Πού πρέπει να ξεχυθείτε κατά την κατασκευή ενός υπολογιστή (και πού δεν πρέπει)

Η κατασκευή ενός υπολογιστή με προϋπολογισμό είναι μια λεπτή ισορροπία μεταξύ τιμής και απόδοσης. Πόσα πρέπει να ξοδέψετε για τη μητρική πλακέτα και την CPU και τι γίνεται με την κάρτα γραφικών; Σε ποια εξαρτήματα αξίζει να ξοδέψετε επιπλέον μετρητά;

Επιλογή εξαρτημάτων για την κατασκευή του υπολογιστή σας

Οι μεγαλύτερες αποφάσεις εξαρτώνται από το τι θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας, ποια μάρκα CPU θέλετε και —αν παίζετε παιχνίδια— τον τύπο της διακριτής GPU που χρειάζεστε.

Κατά κάποιο τρόπο, η κατασκευή ενός υπολογιστή με προϋπολογισμό είναι σαν να κάνεις ένα σχέδιο ανώτατου ορίου μισθού σε αθλήματα φαντασίας. Λαμβάνετε την καλύτερη αξία για τους κορυφαίους παίκτες που μπορείτε και, στη συνέχεια, συμπληρώστε την υπόλοιπη ομάδα σας με το υπόλοιπο του προϋπολογισμού σας.

Ένα κρίσιμο ζήτημα κατά την επιλογή εξαρτημάτων υπολογιστή είναι να βεβαιωθείτε ότι είναι συμβατά μεταξύ τους. Ο ευκολότερος τρόπος για να το διαχειριστείτε αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε PCPartPicker, έναν ιστότοπο που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε τη δική σας κατασκευή υπολογιστή και θα επαληθεύσει ότι τα μέρη σας είναι συμβατά.

Για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, θα υποθέσουμε ότι κατασκευάζετε έναν υπολογιστή παιχνιδιών και θέλετε να ξοδέψετε τουλάχιστον 800 $. Αν αυτό ακούγεται πολύ, να έχετε κατά νου ότι πολλοί άνθρωποι συγκεντρώνουν σιγά σιγά νέα εξαρτήματα υπολογιστή μέχρι να έχουν όλα όσα χρειάζονται για μια νέα κατασκευή. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κατανείμετε τις δαπάνες για να μειώσετε το άγχος στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Tier One Splurge: The Graphics Card

Radeon RX 5700 XT της AMD

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται μια νέα έκδοση υπολογιστή gaming είναι μια κάρτα γραφικών. Θα χρειαστείτε μια ικανή μητρική πλακέτα και CPU για να υποστηρίξετε το τέρας σας που παράγει γραφικά, αλλά η GPU είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε. Η κάρτα γραφικών είναι το άλογο για τα παιχνίδια. Αυτό είναι το συστατικό που αποδίδει όλα τα νόστιμα γλυκά που βλέπετε στην οθόνη.

  Τι είναι το Harmony OS; Επεξήγηση του νέου λειτουργικού συστήματος της Huawei

Πρώτα, πρέπει να αποφασίσετε για την ανάλυση που θα χρησιμοποιήσετε. Υπάρχουν δύο τρόποι για να το δούμε αυτό. Το ένα είναι να αποκτήσετε μια πιο ισχυρή GPU ικανή για υψηλότερες αναλύσεις με σχέδια να αγοράσετε μια καλύτερη οθόνη αργότερα. Η δεύτερη μέθοδος είναι απλώς να κολλήσετε με μια κάρτα γραφικών ικανή να έχει την ανάλυση που έχετε τώρα.

Παρά τις οθόνες 1440p και 4K παντού, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να κινούνται στα 1080p. Αυτή η ανάλυση προσφέρει πολύ καλά γραφικά, και είναι επίσης η πιο οικονομική επιλογή, καθώς μπορείτε να αποκτήσετε μια κάρτα γραφικών που κινείται στα 1080p χωρίς να σπάσει τα χρήματα.

Εάν πρόκειται για μια πιο ισχυρή κάρτα, τότε μάλλον κοιτάτε το 4K, το οποίο προσφέρει μια ποικιλία επιλογών. Μπορείτε, για παράδειγμα, να πάρετε μια κάρτα που υπερέχει στα 1440p, αλλά λειτουργεί και ως κάρτα 4K εισαγωγικού επιπέδου που ωθεί προς τα έξω 30 έως 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps) ανάλογα με το παιχνίδι. Το ελάχιστο για εγγυημένο ομαλό παιχνίδι είναι 60 fps, αν και για τους λιγότερο επιλεκτικούς τα 30 fps μπορούν να παίξουν εξαιρετικά.

