Ποιο είναι το εύρος ενός τυπικού δικτύου WiFi

Η εμβέλεια ενός δικτύου WiFi θα καθορίσει την ισχύ του σήματος που θα λαμβάνουν τα συστήματα που είναι συνδεδεμένα σε αυτό. Θα καθορίσει επίσης πόσο μακριά θα μεταδοθεί το σήμα για να συνδεθούν άλλες συσκευές σε αυτό.

Η ισχύς του σήματος είναι αυτό που χρησιμοποιούν οι συσκευές για να καθορίσουν σε ποιο δίκτυο θα συνδεθούν. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα δίκτυο WiFi και η επακόλουθη εμβέλειά του καθορίζεται μόνο από έναν δρομολογητή. Αυτό δεν ισχύει. Αν και η εμβέλεια ενός δρομολογητή έχει σημασία, μπορεί να βελτιωθεί με την προσθήκη πρόσθετων σημείων πρόσβασης. Οι οικιακοί χρήστες χρησιμοποιούν σπάνια σημεία πρόσβασης επειδή ένας τυπικός δρομολογητής μπορεί να επεκτείνει την εμβέλεια ενός δικτύου WiFi αρκετά ώστε να καλύψει τις οικιακές ανάγκες. Οι επιχειρήσεις από την άλλη καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο και συχνά περισσότερους από έναν όροφο. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας τυπικός δρομολογητής δεν αρκεί και πρέπει να προστεθούν σημεία ασύρματης πρόσβασης.

  Πώς να προσθέσετε διαφάνεια και να μειώσετε την αδιαφάνεια για μια εικόνα

Τα σημεία ασύρματης πρόσβασης μαζί σχηματίζουν ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο (WLAN). Η εμβέλεια ενός τέτοιου δικτύου και τα σημεία πρόσβασης καθορίζονται από:

Η φυσική θέση του σημείου πρόσβασης και πόσο μακριά είναι από συσκευές που προσπαθούν να συνδεθούν σε αυτό.
Εμπόδια μεταξύ του σημείου πρόσβασης και μιας συσκευής. Μια απλή πόρτα δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά, αλλά η μεταλλική θα κάνει τη διαφορά. Μπορεί ακόμη και να εμποδίσει το σήμα.
Το πρωτόκολλο 802.11 που χρησιμοποιείται. Η Apple για παράδειγμα χρησιμοποιεί 802.11n που είναι ταχύτερο από το τυπικό πρωτόκολλο 802.11.

Συχνότητες & Κανάλια

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τον προσδιορισμό της εμβέλειας ενός δικτύου WiFi είναι ποιο κανάλι χρησιμοποιεί. Το σωστό κανάλι μπορεί να σας δώσει μεγαλύτερες ταχύτητες ενώ το λάθος μπορεί να το περιορίσει.

Οι δρομολογητές και τα σημεία πρόσβασης μεταδίδουν ένα σήμα σε μια συγκεκριμένη συχνότητα. Οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται γενικά στα πρωτόκολλα 802.11 είναι 5 GHz, 2,4 GHz. Άλλες συχνότητες χρησιμοποιούνται σε άλλα πρωτόκολλα 802.11 π.χ. το 802.11ad μπορεί να χρησιμοποιήσει συχνότητες έως και 60 GHz.

  Πώς να βρείτε συντεταγμένες γεωγραφικού πλάτους και μήκους χρησιμοποιώντας τους Χάρτες Google

Οι περισσότεροι δρομολογητές χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο πρωτοκόλλου 802.11, γι’ αυτό οι συχνότητες 2,4 GHz και 5 GHz είναι αυτό που απασχολεί γενικά τους χρήστες. Κάτω από τη συχνότητα 2,4 GHz, υπάρχουν περίπου δεκατέσσερα κανάλια. Από αυτά τα δεκατέσσερα κανάλια, το 1, το 6 και το 11 είναι τα μόνα που δεν επικαλύπτονται. Κάτω από τη συχνότητα των 5 GHz, υπάρχουν 24 μη επικαλυπτόμενα κανάλια, ωστόσο αυτή η συχνότητα επηρεάζεται από φυσικά αντικείμενα και κάτι τόσο απλό όσο ένα φυτό σπιτιού μπορεί να την εμποδίσει.

Τα επικαλυπτόμενα κανάλια είναι κανάλια που μοιράζονται το φάσμα συχνοτήτων και επομένως παρεμβάλλονται μεταξύ τους. Τα μη επικαλυπτόμενα κανάλια απέχουν πολύ μεταξύ τους και δεν χρειάζεται να μοιράζονται το φάσμα, καθιστώντας τα έτσι πιο γρήγορα.

  Πώς να φορτίσετε ένα διακόπτη Nintendo χωρίς το Dock

Εύρος συσκευής

Φυσικά, ο δρομολογητής και τα σημεία πρόσβασης είναι μια πτυχή της εμβέλειας του δικτύου WiFi. Η άλλη πτυχή είναι η συσκευή που συνδέεται με αυτό. Κάθε συσκευή που συνδέεται σε δίκτυο WiFi το κάνει μέσω της δικής της, ενσωματωμένης κάρτας δικτύου ή ραδιοφώνου. Η ίδια η κάρτα έχει ένα συγκεκριμένο εύρος εκτός του οποίου δεν μπορεί να ανιχνεύσει το σήμα ενός δικτύου WiFi. Οι περισσότερες συσκευές μπορούν να κάνουν σάρωση σε ακτίνα 300 μέτρων για σύνδεση WiFi.

Δρομολογητές

Είναι καλή ιδέα να αποκτήσετε δρομολογητές που υποστηρίζουν διαφορετικά πρωτόκολλα 802.11. Για παράδειγμα, ο δρομολογητής Netgear WNR2500-100NAS IEEE 802.11n 450 Mbps υποστηρίζει το πρωτόκολλο 802.11n και θα σας επιτρέψει να κάνετε λήψη μεγάλων αρχείων (ταινιών) πολύ πιο γρήγορα. Εάν αγοράζετε ένα δρομολογητή, καλό είναι να δείτε τι πρωτόκολλο 802.11 υποστηρίζει. Αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνονται στις προδιαγραφές ενός δρομολογητή και μπορείτε να τις βρείτε στη σελίδα του προϊόντος.