Πόσα Χρειάζομαι Κάθε μήνα;

Το εύρος ζώνης νοείται ως συνώνυμο της ταχύτητας του Διαδικτύου. Όσο περισσότερο εύρος ζώνης αποκτάτε, τόσο πιο γρήγορο Διαδίκτυο έχετε. Η εξίσωση του εύρους ζώνης με την ταχύτητα του Διαδικτύου είναι εντάξει με απλούς όρους, αλλά πρέπει να καταλάβετε τι είναι η ταχύτητα όταν πρόκειται για την αποστολή και λήψη πληροφοριών στο Διαδίκτυο.

Όταν μιλάμε για αυτοκίνητα και την ταχύτητά τους, ή όταν περιγράφουμε όρια ταχύτητας αναφερόμαστε σε αυτά σε μίλια ανά ώρα ή χιλιόμετρα ανά ώρα. Το εύρος ζώνης είναι έτσι εκτός από το ότι οι μονάδες είναι διαφορετικές. Το εύρος ζώνης είναι ο όγκος των πληροφοριών που μπορούν να σταλούν ή να ληφθούν σε ένα δευτερόλεπτο.

Οι ψηφιακές πληροφορίες εκφράζονται σε bit. Το εύρος ζώνης εκφράζεται σε Mbps, δηλαδή Megabits ανά δευτερόλεπτο και ένα megabit είναι 60 εκατομμύρια bit. Το Mbps είναι η τυπική μονάδα για τη μέτρηση του εύρους ζώνης για ευρυζωνικά δίκτυα, ωστόσο, τα δίκτυα Ethernet μπορούν να υποστηρίξουν πολύ υψηλότερες ταχύτητες και το εύρος ζώνης τους μερικές φορές εκφράζεται σε Gbps, δηλαδή Gigabits ανά δευτερόλεπτο. Ορισμένα ευρυζωνικά δίκτυα, ειδικά αυτά που κατασκευάζονται με καλώδια οπτικών ινών, μπορούν επίσης να υποστηρίξουν ταχύτητες gigabit ανά δευτερόλεπτο.

Αργό Vs Γρήγορο Διαδίκτυο

Το αργό και γρήγορο ίντερνετ εκφράζονται και πάλι σε όρους ταχύτητας, δηλαδή τα 4Mbps είναι πιο αργά από τα 20Mbps. Οι αριθμοί καθιστούν αρκετά εύκολο να το καταλάβεις, αλλά τι ακριβώς συμβαίνει, σε ελαφρώς τεχνικό επίπεδο, όταν έχεις ταχύτερο διαδίκτυο; Ας επεκταθούμε στην αναλογία του αυτοκινήτου μας από την προηγούμενη ενότητα.

  Τι είναι το MagSafe για iPhone 12 και τι μπορεί να κάνει;

Ας πούμε ότι υπάρχει μονόδρομος με δύο λωρίδες. Η κυκλοφορία μπορεί να κινείται σε δύο λωρίδες ταυτόχρονα. Εάν ο δρόμος επεκταθεί και προστεθούν δύο ακόμη λωρίδες, η κυκλοφορία μπορεί να κινηθεί δύο φορές πιο γρήγορα, με την προϋπόθεση ότι όλα τα αυτοκίνητα κινούνται με την ίδια ταχύτητα. Το εύρος ζώνης είναι πολύ παρόμοιο. Όταν έχετε εύρος ζώνης 4 Mbps, έχετε 120 εκατομμύρια bit που κινούνται σε ένα δευτερόλεπτο. Όταν έχετε 20 Mbps, έχετε 1200 εκατομμύρια bit που κινούνται ανά δευτερόλεπτο.

Μια άλλη δημοφιλής αναλογία που χρησιμοποιείται για να εξηγήσει το εύρος ζώνης είναι αυτή της βρύσης. Αν ανοίξετε μια βρύση μέχρι τη μέση, βγαίνει λιγότερο νερό. Αυτό είναι το “αργό” ίντερνετ σας, δηλαδή χαμηλό εύρος ζώνης. Αν ανοίξετε μια βρύση μέχρι τέρμα, βγαίνει περισσότερο νερό και αυτό είναι το γρήγορο σας, δηλαδή το υψηλό εύρος ζώνης.

Οι απαιτήσεις για αργό και γρήγορο Διαδίκτυο εξαρτώνται από τον τρόπο χρήσης μιας σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Για παράδειγμα, εάν έχετε μία ή δύο συσκευές που χρησιμοποιούν την ίδια σύνδεση, το χαμηλό εύρος ζώνης θα καλύψει τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις ανάγκες σας. Εάν διαθέτετε πολύ περισσότερες συσκευές και σκοπεύετε να παίξετε online ή να κάνετε φαγοπότι στο Netflix, θα χρειαστείτε πολύ πιο γρήγορη σύνδεση.