Πέρα από το αρχικό επίπεδο, έχετε τα τέρατα 4K που αντλούν 60 fps ή υψηλότερα στα περισσότερα παιχνίδια. Αυτός ο τύπος κάρτας γραφικών 4K είναι συνήθως ο πιο ακριβός, εκτός αν πετύχετε μια καλή πώληση.

Tier Two Splurge: Η CPU

Επεξεργαστές Intel Core i9

Μετά τα γραφικά, η CPU είναι το πιο σημαντικό μέρος της ρύθμισης του παιχνιδιού σας. Εάν δεν έχετε μια CPU με επαρκή ικανότητα, θα αντιμετωπίσετε προβλήματα συμφόρησης. Αυτό συμβαίνει όταν η CPU γίνεται εμπόδιο στην απόδοση της GPU επειδή δεν επεξεργάζεται οδηγίες και δεν μεταφέρει δεδομένα αρκετά γρήγορα.

Η λήψη απόφασης σχετικά με αυτό το στοιχείο θα επηρεάσει επίσης τις επιλογές της μητρικής σας πλακέτας. Μόλις επιλέξετε μια CPU AMD ή Intel που περιορίζει τα μοντέλα μητρικών πλακών που μπορείτε να επιλέξετε. Εάν επιλέξετε μια CPU Ryzen 3000, για παράδειγμα, πιθανότατα θα επιλέξετε μια μητρική πλακέτα X470, X570, B450 ή B550.

Εάν ξοδέψατε πολλά από τα χρήματά σας σε μια υψηλής τεχνολογίας GPU με δυνατότητα 4K, τότε ο προϋπολογισμός σας θα ανταποκρίνεται πιθανώς καλύτερα σε μια CPU AMD. Οι επεξεργαστές Ryzen 2000 και 3000 έχουν γίνει πολύ ικανοί για gaming και η τιμολόγηση ανά νήμα είναι απλά εξαιρετική. Αν θέλετε επεξεργαστή Intel- τότε θα είστε λίγο πιο ευαίσθητοι στις τιμές. Για όσους θέλουν να εξισορροπήσουν τις αγορές CPU και GPU όσον αφορά το κόστος, τότε η επιλογή της αγαπημένης σας επωνυμίας γίνεται ευκολότερη.

  Πώς να ενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις υψηλής προτεραιότητας για το Gmail

Tier Three Splurge: The Motherboard

Η μητρική MSI MPG Z390M Gaming Edge ATX για επεξεργαστές Intel.

Στη συνέχεια, έχουμε τη μητρική πλακέτα. Αυτό είναι ένα άλλο εξάρτημα που θα πρέπει να είναι της καλύτερης ποιότητας που μπορείτε να πάρετε για τα χρήματα που έχετε. Υπάρχει μια σειρά από επιλογές εδώ. Σε γενικές γραμμές, κάθε γενιά CPU συνοδεύεται από high-end και οικονομικά επιλογές για μητρικές πλακέτες. Και μόνο και μόνο επειδή τα καταφέρατε με την GPU και/ή την CPU δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να επιλέξετε μια οικονομική μητρική πλακέτα.

Φυσικά, θα υπάρξουν ανταλλαγές απόδοσης, αλλά αυτή είναι η τέχνη της κατασκευής PC. Θα έχετε μια καλύτερη συνολική εμπειρία με τη χρήση της CPU και της GPU και, στη συνέχεια, θα αποκτήσετε την καλύτερη μητρική πλακέτα που μπορείτε. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να ελέγξετε τις κριτικές της μητρικής πλακέτας στο διαδίκτυο, καθώς και τις κριτικές πελατών, πριν ολοκληρώσετε την αγορά σας. Μπορεί να υπάρχουν πολλές διακυμάνσεις στην ποιότητα και τα χαρακτηριστικά όταν πρόκειται για μητρικές που χρησιμοποιούν τον ίδιο βασικό αριθμό μοντέλου.

Το υπόλοιπο της κατασκευής

Μετά τα τρία μεγάλα, έχετε τα υπόλοιπα βασικά εξαρτήματα κατασκευής, συμπεριλαμβανομένου του ψυγείου CPU, της θήκης, της αποθήκευσης, του τροφοδοτικού και της μνήμης RAM. Εάν οι αγοραστές προϋπολογισμού χρησιμοποίησαν μια CPU που συνοδεύεται από ένα ψυγείο που περιλαμβάνεται, τότε μείνετε σε αυτό προς το παρόν. Εάν όχι, χρησιμοποιήστε ένα ψυγείο CPU που βασίζεται σε ανεμιστήρα, το οποίο προσφέρει καλύτερη συνολική αξία. Ο ικανός Coolermaster Hyper 212, για παράδειγμα, είναι 40 $ ή λιγότερο.

