Πρέπει να χρησιμοποιείτε HDMI, DisplayPort ή USB-C για οθόνη 4K;

Εάν αγοράσατε πρόσφατα μια νέα οθόνη 4K, μπορεί να σας προβληματίσει η σειρά των θυρών στο πίσω μέρος. Το HDMI, το DisplayPort, το USB-C και το Thunderbolt είναι όλα συνηθισμένα πλέον, αλλά ποιο είναι το καλύτερο και γιατί;

HDMI 2.1: Το All-Rounder

Η διεπαφή πολυμέσων υψηλής ευκρίνειας, ή HDMI, είναι η πιο κοινή διεπαφή οθόνης σήμερα. Χρησιμοποιείται σε τηλεοράσεις για τη σύνδεση κονσολών παιχνιδιών και συσκευών αναπαραγωγής Blu-ray. Παρέχει ένα σταθερό ψηφιακό σήμα που μπορεί να εναλλάσσεται εν θερμώ (αποσυνδέεται και συνδέεται χωρίς να απενεργοποιείτε τις συσκευές) κατά βούληση.

Το HDMI 2.1 είναι το πιο πρόσφατο πρότυπο που υιοθετήθηκε από τους κατασκευαστές συσκευών, υποστηρίζοντας απόδοση 48 Gbps. Αυτό είναι αρκετό για να οδηγείτε μια οθόνη 10K με ταχύτητα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε πλήρη έγχρωμη 10-bit. Επειδή μιλάμε για οθόνες 4K, το HDMI 2.1 είναι κάτι παραπάνω από επαρκές.

Το Daisy-chaining—η σύνδεση ενός υπολογιστή σε μια οθόνη και στη συνέχεια η σύνδεση αυτής της οθόνης σε άλλη οθόνη—είναι δυνατή με το HDMI 2.1. Ωστόσο, οι οθόνες που υποστηρίζουν αυτό είναι αρκετά σπάνιες και μπορείτε να συνδέσετε μόνο δύο οθόνες ταυτόχρονα.

Το HDMI 2.1 διαθέτει μερικά επιπλέον κόλπα στο μανίκι του, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης παροχής ισχύος (ασυνήθιστο) και της δυνατότητας να λειτουργεί ως προσαρμογέας Ethernet (με το σωστό καλώδιο). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το FreeSync (ή το VESA AdaptiveSync) για να εξαλείψει το σκίσιμο οθόνης.

Τα καλώδια HDMI είναι φθηνά, αλλά έχετε κατά νου ότι θα πρέπει να τα αναβαθμίσετε για να είναι συμβατά με το πρότυπο 2.1, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πλήρως το σύνολο δυνατοτήτων.

Ενώ το HDMI 2.1 είναι πολύ ικανό, προσέξτε—είναι πιθανό η οθόνη 4K να υποστηρίζει μόνο το παλαιότερο πρότυπο HDMI 2.0. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται στην έξοδο σήματος 4K στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε χρώμα 8 bit. Θα περιοριστείτε επίσης σε ήχο διέλευσης 44,1 kHz και 16 bit με μόνο δύο ασυμπίεστα κανάλια ήχου (5,1 κανάλια ήχου είναι συμπιεσμένα).

Για τους παίκτες, το HDMI 2.0 δεν υποστηρίζει το πρότυπο FreeSync. Το περιεχόμενο HDR περιορίζεται σε στατικά μεταδεδομένα (το πρότυπο HDR 10) σε σύγκριση με το 2.1, το οποίο υποστηρίζει δυναμικά μεταδεδομένα (συμπεριλαμβανομένων των HDR10+ και Dolby Vision). Αυτές οι παλαιότερες οθόνες HDMI 2.0 4K θα σας εξοικονομήσουν χρήματα, αλλά θα χάσετε επίσης ορισμένες δυνατότητες.

Εάν ταλαντεύετε μια οθόνη 4K με HDMI 2.1, είναι απίθανο να αντιμετωπίσετε σοβαρά σημεία συμφόρησης σε αυτό το στάδιο. Εάν η οθόνη σας υποστηρίζει μόνο HDMI 2.0, το DisplayPort θα μπορούσε να προσφέρει καλύτερη εμπειρία όσον αφορά τις συνολικές δυνατότητες—ειδικά αν θέλετε να συνδέσετε περισσότερες από δύο οθόνες.

