Ποια είναι η διαφορά μεταξύ IPv4 και IPv6;

Όταν το Διαδίκτυο άρχισε να γίνεται mainstream, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα υπήρχε ποτέ έλλειψη διευθύνσεων IP. Αυτό ήταν πριν η τοστιέρα σας θέλει να χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο για να ελέγξει πόσο χρόνο χρειάζεται για να μαγειρέψει ψωμί για ένα αγγλικό πρωινό. Το γεγονός είναι ότι οι διευθύνσεις IP εξαντλήθηκαν πολύ πριν η τοστιέρα σας προσπαθήσει να αποκτήσει μία. Όταν ακούτε ότι οι διευθύνσεις IP εξαντλούνται, ακούτε ότι εξαντλούνται στο IPv4. Η λύση είναι ήδη εδώ. λέγεται IPv6. Αυτό μπορεί να σας μπερδέψει ως προς το ποια είναι η διαφορά μεταξύ IPv4 και IPv6, τι χρησιμοποιείτε και πρέπει να κάνετε μετατροπή;

IPv4 και IPv6

Το IPv4 και το IPv6 αναφέρονται και τα δύο σε πρότυπα διεύθυνσης IP που καθορίζουν τον τρόπο εκχώρησης μιας διεύθυνσης IP και ποια θα είναι. Οι αριθμοί, π.χ., 4 και 6, υποδεικνύουν τον αριθμό έκδοσης. Υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές μεταξύ IPv4 και IPv6, αλλά είναι και οι δύο διευθύνσεις IP. Οι διαφορές είναι οι εξής.

Το IPv4 είναι η παλαιότερη έκδοση της οποίας έχουν εξαντληθεί οι διευθύνσεις IP προς εκχώρηση και το IPv6 είναι η νέα έκδοση που έχει νέες διευθύνσεις IP για την επιφάνεια εργασίας σας και τη φρυγανιέρα σας.
Το IPv4 έχει διευθύνσεις IP που είναι αριθμητικές τιμές 32-bit γραμμένες στο δεκαδικό σύστημα, ενώ το IPv6 έχει 128-bit γραμμένες στο δεκαεξαδικό σύστημα.

  Πώς να αποκτήσετε εικόνα σε εικόνα για κλήσεις Google Meet

Τι χρησιμοποιείτε;

Το IPv6 έχει κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό. Το IPv4 διέθεσε όλες τις διευθύνσεις IP που έπρεπε να εκχωρήσει το 2012 και από τότε, υπήρξε μια ώθηση για αναβάθμιση σε IPv6. Είναι 2018 και πολλές συσκευές εξακολουθούν να είναι σε IPv4, κάτι που γεννά το ερώτημα, Πώς; Εάν το IPv4 εξαντλήθηκε από νέες διευθύνσεις, πώς έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο όλα τα νέα iPhone και iPad;

Αυτήν τη στιγμή, οι δρομολογητές είναι αυτοί που κρατούν τα πράγματα σε λειτουργία. Ο δρομολογητής σας είναι η συσκευή που λαμβάνει μια διεύθυνση IP και οι συσκευές που συνδέονται με το δρομολογητή λαμβάνουν εσωτερικές διευθύνσεις. Ο δρομολογητής χρησιμοποιεί τις εσωτερικές διευθύνσεις IP για να βεβαιωθεί ότι η κίνηση δρομολογείται στη σωστή συσκευή. Ακόμα κι αν έχετε το πιο πρόσφατο iPad, το νεότερο Macbook, τον καλύτερο υπολογιστή που υπάρχει ή το πιο πρόσφατο tablet Surface, πιθανότατα εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε το IPv4. Αυτές οι συσκευές μπορούν να υποστηρίζουν IPv6, αλλά δεν είναι οι συσκευές το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η μεγαλύτερη υποδομή.

