Ποιες ρυθμίσεις κάμερας πρέπει να χρησιμοποιήσω για οριζόντιες φωτογραφίες;

Μία από τις ερωτήσεις που με κάνουν πιο συχνά σχετικά με τα τοπία μου είναι “Ποιες ρυθμίσεις χρησιμοποιήσατε;” Οι αρχάριοι φωτογράφοι συχνά πιστεύουν ότι υπάρχει κάποιος μαγικός συνδυασμός διαφράγματος, ταχύτητας κλείστρου και ISO που θα κάνει τις φωτογραφίες τους εκπληκτικές. Αν και υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτό, η κατανόηση των ρυθμίσεων που πρέπει να χρησιμοποιήσετε διευκολύνει τη λήψη φωτογραφιών που ταιριάζουν με την όρασή σας. Ας εμβαθύνουμε.

Τι εξοπλισμό χρειάζεστε για φωτογραφίες τοπίων

Η φωτογραφία τοπίου είναι απίστευτα προσβάσιμη. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια κάμερα, οποιοσδήποτε φακός και ένα τοπίο για το θέμα σας. Οι περισσότεροι φωτογράφοι τοπίων προτιμούν έναν ευρυγώνιο φακό, καθώς σας επιτρέπει να δείχνετε καλύτερα την κλίμακα των τοπίων που φωτογραφίζετε.

Τα καλά νέα είναι ότι ο φακός κιτ 18-55 mm που συνοδεύει τις περισσότερες DSLR είναι, στο ευρύτερο άκρο, αρκετά σταθερά στο εύρος των εστιακών αποστάσεων που λειτουργούν πολύ καλά. Είναι ισοδύναμο με περίπου 28 χιλιοστά σε μια κάμερα πλήρους καρέ. Εάν ασχολείστε πραγματικά με τη φωτογραφία τοπίου, μπορείτε να επενδύσετε σε έναν ευρύτερο φακό, αλλά, τουλάχιστον για να ξεκινήσετε, οποιοσδήποτε τυπικός φακός θα το κάνει.

  Πώς να αποθηκεύσετε έναν ιστότοπο ως PDF σε iPhone και iPad

Με αυτά τα λόγια, μπορείτε ακόμη και να τραβήξετε τοπία με μακριούς τηλεφακούς. Θα έχουν διαφορετική εμφάνιση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι υπέροχες λήψεις.

Όταν τραβάτε τοπία, συχνά εργάζεστε σε χαμηλό φωτισμό την αυγή ή το σούρουπο με στενά ανοίγματα. Αυτό σημαίνει, όπως θα δούμε σε λίγο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιο αργή ταχύτητα κλείστρου από ό,τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο χέρι χωρίς να λαμβάνετε θολές λήψεις. Η πρώτη σας αγορά εάν ασχοληθείτε με τη φωτογραφία τοπίων θα πρέπει να είναι ένα καλό, σταθερό τρίποδο. Θα ανοίξει ένα ευρύ φάσμα λήψεων που διαφορετικά δεν θα μπορούσατε να τραβήξετε.

Υπάρχουν πολλά άλλα μικρότερα αξεσουάρ για φωτογραφία τοπίου, όπως απομακρυσμένα κλείστρα και φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας, τα οποία μπορεί να θέλετε να ερευνήσετε καθώς βελτιώνεστε, αλλά σίγουρα δεν τα χρειάζεστε όταν ξεκινάτε.

Διάφραγμα για Τοπία

Όπως και με τους φακούς, δεν υπάρχουν τόσο σκληροί και γρήγοροι κανόνες όσον αφορά τις ρυθμίσεις της φωτογραφικής μηχανής όπως υπάρχουν σε ορισμένους άλλους τομείς φωτογραφίας, όπως το πορτραίτο. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου σχεδόν κάθε διάφραγμα θα είναι κατάλληλο. Γενικά, ωστόσο, με τη φωτογραφία τοπίου, προσπαθείτε να μεγιστοποιήσετε το βάθος πεδίου και την ευκρίνεια, και αυτό σημαίνει ότι εργάζεστε σε ένα πολύ συγκεκριμένο εύρος διαφράγματος.