  Πώς να αποκρύψετε το περιεχόμενο ειδοποιήσεων σε ένα κλειδωμένο iPhone όπως το iPhone X

DisplayPort: Καλύτερη, Ταχύτερη, Ισχυρότερη

Το DisplayPort είναι εδώ και καιρό η επιλογή των λάτρεις των υπολογιστών και, στα χαρτιά, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Ενώ το HDMI 2.1 εξαντλείται στα 48 Gbps, το επερχόμενο πρότυπο DisplayPort 2.0 μπορεί να χειριστεί απόδοση 80 Gbps. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι συσκευές DisplayPort 2.0 δεν αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέχρι τα τέλη του 2020.

Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το πρότυπο DisplayPort 1.4, το οποίο εξακολουθεί να είναι ευνοϊκό σε σύγκριση με το HDMI 2.0.

Το DisplayPort 1.4 μπορεί να χειριστεί ανάλυση 8K στα 60 καρέ σε πραγματικό χρώμα 10-bit, αλλά μόνο με συμπίεση ροής οθόνης. Η μη συμπιεσμένη απόδοση είναι ίδια με το HDMI 2.0, στα 4K/60/8-bit. Μπορείτε να συνδέσετε έως και δύο οθόνες μέσω μαργαρίτας σε ανάλυση 4K, υπό την προϋπόθεση ότι οι οθόνες σας το υποστηρίζουν.

Δεν υπάρχουν όρια στον ήχο διέλευσης όπως συμβαίνει με το HDMI 2.0. Το DisplayPort 1.4 έχει δυνατότητα έως και 192 kHz και ήχο 24 bit με 7,1 κανάλια ασυμπίεστου ήχου. Θα λάβετε επίσης υποστήριξη FreeSync καθώς το DisplayPort ήταν προηγουμένως απαίτηση για αυτό πριν από την άφιξη του HDMI 2.1.

Το DisplayPort 1.4a υποστηρίζει επίσης δυναμικά μεταδεδομένα για περιεχόμενο HDR, πράγμα που σημαίνει υποστήριξη Dolby Vision και HDR10+ για μεγαλύτερη φωτεινότητα και χρωματική γκάμα. Ωστόσο, οι δυνατότητες της οθόνης σας θα είναι ο περιοριστικός παράγοντας εδώ, όχι το DisplayPort.

Σε αντίθεση με το HDMI, το DisplayPort στερείται οποιουδήποτε είδους υποστήριξης Ethernet. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι το DisplayPort χρησιμοποιείται κυρίως για συνδέσεις υπολογιστή με οθόνη. Το HDMI, από την άλλη πλευρά, έχει ευρύτερες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης δεκτών AV, τηλεοράσεων και άλλων καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών.

Το DisplayPort προσφέρει ορισμένα καλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το HDMI 2.0, αλλά ισχύουν κυρίως μόνο εάν θέλετε να συνδέσετε πολλαπλές οθόνες με αλυσίδα. Στο μέλλον, με την άφιξη του DisplayPort 2.1, θα είναι δυνατή η ανάλυση 4K σε ταχύτητες καρέ υψηλότερα από 60 καρέ σε πραγματικό χρώμα 10-bit, αλλά μόνο σε μια οθόνη που το υποστηρίζει.

USB-C: Ιδανικό για κατόχους φορητών υπολογιστών

Το USB-C έχει ένα ευρύ φάσμα χρήσεων. Η δυνατότητα μεταφοράς σήματος οθόνης μέσω USB-C βασίζεται σε μια τεχνολογία που ονομάζεται USB-C Alt Mode. Στην ουσία, αυτό είναι απλώς το DisplayPort μέσω βύσματος USB-C. Η πρωτογενής απόδοση και οι υποστηριζόμενες αναλύσεις εξαρτώνται από το πρότυπο DisplayPort που χρησιμοποιείται (σε ​​αυτό το στάδιο, είναι πιθανό να είναι 1.4).

