Ποιο πλαίσιο πρέπει να χρησιμοποιήσετε;

Το React και το Vue είναι από τις πιο διάσημες βιβλιοθήκες/πλαίσια JavaScript για την ανάπτυξη εφαρμογών Ιστού. Εάν είστε προγραμματιστής, το να γνωρίζετε ποιο πλαίσιο/βιβλιοθήκη να επιλέξετε μπορεί να είναι δύσκολο, καθώς και τα δύο έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσω λεπτομερώς πώς λειτουργούν αυτά τα πλαίσια/βιβλιοθήκες, τις ομοιότητες, τις διαφορές τους και τις περιπτώσεις χρήσης κάθε βιβλιοθήκης/πλαισίου.

Τι είναι το React;

Το React είναι μια βιβλιοθήκη JavaScript που αναπτύχθηκε από τη Meta, πρώην Facebook, για τη δημιουργία διεπαφών χρήστη. Αυτή η βιβλιοθήκη σάς επιτρέπει να δημιουργείτε UI από στοιχεία ή μεμονωμένα κομμάτια.

Το React χρησιμοποιεί μια αρχιτεκτονική βασισμένη σε στοιχεία που επιτρέπει στους χρήστες να αναλύουν τον κώδικά τους σε μικρά επαναχρησιμοποιήσιμα στοιχεία. Αυτή η βιβλιοθήκη χρησιμοποιεί εικονικό DOM (Document Object Model) και δημιουργεί εφαρμογές μιας σελίδας.

Επωνυμίες που χρησιμοποιούν React

Τι είναι το Vue;

Το Vue/ Vue.js είναι ένα προοδευτικό πλαίσιο JavaScript για τη δημιουργία διεπαφών χρήστη ιστού. Αυτό το πλαίσιο είναι χτισμένο σε τυπικό HTML, CSS και JavaScript.

Το Vue δημιουργήθηκε από τον Evan You και κυκλοφόρησε επίσημα τον Φεβρουάριο του 2014. Το Vue υιοθετεί μια αρχιτεκτονική βασισμένη σε στοιχεία που επιτρέπει στους προγραμματιστές να σπάσουν τον κώδικα διεπαφής χρήστη σε μικρά, επαναχρησιμοποιήσιμα, αυτόνομα στοιχεία.

Επωνυμίες που χρησιμοποιούν Vue

  • Tencent
  • Alibaba
  • Xiaomi
  • Baidu
  • Carrefour

React εναντίον Vue: Ομοιότητες

Προτού διερευνήσουμε πώς διαφέρουν το React και το Vue ως προς τη λειτουργικότητα, μπορούμε επίσης να ελέγξουμε τις ομοιότητές τους.

Αυτά είναι μερικά από τα αξιοσημείωτα?

  • Και τα δύο χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία διεπαφών χρήστη (ανάπτυξη front-end)
  • Και τα δύο είναι πλαίσια/βιβλιοθήκες JavaScript
  • Και οι δύο χρησιμοποιούν αρχιτεκτονική που βασίζεται σε στοιχεία
  • Και οι δύο χρησιμοποιούν εικονικό DOM

React εναντίον Vue: Γρήγορη σύγκριση

Πρότυπα FeatureReactVueSyntaxJSXHTMLCommunityΜεγάλη και ενεργήΑυξανόμενη και ενεργήΤεκμηρίωσηΠεριεχήςΚαμπύληΚαλή μάθησηΜέτριαΕύκολη ανάπτυξη κινητούReact NativeVue Διαχείριση NativeStateΧρησιμοποιεί ReduxΧρησιμοποιεί VeuxPopularityΠολύ δημοφιλήΔημοφιλείςΒιβλιοθήκες και εργαλείαΈνας μεγάλος κατάλογος βιβλιοθηκών και εργαλείων 3rd party.

