Πόσα δεδομένα χρησιμοποιεί το YouTube; Και πώς να το παρακολουθήσετε

Παγκοσμίως, πάνω από 1 δισεκατομμύριο ώρες βίντεο YouTube παρακολουθούνται κάθε μέρα. Εάν είστε φανατικός παρατηρητής, ίσως αναρωτιέστε πώς μεταφράζεται αυτό σε χρήση δεδομένων.

Όταν τα δεδομένα σας εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό ή οι φορητές συσκευές σας καθυστερούν, το YouTube μπορεί να είναι ο ένοχος. Ευτυχώς, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να ελέγξετε αν συμβαίνει αυτό. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πόσα δεδομένα χρησιμοποιούνται κατά την παρακολούθηση βίντεο YouTube.

Γιατί το YouTube χρησιμοποιεί πολλά δεδομένα;

Σε σύγκριση με τη ροή ήχου ή την προβολή μιας ιστοσελίδας, η παρακολούθηση ενός βίντεο YouTube θα χρησιμοποιεί σημαντικά περισσότερα δεδομένα. Μα γιατί? Η απάντηση είναι απλή – τα βίντεο απαιτούν ένταση δεδομένων. Είναι φτιαγμένα από χιλιάδες pixel που αλλάζουν πολλές φορές το δευτερόλεπτο. Αυτό αυξάνει τον όγκο των πληροφοριών που χρειάζονται για να φτάσουν στη συσκευή σας μέσω του Διαδικτύου.

Αυτή η έντονη χρήση δεδομένων δεν είναι μοναδική για το YouTube. Κατά μέσο όρο, οι υπηρεσίες ροής όπως το Netflix και το Hulu καταναλώνουν ακόμη περισσότερα δεδομένα. Ωστόσο, η χρήση δεδομένων YouTube ενδέχεται να είναι διαδεδομένη λόγω της απεριόριστης προσβασιμότητας της πλατφόρμας.

Πόσα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιείτε

Η ποιότητα του βίντεο ροής θα καθορίσει πόσα δεδομένα θα χρησιμοποιήσει το YouTube. Οι φορητές συσκευές συνήθως προσφέρουν εύρος ποιότητας από 144p έως 2160p ή ποιότητα 4K. Όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα, τόσο περισσότερα δεδομένα χρησιμοποιούνται. Αν και τα νούμερα μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς, είναι χρήσιμο να μάθετε πόσα δεδομένα χρησιμοποιεί το YouTube ανά ώρα κατά τη ροή βίντεο 480p ή 720p.

  Γιατί τα βίντεο YouTube "Made for Kids" έχουν περιορισμένες δυνατότητες

Πόσα δεδομένα χρησιμοποιεί το YouTube ανά ώρα στα 720p

Ο τυπικός ρυθμός καρέ για ένα βίντεο YouTube είναι 30 FPS (καρέ ανά δευτερόλεπτο). Για ποιότητα 720p και άνω, το YouTube προσφέρει αυξημένο ρυθμό καρέ 60 FPS. Ενώ υψηλότερο ποσοστό σημαίνει πιο ομαλή εμπειρία ροής, σημαίνει επίσης περισσότερη χρήση δεδομένων.

Εάν κάνετε ροή βίντεο 720p στα 30 FPS για μία ώρα, θα χρησιμοποιήσετε περίπου 1,24 GB των δεδομένων σας. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται στα 1,86 GB εάν επιλέξετε την επιλογή 60 FPS.

Πόσα δεδομένα χρησιμοποιεί το YouTube σε 480p

Εάν δεν αλλάξει χειροκίνητα, η ανάλυση 480p θα είναι η προεπιλεγμένη αναπαραγωγή του YouTube.

Με μέσο ρυθμό μετάδοσης bit 1.250 Kbps, η παρακολούθηση ενός βίντεο YouTube 480p καταναλώνει περίπου 9,375 MB δεδομένων ανά λεπτό. Επομένως, εάν κάνετε ροή βίντεο YouTube σε ανάλυση 480p για μία ώρα, θα χρησιμοποιήσετε περίπου 562 MB των δεδομένων σας.

Πώς να παρακολουθείτε τη χρήση δεδομένων YouTube

Η παρακολούθηση της χρήσης δεδομένων μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς καταναλώνονται τα δεδομένα σας και εάν πρέπει να περιορίσετε τη χρήση σας. Εάν θέλετε να παρακολουθείτε πόσα δεδομένα χρησιμοποιεί το YouTube στο τηλέφωνό σας, υπάρχουν τρόποι να το κάνετε τόσο σε iPhone όσο και σε Android.

