Ποιο πλαίσιο JS να επιλέξω; [2023]

Η JavaScript είναι μια από τις πιο χρησιμοποιούμενες γλώσσες προγραμματισμού καθώς μπορεί να δημιουργήσει εφαρμογές από την πλευρά του πελάτη και του διακομιστή.

Η JavaScript έχει πολλά πλαίσια και βιβλιοθήκες που απλοποιούν τη δημιουργία εφαρμογών ιστού και επεκτείνουν τη λειτουργικότητά τους.

Το Svelte και το React είναι και τα δύο πλαίσια front-end που είναι δημοφιλή μεταξύ των προγραμματιστών. Ποιο να επιλέξετε ως προγραμματιστή; Αυτό το άρθρο θα παρουσιάσει τη συζήτηση Svelte εναντίον React, θα συζητήσει τις διαφορές τους και θα δείξει πού να χρησιμοποιηθεί το καθένα.

Τι είναι το Svelte;

Το Svelte είναι ένας διαδικτυακός μεταγλωττιστής JavaScript ανοιχτού κώδικα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα πλαίσια JavaScript που κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς τους σε προγράμματα περιήγησης, το Svelte χρησιμοποιεί τον μεταγλωττιστή του για να βελτιστοποιήσει τον κώδικά του κατά τη διάρκεια του χρόνου κατασκευής.

Το Svelte δημιουργήθηκε από τον Rich Harris το 2016 και έκτοτε έχει προσελκύσει μια μεγάλη βάση χρηστών. Σύμφωνα με έρευνα του Stack Overflow 2022, το Svelte είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πλαίσια JavaScript.

Για να δημιουργήσετε ένα Svelte, πρέπει πρώτα να έχετε εγκαταστήσει το Node.js στον τοπικό σας υπολογιστή.

Μετά την εγκατάσταση του NodeJS, μπορείτε να ξεκινήσετε με το Svelte χρησιμοποιώντας αυτές τις εντολές:

npx degit sveltejs/template moz-todo-svelte

cd moz-todo-svelte

npm install

npm run dev

Αυτό θα αποδοθεί στο πρόγραμμα περιήγησής σας

Χαρακτηριστικά του Svelte

  • Αντιδραστικός. Η Svelte ενημερώνει το DOM στο χρόνο κατασκευής. Οι προγραμματιστές δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν εξωτερικές βιβλιοθήκες διαχείρισης κατάστασης όταν χρησιμοποιούν αυτό το πλαίσιο.
  • Χρησιμοποιεί απλή JavaScript. Οι προγραμματιστές που γνωρίζουν HTML, CSS και απλή JavaScript θα μάθουν εύκολα το Svelte.
  • Ελαφρύ και χρησιμοποιεί λιγότερο κώδικα. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα απλό hello world στο Svelte χρησιμοποιώντας αυτές τις λίγες γραμμές κώδικα:
<script>

  let name = "World"

</script>

<h1>Hello {name}!</h1>

Οφέλη από τη χρήση του Svelte

  • Μικρό μέγεθος: Σε σύγκριση με άλλα πλαίσια, η εφαρμογή του Svelte είναι μικρή και φορτώνει γρήγορα.
  • Απλή σύνταξη: Το Svelte είναι εύκολο στην εκμάθηση λόγω της απλής σύνταξης.
  • Δεν χρησιμοποιεί εικονικό DOM: Το Svelte, σε αντίθεση με τα περισσότερα πλαίσια, δεν διαθέτει εικονικό DOM, το οποίο οδηγεί σε γρήγορη απόδοση.
  • Εξαιρετική απόδοση: Αυτός ο διαδικτυακός μεταγλωττιστής μεταγλωττίζει κώδικα κατά το χρόνο κατασκευής, δημιουργώντας γρήγορες και μικρές εφαρμογές.

Τι είναι το React;

Το React είναι μια δημοφιλής βιβλιοθήκη JavaScript για τη δημιουργία διεπαφών χρήστη. Αυτή η βιβλιοθήκη ανοιχτού κώδικα διατηρείται από τη Meta (πρώην Facebook) και τροφοδοτεί τις διεπαφές χρήστη δημοφιλών εφαρμογών ιστού όπως το Airbnb, το Facebook και το Instagram.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε τις θεωρίες κινήτρων στην εργασία

Η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποίησε το React ήταν το Facebook στο newsfeed της. Όταν η βιβλιοθήκη έγινε ανοιχτού κώδικα το 2013, περισσότερες εταιρείες την πήραν και έχει γίνει μια από τις πιο χρησιμοποιούμενες βιβλιοθήκες JavaScript στον σύγχρονο χώρο ανάπτυξης.

