Πόσο ασφαλείς είναι οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης;

Ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης αποθηκεύει όλους τους κωδικούς πρόσβασής σας και τους συμπληρώνει αυτόματα στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού και στις εφαρμογές για κινητά. Είναι όμως έξυπνη ιδέα να εμπιστεύεσαι μια εφαρμογή με τους κωδικούς πρόσβασής σου και να τους αποθηκεύεις όλους σε ένα μέρος;

Ναι, ναι, είναι. Συνιστούμε σε όλους να χρησιμοποιούν έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, ο οποίος είναι πολύ ανώτερος από άλλους τρόπους παρακολούθησης των κωδικών πρόσβασής σας. Να γιατί είναι μια ασφαλής επιλογή.

Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης είναι ασφαλέστεροι από τους εναλλακτικούς

Ο διαχειριστής κωδικών πρόσβασης αποθηκεύει τους κωδικούς πρόσβασης σε ένα ασφαλές θησαυροφυλάκιο, το οποίο μπορείτε να ξεκλειδώσετε με έναν μόνο κύριο κωδικό πρόσβασης—και, προαιρετικά, μια επιπλέον μέθοδο ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων για να διατηρείτε τα πάντα εξαιρετικά ασφαλή.

Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης σάς επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης παντού. Αυτό συνήθως δεν είναι δυνατό για τους περισσότερους ανθρώπους — μπορείτε πραγματικά να θυμάστε μοναδικούς, ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε ιστότοπο που χρησιμοποιείτε; Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης μπορούν να δημιουργούν και να θυμούνται κωδικούς πρόσβασης όπως E.wei3-uaF7TaW.vuJ_w.

Εάν δεν χρησιμοποιείτε διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για την αποθήκευση των κωδικών πρόσβασής σας, πιθανότατα δεν μπορείτε να θυμηθείτε όλους τους μοναδικούς, ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν να επαναχρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης σε πολλούς ιστότοπους—αυτό είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα, καθώς μια διαρροή βάσης δεδομένων κωδικών πρόσβασης ταυτόχρονα σημαίνει ότι οι λογαριασμοί σας σε έναν άλλο ιστότοπο είναι ορθάνοιχτοι. Κάποιος πρέπει απλώς να δοκιμάσει να συνδεθεί με την ίδια διεύθυνση email και συνδυασμό κωδικού πρόσβασης από την παραβίαση.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε τις εντολές του Microsoft Teams

Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε «μοναδικούς» κωδικούς πρόσβασης μόνοι σας με βάση ένα μοτίβο. Για παράδειγμα, ίσως ο βασικός κωδικός πρόσβασης να είναι [email protected]_. Θα μπορούσατε να το τροποποιήσετε με βάση τον τομέα – για παράδειγμα, όταν συνδέεστε στο facebook, θα μπορούσατε να πάρετε το “f” και το “a” και να το κάνετε [email protected] Επαναλάβετε αυτό για κάθε λογαριασμό που χρησιμοποιείτε και έχετε μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης που μπορείτε να θυμάστε μόνοι σας, σωστά; Λοιπόν, όχι πραγματικά—οι κωδικοί πρόσβασής σας είναι πλέον προβλέψιμοι. Και τι συμβαίνει όταν ένας ιστότοπος δεν επιτρέπει ειδικούς χαρακτήρες ή σας περιορίζει σε συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων και η μέθοδός σας δεν λειτουργεί;

Με έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, πρέπει απλώς να δημιουργήσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης και να τον θυμάστε.

Αν και πρέπει να εμπιστευτείτε ό,τι διαχειριστή κωδικών πρόσβασης επιλέξετε, η χρήση ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης είναι πιο ασφαλής από τις εναλλακτικές λύσεις. Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης που προτείνουμε δεν έχουν ποτέ παραβιαστεί οι κωδικοί πρόσβασης, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με την επαναχρησιμοποίηση κωδικών πρόσβασης. Η εκμετάλλευση αυτών των επαναχρησιμοποιημένων κωδικών πρόσβασης είναι συχνά ο τρόπος με τον οποίο οι εισβολείς «χακάρουν» λογαριασμούς αυτές τις μέρες.

Πώς οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης προστατεύουν τους κωδικούς πρόσβασής σας

Εμείς—και πολλοί άλλοι ιστότοποι—προτείνουμε 1 Κωδικός πρόσβασης και LastPass ως κορυφαίες επιλογές μας. Και τα δύο προστατεύουν το θησαυροφυλάκιο του κωδικού πρόσβασής σας με ισχυρή κρυπτογράφηση (συγκεκριμένα AES-256), ακόμη και όταν είναι αποθηκευμένο στο cloud. Ενώ οι κωδικοί πρόσβασης βρίσκονται στον υπολογιστή, το τηλέφωνο ή το tablet σας, προστατεύονται με έναν “κύριο κωδικό πρόσβασης” που γνωρίζετε, που τους καθιστά μη αναγνώσιμους από κανέναν χωρίς αυτόν τον κωδικό πρόσβασης. Σε σύγχρονες συσκευές, μπορείτε επίσης να ξεκλειδώσετε το θησαυροφυλάκιό σας με βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας—όπως το Face ID ή το Touch ID σε iPhone.

