Ποια iPhone έχουν ασύρματη φόρτιση;

Η ασύρματη φόρτιση σημαίνει ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ξανά την μπαταρία του τηλεφώνου σας χωρίς φυσική πρόσδεση. Αποτρέπει επίσης πιθανή ζημιά στη θύρα φόρτισης του τηλεφώνου σας. Δυστυχώς, δεν υποστηρίζουν όλα τα τηλέφωνα ασύρματη φόρτιση, αλλά θα σας πούμε ποια μοντέλα iPhone υποστηρίζουν.

Γιατί ασύρματη φόρτιση;

Όταν επαναφορτίζετε την μπαταρία του iPhone σας χωρίς να συνδέσετε καλώδιο σε αυτήν, αυτό μειώνει τη φθορά ή πιθανή ζημιά στη θύρα Lightning.

Για παράδειγμα, εάν επαναφορτίσετε με μια ενσύρματη σύνδεση και η γάτα σας πηδήξει στο κομοδίνο και χτυπήσει το τηλέφωνό σας, αφήνοντάς το να κρέμεται, αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη θύρα. Σε τελική ανάλυση, όσο λιγότερο χρόνο είναι συνδεδεμένο το iPhone σας σε φορτιστή, τόσο το καλύτερο.

Μια ρύθμιση ασύρματης φόρτισης αποτελείται συνήθως από ένα κυκλικό μαξιλάρι μεγαλύτερο από το πλάτος του iPhone σας. Απλώς τοποθετείτε το iPhone σας με την όψη προς τα επάνω στο pad και η μπαταρία αρχίζει να φορτίζεται. Μπορείτε να φορτίσετε ένα Apple Watch ασύρματα μόνο μέσω της συσκευασμένης βάσης ή μιας συμβατής λύσης τρίτου κατασκευαστή.

Τεχνικά, η διαδικασία μεταφοράς ρεύματος απαιτεί ένα καλώδιο – το καλώδιο τροφοδοσίας που συνδέει την ασύρματη βάση φόρτισης με μια ηλεκτρική πρίζα. Η ενέργεια περνάει από την πρίζα μέσω του καλωδίου και στην επιφάνεια φόρτισης.

Όταν το τηλέφωνό σας αρχίζει να φορτίζεται, η οθόνη φωτίζει ένα κυκλικό κινούμενο σχέδιο, μαζί με ένα μήνυμα «φόρτισης». Ένας μικρός κεραυνός εμφανίζεται επίσης πάνω από το εικονίδιο της μπαταρίας στη γραμμή κατάστασης. Εν τω μεταξύ, η επιφάνεια φόρτισης ανάβει ένα μονό, πολύχρωμο LED ή έναν δακτύλιο ως οπτική ένδειξη της τρέχουσας κατάστασης φόρτισης.

Τα iPhone που υποστηρίζουν ασύρματη φόρτιση βασίζονται στο πρότυπο ανοιχτής διεπαφής Qi.

Τι είναι το Qi;

Προφέρεται «chee», Qi είναι μια κινεζική λέξη που σημαίνει «ενέργεια ζωής». Σε αυτήν την περίπτωση, η λέξη αναφέρεται σε ένα ασύρματο πρότυπο που αναπτύχθηκε και διατηρείται από την κοινοπραξία Wireless Power Consortium (WPC). Ορίζει την ενέργεια που μεταφέρεται από τη μια συσκευή στην άλλη χωρίς φυσικό καλώδιο.

  Πώς να δημιουργήσετε μια αναπτυσσόμενη λίστα στα Φύλλα Google

Ένα επαγωγικό πηνίο εντός του σταθμού του ασύρματου πληκτρολογίου φόρτισης λαμβάνει συνεχώς μικρές ποσότητες ενέργειας για να παραμείνει σε κατάσταση αναμονής έως ότου ανιχνεύσει το πηνίο του δέκτη που βρίσκεται μέσα στο iPhone σας. Στη συνέχεια, αντλεί περισσότερη ισχύ από την πρίζα.

Όταν τα δύο πηνία έρχονται σε επαφή, δημιουργούν ένα εναλλασσόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Το πηνίο δέκτη του iPhone παράγει ένα ρεύμα από αυτό το πεδίο που μετατρέπεται σε συνεχές ρεύμα (ηλεκτρική ενέργεια) που χρησιμοποιείται από την μπαταρία του iPhone. Η όλη διαδικασία ονομάζεται μαγνητική επαγωγή.

