Ποια χαρακτηριστικά της οθόνης παιχνιδιών έχουν πραγματικά σημασία;

Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που ο κόσμος των παιχνιδιών υπολογιστή αγαπά περισσότερο από τα παιχνίδια και αυτό είναι η ανεξιχνίαστη ορολογία. «Ναι, η οθόνη μου έχει G-Sync, 1ms GTG, λόγο διαστάσεων 16:9, καθώς και HDR, φυσικά. Φίλε, δεν θα δεις φάντασμα σε αυτό το μωρό».

Εάν αυτές οι λίγες προτάσεις ήταν ένα συνονθύλευμα άσκοπων λέξεων για εσάς, αυτό το άρθρο σκοπεύει να αποκρυπτογραφήσει όλους αυτούς τους εξειδικευμένους όρους και να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι είναι πιο σημαντικό για την εμπειρία σας στο παιχνίδι. Υπάρχουν όλα τα είδη μοναδικής ορολογίας για εξαρτήματα PC, συμπεριλαμβανομένων επεξεργαστών, καρτών γραφικών και μητρικών. Πολλοί από αυτούς τους όρους μπορείτε να αγνοήσετε με ασφάλεια και να λάβετε ό,τι θεωρείται το καλύτερο μέρος για το εύρος τιμών σας.

Οι οθόνες είναι λίγο διαφορετικές. Είναι οπτικά και ο καθένας έχει τη δική του γνώμη για το τι φαίνεται καλό—ποια οθόνη είναι πολύ καθαρά ή ποια δεν έχει αρκετό οπτικό «ποπ». Ακόμη και ο τύπος της κάρτας γραφικών που έχετε μπορεί να επηρεάσει την επιλογή της οθόνης σας.

Έχοντας αυτό κατά νου, ας βουτήξουμε στον άγριο κόσμο της τεχνολογίας των οθονών.

Ρυθμός ανανέωσης

Ο ρυθμός ανανέωσης είναι το πόσο γρήγορα η οθόνη σας μπορεί να αλλάξει την εικόνα της—ναι, ακόμη και στην τεχνολογική εποχή μας, το βίντεο εξακολουθεί να είναι απλώς ένα σύνολο ακίνητων εικόνων που αλλάζουν εξαιρετικά γρήγορα. Η ταχύτητα με την οποία αλλάζει μια εικόνα οθόνης μετριέται σε Hertz (Hz). Εάν έχετε οθόνη 120 Hz, για παράδειγμα, μπορεί να ανανεωθεί 120 φορές το δευτερόλεπτο. Μια οθόνη 60 Hz κάνει το μισό από αυτό, με 60 φορές το δευτερόλεπτο, και ο ρυθμός ανανέωσης 144 Hz σημαίνει ότι μπορεί να αλλάζει 144 φορές κάθε δευτερόλεπτο.

Οι περισσότερες οθόνες στον κόσμο σήμερα έχουν τυπικό ρυθμό ανανέωσης 60 Hz. Οι πιο βραβευμένες οθόνες παιχνιδιών, ωστόσο, έχουν ρυθμούς ανανέωσης 120 και 144 Hz. Όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός ανανέωσης, τόσο πιο ομαλή αποδίδεται ένα παιχνίδι στην οθόνη, υποθέτοντας ότι η κάρτα γραφικών σας ανταποκρίνεται στην εργασία.

G-Sync και FreeSync

Πηγαίνοντας χέρι-χέρι με τον ρυθμό ανανέωσης είναι το Nvidia G-Sync και το FreeSync της AMD. Κάθε εταιρεία καρτών γραφικών υποστηρίζει τη δική της έκδοση τεχνολογίας μεταβλητού ρυθμού ανανέωσης (που αναφέρεται επίσης ως προσαρμοστικός συγχρονισμός). Αυτό συμβαίνει όταν η κάρτα γραφικών και η οθόνη σας συγχρονίζουν τους ρυθμούς ανανέωσης για να προσφέρουν μια πιο συνεπή, πιο ομαλή εικόνα.

Όταν μια κάρτα γραφικών πιέζει περισσότερα καρέ από αυτά που μπορεί να εμφανίσει η οθόνη, καταλήγετε σε σκίσιμο της οθόνης. Αυτό συμβαίνει όταν τμήματα της τρέχουσας εικόνας και της επόμενης εμφανίζονται ταυτόχρονα στην οθόνη σας.

Ένα παράδειγμα σκίσιμο οθόνης.