Πώς να παρακολουθείτε τη χρήση δεδομένων YouTube στο iPhone

Για να ελέγξετε τη χρήση δεδομένων του YouTube σε ένα iPhone, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

  • Ανοίξτε τις “Ρυθμίσεις”.
  • Επιλέξτε “Κυψέλη”.
  • Βρείτε το “YouTube” στη λίστα που εμφανίζεται και ελέγξτε τον αριθμό παρακάτω.
  • Εάν θέλετε να σταματήσετε εντελώς το YouTube να χρησιμοποιεί δεδομένα, μετακινήστε το ρυθμιστικό δίπλα στην επιλογή σε “Απενεργοποίηση”.

    Σημειώστε ότι το iPhone παρακολουθεί την κατανάλωση δεδομένων σας για την τρέχουσα περίοδο. Καθώς αυτό δεν ενημερώνεται αυτόματα, θα πρέπει να πατήσετε “Επαναφορά στατιστικών στοιχείων” για κάθε νέο κύκλο χρέωσης.

    Πώς να παρακολουθείτε τη χρήση δεδομένων YouTube στο Android

    Δείτε πώς οι χρήστες Android μπορούν να ελέγξουν πόσα δεδομένα χρησιμοποιεί το YouTube:

      Πώς να χρησιμοποιήσετε τη Μουσική YouTube στον επιτραπέζιο υπολογιστή Linux
  • Μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις”.
  • Μεταβείτε στην ενότητα “Κάρτα SIM και δίκτυο κινητής τηλεφωνίας”.
  • Κάντε κλικ στην επιλογή «Ρυθμίσεις δεδομένων και χρήση δεδομένων».
  • Επιλέξτε “YouTube” από την εμφανιζόμενη λίστα και θα δείτε την ανάλυση χρήσης.
  • Τα δεδομένα θα περιλαμβάνουν δύο υπολογισμούς – “Πρώτο πλάνο” και “Παρασκήνιο”. Τα δεδομένα που καταναλώθηκαν ενώ χρησιμοποιούσατε ενεργά την εφαρμογή θα εμφανίζονται δίπλα στο “Πρώτο πλάνο”. Από την άλλη πλευρά, το “Φόντο” δείχνει πόσα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν ενώ η εφαρμογή ελαχιστοποιήθηκε. Για να σταματήσετε το YouTube να χρησιμοποιεί τα δεδομένα σας όταν η εφαρμογή δεν είναι ανοιχτή, σύρετε την επιλογή “Δεδομένα παρασκηνίου” στο “Δεν επιτρέπεται”.

    Δείτε περισσότερους τρόπους αποθήκευσης των δεδομένων σας παρακάτω.

    Πώς να αποθηκεύσετε δεδομένα

    Η παρακολούθηση YouTube με δεδομένα κινητής τηλεφωνίας μπορεί να εξαντλήσει το πρόγραμμα δεδομένων σας στο Διαδίκτυο σχετικά γρήγορα. Εάν βρίσκεστε συχνά μακριά από το κανονικό σας Wi-Fi, ίσως είναι καλύτερο να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τη χρήση δεδομένων YouTube.

    Περιορίστε τη χρήση δεδομένων

    Υπάρχει ένας τρόπος για τους χρήστες Android να περιορίσουν τον όγκο των δεδομένων που δαπανώνται σε βίντεο YouTube. Δείτε πώς να το κάνετε:

  • Κάντε κλικ στην εικόνα του προφίλ σας στην επάνω γωνία της εφαρμογής YouTube.
  • Στην ενότητα “Λογαριασμός”, επιλέξτε “Ρυθμίσεις”.
  • Μεταβείτε στην επιλογή “Λειτουργία αποθήκευσης δεδομένων” στη σελίδα “Αποθήκευση δεδομένων”.
  • Πατήστε το κουμπί εναλλαγής για να ενεργοποιήσετε την επιλογή.
  • Η εφαρμογή σας YouTube θα μεταδίδει πλέον βίντεο HD μόνο όταν το τηλέφωνό σας είναι συνδεδεμένο σε Wi-Fi.

