Προεπιλεγμένη διαχείριση διεύθυνσης IP και κωδικών πρόσβασης δρομολογητή

Ο δρομολογητής σας έχει μια διεύθυνση IP όπως κάθε smartphone και υπολογιστής που είναι συνδεδεμένοι σε αυτόν. Όπως η τοπική IP που έχει εκχωρηθεί στις συσκευές σας, η διεύθυνση IP του δρομολογητή σας είναι επίσης τοπική και είναι προσβάσιμη μόνο εντός του δικτύου. Από προεπιλογή, ορισμένοι δρομολογητές έχουν τη διεύθυνση IP 192.168.1.254. Όταν πληκτρολογείτε αυτήν τη διεύθυνση στο πρόγραμμα περιήγησής σας, μεταφέρεστε στον πίνακα διαχείρισης του δρομολογητή σας, όπου μπορείτε να αποκλείσετε ιστότοπους, να διαχειριστείτε την ασφάλεια του δικτύου σας και να διαχειριστείτε τη διεύθυνση IP άλλων συνδεδεμένων συσκευών.

Παρόλο που το 192.168.1.254 είναι η προεπιλεγμένη διεύθυνση IP για τους περισσότερους κοινούς δρομολογητές ευρυζωνικότητας, υπάρχουν και άλλες διευθύνσεις που μπορεί να χρησιμοποιεί ο δρομολογητής σας. Εάν δεν αγοράσατε μόνοι σας το δρομολογητή και αντ’ αυτού παρασχέθηκε από τον ISP σας, η διεύθυνση μπορεί επίσης να είναι κάτι διαφορετικό. Ακολουθούν οι τρεις κοινές διευθύνσεις IP που χρησιμοποιούν δρομολογητές από κορυφαίους κατασκευαστές.

192.168.1.1
192.168.0.1
192.168.1.254

Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτά τα τρία και αν εξακολουθείτε να μην έχετε πρόσβαση στη διεύθυνση IP του δρομολογητή σας, μπορείτε να τη βρείτε κάνοντας ping στον δρομολογητή σας από την επιφάνεια εργασίας σας.

Βρείτε τη διεύθυνση IP του δρομολογητή σας

Ανοίξτε τη γραμμή εντολών στο σύστημά σας.

  Πώς να δημιουργήσετε τύπους υπό όρους στο Adobe Acrobat

Εκτελέστε το ipconfig.

Ψάξτε για Τοπικό Δίκτυο ή Ασύρματο LAN στα αποτελέσματα και βρείτε την «Προεπιλεγμένη πύλη». Αυτή είναι η διεύθυνση IP του δρομολογητή σας.

Πρόσβαση στον πίνακα διαχείρισης του δρομολογητή

Τώρα που έχετε τη διεύθυνση IP του δρομολογητή σας, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον πίνακα διαχείρισης του δρομολογητή. Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησής σας και εισαγάγετε τη διεύθυνση IP. Η διεύθυνση IP του δρομολογητή μου είναι 192.168.1.1, αλλά αν η δική σας είναι 192.168.1.254 ή οτιδήποτε άλλο, πληκτρολογήστε αυτήν. Η διεύθυνση IP δεν αναφέρεται σε μια συσκευή στο διαδίκτυο, επομένως δεν προσθέτετε “www” ή “http” ή “https” πριν από τη διεύθυνση IP.

  Πώς να αναζητήσετε το κείμενο σε πολλά αρχεία PDF χωρίς να τα ανοίξετε

Όλοι οι δρομολογητές θα ζητούν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. Αυτό γίνεται για να αποτρέψει τους μη εξουσιοδοτημένους χρήστες στο δίκτυο από το να κάνουν αλλαγές στην ασφάλεια του δρομολογητή, στις ρυθμίσεις του τείχους προστασίας, στους κωδικούς πρόσβασης κ.λπ.

Εύρεση κωδικού πρόσβασης δρομολογητή

Για να βρείτε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης, μπορείτε να κάνετε ένα από δύο πράγματα. Η πρώτη και σχετικά απλούστερη επιλογή είναι να αναποδογυρίσετε το ρούτερ και να κοιτάξετε προς τα πίσω. Πολύ πιθανόν να δείτε ένα αυτοκόλλητο που θα σας λέει το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης.

Εάν ο δρομολογητής σας δεν έχει αυτό το αυτοκόλλητο στο πίσω μέρος, δοκιμάστε να δείτε τυχόν ένθετα που συνοδεύουν ή επιλέξτε το κουτί του. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τίποτα, μπορείτε αναζητήστε το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασης του δρομολογητή που χρησιμοποιούν οι κορυφαίοι κατασκευαστές. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή και να εισαγάγετε το όνομα και το μοντέλο του δρομολογητή σας για να βρείτε τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης. Λάβετε υπόψη ότι αυτές είναι οι προεπιλογές που έχει ορίσει ο κατασκευαστής και ο χρήστης μπορεί να τις αλλάξει όποτε θέλει. Εάν αλλάξατε ποτέ τον κωδικό πρόσβασης στο παρελθόν και τον έχετε ξεχάσει τώρα, αυτό δεν θα σας βοηθήσει.

  Είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσετε το φορτιστή άλλου φορητού υπολογιστή στο φορητό σας υπολογιστή;

Ξέχασα τον κωδικό πρόσβασης του δρομολογητή μου

Router από ISP

Εάν ο δρομολογητής σας παρασχέθηκε από τον ISP σας, ο ευκολότερος τρόπος για να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης του δρομολογητή είναι να καλέσετε την εξυπηρέτηση πελατών. Ένας ISP συνήθως διαμορφώνει δύο τύπους λογαριασμών σε έναν δρομολογητή. διαχειριστής και υποστήριξης. Ο λογαριασμός Υποστήριξης είναι αυτό που θα χρησιμοποιήσει ο εκπρόσωπος εξυπηρέτησης πελατών για να επαναφέρει τον κωδικό πρόσβασης διαχειριστή στην προεπιλογή.

Προσωπικά αγορασμένος δρομολογητής

Εάν αγοράσατε προσωπικά έναν δρομολογητή και τον ρυθμίσατε μόνοι σας και τώρα έχετε ξεχάσει τον κωδικό πρόσβασης, θα πρέπει να τον επαναφέρετε. Όλοι οι δρομολογητές μπορούν να επαναφέρονται, αν και η μέθοδος θα διαφέρει ξανά ανάλογα με τον κατασκευαστή. Αναζητήστε τη διαδικασία για τη συγκεκριμένη μάρκα και το μοντέλο σας. Κανονικά, αυτό περιλαμβάνει το να κρατάτε πατημένο ένα κουμπί επαναφοράς στη συσκευή για έως και 30 δευτερόλεπτα. Μόλις τελειώσετε, αφήστε το κουμπί και αποσυνδέστε τον δρομολογητή και συνδέστε τον ξανά. Ο κωδικός πρόσβασης θα επαναφερθεί στον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης.