Ποια iPhone έχουν Λειτουργία Πορτραίτου;

Τα smartphone μπορεί να μην αντικαταστήσουν ποτέ μια καλή DSLR ή αναλογική κάμερα, αλλά εξακολουθούν να είναι ένα εύχρηστο, φορητό υποκατάστατο. Είναι ακόμη αξιοπρεπείς λύσεις για τη λήψη κοντινών λήψεων και πορτρέτων. Αυτός ο οδηγός εξηγεί ποια iPhone διαθέτουν λειτουργία κατακόρυφης λειτουργίας.

Τι είναι η Λειτουργία Πορτραίτου

Αυτή είναι μια λειτουργία που χρησιμοποιείται στη φωτογραφία για τη λήψη εικόνων ενός μεμονωμένου θέματος. Παραδοσιακά αυτό το θέμα —είτε είναι άνθρωπος, βάζο με λουλούδια, κατοικίδιο κ.λπ.— παραμένει στο επίκεντρο ενώ όλα τα άλλα στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο είναι εκτός εστίασης.

Σε μια φωτογραφική μηχανή DSLR ή αναλογική, μπορείτε να εστιάσετε χειροκίνητα το φακό σε ένα θέμα, ενώ ταυτόχρονα αποτυπώνετε τα γύρω στοιχεία εκτός εστίασης. Τα iPhone δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα εκτός χρήσης εξωτερικών φακών τρίτων μέχρι το 2016, όταν η Apple παρουσίασε το iPhone 7 Plus.

Μετά από αυτό, η Apple πρόσθεσε το Portrait Lighting στο iPhone 8 Plus ένα χρόνο αργότερα. Αυτή η δυνατότητα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να μιμηθεί τον φωτισμό στούντιο για μια πιο επαγγελματική εμφάνιση.

Πώς λειτουργεί η Λειτουργία Πορτραίτου;

Υπάρχουν πλέον δύο εκδόσεις της λειτουργίας κατακόρυφης λειτουργίας σε επιλεγμένα μοντέλα iPhone: Πίσω και μπροστινό.

  Πώς να κατεβάσετε βίντεο από το Reddit

Η λειτουργία Portrait για την πίσω κάμερα απαιτεί δύο συγκεκριμένους φακούς: Telephoto και Wide-Angle. Ο τηλεφακός καταγράφει τη σκηνή ενώ ο ευρυγώνιος φακός σαρώνει τη σκηνή για να δημιουργήσει έναν χάρτη βάθους εννέα επιπέδων. Ο επεξεργαστής σήματος εικόνας του τηλεφώνου χρησιμοποιεί αυτά τα επίπεδα για να προσδιορίσει τι παραμένει ευκρινές και τι θα πρέπει να θολώσει χρησιμοποιώντας ένα τεχνητό εφέ bokeh. Τα στρώματα που βρίσκονται πιο κοντά στην κάμερα είναι προφανώς πιο ευκρινή από αυτά που βρίσκονται σε απόσταση.

Η λειτουργία Πορτραίτου για selfies χρησιμοποιεί τη σχεδίαση της κάμερας TrueDepth της Apple. Σε αυτήν την περίπτωση, το στοιχείο υπέρυθρης κάμερας καταγράφει και αναλύει περισσότερες από 30.000 κουκκίδες που εκπέμπονται από τον προβολέα κουκκίδων του τηλεφώνου για να δημιουργήσει έναν χάρτη βάθους. Ο επεξεργαστής σήματος εικόνας του τηλεφώνου συνδυάζει αυτές τις πληροφορίες με τη σκηνή που καταγράφει η μπροστινή κάμερα για να καθορίσει τι πρέπει να παραμείνει εστιασμένο και τι απαιτεί το εφέ bokeh.

Παρακάτω είναι ένα διάγραμμα της διάταξης του iPhone X, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης της Apple το 2017.

Πού είναι η Λειτουργία Πορτραίτου;

Ανοίξτε την εφαρμογή Stock Camera για να βρείτε αυτήν την επιλογή σταθμευμένη δίπλα στο “Photo” στη λίστα συρόμενων επιλογών. Για τους ανθρώπους, η εφαρμογή αποδίδει αυτόματα ένα κίτρινο πλαίσιο γύρω από τα πρόσωπα. Για άλλα θέματα, πατήστε το αντικείμενο στην οθόνη σας για να ορίσετε το σημείο εστίασης. Στη συνέχεια, η εφαρμογή Κάμερα αναγνωρίζει το εστιακό σας αίτημα αποδίδοντας ένα κίτρινο πλαίσιο γύρω από το θέμα σας.

