Ποιο από τα δύο είναι κατάλληλο για εσάς;

Το FastAPI και το Flask είναι πλαίσια Python που θα συναντήσετε κατά τη δημιουργία εφαρμογών ιστού.

Η Python είναι μια από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού, καθώς μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για ανάπτυξη backend, επιστήμη δεδομένων και ανάπτυξη εφαρμογών.

Οι προγραμματιστές αγαπούν την Python καθώς μπορούν να χρησιμοποιούν διαφορετικά στυλ προγραμματισμού, όπως λειτουργικά, αντικειμενοστραφή και ανακλαστικά, σε διάφορες εφαρμογές ιστού/λογισμικού.

Ένα πλαίσιο ιστού είναι μια συλλογή λειτουργιών, λειτουργικών μονάδων, βιβλιοθηκών και κλάσεων που βοηθά τους προγραμματιστές να δημιουργούν εφαρμογές χωρίς να σκέφτονται πολύ τη διαχείριση νημάτων και πρωτοκόλλων. Το Django και το Ruby on Rails είναι παραδείγματα πλαισίων.

Από την άλλη πλευρά, ένα μικροπλαίσιο είναι ένα μικρό πλαίσιο που παρέχει μόνο βασικές υπηρεσίες.

Το FastAPI ταξινομείται ως πλαίσιο, ενώ το Flask εμπίπτει σε μικροπλαίσια. Το Ruby Sinatra είναι ένα άλλο παράδειγμα μικροπλαισίων.

Ως προγραμματιστής, μπορεί να έχετε ήδη συναντήσει πολλαπλά πλαίσια και μικροπλαίσια ιστού, και το να αποφασίσετε ποιο ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο. Ας εξηγήσουμε λεπτομερώς πώς λειτουργούν τα πλαίσια FastAPI και Flask:

Τι είναι το FastAPI;

Το FastAPI είναι ένα πλαίσιο ιστού Python για τη δημιουργία Rest API και γρήγορων εφαρμογών ιστού. Το web πλαίσιο κυκλοφόρησε το 2018 και υποστηρίζεται από Python 3.6 και νεότερες εκδόσεις.

Το FastAPI ανταποκρίνεται στο όνομά του καθώς είναι γρήγορο και η υψηλή του απόδοση είναι συγκρίσιμη με αυτή του GO και του NodeJS. Οι κορυφαίες εταιρείες όπως η Uber και το Netflix χρησιμοποιούν ήδη το πλαίσιο FastAPI σε όλες τις εφαρμογές τους.

Βασικά χαρακτηριστικά του FastAPI

  • Ενεση εξάρτησης. Το FastAPI έχει μια ενσωματωμένη ένεση εξάρτησης που διασφαλίζει ότι οι κλάσεις δεν εξαρτώνται άμεσα η μία από την άλλη. Αυτή η δυνατότητα διευκολύνει την πραγματοποίηση αλλαγών στον κώδικα και η σπονδυλωτή δομή κώδικα αυξάνεται, γεγονός που καθιστά εύκολη την κλιμάκωση.
  • Συγχρονισμός. Το FastAPI επιτρέπει τη συγχρονισμό εκτός του πλαισίου, πράγμα που σημαίνει ότι αποφεύγετε τη διαχείριση ασυγχρονισμού/αναμονής ή τη δημιουργία βρόχων συμβάντων.
  • Ενσωματωμένη επικύρωση. Δεν χρειάζεται πλέον να επικυρώνετε χρησιμοποιώντας εξωτερικά εργαλεία, καθώς το FastAPI διαθέτει ενσωματωμένη δυνατότητα επικύρωσης. Αυτό το πλαίσιο ιστού εντοπίζει μη έγκυρους τύπους δεδομένων και θα επιστρέψει τα σφάλματα σε μορφή JSON. Η επικύρωση δεδομένων γίνεται στη βιβλιοθήκη Pydantic, μειώνοντας σημαντικά τα σφάλματα κατά τη σύνταξη κώδικα.
  Πώς να χρησιμοποιήσετε την ιδιωτική περιήγηση στο Safari σε iPhone ή iPad

Πλεονεκτήματα του FastAPI 👍

  • Γρήγορα. Το FastAPI είναι ένα από τα πιο γρήγορα πλαίσια Python. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το FastAPI για να δημιουργήσετε API ακόμη και με περιορισμένες γνώσεις προγραμματισμού.
  • Ενσωματωμένα εργαλεία παρακολούθησης. Το FastAPI διαθέτει ενσωματωμένα εργαλεία παρακολούθησης που μπορούν να παρέχουν ειδοποιήσεις όταν φτάσετε σε συγκεκριμένα όρια.
  • Εύκολο στην προσαρμογή. Το FastAPI χρησιμοποιεί μια προσέγγιση που βασίζεται σε εργαλειοθήκη, ώστε να μην χρειάζεται να δημιουργείτε τα πάντα από την αρχή. Μπορείτε έτσι να χρησιμοποιήσετε διάφορες πλάκες βραστήρα για να δημιουργήσετε ισχυρά API.

Μειονεκτήματα του FastAPI 👎

  • Δεν διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα ασφαλείας. Το FastAPI δεν διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα ασφαλείας, αλλά χρησιμοποιεί μονάδα fastapi.security.
  • Ακόμα καινούργιο. Το FastAPI είναι ακόμα σε ανάπτυξη και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν. Ακόμα κι αν η κοινότητά του αυξάνεται, εξακολουθεί να μην είναι συγκρίσιμη με άλλα πλαίσια Python.

Τι είναι το Flask;

Το Flask είναι ένα ελαφρύ μικροπλαίσιο Python ανοιχτού κώδικα με απλό και επεκτάσιμο πυρήνα. Το Flask δεν χρειάζεται συγκεκριμένες βιβλιοθήκες ή εργαλεία για να λειτουργήσει. Αυτό το μικροπλαίσιο παρέχει τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη ιστού, όπως διαχείριση αιτημάτων και δρομολόγηση.

Αυτό το πλαίσιο κυκλοφόρησε το 2010 και βασίζεται στα Werkzeug και Jinja2. Το Flask υποστηρίζει εφαρμογές REST χρησιμοποιώντας επεκτάσεις όπως το Flask-RESTful, το Flask-RESTPlus και το Flask-Classful. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Flask για να δημιουργήσετε bots κοινωνικών μέσων, στατικούς ιστότοπους και πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. Μερικές αξιόλογες εταιρείες που χρησιμοποιούν το Flask στις εφαρμογές τους είναι οι Netflix, Lyft και Zillow.

Βασικά χαρακτηριστικά του Flask

  • Ενσωματωμένος διακομιστής και γρήγορος εντοπισμός σφαλμάτων. Μπορείτε να προσομοιώσετε το περιβάλλον παραγωγής μέσω του ενσωματωμένου διακομιστή στο Flask. Επομένως, δεν χρειάζεται να βάλετε την εφαρμογή σας στην παραγωγή για εντοπισμό σφαλμάτων.
  • Χρησιμοποιεί πρότυπα Jinja2. Το Jinja2 είναι μια εκφραστική, γρήγορη και επεκτάσιμη μηχανή προτύπων. Τα πρότυπα έχουν ειδικά σύμβολα κράτησης θέσης που επιτρέπουν στους προγραμματιστές να γράφουν κώδικα παρόμοιο με τη σύνταξη της Python.
  • Ελαφρύ πλαίσιο web. Το Flask είναι ελαφρύ, αλλά ένα εξαιρετικά επεκτάσιμο πλαίσιο web. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε νέες λειτουργίες εν κινήσει, εξοικονομώντας χρόνο.
  • Ενσωματωμένη υποστήριξη για δοκιμές μονάδων. Η δοκιμή μονάδας είναι διαθέσιμη στο Flask. Μπορείτε έτσι να προσομοιώσετε διαφορετικά σενάρια και να δοκιμάσετε εύκολα την εφαρμογή σας.
  • Μεγάλη κοινότητα. Το Flask κυκλοφορεί από το 2010 και είναι ιδιαίτερα τεκμηριωμένο και γνωστό για την εκπληκτική του κοινότητα.
  Μπορείτε να αλλάξετε σπίτι στο κουίζ Wizarding World House;

Πλεονεκτήματα του Flask 👍

  • Εύκαμπτος. Ως προγραμματιστής, το Flask σάς δίνει τον έλεγχο του τρόπου συμπεριφοράς και εμφάνισης της εφαρμογής σας.
  • Κλιμακούμενος. Εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια μεγάλη εφαρμογή, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς το Flask σας επιτρέπει να το κάνετε αυτό με ελάχιστη προσπάθεια.
  • Διαθέτει πολλές βιβλιοθήκες τρίτων. Μπορείτε να κάνετε πολλά περισσότερα χρησιμοποιώντας βιβλιοθήκες τρίτων που είναι συμβατές με το flask.

Μειονεκτήματα της φιάλης 👎

  • Σύνθετο πλαίσιο. Ίσως είναι δύσκολο να κατανοήσετε πώς λειτουργεί το Flask και χρειάζεστε κάποιο υπόβαθρο προγραμματισμού για να το χρησιμοποιήσετε.
  • Αργός. Σε σύγκριση με το FastAPI, το Flask είναι κάπως πιο αργό.

FastAPI Vs. Flask: Σύγκριση χαρακτηριστικών

Επικύρωση δεδομένων

Το FastAPI συνοδεύεται από τη βιβλιοθήκη Pydantic για επικύρωση δεδομένων, διευκολύνοντας την επικύρωση δεδομένων. Ο προγραμματιστής μπορεί έτσι να δηλώσει επικύρωση και επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τις παραμέτρους που έχει όταν χρησιμοποιεί το FastAPI.

Το Flask, από την άλλη πλευρά, στερείται επικύρωσης. Για παράδειγμα, όταν το πρόγραμμα χρειάζεται έναν ακέραιο ως είσοδο, αλλά δίνετε μια συμβολοσειρά, το πρόγραμμα σίγουρα θα διακοπεί. Ο προγραμματιστής πρέπει να φροντίσει για την επικύρωση όταν εργάζεται με το Flask. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε επεκτάσεις Flask-Marshmallow ή Flask-Inputs στη βιβλιοθήκη κοινότητας για επικύρωση δεδομένων στο Flask. Ωστόσο, τέτοιες βιβλιοθήκες αναπτύσσονται χωριστά από το κύριο πλαίσιο και ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα συμβατότητας.

Υποστήριξη Τεκμηρίωσης

Η τεκμηρίωση είναι πολύ σημαντική καθώς καθοδηγεί άλλους χρήστες χρησιμοποιώντας το API σας. Η τεκμηρίωση δημιουργείται καθώς δημιουργείτε το API σας χρησιμοποιώντας το FastAPI. Το πλαίσιο Ιστού παράγει επίσης μια καθαρή διεπαφή χρήστη (UI) και μπορείτε ακόμη και να δοκιμάσετε το API ακόμα κι αν δεν έχετε γράψει ακόμη τον κώδικα της διεπαφής.

Μπορείτε εύκολα να αποκτήσετε πρόσβαση στα αυτοματοποιημένα έγγραφα αφού πατήσετε τα τελικά σημεία με /docs ή /redoc και Swagger UI ενώ χρησιμοποιείτε το FastAPI. Τα έγγραφα θα αναφέρουν επίσης όλα τα τελικά σημεία του API σας.

Το Flask δεν διαθέτει αυτόματη τεκμηρίωση. Παρόλο που διαθέτει υποστήριξη τεκμηρίωσης, μπορείτε να το γράψετε μόνο χειροκίνητα.

WSGI και ASGI

Το Flask χρησιμοποιεί το Web Server Gateway Interface (WSGI), ένα πρότυπο Python που δημιουργήθηκε για να επιτρέπει σε διακομιστές και εφαρμογές web να διασυνδέονται μεταξύ τους. Το WSGI μπορεί να είναι κάπως προκλητικό για αρχάριους, αλλά κάπως πιο εύκολο να σπάσει για προγραμματιστές που προέρχονται από τη Ruby ή την PHP.

Οι δημιουργοί του FastAPI παρουσίασαν τη διεπαφή ασύγχρονης πύλης διακομιστή (ASGI). Με το ASGI, μπορείτε να δημιουργήσετε ασύγχρονες εφαρμογές web που βασίζονται σε συμβάντα. Το ASGI είναι μια τυπική διεπαφή μεταξύ διακομιστών ιστού Python με δυνατότητα ασυγχρονισμού, εφαρμογών και πλαισίων.