  Πώς να τραβήξετε καλές φωτογραφίες στη βροχή (και σε άλλες υγρές καταστάσεις)

Εύρος ζώνης και ανώτατα όρια δεδομένων

Το εύρος ζώνης συνοδεύεται πάντα με ανώτατα όρια δεδομένων που επιβάλλονται από τον ISP και το κυψελοειδές δίκτυό σας. Το όριο δεδομένων περιορίζει πόσες πληροφορίες μπορούν να σταλούν σε μια χρονική περίοδο. Αυτή η χρονική περίοδος, συνήθως ένας μήνας που ορίζεται από την περίοδο χρέωσής σας, υπαγορεύει πόσες πληροφορίες μπορούν να σταλούν και να ληφθούν.

Θυμηθείτε ότι το εύρος ζώνης είναι ουσιαστικά πληροφορίες που ταξιδεύουν με μια συγκεκριμένη ταχύτητα. Οι ISP και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας επιβάλλουν ανώτατα όρια δεδομένων για τρεις λόγους.

Για την αποφυγή συμφόρησης δικτύου
Για να αποτρέψετε την ακατάλληλη/ανήθικη χρήση του δικτύου
Για να κερδίσετε χρήματα όταν πωλούν το επόμενο πρόγραμμα δεδομένων με υψηλότερο όριο δεδομένων

Υπάρχει πάντα μια επιχειρηματική πλευρά στα ανώτατα όρια δεδομένων, αλλά δεν είναι όλα τα ανώτατα όρια δεδομένων, εφόσον είναι λογικά και ο ISP ή το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας σας επιτρέπει να μεταφέρετε τυχόν δεδομένα που απομένουν στον επόμενο κύκλο χρέωσης.

Ανώτατο όριο δεδομένων 80 GB ανά μήνα σημαίνει ότι σε ένα μήνα, μπορείτε να κάνετε λήψη 80 GB δεδομένων. Εάν ξεπεράσετε τα 80 GB, θα πρέπει να πληρώσετε για τα πρόσθετα δεδομένα που κατεβάζετε. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι τα όρια δεδομένων και οι ταχύτητες εύρους ζώνης δεν προορίζονται μόνο για λήψεις. Ισχύουν για μεταφορτώσεις. Οι οικιακοί χρήστες ενδιαφέρονται λιγότερο για τις ταχύτητες μεταφόρτωσης και τα όρια δεδομένων σχετικά με το πόσα δεδομένα μπορούν να ανεβάσουν, αλλά έχει μεγάλη σημασία για τις επιχειρήσεις που πιθανότατα θα ανεβάζουν σημαντικό όγκο δεδομένων σε τακτική βάση, π.χ. όταν δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ISP έχουν ξεχωριστά προγράμματα δεδομένων για οικιακούς χρήστες και επιχειρήσεις.

  Τι είναι η επιτάχυνση υλικού και πρέπει να τη χρησιμοποιείτε;

Εύρος ζώνης και ουδετερότητα δικτύου

Η ουδετερότητα του δικτύου είναι ένα πολύ αμφιλεγόμενο θέμα αυτή τη στιγμή και ίσως αναρωτιέστε τι σχέση έχει με το εύρος ζώνης. Προς το παρόν, όλη η πρόσβαση στο Διαδίκτυο, δηλαδή οτιδήποτε κατεβάζετε και ανεβάζετε αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κατεβάσετε ένα συνημμένο email ή να παρακολουθήσετε το Netflix με την ίδια ταχύτητα. Ο ISP σας αντιμετωπίζει όλη τη δραστηριότητά σας στο Διαδίκτυο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και αυτό είναι η ουδετερότητα του δικτύου με τον πιο απλό τρόπο.

Όταν η ουδετερότητα του δικτύου είναι περιορισμένη, επιτρέπει στους ISP να μειώνουν το εύρος ζώνης σας ανάλογα με το για ποιο σκοπό χρησιμοποιείτε τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχετε σύνδεση 20 Mbps, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να κατεβάσετε ένα συνημμένο email, αλλά όταν προσπαθείτε να παρακολουθήσετε το Netflix, ο ISP σας θα μειώσει την ταχύτητα του εύρους ζώνης σε κάτι πολύ χαμηλότερο από τη στιγμή που κάνετε λήψη πολυμέσων. Για να κάνετε ροή πολυμέσων, θα πρέπει να πληρώσετε περισσότερα, π.χ. να αγοράσετε ένα διαφορετικό ή ξεχωριστό πρόγραμμα δεδομένων.