React εναντίον Vue: Deep Comparison

Παρόλο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το React ή το Vue για τη δημιουργία διεπαφών χρήστη, αυτά τα δύο πλαίσια/βιβλιοθήκες διαφέρουν με τους ακόλουθους τρόπους.

#1. Σύνταξη

Αντιδρώ

Το React χρησιμοποιεί JSX, μια επέκταση που επιτρέπει στους προγραμματιστές να γράφουν JavaScript και HTML στο ίδιο αρχείο. Για να χρησιμοποιήσετε το JSX, οι κλάσεις στο CSS ονομάζονται classNames. Μπορείτε να αποθηκεύσετε αρχεία react είτε χρησιμοποιώντας την επέκταση jsx είτε την επέκταση js. Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα στοιχείο που θέλετε να ονομάσετε “Home”, μπορείτε να το αποθηκεύσετε ως Home.jsx ή Home.js.

  Διατηρήστε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα ασφαλές μετά το Magento 1 EOL

Vue

Το Vue βασίζεται σε HTML, JavaScript και CSS. Έχει μια διαισθητική σύνταξη που συνδυάζει JavaScript, πρότυπα που βασίζονται σε HTML και πρόσθετες οδηγίες. Τα πρότυπα HTML είναι παρόμοια με το καθαρό HTML, αλλά περιέχουν ειδικές οδηγίες που σας επιτρέπουν να συνδέετε δεδομένα στο Μοντέλο Αντικειμένου Εγγράφου (DOM).

#2. Ανάπτυξη και ευελιξία

Αντιδρώ

Το React δεν έχει γνώμη, προσφέροντας στους προγραμματιστές ευελιξία κατά τη δημιουργία εφαρμογών. Ως προγραμματιστής του React, ελέγχετε τον τρόπο δομής του κώδικα.

Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε μια εφαρμογή React. Ανεξάρτητα από την προσέγγισή σας, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει το Node.js στον τοπικό σας υπολογιστή.

Για σκοπούς επίδειξης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την προσέγγιση cli δημιουργίας-αντίδρασης-εφαρμογής. Μπορείτε να επιλέξετε τη γλώσσα του προτύπου σας είτε ως TypeScript είτε ως JavaScript. Το εργαλείο δημιουργίας-αντίδρασης-εφαρμογής επιλέγει το JavaScript από προεπιλογή, εάν δεν επιλέξετε τη γλώσσα προτύπου.

Πληκτρολογήστε αυτές τις εντολές στο τερματικό σας εάν θέλετε να ακολουθήσετε.

npx create-react-app my-app
cd my-app
npm start

Τώρα μπορείτε να ανοίξετε την εφαρμογή στον αγαπημένο σας επεξεργαστή κώδικα.

Αυτή είναι η δομή μιας εφαρμογής React.

Θα γράψετε το μεγαλύτερο μέρος του κώδικά σας στο φάκελο με το όνομα src.

Vue

Το Vue θεωρείται ένα πλαίσιο με άποψη, καθώς παρέχει μια προοπτική και έναν πιο δομημένο τρόπο δημιουργίας εφαρμογών. Η συνεπής και ξεκάθαρη αρχιτεκτονική του καθοδηγεί τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δημιουργήσετε τις εφαρμογές σας. Το Vue ενθαρρύνει τους χρήστες να ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές και επίσης επιβάλλει ορισμένες συμβάσεις.

Χρειάζεστε το vue-cli για να δημιουργήσετε μια εφαρμογή Vue. Βεβαιωθείτε ότι έχετε το Node.js προτού ξεκινήσετε τη δημιουργία της πρώτης σας εφαρμογής Vue.

Εκτελέστε αυτές τις εντολές.

npm install -g @vue/cli
vue create my-vue-app
cd my-vue-app
npm run serve

Τώρα μπορείτε να ανοίξετε την εφαρμογή στον αγαπημένο σας επεξεργαστή κώδικα.

Αυτή είναι η δομή μιας εφαρμογής Vue.