  Πώς να σταματήσετε την αυτόματη εκκίνηση των ομάδων της Microsoft στα Windows 10

Και οι δύο υπηρεσίες αναφέρουν ότι ο κύριος κωδικός πρόσβασης δεν φεύγει ποτέ από τη συσκευή σας και δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στους κωδικούς πρόσβασής σας εάν θέλουν – δεν έχουν «μηδενική γνώση» των κωδικών πρόσβασής σας. Έχουν υποβληθεί σε ελέγχους τρίτων και σε ελέγχους κώδικα. Κανένας από τους δύο δεν έχει υποστεί ποτέ σοβαρή παραβίαση, και οι δύο είναι εκ των προτέρων και διαφανείς σχετικά με τον τρόπο προστασίας των δεδομένων σας. Δείτε το 1 Κωδικός πρόσβασης και LastPass ιστοσελίδες για περισσότερες λεπτομέρειες.

Προτιμάτε να το κάνετε μόνοι σας; Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης ανοιχτού κώδικα αρέσει Bitwarden και KeePass υπάρχουν επίσης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις εφαρμογές ανοιχτού κώδικα για να αποθηκεύσετε τον κωδικό πρόσβασής σας στις δικές σας συσκευές ή διακομιστές. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ρυθμίσετε τον δικό σας διακομιστή συγχρονισμού για το Bitwarden ή να συγχρονίσετε μη αυτόματα μια βάση δεδομένων KeePass μεταξύ των συσκευών σας. Πιθανότατα θα είναι πιο περίπλοκο και πιο λειτουργικό—και οι εφαρμογές δεν είναι τόσο φιλικές προς το χρήστη—αλλά αν προτιμάτε λογισμικό ανοιχτού κώδικα, υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές.

Μπορείτε να εμπιστευτείτε τις εταιρείες διαχείρισης κωδικών πρόσβασης;

Τελικά, εμπιστεύεστε τις εταιρείες διαχείρισης κωδικών πρόσβασης εδώ. Σίγουρα, οι εταιρείες υπόσχονται να διατηρούν τους κωδικούς πρόσβασής σας ασφαλείς, αλλά θα μπορούσαν να ενημερώσουν το λογισμικό τους για να καταγράψουν τους κωδικούς πρόσβασής σας ή μια τεράστια τρύπα ασφαλείας θα μπορούσε να ανοίξει τους κωδικούς πρόσβασής σας για επίθεση. Οι εταιρείες ελέγχονται ως προς την ασφάλεια, αλλά τι γίνεται αν γίνουν κακές;

  Πώς να διορθώσετε το Ημερολόγιο που λείπει στο Microsoft Teams

Φυσικά, αυτό είναι ρίσκο. Εμπιστεύεστε τον διαχειριστή κωδικών πρόσβασης όπως κάθε άλλη εφαρμογή που χρησιμοποιείτε. Το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε εφαρμογή στον υπολογιστή σας ή στις περισσότερες επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης: Θα μπορούσαν να κατασκοπεύουν εσάς και το τηλέφωνο στο σπίτι, αναφέροντας τους κωδικούς πρόσβασης, τους αριθμούς πιστωτικών καρτών και τις επικοινωνίες σας σε κάποιον άλλο.

Αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα. Πρόκειται για αξιόπιστες εταιρείες στον τομέα της ασφάλειας. Είναι πιθανώς πιο επικίνδυνο να εγκαταστήσετε τυχαίες επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης – πολλές από τις οποίες έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα όσα συμβαίνουν στο πρόγραμμα περιήγησής σας και θα μπορούσαν να τηλεφωνήσουν στο σπίτι με αυτές τις λεπτομέρειες – παρά να αποθηκεύσετε τους κωδικούς πρόσβασής σας σε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης.

Χρησιμοποιούμε διαχειριστές κωδικών πρόσβασης και τους προτείνουμε

Ακολουθούμε τις δικές μας συμβουλές και χρησιμοποιούμε διαχειριστές κωδικών πρόσβασης όπως το 1Password και το LastPass και εδώ στο How-To Geek. Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης που είναι ενσωματωμένοι σε προγράμματα περιήγησης όπως το Chrome και το Safari της Apple γίνονται καλύτεροι, αλλά απλώς δεν είναι τόσο ισχυροί ή πλήρως εξοπλισμένοι ακόμα.

Εκτός από την ασφάλεια, οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα ευκολίας. Μπορείτε εύκολα να μοιραστείτε τους κωδικούς πρόσβασής σας με έναν φίλο, μέλος της οικογένειας ή συνάδελφο. Μπορείτε να συμπληρώσετε αυτόματα αυτούς τους κωδικούς πρόσβασης στο κινητό χωρίς να τους πληκτρολογήσετε—ακόμα και σε iPhone ή iPad. Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης όπως το 1Password και το LastPass παρέχουν ειδοποιήσεις εάν κάποιος από τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε έχει παραβιαστεί σε επίθεση και προτείνουν κωδικούς πρόσβασης που πρέπει να αλλάξετε. Είναι μια μεγάλη βελτίωση σε σχέση με την προσπάθεια παρακολούθησης όλων των κωδικών πρόσβασής σας χωρίς καμία βοήθεια.