    Μειώστε την ποιότητα βίντεο

    Σε γενικές γραμμές, το YouTube μεταδίδει βίντεο με την υψηλότερη διαθέσιμη ποιότητα για την ταχύτητά σας στο διαδίκτυο. Αν και αυτό οδηγεί σε μια εξαιρετική εμπειρία προβολής, μπορεί επίσης να καταναλώσει δεδομένα γρήγορα. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να μειώσετε την ποιότητα του βίντεο:

  • Παίξτε ένα βίντεο YouTube.
  • Κάντε κλικ στο εικονίδιο Ρύθμιση στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης του ρολογιού.
  • Πατήστε «Ποιότητα».
  • Μεταβείτε στο “Για προχωρημένους”.
  • Επιλέξτε μια επιλογή χαμηλότερης ποιότητας.
  • Η καλύτερη επιλογή εξαρτάται από τις ανάγκες σας. Εάν σκοπεύετε να αποθηκεύσετε ορισμένα δεδομένα, επιλέξτε μία επιλογή χαμηλότερη από την τρέχουσα προεπιλεγμένη ρύθμιση. Οι επιλογές HD χρησιμοποιούν πολύ περισσότερα δεδομένα, επομένως η ανάλυση 480p ή χαμηλότερη μπορεί να είναι η καλύτερη για εξοικονόμηση μεγαλύτερου όγκου δεδομένων.

      Πώς να αποκτήσετε τη λειτουργία PIP YouTube σε Android 7 ή παρακάτω

    Λάβετε υπόψη ότι η ρύθμιση ισχύει μόνο για το βίντεο που παρακολουθείτε αυτήν τη στιγμή. Θα πρέπει να επαναλαμβάνετε αυτά τα βήματα για κάθε νέο βίντεο που παίζετε.

    Χαμηλότερη προεπιλεγμένη ποιότητα YouTube

    Εάν δεν θέλετε να συνεχίσετε να αλλάζετε την ανάλυση για κάθε βίντεο που παίζετε, μπορείτε να αλλάξετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις σας στο YouTube. Για να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας από προεπιλογή, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Κάντε κλικ στην εικόνα του προφίλ σας στην επάνω δεξιά γωνία της εφαρμογής YouTube.
  • Μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις”.
  • Επιλέξτε «Προτιμήσεις ποιότητας βίντεο».
  • Επιλέξτε την επιλογή «Εξοικονόμηση δεδομένων».
  • Αν και δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες σχετικά με την ακριβή ανάλυση που χρησιμοποιεί αυτή η επιλογή, σίγουρα θα αποφύγετε την αναπαραγωγή HD όταν χρησιμοποιείτε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας.

    Απενεργοποιήστε την αυτόματη αναπαραγωγή

    Ένας πολύ καλός τρόπος για να σταματήσετε την περιττή χρήση δεδομένων YouTube είναι να απενεργοποιήσετε την επιλογή “Αυτόματη αναπαραγωγή”. Εάν η επιλογή είναι ενεργοποιημένη, τα βίντεο θα συνεχίσουν να παίζουν αυτόματα, ακόμα κι αν δεν τα παρακολουθείτε. Για να το αλλάξετε αυτό, εντοπίστε την επιλογή στο επάνω μέρος της οθόνης παρακολούθησης του βίντεό σας και πατήστε το διακόπτη “Αυτόματη αναπαραγωγή” από την ενεργοποίηση στην απενεργοποίηση.

    Απενεργοποίηση σίγασης αναπαραγωγής

    Από προεπιλογή, το YouTube θα αρχίσει να παίζει μερικά δευτερόλεπτα από το βίντεο που σκέφτεστε να παρακολουθήσετε. Καθώς αυτή η επιλογή χρησιμοποιεί δεδομένα άσκοπα, μπορείτε να την απενεργοποιήσετε με πέντε εύκολα βήματα:

  • Πατήστε την εικόνα του προφίλ σας στην επάνω γωνία της εφαρμογής YouTube.
  • Μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις”.
  • Επιλέξτε «Γενικά».
  • Κάντε κύλιση στην επιλογή “Σίγαση αναπαραγωγής σε ροές”.
  • Επιλέξτε “Απενεργοποίηση”.
  • Εάν σας αρέσει αυτή η δυνατότητα, μπορείτε να επιλέξετε την επιλογή «Μόνο Wi-Fi» για να συνεχίσετε να την απολαμβάνετε χωρίς να χάνετε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας.

    Παρακολουθήστε μακριά

    Η παρακολούθηση βίντεο στο YouTube μπορεί να καταναλώσει μια εκπληκτική ποσότητα δεδομένων στο Διαδίκτυο. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε αυτό το ευχάριστο χόμπι. Απλώς παρακολουθήστε τη χρήση των δεδομένων σας και περιορίστε την εάν ξεφύγει από τον έλεγχο. Μην ανησυχείτε, οι αγαπημένοι σας δημιουργοί περιεχομένου και τα σεμινάρια θα είναι εξίσου ενδιαφέροντα σε χαμηλότερη ανάλυση.

    Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσα δεδομένα χρησιμοποιούν τα βίντεο του YouTube; Σας εξέπληξαν οι αριθμοί; Ενημερώστε μας στην παρακάτω ενότητα σχολίων.