Σύμφωνα με το WPC, υπάρχουν πάνω από 3.700 προϊόντα με πιστοποίηση Qi. Εάν ένα προϊόν διαθέτει πιστοποίηση Qi, θα δείτε το λογότυπο στο προϊόν και στη συσκευασία του. Η κοινοπραξία παρέχει επίσης α Βάση δεδομένων προϊόντων με πιστοποίηση Qi, ώστε να μπορείτε να βρείτε και να αγοράσετε τον σωστό σταθμό ασύρματης φόρτισης για το iPhone σας.

iPhone που υποστηρίζουν ασύρματη φόρτιση

Τα μοντέλα iPhone που υποστηρίζουν ασύρματη φόρτιση διαθέτουν γυάλινες πλάτες, οι οποίες επιτρέπουν στα πηνία του δέκτη τους να συνδέονται με το επαγωγικό πηνίο ενός μαξιλαριού φόρτισης.

Μπορείτε, ωστόσο, να εγκαταστήσετε ένα προστατευτικό κάλυμμα στο iPhone σας και να επωφεληθείτε από την ασύρματη φόρτιση. Αποφύγετε θήκες που αποθηκεύουν αντικείμενα με μαγνητικές ταινίες ή τσιπ RFID, όπως πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια, κλειδιά ξενοδοχείων κ.λπ., καθώς η διαδικασία επαναφόρτισης θα μπορούσε να βλάψει τη λειτουργικότητά τους. Είτε αφαιρέστε αυτά τα αντικείμενα πριν φορτίσετε το τηλέφωνό σας ή χρησιμοποιήστε ένα διαφορετικό προστατευτικό κάλυμμα.

Οι παχιές θήκες και τα καλύμματα μπορεί επίσης να είναι προβληματικά. Εάν η φόρτιση δεν ξεκινά αυτόματα, αφαιρέστε τη θήκη και δοκιμάστε ξανά.

Τα παρακάτω iPhone είναι συμβατά με ασύρματη φόρτιση:

iPhone 11 Pro Max (2019)
iPhone 11 Pro (2019)
iPhone 11 (2019)
iPhone XR (2018)
iPhone XS Max (2018)
iPhone XS (2018)
iPhone X (2017)
iPhone 8 Plus (2017)
iPhone 8 (2017)

  Η απόλυτη άμυνα: Τι είναι ένας υπολογιστής με διάκενο αέρα;

Εκτός εάν η Apple εισαγάγει μια νέα μέθοδο φόρτισης, τα μελλοντικά iPhone θα πρέπει να περιλαμβάνουν και ασύρματη φόρτιση.

Ταχύτητες ασύρματης φόρτισης

Ίσως αναρωτιέστε εάν η ασύρματη φόρτιση είναι ταχύτερη από την ενσύρματη. Τα μοντέλα iPhone που αναφέραμε παραπάνω υποστηρίζουν τόσο γρήγορη ασύρματη φόρτιση (iOS 11.2 και νεότερη έκδοση) όσο και γρήγορη ενσύρματη φόρτιση. Η ασύρματη φόρτιση, ωστόσο, είναι σημαντικά πιο αργή από την ενσύρματη, δεδομένου ότι ο αέρας είναι λιγότερο αγώγιμος από ένα καλώδιο.

Εάν χρειάζεστε γρήγορη φόρτιση πριν φύγετε από το σπίτι ή το γραφείο, η ενσύρματη σύνδεση είναι ο καλύτερος τρόπος. Ωστόσο, για να φορτίζετε τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ εργάζεστε, ένας ασύρματος σταθμός φόρτισης μπορεί να είναι η καλύτερη λύση.

Το τρέχον πρότυπο Qi υποστηρίζει 5 (Baseline Power Profile) έως 15 Watt (Extended Power Profile). Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο γρήγορα επαναφορτίζεται η μπαταρία του τηλεφώνου. Όλα τα συμβατά iPhone υποστηρίζει έως και 7,5 watt, αν και τα νεότερα ακουστικά υποστηρίζουν 10 watt.

Το iPhone σας υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση;

Ο ευκολότερος τρόπος για να επαληθεύσετε εάν το iPhone σας υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση είναι να ελέγξετε για ένα φυσικό κουμπί Home. Τα iPhone X έως 11 Pro και νεότερα έχουν οθόνες από άκρη σε άκρη και δεν διαθέτουν κουμπί Home. Τα iPhone 8 και 8 Plus είναι τα μόνα δύο μοντέλα με κουμπί Home που υποστηρίζουν επίσης ασύρματη φόρτιση.