  Τι σημαίνει «ICYMI» και πώς το χρησιμοποιείτε;

Σε iPhone που υποστηρίζουν Πορτραίτο Φωτισμό, θα δείτε ένα κυκλικό ρυθμιστικό με εφέ Φυσικού Φωτός, Φωτισμού στούντιο, Φωτισμού Περιγράμματος, Φωτισμού Σκηνής και Μονόφωνου Φωτισμού Σκηνής. Πατήστε το μεγάλο λευκό εικονικό κουμπί κλείστρου για να τραβήξετε τη φωτογραφία.

Ποια iPhone υποστηρίζουν τη λειτουργία πορτραίτου (πίσω)

Και πάλι, αυτά τα τηλέφωνα πρέπει να έχουν δύο ή περισσότερους φακούς για να υποστηρίζουν τη λειτουργία Πορτραίτου. Εδώ είναι η λίστα:

iPhone 11 Pro Max (2019)
iPhone 11 Pro (2019)
iPhone 11 (2019)
iPhone XR (2018)
iPhone XS Max (2018)
iPhone XS (2018)
iPhone X (2017)
iPhone 8 Plus (2017)
iPhone 7 Plus (2016)
(Και μελλοντικά iPhone)

Σημειώστε ότι το iPhone XR έχει έναν μόνο φακό παρά τις απαιτήσεις υλικού δύο. Η λειτουργία πορτραίτου αυτού του τηλεφώνου καταγράφει μόνο το ένα τέταρτο του βάθους διατίθεται συνήθως στα άλλα τηλέφωνα με διπλό φακό. Λόγω αυτού του περιορισμού, η εφαρμογή Κάμερα της Apple για αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο υποστηρίζει ανθρώπους μόνο σε κατακόρυφο τρόπο.

Ποια iPhone υποστηρίζουν Λειτουργία Πορτραίτου (Εμπρός)

Αυτά τα τηλέφωνα πρέπει να έχουν την κάμερα TrueDepth της Apple. Εδώ είναι η λίστα:

iPhone 11 Pro Max (2019)
iPhone 11 Pro (2019)
iPhone 11 (2019)
iPhone XR (2018)
iPhone XS Max (2018)
iPhone XS (2018)
iPhone X (2017)
(Και μελλοντικά iPhone)

  Πώς να πληρώσετε για βενζίνη χωρίς να αφήσετε το αυτοκίνητό σας

Το iPhone σας υποστηρίζει τη λειτουργία πορτραίτου;

Ο ευκολότερος τρόπος για να επαληθεύσετε εάν έχετε ένα iPhone που υποστηρίζει τη λειτουργία κατακόρυφης προβολής είναι να κοιτάξετε την ομάδα φακών της κάμερας στο πίσω μέρος του. Εάν βλέπετε μόνο έναν φακό, τότε δεν υποστηρίζει τη λειτουργία κατακόρυφου προσανατολισμού. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το iPhone XR είναι η μόνη εξαίρεση.

Για τη λειτουργία πορτραίτου στις selfies, ο καλύτερος τρόπος για να επιβεβαιώσετε ότι το iPhone σας υποστηρίζει αυτήν τη λειτουργία είναι να κοιτάξετε την οθόνη. Εάν δεν υπάρχει φυσικό κουμπί Home και η οθόνη εκτείνεται από άκρη σε άκρη, τότε έχετε ένα στοιχείο TrueDepth.

Ένας άλλος τρόπος επαλήθευσης είναι να ελέγξτε τον αριθμό μοντέλου του iPhone. Εδώ είναι η λίστα:

iPhone 11 Pro Max – A2160 (Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες) / A2217 (ηπειρωτική Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Μακάο) / A2215 (Άλλο)
iPhone 11 Pro – A2161 (Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες) / A2220 (ηπειρωτική Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Μακάο) / A2218 (Άλλο)
iPhone 11 – A2111 (Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες) / A2223 (ηπειρωτική Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Μακάο) / A2221 (Άλλο)
iPhone XS Max – A1921 / A2101 / A2102 (Ιαπωνία) / A2103 / A2104 (ηπειρωτική Κίνα)
iPhone XS – A1920 / A2097 / A2098 (Ιαπωνία) / A2099 / A2100 (ηπειρωτική Κίνα)
iPhone XR – A1984 / A2105 / A2106 (Ιαπωνία) / A2107 / A2108 (ηπειρωτική Κίνα)
iPhone X – A1865 / A1901 / A1902 (Ιαπωνία)
iPhone 8 Plus – A1864 / A1897 / A1898 (Ιαπωνία)
iPhone 7 Plus – A1661 / A1784 / A1785 (Ιαπωνία3)

Για να βρείτε τον αριθμό μοντέλου στη συσκευή σας, πατήστε Ρυθμίσεις > Γενικά > Πληροφορίες. Στη συνέχεια, πατήστε τον αριθμό ανταλλακτικού που αναφέρεται στα δεξιά του “Model Number” για να δείτε τον πραγματικό αριθμό μοντέλου.