  Πώς να προσθέσετε διαφάνεια και να μειώσετε την αδιαφάνεια για μια εικόνα

Μπορείτε να προσαρτήσετε εφαρμογές από πλαίσια WSGI όπως το Flask πάνω από μια εφαρμογή FastAPI. Ένα τέτοιο περιβάλλον σάς επιτρέπει να έχετε μια εφαρμογή FastAPI στον ριζικό φάκελο και να διαχειρίζεστε αιτήματα Flask (WSGI) σε διαφορετικές διαδρομές.

Εμφάνιση μηνυμάτων σφάλματος

Το FastAPI εμφανίζει μηνύματα σε μορφή JSON. Από την άλλη πλευρά, το πλαίσιο Flask εμφανίζει μηνύματα σφάλματος χρησιμοποιώντας σελίδες HTML.

Το Flask δημιουργήθηκε το 2010 και έχει προσελκύσει μια ισχυρή κοινότητα όλα αυτά τα χρόνια. Το FastAPI δημιουργήθηκε το 2018 και η κοινότητά του δεν είναι τόσο μεγάλη. Μια μεγάλη κοινότητα είναι χρήσιμη όταν κολλάτε κατά τη διάρκεια της κωδικοποίησης, καθώς μπορείτε πάντα να κάνετε ερωτήσεις. Μια μεγάλη κοινότητα είναι επίσης πιθανό να συμβάλει πολύ στη δημιουργία νέων χαρακτηριστικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο.

FlaskFastAPIData ValidationΧωρίς επικύρωσηΕνσωματωμένη επικύρωσηΚοινότηταΈχει μια ισχυρή κοινότηταΈχει μια μικρή κοινότητα Εμφάνιση μηνύματος σφάλματος Εμφανίζεται σε σελίδες HTML Εμφανίζεται σε μορφή JSON Υποστήριξη τεκμηρίωσηςΕγχειρίδιοΑυτόματηΑσύγχρονη υποστήριξη εργασιώνΌχι ΝαιΕπιδόσειςΠεριορίζονται στο WCGI Χρησιμοποιεί το Flask ASsGIF.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το FastAPI πάνω από το Flask και αντίστροφα

Το FastAPI και το Flask είναι και τα δύο φοβερά πλαίσια αλλά κατάλληλα για διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης. Παρόλο που το Flask είναι ένα μικροπλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί ότι το FastAPI είναι χτισμένο σε αυτό.

Το Flask είναι ένα μικροπλαίσιο, ενώ το FastAPI είναι ένα πλαίσιο πλήρους στοίβας με όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε ένα API.

Το FastAPI είναι κατάλληλο κατά τη δημιουργία API. Το FastAPI έχει διάφορες επιλογές για τη γρήγορη δημιουργία διακομιστών υποστήριξης, ακόμα κι αν είστε αρχάριοι στην κωδικοποίηση. Εάν η ταχύτητα και η απόδοση είναι σημαντικές για εσάς, το FastAPI θα είναι τέλειο. Είναι επίσης μια φοβερή επιλογή εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα CDN και περιμένετε ότι θα υπάρχει πολλή κίνηση.

Από την άλλη πλευρά, το Flask έχει διάφορα εργαλεία και είναι ιδανικό όταν θέλετε να δημιουργήσετε πρωτότυπες νέες ιδέες και εφαρμογές. Είναι επίσης μια καλή επιλογή όταν θέλετε να δημιουργήσετε μια microservice με μερικά τελικά σημεία. Το Flask θα σας φανεί επίσης χρήσιμο εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια μικρή εφαρμογή που είναι πιθανό να αναπτυχθεί/επεκταθεί με τρόπους που ίσως δεν έχετε καταλάβει ακόμα.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το FastAPI;

  • Δημιουργία web API
  • Δημιουργήστε API με λιγότερα σφάλματα και σφάλματα

Πότε να χρησιμοποιήσετε το Flask;

  • Δημιουργήστε πρωτότυπα
  • Δημιουργία διαδικτυακών εφαρμογών

Τυλίγοντας

Η επιλογή εάν θα χρησιμοποιήσετε το FastAPI ή το Flask για την εφαρμογή Python θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας. Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα web API υψηλής απόδοσης, τότε το FastAPI είναι μια καταπληκτική επιλογή. Από την άλλη πλευρά, εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα γρήγορο πρωτότυπο ή μια μικροϋπηρεσία, καλό είναι να ακολουθήσετε το Flask way.