Αυτό όχι μόνο οδηγεί σε μια άσχημη εμπειρία παιχνιδιού, αλλά μπορεί επίσης να σας προκαλέσει πονοκέφαλο ή ακόμα και ναυτία εάν είστε ευαίσθητοι σε αυτό.

Επομένως, ο προσαρμοστικός συγχρονισμός είναι εξαιρετικός, αλλά πρέπει να έχετε μια κάρτα γραφικών που να υποστηρίζει την τεχνολογία για να λειτουργήσει. Γενικά, αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε διαθέτει κάρτα Nvidia GeForce παίρνει μια οθόνη G-Sync και οποιοσδήποτε διαθέτει κάρτα γραφικών AMD Radeon χρησιμοποιεί FreeSync.

Ωστόσο, υπάρχει μια πτυχή σε αυτό, καθώς ορισμένες οθόνες FreeSync υποστηρίζουν επίσης το G-Sync. Αυτά είναι σπουδαία νέα, καθώς οι οθόνες FreeSync τείνουν να είναι φθηνότερες από τις αντίστοιχες G-Sync. Υπάρχουν μόνο λίγες οθόνες FreeSync που είναι “Συμβατές με G-Sync”, ωστόσο, μην ξεχάσετε να ελέγξετε τις κριτικές για να δείτε πόσο καλά λειτουργεί το “G-Sync στο FreeSync” πριν το αγοράσετε.

  Τι είναι το Reddit Gold και γιατί θα το θέλατε;

Καθυστέρηση εισόδου

Ο ρυθμός ανανέωσης είναι μόνο μέρος μιας πολύ μεγάλης εξίσωσης. Ένα άλλο θέμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η καθυστέρηση εισόδου, η οποία έχει δύο ορισμούς για να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο μπερδεμένα. Τα καλά νέα είναι ότι και οι δύο έννοιες είναι απλές ιδέες.

Όταν οι περισσότεροι μιλούν για καθυστέρηση εισόδου, μιλούν για τη στιγμή που μεσολαβεί όταν χτυπάτε ένα πλήκτρο στο πληκτρολόγιό σας, κάνετε κλικ σε ένα ποντίκι ή μετακινείτε ένα χειριστήριο και όταν αυτή η ενέργεια αντικατοπτρίζεται στην οθόνη. Εάν δεν υπάρχει αισθητή καθυστέρηση, τότε οι πληκτρολογήσεις, τα κλικ του ποντικιού και άλλες εισροές φαίνονται να είναι άμεσες. Εάν υπάρχει καθυστέρηση, μπορεί να πυροβολήσετε το όπλο σας και, στη συνέχεια, χρειάζεται μισό δευτερόλεπτο ή περισσότερο για να εμφανιστεί αυτή η ενέργεια στην οθόνη. Αυτό είναι κακό όταν παίζετε—ειδικά αν προσπαθείτε να κάνετε το άλμα σε άλλον άνθρωπο παίκτη σε ένα παιχνίδι όπως το Fortnite.

Ο δεύτερος ορισμός έχει να κάνει με την εικόνα. Υπάρχει πάντα μια μικρή καθυστέρηση μεταξύ του πότε ένα σήμα βίντεο χτυπά την οθόνη και του πότε εμφανίζεται στην οθόνη. Αυτά τα λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου μερικές φορές αναφέρονται ως καθυστέρηση εισόδου αλλά πιο σωστά αναφέρεται ως καθυστέρηση εμφάνισης.

Όπως και να το ονομάσετε, το αποτέλεσμα είναι ότι όταν παίζετε ένα παιχνίδι που κινείται γρήγορα, οι κακοί μπορούν να επιτεθούν πριν καν καταλάβετε ότι είναι εκεί ή ο χαρακτήρας σας μετακομίζει σε ένα μέρος που δεν θα έπρεπε πριν το καταλάβετε και καταλήξει νεκρός .

Η καθυστέρηση εισόδου του ελεγκτή ή η καθυστέρηση εμφάνισης κάνει μια οθόνη να φαίνεται άσχημη, επομένως δεν θα βρείτε αυτούς τους αριθμούς να διαφημίζονται σε μια σελίδα προϊόντος της Amazon. Επιπλέον, η καθυστέρηση εισόδου δεν είναι απλώς ζήτημα των δυνατοτήτων της οθόνης σας. Μπορεί να επηρεαστεί από το σύστημά σας ή τις ρυθμίσεις γραφικών εντός του παιχνιδιού, όπως το V-Sync.

Για να μάθετε εάν η μελλοντική σας οθόνη έχει σοβαρό πρόβλημα καθυστέρησης εισόδου ή εμφάνισης, ανατρέξτε στις αξιολογήσεις μέσω μιας απλής αναζήτησης στον ιστό, όπως “καθυστέρηση εισόδου [Monitor X].» Οι περισσότερες οθόνες θα πρέπει να είναι καλές για τις περισσότερες χρήσεις, αλλά αν παίζετε ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι, όπως το CS:GO, τότε έχει σημασία η μείωση τυχόν καθυστέρησης εισόδου.

Χρόνος απόκρισης

Έχουμε μια ωραία, μεγάλη εξήγηση σχετικά με τον χρόνο απόκρισης για όσους θέλουν να διαβάσουν για τα καλύτερα σημεία του. Εν συντομία, όμως, ο χρόνος απόκρισης είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να αλλάξουν τα pixel σε μια οθόνη από το ένα χρώμα στο άλλο και μετριέται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Συχνά μετριέται με τον χρόνο που χρειάζεται για να πάει από το μαύρο στο άσπρο και πάλι πίσω. Μερικές φορές, ωστόσο, θα δείτε έναν χρόνο απόκρισης που λέει κάτι σαν 4 ms (GTG). Αυτό σημαίνει γκρι σε γκρι. η οθόνη ξεκινά με γκρι και στη συνέχεια μετατοπίζεται σε μια ολόκληρη δέσμη άλλων αποχρώσεων του γκρι.

Γενικά, όσο χαμηλότερος είναι ο χρόνος απόκρισης, τόσο το καλύτερο, γιατί σημαίνει ότι τα εικονοστοιχεία στην οθόνη σας μπορούν να μεταβούν αρκετά γρήγορα για να φτάσουν στο επόμενο καρέ. Αυτό μοιάζει πολύ με το ρυθμό ανανέωσης, και αυτό συμβαίνει επειδή οι δύο έννοιες σχετίζονται. Ο ρυθμός ανανέωσης είναι η έννοια υψηλού επιπέδου που υποδεικνύει πόσα καρέ εικόνας μπορούν να εμφανιστούν στην οθόνη σας μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Ο χρόνος απόκρισης είναι η εργασία χαμηλότερου επιπέδου που κάνουν τα μεμονωμένα εικονοστοιχεία που μετακινούνται από το ένα πλαίσιο στο άλλο.

  Off-line Δημιουργία κωδικών πρόσβασης & Vault

Στιγμιότυπο οθόνης από Τα παιχνίδια με γρήγορο ρυθμό για πολλούς παίκτες, όπως το Street Fighter, επωφελούνται από τους χαμηλούς χρόνους απόκρισης.

Εάν τα εικονοστοιχεία δεν μετακινούνται στην επόμενη εικόνα αρκετά γρήγορα, μπορείτε να καταλήξετε με οπτικά τεχνουργήματα στην οθόνη, τα οποία αναφέρονται ως ghosting. Όταν συμβεί αυτό, τα αντικείμενα μπορεί να φαίνονται θολά ή σαν να βλέπετε διπλά ή τα αντικείμενα φόντου μπορεί να φαίνεται να έχουν φωτοστέφανα γύρω τους. Δείτε αυτό το σύντομο βίντεο στο YouTube που δείχνει ένα πραγματικά προφανές παράδειγμα ghosting.

Ο χρόνος απόκρισης μπορεί να είναι σημαντικός, αλλά, δυστυχώς, οι μετρήσεις του χρόνου απόκρισης δεν είναι τυποποιημένες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε κάποια έρευνα—να διαβάσετε κριτικές και να δείτε εάν οι κριτικοί, οι πελάτες ή οι χρήστες του φόρουμ παιχνιδιών παραπονιούνται για φαντάσματα στη συγκεκριμένη οθόνη σας.

TN και IPS

Υπάρχουν γενικά δύο τύποι τεχνολογιών πάνελ οθόνης που θα συναντήσετε όταν αγοράζετε μια νέα οθόνη: Twisted Nematic (TN) και IPS (in-plane switching). Δεν θα μπούμε στο τι σημαίνουν αυτοί οι όροι και πώς λειτουργούν. Το μόνο που χρειάζεται πραγματικά να γνωρίζετε είναι ότι τα πάνελ TN προσφέρουν μερικούς από τους καλύτερους χρόνους απόκρισης για οθόνες παιχνιδιών. Το συμβιβασμό είναι ότι πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι τα χρώματα στα πάνελ TN φαίνονται πιο ξεθωριασμένα ή “ξεπλυμένα”.

Οι οθόνες TN τείνουν επίσης να έχουν φτωχότερες γωνίες θέασης, επομένως αν δεν κάθεστε στο γλυκό σημείο της οθόνης, δεν θα βλέπετε την ίδια ποσότητα λεπτομέρειας και ορισμένα αντικείμενα ενδέχεται να μην είναι τόσο ορατά κατά τη διάρκεια σκοτεινών σκηνών.

Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το ποιος τύπος πίνακα είναι καλύτερος. Είναι καλή ιδέα να πάτε στο κατάστημα και να τα ελέγξετε, ώστε να δείτε τις διαφορές μεταξύ TN και IPS αυτοπροσώπως.

HDR

Μια προωθητική εικόνα που δείχνει την επίδραση του HDR στις τηλεοράσεις 4K.

Το υψηλό δυναμικό εύρος (HDR) είναι ένα μεγάλο χαρακτηριστικό των σύγχρονων οθονών. Θα το βρείτε κυρίως σε οθόνες 4K UHD, αλλά το HDR μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με άλλες αναλύσεις. Το HDR επιτρέπει μεγαλύτερη γκάμα χρωμάτων στην οθόνη. Ως αποτέλεσμα, τα χρώματα φαίνονται πιο ζωντανά στην οθόνη και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Από πολλές απόψεις, το HDR είναι ακόμα καλύτερο χαρακτηριστικό από το 4K. Εάν αγοράζετε μια οθόνη 1080 p, για παράδειγμα, και συναντήσετε μια οθόνη που διαθέτει HDR, αξίζει να το σκεφτείτε. Ωστόσο, θα πρέπει να ελέγξετε ξανά τις κριτικές για να δείτε εάν το χαρακτηριστικό αξίζει τον κόπο. Το HDR είναι ένα premium χαρακτηριστικό, που σημαίνει ότι θα πληρώσετε μια ακριβή τιμή και ποιος θέλει να πληρώσει για κακό HDR;

Τεχνολογία Quantum Dot

Οι οθόνες κβαντικών κουκκίδων χρησιμοποιούν μικροσκοπικούς κρυστάλλινους ημιαγωγούς (όχι μεγαλύτερο από μερικά νανόμετρα), καθένας από τους οποίους μπορεί να εκπέμπει ένα μόνο, πολύ καθαρό χρώμα. Οι κατασκευαστές οθονών παίρνουν ένα σωρό κβαντικές κουκκίδες που εκπέμπουν κόκκινες και πράσινες κουκκίδες, τις κολλούν σε ένα στρώμα οθόνης και, στη συνέχεια, λάμπουν πάνω τους έναν μπλε οπίσθιο φωτισμό LED. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιο ζωντανό λευκό, το οποίο μπορεί να φιλτραριστεί για να εμφανίσει ένα ευρύτερο φάσμα χρωμάτων για την οθόνη LCD σας.

  Πώς να ταξινομήσετε κατά ημερομηνία στο Microsoft Excel

Αυτή είναι μια συνοπτική εξήγηση της πολύπλοκης τεχνολογίας. Η ουσία είναι ότι οι κβαντικές κουκκίδες είναι μια ακόμη τεχνολογία που κάνει τα χρώματα πιο ζωντανά, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική εικόνα σε μια οθόνη.

Χρωματικός Χώρος

Ένας χρωματικός χώρος ή χρωματικό προφίλ είναι η πιθανή γκάμα χρωμάτων που μπορεί να εμφανίσει μια οθόνη. Δεν μπορεί να εμφανίσει όλα τα πιθανά χρώματα που μπορούμε να δούμε, επομένως ισχύει ένα προκαθορισμένο υποσύνολο από αυτά, που ονομάζεται χώρος χρωμάτων.

Υπάρχουν διάφοροι χρωματικοί χώροι που συναντάτε όταν εξετάζετε τις προδιαγραφές οθόνης, συμπεριλαμβανομένων των sRGB, AdobeRGB και NTSC. Αυτά τα πρότυπα έχουν όλα τον δικό τους τρόπο να ορίζουν ποιες χρωματικές αποχρώσεις μπορεί να αναπαράγει μια οθόνη. Για μια λεπτομερή συζήτηση σχετικά με αυτό, ανατρέξτε στο σεμινάριο μας για τα προφίλ χρωμάτων.