Το React εκτελείται επίσης στο NodeJS. Μόλις έχετε το Node στον υπολογιστή σας, εκτελέστε αυτές τις εντολές για να ρυθμίσετε την εφαρμογή React:

npx create-react-app my-app
cd my-app

npm start

Αυτή είναι η δομή αρχείου μιας εφαρμογής React

Χαρακτηριστικά του React

  • Επέκταση σύνταξης JavaScript (JSX): Το JSX επιτρέπει στους προγραμματιστές να γράφουν κώδικα HTML στο ίδιο αρχείο που περιέχει κώδικα JavaScript. Το JSX διαφέρει επίσης από το HMTL στον τρόπο με τον οποίο ονομάζει τις υποδιαιρέσεις του (DIV), καθώς χρησιμοποιεί το ‘className’ (camelCase) αντί για την κλάση.
  • Μοντέλο αντικειμένου εικονικού εγγράφου (VDOM): Το React έχει μια ελαφριά αναπαράσταση του πραγματικού DOM μέσω του εικονικού DOM του. Όταν αλλάζει η κατάσταση ενός αντικειμένου, το VDOM ενημερώνει μόνο αυτό το αντικείμενο στο πραγματικό DOM αντί να ενημερώνει ολόκληρο το έργο.
  • Αρθρωτή αρχιτεκτονική: Το React επιτρέπει στους προγραμματιστές να γράφουν μικρά και επαναχρησιμοποιήσιμα στοιχεία. Η ενημέρωση και η συντήρηση τέτοιων στοιχείων είναι επίσης εύκολη.

Οφέλη από τη χρήση του React

  • Βασισμένο σε στοιχεία: Το React επιτρέπει στους προγραμματιστές να χωρίσουν τον κώδικά τους σε μικρά επαναχρησιμοποιήσιμα στοιχεία.
  • Υποστηρίζει διάφορες βιβλιοθήκες: Μπορείτε να επεκτείνετε τη λειτουργικότητα μιας εφαρμογής React χρησιμοποιώντας διάφορες βιβλιοθήκες και πλαίσια για την υποστήριξη λειτουργιών όπως ο έλεγχος ταυτότητας.
  • Δηλωτική: Η δημιουργία διαδραστικών διεπαφών χρήστη είναι τόσο απλή όταν χρησιμοποιείτε το React. Οι δηλωτικές προβολές μιας εφαρμογής React καθιστούν εύκολη την ανάγνωση και τον εντοπισμό σφαλμάτων κώδικα.
  • Ευέλικτο: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το React για να δημιουργήσετε διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές, από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρμες ψυχαγωγίας έως εκπαιδευτικούς ιστότοπους.

Svelte vs. React: Ομοιότητες

Παρόλο που το Svelte και το React είναι διαφορετικά, μοιράζονται ορισμένες ομοιότητες:

  • Βασισμένο σε εξαρτήματα. Τόσο το Svelte όσο και το React ακολουθούν μια αρχιτεκτονική που βασίζεται σε στοιχεία. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στους προγραμματιστές να χωρίσουν τη βάση κώδικα τους σε μικρά κομμάτια.
  • Αντιδραστικός. Και τα δύο πλαίσια εξαλείφουν τη μη αυτόματη παρέμβαση καθώς οι εφαρμογές τους ενημερώνονται αυτόματα όταν αλλάζουν τα δεδομένα.

Svelte vs. React: Differences

#1. Μέγεθος

Η έκδοση .gzip της Svelte είναι μόνο 1,6 kilobyte. Έτσι, μπορείτε να φορτώσετε αυτή την εφαρμογή γρήγορα και να είστε σίγουροι για υψηλή απόδοση.

Η έκδοση .gzip του React είναι 42,2 kilobyte. Η εφαρμογή είναι ελαφρώς μεγαλύτερη καθώς συνοδεύεται από ReactDOM.

  Διορθώστε τον κωδικό σφάλματος Netflix NW-6-503

#2. Εκτέλεση

Το React χρησιμοποιεί ένα εικονικό DOM, μια προσωρινή αποθήκευση μνήμης για αλλαγές που γίνονται στη διεπαφή χρήστη. Το React είναι επομένως ταχύτερο από το παραδοσιακό μοντέλο αντικειμένου εγγράφου (DOM) που χρησιμοποιείται στη JavaScript vanilla, καθώς το Virtual DOM καθυστερεί τις ενημερώσεις έως ότου η απόδοση και η ενημέρωση μπορούν να γίνουν αποτελεσματικά.

