Πόση RAM χρειάζεται πραγματικά ένα Chromebook;

Το Chrome είναι γνωστό ότι είναι ένα βαρύ RAM, αλλά τα περισσότερα Chromebook διαθέτουν μόνο 4 GB μνήμης RAM. Το Chrome OS διαχειρίζεται τη μνήμη RAM διαφορετικά από τους υπολογιστές Windows ή Mac, επομένως μπορεί να κάνει περισσότερα με λιγότερα.

Τα Chromebook δεν χρειάζονται τόση μνήμη RAM

Πρώτα απ ‘όλα, μόνο και μόνο επειδή το Chrome είναι λαίμαργος RAM στο μηχάνημα Windows ή στο Mac σας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για γενικό πρόβλημα με το Chrome. Το Chrome OS είναι πολύ διαφορετικό από έναν παραδοσιακό υπολογιστή, όπως και ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται τη μνήμη RAM.

Χωρίς να γινόμαστε υπερβολικά περίπλοκοι (που είναι εύκολο να γίνει με ένα θέμα σαν αυτό), ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς το Chrome OS διαχειρίζεται τη μνήμη RAM. Δεδομένου ότι βασίζεται στο Linux και χρησιμοποιεί τον πυρήνα του Linux, χειρίζεται τη μνήμη RAM με παρόμοιο τρόπο. Η Google έχει τροποποιήσει λίγο τη διαδικασία για να ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του Chrome OS, αλλά η γενική ιδέα είναι η ίδια.

Το zRAM κρατά τα πράγματα ευέλικτα

Το Chrome OS χρησιμοποιεί κάτι που ονομάζεται “zRAM” για να διατηρεί τα πράγματα πιο ευέλικτα από ένα μηχάνημα Windows ή ένα Mac με λιγότερη RAM. Αυτή η συμπιεσμένη εικονική μνήμη συμβάλλει πολύ στην αξιοποίηση της χαμηλότερης μνήμης RAM δημιουργώντας ένα συμπιεσμένο μπλοκ στη μνήμη RAM και χρησιμοποιώντας αυτό στη θέση της εικονικής μνήμης, η οποία γενικά αποθηκεύεται στον σκληρό δίσκο (και επομένως, πιο αργή).

  Πώς να ξύσετε κείμενο από μια εικόνα στο Chrome

Στη συνέχεια, τα δεδομένα μεταφέρονται μέσα και έξω από αυτόν τον συμπιεσμένο χώρο, όπως απαιτείται, μέχρι να γεμίσει, οπότε χρησιμοποιείται ο χώρος ανταλλαγής (εικονική RAM στον σκληρό δίσκο). Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ πιο γρήγορη και αποτελεσματική χρήση της μνήμης RAM. Επειδή η συμπίεση γίνεται εν κινήσει στο zRAM και η μνήμη RAM είναι γενικά πιο γρήγορη από την ανταλλαγή, το Chrome OS μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα με λιγότερα.

Η κατάσταση χαμηλής μνήμης “διπλού τοιχώματος” κρατά τα πράγματα τακτοποιημένα

Η Google αξιοποιεί επίσης στο έπακρο τη μνήμη RAM στο Chrome OS χρησιμοποιώντας κάτι που ονομάζεται κατάσταση χαμηλής μνήμης “διπλού τοιχώματος”. Η βασική ουσία είναι ότι ένας “μαλακός τοίχος” έχει ρυθμιστεί στη μνήμη RAM, όπου, μόλις φτάσει, το λειτουργικό σύστημα αρχίζει να εκκαθαρίζει παλαιότερες δραστηριότητες. Ξεκινά με καρτέλες που έχουν ανοίξει αλλά δεν έχουν εμφανιστεί, μετά μετακινείται στις καρτέλες παρασκηνίου στις οποίες δεν έχει γίνει κλικ/πληκτρολόγηση/κύλιση, μετά στις καρτέλες φόντου και, τέλος, στην καρτέλα προσκηνίου. Με άλλα λόγια, προσπαθεί συστηματικά να κλείσει διαδικασίες για τις οποίες υποθέτει ότι οι χρήστες δεν ενδιαφέρονται πρώτα, πριν γίνει όλο και πιο επιθετικός.

Ο δεύτερος τοίχος αυτού του συστήματος «διπλού τοιχώματος» είναι ο «σκληρός τοίχος». Αυτό συμβαίνει όταν το σύστημα είναι εντελώς εκτός μνήμης RAM και ενεργοποιείται ο δολοφόνος εκτός μνήμης (OOM) του πυρήνα. Όταν συμβεί αυτό, το Chrome γενικά θα διακοπεί. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό συμβαίνει πια σπάνια – μόλις χτυπηθεί ο μαλακός τοίχος, η εκκαθάριση στοιχείων φόντου συνήθως κάνει το κόλπο για να αποτρέψει ποτέ το χτύπημα του σκληρού τοίχου. Εάν συμβεί, είναι γενικά λόγω κάποιου άλλου είδους σφάλματος—όπως μια γρήγορη διαρροή μνήμης.

  Συντομεύσεις Chrome που πρέπει να γνωρίζετε

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει “πολύ λίγη RAM” σε ένα Chromebook – υπάρχει οπωσδήποτε. Όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο χρήσης του βιβλίου σας.