Η θήκη είναι ένα βασικό στοιχείο για μια κατασκευή, επειδή η ροή αέρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να διατηρείται το σύστημά σας δροσερό. Ωστόσο, ένας έξυπνος αγοραστής μπορεί να βρει μια πολύ ικανή θήκη για 100 $ ή λιγότερο με τους ανεμιστήρες θήκης που περιλαμβάνονται. Εάν έχετε ήδη θήκη, αυτό είναι ένα από τα πιο εύκολα εξαρτήματα υπολογιστή για επαναχρησιμοποίηση.

Ο αποθηκευτικός χώρος είναι υπέροχος, αλλά με έναν προϋπολογισμό θα έχετε την καλύτερη αξία με έναν σκληρό δίσκο – αν και μια μικρότερη μονάδα εκκίνησης που βασίζεται σε M.2 NVMe σε συνδυασμό με έναν μεγαλύτερο σκληρό δίσκο είναι επίσης μια καλή στρατηγική.

  Πώς να βρείτε παλιούς φίλους με έναν ηλεκτρονικό έλεγχο ιστορικού

Εάν απομένει να γίνει κάποια εκτόξευση, θα υποστηρίξαμε ότι πρέπει να πάει προς το τροφοδοτικό (PSU). Η επιλογή ενός PSU είναι πέρα ​​από το πεδίο αυτού του άρθρου, αλλά έχουμε έναν οδηγό για τον τρόπο αναβάθμισης και εγκατάστασης ενός νέου τροφοδοτικού που εξηγεί πώς να επιλέξετε ένα PSU. Κατά προτίμηση, θα έπαιρνα ένα αρθρωτό PSU για να βοηθήσει στη διαχείριση καλωδίων, αλλά το ημι-αρθρωτό σε σχέση με το μη αρθρωτό μοντέλο θα μπορούσε επίσης να το κάνει. Φροντίστε να παραμείνετε με γνωστές μάρκες, επειδή το PSU μπορεί να είναι η πηγή πολλών προβλημάτων, αν το πάτε πολύ φτηνό.

Τέλος, υπάρχει η RAM. Να πάρετε κάποια. Αποκτήστε τουλάχιστον 16 GB, αποκτήστε μια γνωστή μάρκα και αποκτήστε την καλύτερη ταχύτητα που μπορείτε για τα χρήματα που έχετε και είναι συμβατά με τη CPU και τη μητρική σας πλακέτα.

Ο φωτισμός RGB φαίνεται ωραίος, αλλά αυτό είναι

Ο φωτισμός RGB στη μητρική πλακέτα, τους ανεμιστήρες θήκης, τη θήκη και τη μνήμη RAM φαίνεται εκπληκτικός, αλλά δεν κάνει τίποτα για την πραγματική απόδοση. Εάν χτίζετε με έναν προϋπολογισμό, εξοικονομήστε το ασφάλιστρο που θα πληρώνατε σε εξοπλισμό RGB υπέρ των εξαρτημάτων υψηλότερης απόδοσης. Μπορείτε πάντα να προσθέσετε μερικούς ανεμιστήρες θήκης RGB ή να αποκτήσετε ένα ψυγείο CPU RGB αργότερα.

Αναβαθμίστε τα περιφερειακά σας αργότερα

Τα περιφερειακά πρέπει να είναι πάντα μια δεύτερη σκέψη όταν χτίζετε έναν προϋπολογισμό. Ένα φοβερό μηχανικό πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι υψηλού DPI δεν θα κάνουν και πολύ καλό εάν το σύστημά σας τραυλίζει και ψαλιδίζει κάτω από τις απαιτήσεις του αγαπημένου σας παιχνιδιού. Το ίδιο ισχύει και για μια οθόνη. Εάν μπορείτε, μείνετε με αυτό που έχετε προς το παρόν και αναβαθμίστε σε FreeSync και σε υψηλότερη ανάλυση αργότερα.

Όλες αυτές οι προτάσεις είναι ακριβώς αυτό—προτάσεις. Αυτό που θα λάβετε πραγματικά στην πραγματική ζωή εξαρτάται από τον εξοπλισμό που διαθέτετε τώρα, πόσα χρήματα έχετε και ποια είναι η κύρια χρήση για τον νέο σας υπολογιστή.

Η κατασκευή ενός υπολογιστή είναι μια διαδικασία, όχι ένας προορισμός. Μην φοβάστε να αλλάξετε γνώμη δημιουργώντας πολλαπλές πιθανές κατασκευές στο PCPartPicker για να δείτε το είδος της αξίας που μπορείτε να αποκτήσετε με διαφορετικούς συνδυασμούς ανταλλακτικών. Επίσης, συνεχίστε να αναβαθμίζετε αυτόν τον υπολογιστή όταν συναντήσετε πωλήσεις. Με την πάροδο του χρόνου, θα έχετε μια σοβαρά εξαπατημένη εξέδρα και αρκετά ανταλλακτικά για έναν δεύτερο υπολογιστή.