Ο κωδικός για την εφαρμογή Vue θα βρίσκεται μέσα στο φάκελο src. Θα βρείτε επίσης έναν φάκελο στοιχείων όπου θα προσθέσετε όλα τα στοιχεία σας και θα γράψετε κώδικα.

#3. Εκτέλεση

Το React και το Vue είναι γρήγορο. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να μην παρατηρούν τις διαφορές απόδοσής τους. Και οι δύο χρησιμοποιούν εικονικό DOM. Η απόδοση τόσο στο React όσο και στο Vue είναι εξαιρετικά βελτιστοποιημένη.

Μια εφαρμογή React είναι μικρή, περίπου 1-2 MB σε μέγεθος κατά τη μεταγλώττιση. Ωστόσο, το μέγεθος του πακέτου μπορεί να αυξηθεί καθώς προσθέτετε εξαρτήσεις από βιβλιοθήκες τρίτων, όπως το Redux και το React-Router.

Μια εφαρμογή βάσης Vue είναι περίπου 16 kb. Το Vue παρέχει εσωτερικά εργαλεία για τη διαχείριση του κράτους. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εξωτερικά εργαλεία, τα οποία αυξάνουν το μέγεθος της εφαρμογής.

#4. Κρατική διαχείριση

Η διαχείριση κατάστασης παρακολουθεί και ενημερώνει όλα τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την απόδοση μιας εφαρμογής Ιστού. Για παράδειγμα, ένα εργαλείο διαχείρισης κατάστασης μπορεί να ελέγξει τα δεδομένα εισόδου του χρήστη και να ενημερώσει την κατάσταση. Ένα καλό παράδειγμα είναι ένας μετρητής που αυξάνει τον αριθμό στην οθόνη με κάθε κλικ.

  Πώς να αποσυνδεθείτε από όλες τις συσκευές στο PlayStation

Στο React, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Local State Management αν είστε μικρός. Ωστόσο, καθώς αυξάνεται το μέγεθος της εφαρμογής, χρειάζεστε μια εξωτερική βιβλιοθήκη όπως το Redux ή το MobX για διαχείριση κατάστασης.

Το Vue διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα αντιδραστικότητας για διαχείριση κατάστασης σε μικρές εφαρμογές. Ωστόσο, καθώς αυξάνεται η πολυπλοκότητα της εφαρμογής Vue, χρειάζεστε μια εξωτερική βιβλιοθήκη όπως η Vuex για τη διαχείριση της κατάστασης.

#5. Δοκιμές

Το React και το Vue προσφέρουν πλαίσια δοκιμών για να διασφαλίσουν ότι οι προγραμματιστές παράγουν εφαρμογές ιστού με λίγα σφάλματα. Τα δύο πλαίσια υποστηρίζουν τη δοκιμή μονάδων, τη δοκιμή ενοποίησης και τη δοκιμή από άκρο σε άκρο. Ορισμένα πλαίσια δοκιμών, όπως το Jest, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές React και Vue.

Το React δεν έχει επίσημο πλαίσιο δοκιμών, αλλά λειτουργεί τέλεια με τη βιβλιοθήκη δοκιμών Enzyme, Jest και React.

Για τις εφαρμογές Vue, το Vue Test Utils είναι η επίσημη βιβλιοθήκη δοκιμών. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλες βιβλιοθήκες ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Το React έχει μια πολύ μεγάλη κοινότητα που βασίζεται στη δραστηριότητα στο προφίλ του στο GitHub. Το έργο έχει πάνω από 43,5 χιλιάδες πιρούνια και πάνω από 208 χιλιάδες αστέρια. Εκτός του GitHub, η πλατφόρμα έχει μεγάλους ακόλουθους σε κοινωνικές πλατφόρμες όπως το Discord, το Facebook και το LinkedIn.