Το Svelte δεν χρησιμοποιεί το Virtual DOM. Αυτό το πλαίσιο ερμηνεύει τον κώδικά του κατά τη διάρκεια του χρόνου κατασκευής. Το Svelte είναι ένα πλαίσιο χωρίς διακομιστή, του οποίου το DOM ενημερώνεται κάθε φορά που μια ανάθεση/ενέργεια ενεργοποιεί μια αλλαγή στο στάδιο του στοιχείου.

Η απουσία του Virtual DOM στο Svelte κάνει μια εφαρμογή Svelte πιο γρήγορη από το React.

#3. Συντήρηση

Το Svelte μετρά λιγότερο από μια δεκαετία, καθώς παρουσιάστηκε το 2016. Ωστόσο, αυτός ο διαδικτυακός μεταγλωττιστής έχει μια καταπληκτική ομάδα ανάπτυξης και συντήρησης.

Το React διατηρείται από τη Meta, διάφορες εταιρείες και μεμονωμένους προγραμματιστές. Αυτή η βιβλιοθήκη διαθέτει μια ειδική ομάδα, η οποία εξηγεί γιατί εισάγει πάντα νέες δυνατότητες.

Το React κερδίζει όταν πρόκειται για συντήρηση.

#4. Δοκιμές

Το Svelte χρησιμοποιεί το @testing-library/svelte ως πλαίσιο δοκιμών. Η βιβλιοθήκη έχει σχεδιαστεί για να δοκιμάζει εφαρμογές χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση που αντικατοπτρίζει στενά τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με την εφαρμογή.

Το React χρησιμοποιεί React Testing Library που ελέγχει τα στοιχεία από την οπτική γωνία ενός χρήστη. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη βιβλιοθήκη Enzyme εάν θέλετε λεπτομερή έλεγχο της διαδικασίας δοκιμής.

Η Svelte και η React διαθέτουν ειδικές βιβλιοθήκες δοκιμών για να βοηθήσουν τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν λειτουργικές εφαρμογές. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εξωτερικά πλαίσια δοκιμών όπως το Mocha για να δοκιμάσετε τις εφαρμογές Svelte και React.

Το Svelte είναι ένα αρκετά νέο πλαίσιο και η κοινότητά του δεν είναι τόσο μεγάλη σε σύγκριση με το React. Ο αριθμός των προγραμματιστών και των εταιρειών που χρησιμοποιούν το Svelte είναι επίσης χαμηλός.

Το React έχει εξαιρετική υποστήριξη κοινότητας που δημιουργεί σεμινάρια, οδηγούς, ενημερώσεις και στοιχεία. Είναι από τις πιο χρησιμοποιούμενες βιβλιοθήκες JavaScript και συντηρείται από τη Meta, έναν τεχνολογικό γίγαντα. Η λήψη βοήθειας από την κοινότητα του React είναι εύκολη καθώς είναι τεράστια και υποστηρικτική.

Το React κερδίζει την υποστήριξη της κοινότητας. Οι προγραμματιστές React έχουν επίσης μεγάλη ζήτηση σε σύγκριση με το Svelte.

#6. Βιβλιοθήκες

Το Svelte έχει μια κοινότητα ανοιχτού κώδικα που προσφέρει επιπλέον λειτουργίες στο React. Για παράδειγμα, μπορείτε να δρομολογήσετε την εφαρμογή Svelte χρησιμοποιώντας το SvelteNavigator. Το Svelte διαθέτει επίσης ισχυρές βιβλιοθήκες διεπαφής χρήστη, όπως το Sveltestrap και το Svelte Material UI.

Το React υποστηρίζεται από την κοινότητά του ανοιχτού κώδικα που δημιουργεί εργαλεία και βιβλιοθήκες για να ενισχύσει τη λειτουργικότητά του. Για παράδειγμα, αυτή η βιβλιοθήκη διαθέτει Material UI και React Bootstrap, βιβλιοθήκες διεπαφής χρήστη και χρησιμοποιεί επίσης το React Router για δρομολόγηση. Το React χρησιμοποιεί Next.js και Gatsby για απόδοση από την πλευρά του διακομιστή.

  Πώς να ενεργοποιήσετε τη σκοτεινή λειτουργία του Microsoft Outlook

Παρόλο που η κοινότητα του Svelte εργάζεται σκληρά για να προσθέσει νέα εργαλεία, πλαίσια και βιβλιοθήκες, το React είναι ακόμα πολύ μπροστά.