Τις περισσότερες φορές όταν τραβάτε τοπικές λήψεις και χρησιμοποιείτε τρίποδο, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε διάφραγμα περίπου f/16. Στις περισσότερες περιπτώσεις, επιτυγχάνει μια μεγάλη ισορροπία μεταξύ βάθους πεδίου και ευκρίνειας. Σχεδόν όλα σε μια εικόνα που τραβάτε με f/16 θα είναι ευκρινή.

  Τα κορυφαία 6 που αξιολογήθηκαν το 2020

Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο f/16. Τόσο το f/11 όσο και το f/8 δίνουν βαθύ βάθος πεδίου με ευρυγώνιους φακούς ενώ αφήνουν περισσότερο φως, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου. Αυτό είναι σημαντικό εάν κρατάτε την κάμερα στο χέρι ή δεν θέλετε να μετακινούνται τα πράγματα στο κάδρο.

Ταχύτητα κλείστρου για τοπία

Στη φωτογραφία τοπίου, η ταχύτητα κλείστρου καθορίζει την εμφάνιση των κινούμενων αντικειμένων. Εάν χρησιμοποιείτε τρίποδο, μπορείτε να επεκτείνετε την ταχύτητα κλείστρου πολύ πέρα ​​από αυτή που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε στο χέρι. Αυτό σας επιτρέπει να θολώνετε δημιουργικά το νερό, τους ανθρώπους και οτιδήποτε άλλο κινείται σε ένα στατικό τοπίο.

Εάν δεν χρησιμοποιείτε τρίποδο, τότε περιορίζεστε από τον αμοιβαίο κανόνα: θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ταχύτητα κλείστρου όχι μικρότερη από 1/[the full frame equivalent focal length of your lens]. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε φακό 18 χιλιοστών σε κάμερα αισθητήρα περικοπής, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ταχύτητα κλείστρου τουλάχιστον 1/30 του δευτερολέπτου (18 x 1,5 συντελεστής περικοπής = 27· για περισσότερα, ανατρέξτε στον οδηγό μας για το μέγεθος του αισθητήρα ).

Εάν χρησιμοποιείτε τρίποδο, τότε το μόνο όριο είναι το φως. Με το φως της ημέρας, δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες κλείστρου χωρίς τα φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας που ανέφερα προηγουμένως.

  Πώς να εφαρμόσετε ένα φίλτρο σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα στο Photoshop

Το εύρος εργασίας μου για τοπία όταν χρησιμοποιώ τρίποδο και δεν προσπαθώ να κάνω δημιουργικές εκθέσεις μεγάλης διάρκειας είναι μεταξύ περίπου 1/10 του δευτερολέπτου και 3 δευτερολέπτων. Σε f/16 και ISO 100, αυτές είναι οι τιμές που κανονικά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε για μια καλή έκθεση κατά την ανατολή ή τη δύση του ηλίου.

ISO για Τοπία

Η επιλογή ISO σπάνια παίζει ρόλο στη φωτογραφία τοπίων, εκτός εάν δεν έχετε τρίποδο ή φωτογραφίζετε τη νύχτα. Εάν έχετε τρίποδο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι απλώς να ρυθμίσετε τη φωτογραφική μηχανή σας στο ISO 100 και να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερες ταχύτητες κλείστρου εάν χρειάζεστε πιο φωτεινές εικόνες.

Εάν φωτογραφίζετε με το χέρι, τη νύχτα ή έχετε κάποιο όριο στην ταχύτητα κλείστρου, αυξήστε το ISO σας όσο χρειάζεται. Απλώς θυμηθείτε, εάν το κάνετε αυτό θα προσθέσετε ψηφιακό θόρυβο.

Η φωτογραφία τοπίου είναι αρκετά ευέλικτη όσον αφορά τις ρυθμίσεις της κάμερας που χρησιμοποιείτε. Μια καλή γενική οδηγία, ωστόσο, είναι να χρησιμοποιείτε τρίποδο, ταχύτητα κλείστρου μεταξύ 1/10 του δευτερολέπτου και τριών δευτερολέπτων, διάφραγμα μεταξύ f/11 και f/16 και ISO 100. Αυτές είναι οι ρυθμίσεις I να έχω στο μυαλό μου κάθε φορά που αρχίζω να στήνω την κάμερά μου.