Το Vue έχει όλο και περισσότερους ακόλουθους. Ωστόσο, η κοινότητα είναι μικρή από αυτή του React. Μια γρήγορη προβολή αυτής της πλατφόρμας στο GitHub δείχνει ότι έχει πάνω από 37,9 χιλιάδες αστέρια και πάνω από 6,9 χιλιάδες πιρούνια. Η πλατφόρμα προσφέρει βοήθεια μέσω του καναλιού Discord και της κοινότητας DEV.

#7. Εργαλεία

Το React έχει ένα μεγαλύτερο οικοσύστημα εργαλείων και βιβλιοθηκών. Αυτά τα εργαλεία είναι σε διάφορες κατηγορίες. Για παράδειγμα, εάν θέλετε εργαλεία διαχείρισης κατάστασης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία όπως το Redux, το MobX ή το Zustand. Το React διαθέτει περισσότερα εργαλεία για τον εντοπισμό σφαλμάτων, όπως το React DevTools και το Redux DevTools.

Το Vue έχει μικρότερο οικοσύστημα αλλά σχεδόν όλα όσα χρειάζεστε για να δημιουργήσετε ένα λειτουργικό περιβάλλον χρήστη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία Vite, Vue CLI ή ακόμα και Nuxt.js για να δημιουργήσετε μια εφαρμογή Vue. Μπορείτε επίσης να κάνετε εντοπισμό σφαλμάτων στην εφαρμογή Vue χρησιμοποιώντας το Vue DevTools.

#8. Καμπύλη εκμάθησης

Τόσο το React όσο και το Vue έχουν μοναδικά μοτίβα εκμάθησης/έννοιες που πρέπει να κατανοήσουν οι προγραμματιστές.

Το React έχει μια πιο απότομη καμπύλη εκμάθησης καθώς εισάγει το JSX, μια νέα σύνταξη. Το JSX επιτρέπει στους προγραμματιστές να γράφουν HTML και JavaScript στο ίδιο αρχείο. Το React έχει πολλούς πόρους και μπορεί να γίνει συντριπτικό για μαθητές που μόλις ξεκινούν. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το React, βεβαιωθείτε ότι μαθαίνετε ένα πράγμα τη φορά.

Το Vue θεωρείται εύκολο στην εκμάθηση και βασίζεται σε τυπικό HTML, CSS και JavaScript. Το πρότυπο HTML του Vue είναι παρόμοιο με το HTML, καθιστώντας το φιλικό για αρχάριους. Η πλατφόρμα διαθέτει επίσης συνοπτική και σαφή τεκμηρίωση.

  12 φορητοί προβολείς για να μεταφέρουν ένα κινηματογράφο παντού

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το React;

  • Αρχιτεκτονική που βασίζεται σε στοιχεία: Το React σάς επιτρέπει να χωρίσετε τον κώδικά σας σε μικρά, επαναχρησιμοποιήσιμα στοιχεία.
  • Ευέλικτο: Το React δεν έχει γνώμη, δίνοντάς σας ευελιξία σχετικά με τον τρόπο δομής του κώδικά σας.
  • Μεγάλη κοινότητα: Το React διαθέτει μια μεγάλη κοινότητα, εργαλεία και βιβλιοθήκες για να διευκολύνει τη δημιουργία εφαρμογών.
  • Virtual DOM: Το εικονικό DOM διασφαλίζει ότι το React ενημερώνει και αποδίδει μόνο τα αλλαγμένα στοιχεία. Αυτό κάνει μια εφαρμογή React γρήγορη.

Περιορισμοί του React

  • Η απότομη καμπύλη μάθησης για αρχάριους.
  • Ο κατακερματισμός της κοινότητας οφείλεται σε πολλές βιβλιοθήκες και πλαίσια που επιτυγχάνουν τους ίδιους στόχους.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Vue;

  • Εύκολο στην εκμάθηση: Το Vue χρησιμοποιεί τυπικό HTML, καθιστώντας το εύκολο στην εκμάθηση για αρχάριους.
  • Αρχιτεκτονική που βασίζεται σε στοιχεία: Το Vue σάς επιτρέπει να χωρίσετε τον κώδικά σας σε μικρά, επαναχρησιμοποιήσιμα στοιχεία.
  • Προοδευτική: Μπορείτε εύκολα να προσθέσετε στοιχεία Vue σε ένα υπάρχον έργο ή ακόμα και σε βάσεις κώδικα παλαιού τύπου.