  Πώς να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε τον αριθμό τηλεφώνου σας στα μηνύματα ή στο FaceTime

Υπάρχει επίσης το ατυχές γεγονός ότι ενώ όλες οι διευθύνσεις IP που είναι διαθέσιμες στο IPv4 έχουν εκχωρηθεί, δεν χρησιμοποιούνται όλες αυτή τη στιγμή. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς είναι ακόμη αχρησιμοποίητοι, πράγμα που σημαίνει ότι η μετάβαση στο IPv6 θα καθυστερήσει περαιτέρω.

Μετάβαση σε IPv6

Η μετάβαση στο IPv6 δεν είναι εύκολη. Η ανάγκη μετανάστευσης είναι πραγματική, αλλά η μετάβαση στο IPv6 κοστίζει χρήματα σε όλα τα μέτωπα. υλικό και λογισμικό. Ο ISP σας πρέπει να αναβαθμίσει την υποδομή του για να υποστηρίζει το IPv6. Μετά από αυτό έρχεται ο δρομολογητής που πρέπει να αναβαθμιστεί και πολλοί άνθρωποι δεν αγοράζουν το δικό τους δρομολογητή. Οι περισσότεροι απλώς πηγαίνουν με τον δρομολογητή που παρέχει ο ISP τους, έτσι ώστε όταν οι ISP αναβαθμίζουν το δίκτυό τους για να υποστηρίζουν IPv6, θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν δρομολογητές σε αυτόν τον λογαριασμό.

Δεδομένου ότι τα πράγματα εξακολουθούν να λειτουργούν, δεν υπάρχει κάτι που να δημιουργεί επείγουσα ανάγκη για προσθήκη υποστήριξης για το IPv6. Το πρότυπο υπάρχει και το ίδιο και η τεχνολογία, αλλά ελάχιστα μπορούν να υποχρεώσουν τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να μεταβούν στο νέο πρότυπο. Η τρέχουσα τεχνολογία δρομολογητή κάνει το IPv4 να λειτουργεί για έναν τεράστιο αριθμό συσκευών. Εάν υπάρξει κάποια ώθηση, ίσως χρειαστεί να γίνει μέσω νομοθεσίας ή για να μετριαστεί ένας σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια.

  Πώς να αναζητήσετε ιστορίες στο Snapchat

Το IPv6 είναι καλύτερο

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της χρήσης IPv6 είναι ότι όλες οι συσκευές μπορούν να συνδεθούν απευθείας στο διαδίκτυο. Αυτήν τη στιγμή, οι συσκευές συνδέονται μέσω δρομολογητή και δεν έχουν τις δικές τους διευθύνσεις IP. Εάν πρέπει να αναγνωρίσετε μια συσκευή σε ένα δίκτυο, θα χρησιμοποιήσετε τη διεύθυνση MAC της. Αυτό τείνει επίσης να επιβραδύνει τα πράγματα. Οι δυνατότητες του δρομολογητή σας παίζουν επίσης ρόλο στο πόσο γρήγορα απαντώνται τα αιτήματά σας web. Όταν οι συσκευές μπορούν να συνδεθούν απευθείας στο διαδίκτυο, η περιήγηση θα είναι πιο γρήγορη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστείτε ρούτερ, θα χρειαστείτε. Ο δρομολογητής σας θα μπορεί απλώς να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Το IPv6 είναι επίσης πιο ασφαλές. Κρυπτογραφεί την κυκλοφορία και διασφαλίζει την ακεραιότητα των πακέτων. Αυτό του επιτρέπει να σας προσφέρει ασφάλεια παρόμοια με το VPN. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα VPN θα ανήκουν στο παρελθόν. Θα εξακολουθήσετε να τα χρησιμοποιείτε για να αποκρύψετε τη δραστηριότητά σας από τον ISP σας, αλλά ακόμα και χωρίς αυτά, η επισκεψιμότητά σας θα είναι πιο ασφαλής στο IPv6 από ότι στο IPv4.