Οι κατασκευαστές οθονών συνήθως ισχυρίζονται ότι η οθόνη τους καλύπτει X τοις εκατό του sRGB (ο πιο συνηθισμένος χρωματικός χώρος), του NTSC ή του χρωματικού χώρου AdobeRGB. Αυτό σημαίνει ότι εάν το sRGB ορίζει το σύνολο χρωμάτων του ώστε να περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη γκάμα αποχρώσεων χρωμάτων, τότε η οθόνη που κοιτάζετε μπορεί να αναπαράγει πιστά το Χ τοις εκατό των χρωμάτων σε αυτόν τον χρωματικό χώρο.

Και πάλι, ο χρωματικός χώρος είναι κάτι για το οποίο οι λάτρεις της οθόνης έχουν ισχυρές απόψεις. Είναι πιθανώς περισσότερες πληροφορίες από όσες χρειάζονται (ή θέλουν) να ανησυχούν οι περισσότεροι από εμάς. Κατά γενικό κανόνα, απλώς θυμηθείτε όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό για κάθε πρότυπο χρωματικού χώρου, τόσο πιο πιθανό είναι η οθόνη να έχει καλή αναπαραγωγή χρωμάτων.

Μέγιστη φωτεινότητα

Δεν περιλαμβάνουν όλες οι οθόνες βαθμολογίες φωτεινότητας στις προδιαγραφές τους, αλλά πολλές το κάνουν. Αυτές οι αξιολογήσεις αναφέρονται στη μέγιστη φωτεινότητα που μετράται σε καντέλες ανά τετραγωνικό μέτρο (cd/m2). Όταν εμφανίζεται μια εικόνα στην οθόνη σας, τα πιο φωτεινά μέρη της μπορούν να φτάσουν αυτή τη μέγιστη βαθμολογία φωτεινότητας, ενώ τα πιο σκούρα κομμάτια θα είναι κάτω από αυτό.

Γενικά, τα 250 έως 350 cd/m2 θεωρούνται αποδεκτά, και αυτό προσφέρει η πλειοψηφία των οθονών. Εάν διαθέτετε οθόνη HDR, συνήθως κοιτάτε κάτι που είναι τουλάχιστον 400 nits (1 nit είναι ίσο με 1 cd/m2).

Η καλύτερη βαθμολογία για τη φωτεινότητα της οθόνης είναι, για άλλη μια φορά, στο μάτι του θεατή. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να λατρεύουν να έχουν μια οθόνη υπολογιστή 1.000 nit, ενώ άλλοι παραπονιούνται ότι αυτό θα ήταν υπερβολικό για τα φτωχά μάτια τους.

Αναλογία απεικόνισης

Μια εξαιρετικά ευρεία οθόνη με λόγο διαστάσεων 32:109.

Τέλος, υπάρχει η αναλογία διαστάσεων, όπως 16:9, 21:9 ή 32:10. Ο πρώτος αριθμός στην αναλογία αντιπροσωπεύει το πλάτος της οθόνης και ο δεύτερος είναι το ύψος. Σε μια οθόνη 16:9 που σημαίνει ότι για κάθε 16 μονάδες πλάτους υπάρχουν εννέα ύψους.

Αν έχετε δει ποτέ ένα κλασικό επεισόδιο του Cheers ή κάποια παλαιότερη τηλεοπτική εκπομπή, έχετε παρατηρήσει ότι βρίσκεται σε ένα τετράγωνο κουτί στη μέση της σύγχρονης οθόνης της τηλεόρασής σας. Αυτό συμβαίνει επειδή παλαιότερες τηλεοπτικές εκπομπές χρησιμοποιούσαν την αναλογία διαστάσεων 4:3. Η μέση οθόνη και η τηλεόραση έχουν αναλογία 16:9, με υπερευρυγώνιες οθόνες συνήθως 21:9, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες αναλογίες, όπως 32:10 και 32:9.

Εκτός κι αν ψάχνετε για μια κοινή οθόνη 16:9 ή 21:9, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να επισκεφτείτε έναν εκθεσιακό χώρο για να δείτε πώς φαίνονται αυτοί οι άλλοι λόγοι διαστάσεων και αν σας αρέσουν.

Εκεί, τα καταφέραμε! Τώρα είστε εξοπλισμένοι με δέκα επεξηγήσεις ορολογίας οθόνης και μια καλύτερη ιδέα για το τι θέλετε. Πηγαίνετε και κατακτήστε τον μπερδεμένο κόσμο των οθονών των υπολογιστών, φίλε μου.