Περιορισμοί του Vue

  • Μικρή κοινότητα
  • Λίγες επιλογές εργαλείων

Από την παραπάνω σύγκριση, μπορεί να έχετε σημειώσει ορισμένες περιπτώσεις όπου το React κερδίζει. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αρκετοί τομείς όπου ο Vue είναι ο νικητής. Μπορούμε να τα συνοψίσουμε ως:

Πότε να χρησιμοποιήσετε το React

  • Αναζητάτε μια βιβλιοθήκη με μια εξαιρετική κοινότητα: Το γεγονός ότι το React δημιουργήθηκε και διατηρείται από τη Meta, πρώην Facebook, της έχει δώσει δημοτικότητα σε σχέση με άλλα πλαίσια/βιβλιοθήκες. Το React έχει πολλούς ακόλουθους. πιθανότατα θα βρείτε βοήθεια σε διάφορα φόρουμ όταν κολλήσετε.
  • Αναζητάτε μια βιβλιοθήκη με περισσότερες θέσεις εργασίας: Η δημοτικότητα του React την έχει κάνει να υιοθετηθεί από πολλές εταιρείες. Εάν είστε φοιτητής και θέλετε μια βιβλιοθήκη με πολλές θέσεις εργασίας, το React μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή από το Vue.
  • Θέλετε μια πλατφόρμα με μια μεγάλη συλλογή βιβλιοθηκών: Οι μεγάλοι ακόλουθοι του React έχουν επίσης προσελκύσει προγραμματιστές που έχουν δημιουργήσει βιβλιοθήκες και εργαλεία για να επεκτείνουν τη χρηστικότητά του. Το οικοσύστημα του React είναι μεγαλύτερο από αυτό του Vue και είναι πιθανό να σας χαλάσει η επιλογή καθώς μπορεί να βρείτε πολλές βιβλιοθήκες που εκτελούν την ίδια λειτουργία.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το Vue

  • Θέλετε ένα προοδευτικό πλαίσιο: Η προοδευτική προσέγγιση καθιστά εύκολη την προσθήκη του Vue ή των στοιχείων του σε ένα υπάρχον έργο. Έτσι, το Vue είναι μια καλή επιλογή για να προσθέσετε ένα νέο πλαίσιο στο παλαιού τύπου έργο σας.
  • Αναζητάτε ένα πλαίσιο που είναι εύκολο στην εκμάθηση: Το Vue μαθαίνεται πιο εύκολα σε σύγκριση με το React. Το πλαίσιο χρησιμοποιεί πρότυπα HTML και επομένως είναι εύκολο να το μάθετε εάν προέρχεστε από CSS και HTML.
  • Θέλετε ένα πλαίσιο με μικρό μέγεθος πακέτου: Το μέγεθος του πακέτου μιας εφαρμογής επηρεάζει την απόδοσή της. Το Vue είναι χρήσιμο εάν δημιουργείτε μια εφαρμογή όπου η ταχύτητα και η απόδοση είναι ζωτικής σημασίας λόγω του μικρού μεγέθους του πακέτου.

Τυλίγοντας

Πιστεύουμε ότι μπορείτε να διακρίνετε τις διαφορές μεταξύ React και Vue. Η επιλογή μεταξύ αυτών των δύο πλαισίων/βιβλιοθηκών θα εξαρτηθεί από το γούστο σας, τη φύση της εφαρμογής που θέλετε να δημιουργήσετε και τα επίπεδα κυριαρχίας σας.

Μπορείτε να δείτε το άρθρο μας σχετικά με το React εναντίον Next.js.