  Δημιουργήστε προφίλ με κανόνες για άνοιγμα και κλείσιμο εφαρμογών, φακέλων και διευθύνσεων URL

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι τεχνικές πτυχές του USB-C DisplayPort μέσω Alt Mode αντικατοπτρίζουν αυτές του κανονικού DisplayPort 1.4. Με τη συμπίεση ροής οθόνης, είναι θεωρητικά δυνατό να λάβετε ένα σήμα 4K στα 60 καρέ με χρώμα 8 bit αλλά με αναλύσεις 8K στα 10 bit.

Ένας από τους κύριους λόγους για να επιλέξετε USB-C είναι η ευκολία χρήσης—οι θύρες USB-C υπάρχουν σε όλους τους σύγχρονους φορητούς υπολογιστές. Ωστόσο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο φορητός υπολογιστής σας υποστηρίζει έξοδο οθόνης μέσω USB-C Alt Mode. Αυτό πιθανότατα θα περιλαμβάνεται στις τεχνικές προδιαγραφές ή στον ιστότοπο του κατασκευαστή.

Η έξοδος οθόνης USB-C Alt Mode θα πρέπει επίσης να παρέχει υποστήριξη για USB Power Delivery (USB-PD). Εάν ο φορητός υπολογιστής σας υποστηρίζει USB-PD (και πολλοί υποστηρίζουν), μπορείτε να φορτίσετε τον φορητό υπολογιστή σας και να εξάγετε την έξοδο σε μια οθόνη με ένα μόνο καλώδιο.

Θα πρέπει πρώτα να κάνετε την έρευνά σας για να βεβαιωθείτε ότι η οθόνη σας παρέχει τη σωστή ισχύ εξόδου για τον φορητό υπολογιστή σας. Για παράδειγμα, το Dell UltraSharp U3219Q προσφέρει συνδεσιμότητα USB-C, με 90 W USB-PD. Αυτό είναι περισσότερο από αρκετό για να φορτίσετε ένα MacBook Air ή ένα φορητό υπολογιστή Dell XPS 13. Ωστόσο, υπολείπεται ελαφρώς από τα 96 W που «απαιτούνται» από ένα MacBook Pro 16 ιντσών (αν και το μηχάνημα σπάνια απορροφά τόση ισχύ).

Το USB-C είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν ο φορητός υπολογιστής σας είναι συμβατός με αυτό—ιδιαίτερα εάν μετακινείστε πολύ στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας. Το USB-PD σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να φέρετε φορτιστή μαζί σας για να συνδέσετε μια οθόνη. Θα λάβετε επίσης όλα τα πλεονεκτήματα του DisplayPort 1.4, το οποίο εξακολουθεί να είναι ένα εξαιρετικά ικανό πρότυπο.

Ωστόσο, υπάρχει κάποια διαφωνία σχετικά με το εάν η σύνδεση πολλαπλών οθονών 4K με αλυσίδα είναι δυνατή μέσω USB-C. Εάν αυτό είναι σημαντικό για εσάς, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε το DisplayPort ή να επιλέξετε μια οθόνη Thunderbolt 3.

Thunderbolt: Εξαιρετικό για Daisy-Chaining και Mac

Το Thunderbolt χρησιμοποιεί επίσης τη θύρα USB-C, αλλά εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες. Το Thunderbolt 3 είναι μια ενεργή τεχνολογία, που προσφέρει απόδοση έως και 40 Gbps με τη χρήση καλωδίου Thunderbolt 3. Το USB 3.2 Gen 2 είναι μια παθητική τεχνολογία που προσφέρει έως και 20 Gbps.

Αν και αυτές οι δύο τεχνολογίες χρησιμοποιούν την ίδια θύρα USB-C, δεν είναι εναλλάξιμες. Το Thunderbolt 3 προσφέρει ορισμένα σοβαρά πλεονεκτήματα σε σχέση με το πιο πρόσφατο πρότυπο USB, χάρη σε όλο αυτό το επιπλέον εύρος ζώνης. Είναι δυνατή η εκτέλεση δύο οθονών 4K (στα 60 καρέ), μιας μεμονωμένης οθόνης 4K (στα 120 καρέ) ή μιας μεμονωμένης οθόνης 5K (στα 60 καρέ) με ένα μόνο καλώδιο Thunderbolt 3.

