. Λειτουργεί βρίσκοντας χρήστες που έχουν αρχεία που χρειάζονται άλλοι χρήστες στο δίκτυο και, στη συνέχεια, ενεργοποιεί την ταυτόχρονη λήψη τμημάτων των αρχείων. Εάν έχετε επίγνωση του απορρήτου, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε torrent χρησιμοποιώντας ένα VPN, έτσι ώστε ο ISP σας να μην παρακολουθεί τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες.

  Τι να κάνετε εάν το VPN σας δεν ξεμπλοκάρει πλέον το Netflix (2024)

Εάν τύχει να σας πιάσουν torrenting, οι ποινές που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα και την πολιτεία στην οποία ζείτε. Παρακάτω είναι οι κίνδυνοι από το torrenting χωρίς VPN από ήπιο έως σοβαρό:

Διακοπή σύνδεσης στο Διαδίκτυο

Ο ISP (Παροχέας Υπηρεσιών Διαδικτύου) μπορεί να παρακολουθεί τις δραστηριότητές σας στον ιστό χρησιμοποιώντας μια μέθοδο γνωστή ως «Επιθεώρηση σε βάθος πακέτων». Χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο, ο ISP σας μπορεί να γνωρίζει τον τύπο της επισκεψιμότητας που προέρχεται από τον υπολογιστή σας. Μπορούν είτε να επιβραδύνουν το γκάζι είτε να μπλοκάρουν εντελώς συγκεκριμένη κυκλοφορία. Εάν ο τύπος της επισκεψιμότητας που προέρχεται από τον υπολογιστή σας είναι κίνηση torrent, ο ISP σας πιθανότατα θα το περιορίσει — ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για νόμιμο ή παράνομο torrent. Εάν κατεβάζετε επανειλημμένα παράνομα torrent, ο ISP σας θα μπορούσε να αποκλείσει ή να αναστείλει τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο.

Μπορεί λοιπόν το VPN να κρύψει το torrenting; Με ένα VPN, η κυκλοφορία torrent σας θα είναι πλήρως κρυπτογραφημένη, πράγμα που σημαίνει ότι ο ISP σας δεν θα μπορεί να παρακολουθεί τι κάνετε στον Ιστό — συμπεριλαμβανομένου του torrenting.

  Ποιο είναι το καλύτερο πρωτόκολλο VPN;

Νομικά προβλήματα

Τα τρολ πνευματικών δικαιωμάτων είναι ένα παράδειγμα νομικού κινδύνου torrenting χωρίς VPN που θα μπορούσατε ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε. Το τρολάρισμα πνευματικών δικαιωμάτων χρησιμοποιείται συχνά από δικηγόρους και τις εταιρείες τους για να αναζητήσουν ή να «τρολάρουν» παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων βίντεο, μουσικής, εικόνων και παιχνιδιών στον ιστό. Κανονικά, οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων έχουν τα δικαιώματα να αναπαράγουν, να διανέμουν, να εκτελούν και να προβάλλουν δημόσια το έργο τους. Οι δικηγόροι χρησιμοποιούν λογισμικό για να τους βοηθήσουν να αναζητήσουν παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων στον Ιστό και να παρακολουθούν ιστολόγια, ιστότοπους, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, YouTube κ.λπ. για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. Μόλις ένας δικηγόρος εντοπίσει μια πιθανή παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, θα σας στείλει μια ειδοποίηση ζητώντας σας να αποδείξετε ότι η χρήση torrent αδειοδοτήθηκε ή θα σας ζητήσει να προβείτε σε άμεσο διακανονισμό καταβάλλοντας ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό.

Αυτές οι υποθέσεις, ωστόσο, σπάνια οδηγούν σε δικαστικές αγωγές. Πώς μπορείτε λοιπόν να αποφύγετε το τρολάρισμα πνευματικών δικαιωμάτων; Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τον ιστότοπό σας ή τις σελίδες κοινωνικών μέσων για τυχόν υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, όπως βίντεο ή εικόνες. Εάν βρείτε κάποια, αφαιρέστε τα και αντ’ αυτού χρησιμοποιήστε αυτά που δεν έχουν δικαιώματα.

  Τα καλύτερα δίκτυα VPN για 2024 (Απρίλιος)

Πώς να προστατευτείτε από τους κινδύνους του torrent

Χρησιμοποιήστε ένα VPN κάθε φορά που κάνετε torrent

Ένα VPN είναι το ασφαλέστερο στοίχημά σας όταν κάνετε torrent. Θα κρύψει ένα VPN το torrenting από τον ISP; Ναί. Ένα VPN θα κρύψει την πραγματική σας διεύθυνση IP από τον ISP σας, καθιστώντας έτσι δύσκολο για οποιονδήποτε να παρακολουθεί τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες. Ένα VPN κρυπτογραφεί επίσης όλα τα δεδομένα κίνησης πριν φύγει από τη συσκευή σας στο Διαδίκτυο. Εφόσον τα δεδομένα κίνησης μεταφέρονται πρώτα στον διακομιστή του VPN, ο ISP σας δεν θα μπορεί να πει πού πηγαίνουν αυτά τα δεδομένα.

Υπάρχουν λοιπόν δωρεάν VPN για torrenting; Υπάρχουν πολλά δωρεάν VPN για torrenting, αλλά η πλειοψηφία τείνει να καταγράφει τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες και δεν διατηρεί αρκετά καλή ασφάλεια και απόρρητο. Λάβετε αυτό υπόψη όταν κάνετε αγορές για VPN.

Περισσότερες εναλλακτικές

Εάν δεν είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε για υπηρεσίες VPN, μπορείτε να σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το Tor. Το Tor είναι αρκετά παρόμοιο με το VPN, καθώς κρυπτογραφεί επίσης τα δεδομένα περιήγησής σας μέσω πολλών κόμβων εθελοντών. Ωστόσο, σε σύγκριση με ένα VPN, το Tor είναι πολύ πιο αργό και συνήθως χρησιμοποιείται για απλές δραστηριότητες περιήγησης. Εκτός από το Tor, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το Usenet. Αν και πληρώνεται μηνιαία, το Usenet σάς επιτρέπει να κατεβάζετε αρχεία από κεντρικούς διακομιστές και όχι από peer-to-peer.