Πόση RAM χρειάζεστε;

Ορισμένα Chromebook διαθέτουν μόλις 2 GB μνήμης RAM, ενώ άλλα διαθέτουν έως και 16 GB. Το πρότυπο στα περισσότερα συστήματα ήταν 4 GB για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά αρχίζουμε επίσης να βλέπουμε μια αύξηση στα βιβλία με 8 GB. Ωστόσο, όταν πρόκειται να αποκτήσετε αυτό που θα λειτουργήσει καλύτερα για εσάς, πρέπει να ρίξετε μια ματιά στον τρόπο που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το Chromebook σας.

Για παράδειγμα, εάν πρόκειται να είναι ένα συμπληρωματικό μηχάνημα —κάτι που χρησιμοποιείτε παράλληλα με τους «κύριους» υπολογιστές σας—τότε μπορεί να μην χρειάζεστε ένα όργανο εργασίας ενός συστήματος. Εάν πρόκειται για μια καφετιέρα που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε για ελαφριά περιήγηση, email, κοινωνική δικτύωση και άλλα παρόμοια, τότε, οπωσδήποτε, προτιμήστε το μοντέλο των 4 GB. Είναι μάλλον φθηνότερο από κάτι με πιο βελτιωμένες προδιαγραφές ούτως ή άλλως.

Αλλά αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ένα Chromebook ως κύριο μηχάνημα για εργασία, σχολείο, παιχνίδι και πολλά άλλα, τότε πιθανότατα θα θέλετε να αποκτήσετε περισσότερη μνήμη RAM. Ενώ τα 8 GB είναι γενικά υπεραρκετά για όλους σχεδόν τους χρήστες, ο πιο βαρύς από τους χρήστες μπορεί να θέλει να δει ακόμη και συστήματα 16 GB — τα οποία είναι ακόμα λίγα και πολύ μακριά σε αυτό το σημείο (αλλά υπάρχουν!)

Αξίζει επίσης να σκεφτείτε πόσο καιρό σκοπεύετε να έχετε το Chromebook σας. Καθώς όλο και περισσότερες λειτουργίες κυκλοφορούν στο Chrome OS—όπως εφαρμογές Linux και εικονικοί επιτραπέζιοι υπολογιστές—οι χρήσεις σας μπορεί να αρχίσουν να γίνονται πιο βαριές. Καθώς το Chrome OS συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ωριμάζει, μπορεί να βρεθείτε σε θέση να αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε για περισσότερη άρση βαρών. Αν έρθει εκείνη η ώρα, θα θέλετε περισσότερη RAM!

  Πώς να χακάρετε το Hidden Google Chrome Dinosaur Game

Τέλος, λίγα ανέκδοτα στοιχεία. Έχω ένα Google Pixelbook με 8 GB μνήμης RAM και επεξεργαστή Core i5. Κατά την αναθεώρηση του Σταθμός σύνδεσης USB-C IOGEAR Χρησιμοποίησα το Pixelbook μου σε σύζευξη έως δύο εξωτερικές οθόνες για μια ολόκληρη εβδομάδα εργασίας. Ό,τι κάνω συνήθως στην επιφάνεια εργασίας των Windows—από την επεξεργασία φωτογραφιών μέχρι την έρευνα—αντ’ αυτού έκανα στο Chromebook μου με ρύθμιση πολλαπλών οθονών. Αυτό σημαίνει ότι σε οποιοδήποτε σημείο είχα συνήθως πάνω από 30 καρτέλες σε πολλά παράθυρα, μαζί με τουλάχιστον έξι ή επτά εφαρμογές που εκτελούνταν για διαφορετικές εργασίες. Ως επί το πλείστον, τα χειριζόταν όλα χωρίς ούτε έναν λόξυγκα, αλλά στο τέλος κάθε εργάσιμης ημέρας μπορούσα να πω ότι είχε αρχίσει να γίνεται λίγο υποτονική και έπρεπε να κλείσω κάποια πράγματα που πιθανότατα λειτουργούσαν για 10+ ώρες.

Με άλλα λόγια, υπήρχαν μόνο μερικές περιπτώσεις όπου σκέφτηκα “φίλε, θα ήθελα πραγματικά αυτό το Chromebook να είχε 16 GB μνήμης RAM.” Παρόλα αυτά, το σκέφτηκα — τουλάχιστον μία ή δύο φορές. ?

Σε τελική ανάλυση, εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε πώς θα χρησιμοποιήσετε το Chromebook σας και πόση μνήμη RAM θα ​​λειτουργήσει καλύτερα για εσάς. Τα πιο προσιτά Chromebook διαθέτουν 4 GB μνήμης RAM αυτές τις μέρες, ώστε να μπορείτε να εξοικονομήσετε κάποιο κέρμα εάν πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει για εσάς. Εάν χρειάζεστε περισσότερα, ωστόσο, θα πρέπει να ξοδέψετε τα χρήματα για να τα αποκτήσετε—τα Chromebook 8 GB (και υψηλότερα), ενώ γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα, εξακολουθούν να είναι λίγο σπάνια και θα πρέπει να πληρώσετε μετρητά για την πολυτέλεια.