#7. Σύνταξη και ευκολία χρήσης

Το Svelte έχει απλή σύνταξη, χρησιμοποιώντας καθαρό HTML, JavaScript και CSS. Έτσι, όποιος έχει βασικές γνώσεις HTML, CSS και JavaScript θα κατακτήσει εύκολα το Svelte.

Το React έχει μια απότομη καμπύλη μάθησης καθώς οι χρήστες πρέπει να μάθουν και να κυριαρχήσουν νέες έννοιες όπως το JSX και το CSS-in-JS. Κατά την ονομασία κλάσεων σε ένα div, το React χρησιμοποιεί className (camelCase), το οποίο μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε κάποιον που προέρχεται από HTML και CSS.

Svelte beats React σχετικά με τη συντακτική απλότητα, καθώς είναι πιο εύκολο να το μάθουν όσοι καταλαβαίνουν vanilla CSS, HTML και CSS.

FeatureReact SvelteSize 42,2 kilobytes1,6 kilobytesPerformanceΧρησιμοποιεί εικονικό DOMAΔεν χρησιμοποιεί Virtual DOMaintenanceSMeta, μεμονωμένους προγραμματιστές και εταιρείεςΒασική ομάδα προγραμματιστών με επικεφαλής τον Rich HarrisTesting Χρησιμοποιεί React Testing LibraryΧρησιμοποιεί τη βιβλιοθήκη React TestingΧρησιμοποιεί @testing-libraryScommunure/Htmlupt.

Ποιο ειναι το καλυτερο? Svelte ή React;

Οι Svelte και React είναι καταπληκτικές βιβλιοθήκες JavaScript που μπορούν να δημιουργήσουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Και τα δύο έχουν τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες τους, και η απόφαση για το ποια θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να είναι δύσκολη. Με βάση την ανάλυση των χαρακτηριστικών και της απόδοσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα πλαίσια ως εξής:

Πότε να χρησιμοποιήσετε το Svelte;

  • Κατασκευή μικρών έργων: Το Svelte είναι κατάλληλο εάν θέλετε να δημιουργήσετε έναν απλό ιστό, όπως έναν ιστότοπο χαρτοφυλακίου με μερικές δυνατότητες.
  • Εκτιμάτε την απόδοση και τον βελτιστοποιημένο κώδικα: Η Svelte δεν χρησιμοποιεί το Virtual DOM, γεγονός που το καθιστά πιο γρήγορο από τις εφαρμογές React.
  • Θέλετε να δημιουργήσετε δυναμικές διεπαφές χρήστη: Αυτός ο μεταγλωττιστής μεταγλωττίζει κώδικα σε εξαιρετικά βελτιστοποιημένη JavaScript, καθιστώντας τον ιδανικό για διεπαφές χρήστη που αλλάζουν πολύ.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το React;

  • Κατά τη δημιουργία σύνθετων διεπαφών χρήστη: Η δυνατότητα επαναχρησιμοποιήσιμων στοιχείων του React το καθιστά τέλεια επιλογή εάν θέλετε να δημιουργήσετε εφαρμογές που έχουν πολύπλοκες διεπαφές.
  • Κατά τη δημιουργία μεγάλων εφαρμογών.: Το React έχει πολλές δυνατότητες που διευκολύνουν τη δημιουργία μεγάλων εφαρμογών.
  • Όταν ψάχνετε για μια βιβλιοθήκη με πολλές βιβλιοθήκες, εργαλεία και μεγάλη υποστήριξη: το React υποστηρίζεται από μια μεγάλη κοινότητα και, επομένως, είναι πιθανό να λάβετε βοήθεια γρήγορα.

συμπέρασμα

Ελπίζουμε τώρα να μπορέσετε να συμμετάσχετε στη συζήτηση Svelte εναντίον React και να αναφέρετε τις ομοιότητες, τις διαφορές και την καλύτερη περίπτωση χρήσης. Βεβαιωθείτε ότι καθορίζετε πάντα τη φύση της εφαρμογής που θέλετε να δημιουργήσετε για να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.

Το Svelte είναι κατάλληλο εάν εκτιμάτε την ταχύτητα κατά τη δημιουργία μικρών εφαρμογών και τη δημιουργία δυναμικών διεπαφών. Από την άλλη πλευρά, το React θα πρέπει να είναι η βιβλιοθήκη που προτιμάτε εάν θέλετε να δημιουργήσετε σύνθετες διεπαφές χρήστη, θέλετε μια βιβλιοθήκη με μεγάλη υποστήριξη και όταν δημιουργείτε μεγάλες εφαρμογές.

Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε τις διαφορές μεταξύ React και React Native.