Ένας άλλος τρόπος επαλήθευσης είναι να ελέγξτε τον αριθμό μοντέλου του iPhone σας. Για να βρείτε τον αριθμό μοντέλου στη συσκευή σας, πατήστε Ρυθμίσεις > Γενικά > Πληροφορίες. Στη συνέχεια, πατήστε τον αριθμό εξαρτήματος που αναφέρεται στα δεξιά του “Model Number” για να τον αποκαλύψετε.

Οι αριθμοί μοντέλων iPhone με δυνατότητα ασύρματης φόρτισης είναι οι παρακάτω:

iPhone 11 Pro Max: A2160 (Καναδάς, ΗΠΑ), A2217 (ηπειρωτική Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Μακάο) και A2215 (άλλο)
iPhone 11 Pro: A2161 (Καναδάς, ΗΠΑ), A2220 (ηπειρωτική Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Μακάο) και A2218 (άλλο)
iPhone 11: A2111 (Καναδάς, ΗΠΑ), A2223 (ηπειρωτική Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Μακάο) και A2221 (άλλο)
iPhone XS Max: A1921, A2101 και A2102 (Ιαπωνία). A2103 και A2104 (ηπειρωτική Κίνα)
iPhone XS: A1920, A2097 και A2098 (Ιαπωνία). A2099 και A2100 (ηπειρωτική Κίνα)
iPhone XR: A1984, A2105 και A2106 (Ιαπωνία). A2107 και A2108 (ηπειρωτική Κίνα)
iPhone X: A1865, A1901 και A1902 (Ιαπωνία)
iPhone 8 Plus: A1864, A1897 και A1898 (Ιαπωνία)
iPhone 8: A1863, A1905 και A1906 (Ιαπωνία)

  Πώς να εγγράψετε το Fortnite στον υπολογιστή

Αξιοσημείωτες συμβουλές

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν χρησιμοποιείτε ασύρματο φορτιστή. Πρώτον, το iPhone σας δεν θα φορτίζει ασύρματα εάν είναι φυσικά συνδεδεμένο σε φορτιστή ή θύρα USB. Μπορείτε να το φορτίσετε μόνο από τη μία ή την άλλη πηγή.

Δεύτερον, το iPhone σας μπορεί να αισθάνεται ελαφρώς πιο ζεστό από το συνηθισμένο όταν το φορτίζετε ασύρματα λόγω της αχρησιμοποίητης ενέργειας που αντιπροσωπεύεται ως θερμότητα. Αυτό τείνει να συμβαίνει όταν τα πηνία μέσα στην επιφάνεια φόρτισης και το τηλέφωνο δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένα ή εάν η μπαταρία δεν συλλέγει ή δεν αποθηκεύει πλήρως ενέργεια.

Σύμφωνα με την Apple, το iOS μπορεί να περιορίσει τη φόρτιση πάνω από 80 τοις εκατό εάν η μπαταρία ζεσταθεί πολύ. Εάν συμβεί αυτό, η Apple προτείνει να μετακινήσετε το τηλέφωνο και τον φορτιστή σε μια πιο δροσερή τοποθεσία. Όταν πέσει η θερμοκρασία, το iPhone σας θα φορτίζει κανονικά.

Οι δονήσεις μπορεί επίσης να παρατείνουν τον χρόνο ασύρματης φόρτισης ή ακόμη και να εμποδίσουν την ασύρματη φόρτιση της μπαταρίας του iPhone σας. Οι ειδοποιήσεις, τα κείμενα και άλλες ειδοποιήσεις που χρησιμοποιούν δονήσεις ενδέχεται να μετατοπίσουν το iPhone σας ενώ βρίσκεται στο φορτιστή και να σταματήσουν τη μεταφορά ενέργειας. Για να το αποτρέψετε, απλώς βάλτε το iPhone σας σε λειτουργία Μην ενοχλείτε ή απενεργοποιήστε εντελώς τους κραδασμούς όταν το φορτίζετε.

Τέλος, η τοποθέτηση του τηλεφώνου και της βάσης φόρτισης δίπλα στο κρεβάτι σας θα μπορούσε να είναι προβληματική, αν τείνετε να τρυπάτε πολύ ενώ κοιμάστε. Τοποθετήστε τα κάπου αλλού στο δωμάτιο, ώστε το iPhone σας να μπορεί να επαναφορτιστεί σωστά και δεν θα αποσπαστείτε από τους ήχους ειδοποιήσεων.