  Πώς να τραβήξετε ένα στιγμιότυπο οθόνης στο Apple TV χρησιμοποιώντας Mac

Σε ένα MacBook Pro 16 ιντσών του 2019, δύο καλώδια Thunderbolt μπορούν να οδηγήσουν τέσσερις οθόνες 4K με αλυσίδα ή δύο 5K. Η Apple είναι ισχυρός υποστηρικτής της τεχνολογίας από την πρώτη της επανάληψη, γι’ αυτό και το Thunderbolt μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή για τους κατόχους Mac.

Το Thunderbolt 3 όχι μόνο σας επιτρέπει να συνδέσετε άλλες οθόνες, αλλά και άλλες συσκευές, όπως συστοιχίες εξωτερικών αποθηκευτικών χώρων, βάσεις ή ακόμα και εξωτερικά περιβλήματα GPU.

Θα πρέπει να αγοράσετε μια οθόνη με δυνατότητα Thunderbolt 3, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Thunderbolt 3 για να συνδέσετε την οθόνη σας. Αυτά γενικά κοστίζουν περισσότερο από τις μέσες οθόνες HDMI ή DisplayPort 4K. Τα καλώδια Thunderbolt 3 που απαιτούνται για την οδήγησή τους δεν είναι επίσης φθηνά.

Λάβετε υπόψη το Thunderbolt όταν κάνετε αναβάθμιση, εάν δεν είναι επιλογή για εσάς αυτήν τη στιγμή. Η αποθήκευση Thunderbolt υψηλής ταχύτητας αξίζει την επένδυση, συν, μειώνει τα καλώδια.

Εάν έχετε ήδη τη δυνατότητα, το Thunderbolt σίγουρα αξίζει τον κόπο—ειδικά αν θέλετε να συνδέσετε πολλές οθόνες 4K με αλυσίδα.

Πιθανότατα δεν αξίζει να ξοδέψετε χρήματα για ένα ακριβό καλώδιο Thunderbolt 3 εάν χρησιμοποιείτε μόνο μία οθόνη, καθώς δεν θα σας πρόσφερε κανένα τεράστιο όφελος.

Λοιπόν, ποιο είναι κατάλληλο για εσάς;

Ποια επιλογή θα πρέπει να επιλέξετε τελικά εξαρτάται από το τι ελπίζετε να επιτύχετε και τις τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες σε εσάς. Τη στιγμή της γραφής, το HDMI 2.1 είναι ήδη στην αγορά. Παρέχει τη μεγαλύτερη απόδοση όσον αφορά τη μέγιστη ανάλυση, το ρυθμό καρέ και το βάθος χρώματος και είναι μια σταθερή επιλογή.

Το DisplayPort 1.4 εξακολουθεί να είναι προτιμότερο από το HDMI 2.0 λόγω της ανώτερης απόδοσης και των δυνατοτήτων σύνδεσης της αλυσίδας. Ωστόσο, εάν δεν εκτελείτε πολλές οθόνες, τα δύο ταιριάζουν αρκετά ομοιόμορφα.

Το USB-C εξαρτάται τελικά από το αν ο φορητός υπολογιστής σας υποστηρίζει τη λειτουργία USB-C Alt με DisplayPort και εάν η οθόνη παρέχει αρκετή ισχύ για να φορτίσει τον φορητό υπολογιστή σας. Εάν ο φορητός υπολογιστής σας έχει και τις δύο αυτές δυνατότητες, το USB-C είναι μια βολική επιλογή.

Το Thunderbolt 3 είναι η ταχύτερη σύνδεση με την υψηλότερη απόδοση δεδομένων. Για να συνδέσετε δύο οθόνες 4K ή να συνδέσετε μια οθόνη 5K, είναι λίγο πολύ ασυναγώνιστο. Μπορείτε να συνδέσετε και άλλες συσκευές, κάτι που είναι προσεγμένο. Ωστόσο, θα χρειαστείτε υποστήριξη και από την πλευρά της οθόνης και του υπολογιστή, καθώς και ένα ακριβό καλώδιο ή δύο.