Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ψηφιακού και οπτικού ζουμ;

Το ζουμ, όπως και πολλές προδιαγραφές κάμερας, είναι λίγο πιο περίπλοκο από ό,τι πιστεύετε από τις διαφημιστικές καμπάνιες. Οι κατασκευαστές smartphone όπως η Samsung διαθέτουν τώρα 10x, 50x ή ακόμα και 100x ανίπταμαι διαγωνίως. Είναι όμως κι αυτό εφικτό; Ας δούμε τις διαφορές μεταξύ οπτικού και ψηφιακού ζουμ.

Τι σημαίνει πραγματικά το ζουμ;

Τι είναι το ζουμ και τι σημαίνει να έχεις 5x ή 10x; Όσον αφορά την οπτική φυσική, όχι πολλά γιατί δεν υπάρχει ζουμ.

Η μεγέθυνση του φακού (πόσο ένας φακός μεγεθύνει τα μακρινά αντικείμενα) είναι συνάρτηση της εστιακής του απόστασης και του οπτικού πεδίου που προκύπτει. Ένας φακός με μεγαλύτερη εστιακή απόσταση (σε σχέση με το μέγεθος του αισθητήρα εικόνας) έχει μικρότερο οπτικό πεδίο. Αυτό κάνει τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται πιο κοντά από ό,τι μέσω ενός φακού με μικρότερη εστιακή απόσταση.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που παίζουν ώστε οι φακοί να μην πωλούνται με βάση το πόσο μεγεθύνουν τα αντικείμενα. Αντίθετα, πωλούνται με βάση την εστιακή τους απόσταση.

Το μάρκετινγκ για τον ευρυγώνιο φακό του Huawei P40 Pro ισχυρίζεται ότι έχει οπτικό ζουμ 0,6x.

Το ζουμ, όπως το χρησιμοποιούμε τώρα, είναι βασικά μια ιδέα μάρκετινγκ που διαδόθηκε από τις συμπαγείς κάμερες. Αρχικά, ήταν η αναλογία μεταξύ της μικρότερης και της μεγαλύτερης εστιακής απόστασης ενός φακού. Έτσι, ένας φακός 10mm-100mm είχε zoom 10x, ενώ ένας φακός 25mm-100mm είχε zoom 4x. Αυτό σήμαινε ότι ένας φακός με zoom 10x δεν έκανε απαραίτητα τα πράγματα να φαίνονται 10 φορές μεγαλύτερα.

Ωστόσο, οι κατασκευαστές smartphone χρησιμοποιούν το ζουμ ελαφρώς διαφορετικά. Ένα zoom 1x είναι ευρέως αποδεκτό ως το οπτικό πεδίο της κύριας κάμερας. Smartphone όπως το iPhone 11 Pro προσθέτουν έναν ακόμη ευρύτερο φακό και τον αποκαλούν ζουμ 0,5x, αντί να επαναφέρουν 1x στη νέα ευρύτερη γωνία.

  Πώς να δημιουργήσετε τυχαίο κείμενο στο Microsoft Word

Σε αντίθεση με τις συμπαγείς κάμερες, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να περιμένετε την ίδια κατά προσέγγιση μεγέθυνση με διαφορετικά smartphone 10x-zoom.

Το Huawei P40 Pro διαθέτει επίσης φακό περισκοπίου με οπτικό ζουμ 5x.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να δείτε αυτό το κομμάτι για τον τρόπο υπολογισμού των προδιαγραφών ζουμ. Το μόνο που πραγματικά χρειάζεται να γνωρίζετε, ωστόσο, είναι ότι το ζουμ εξαρτάται από την υποκείμενη εστιακή απόσταση ενός φακού και το μέγεθος του αισθητήρα—και ότι είναι λίγο αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα.

Αλλά ποια είναι η διαφορά μεταξύ οπτικού και πραγματικού ζουμ (θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη για λόγους ευκολίας, αλλά αυτό που πραγματικά εννοώ είναι «φαινομενική μεγέθυνση» ή «στενότερο σχετικό οπτικό πεδίο»);

Πώς λειτουργεί το οπτικό ζουμ

Το οπτικό ζουμ είναι όταν οι φυσικές ιδιότητες ενός φακού μεγεθύνουν πραγματικά μακρινά αντικείμενα. Για παράδειγμα, ένα τηλεσκόπιο είναι όλο το οπτικό ζουμ. Αν δείτε το φεγγάρι μέσα από ένα, φαίνεται μεγαλύτερο. Δεν υπάρχει απώλεια ποιότητας – τα αντικείμενα απλώς εμφανίζονται πιο κοντά.

Το οπτικό ζουμ προέρχεται από φακούς με μεγάλες εστιακές αποστάσεις που είναι τουλάχιστον σχετικές με το μέγεθος του αισθητήρα της κάμερας. Ένας μακρύς τηλεφακός για μια DSLR, όπως αυτοί που βλέπετε να χρησιμοποιούν αθλητικοί φωτογράφοι στους αγώνες, έχει εστιακή απόσταση μεταξύ 500-1.000 mm. Γι’ αυτό είναι τόσο βαριές.

Σε μικρότερες κάμερες, η εστιακή απόσταση μπορεί να είναι μικρότερη. Οι συμπαγείς κάμερες μπορούν να αποκτήσουν εξαιρετικό οπτικό ζουμ με φακούς 100 mm. Εξακολουθούν να είναι αρκετά μεγάλα, αλλά πολύ μικρότερα από τους τύπους τηλεσκοπίων που χρησιμοποιούνται σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Στα smartphone, οι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν φακούς περισκοπίου για καλύτερο οπτικό ζουμ. Κατάφεραν να βάλουν φακούς ζουμ 5x (περίπου ισοδύναμο με τη μεγέθυνση ενός φακού 100 mm σε μια DSLR, τόσο πολύ καλοί) στα κορυφαία τηλέφωνά τους χωρίς να τους κάνουν πιο χοντρούς. Αυτή είναι μια πραγματικά συναρπαστική εξέλιξη.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε τους Γονικούς ελέγχους του TikTok

Ωστόσο, το 5x απέχει ακόμα πολύ από το 100x, οπότε πώς φτάνουν οι κατασκευαστές με τους ισχυρισμούς τους;

Πώς λειτουργεί το ψηφιακό ζουμ

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το ζουμ είναι μια θολή έννοια. Το ψηφιακό ζουμ εκμεταλλεύεται πλήρως αυτή την ασάφεια. Στην ουσία, το ψηφιακό ζουμ είναι απλώς η περικοπή μιας φωτογραφίας, έτσι ώστε τα αντικείμενα σε αυτήν να φαίνονται μεγαλύτερα—δεν καταγράφονται επιπλέον πληροφορίες εικόνας.

Πάρτε την παρακάτω λήψη από ένα iPhone Xs, για παράδειγμα. Αυτό το τηλέφωνο διαθέτει οπτικό ζουμ 2x, αλλά ψηφιακό ζουμ 10x. Η λήψη με ζουμ έχει αισθητά χαμηλότερη ανάλυση.

Αυτό είναι το πρόβλημα με το ψηφιακό ζουμ. Ενώ το οπτικό ζουμ μεγεθύνει χωρίς να χάνει την ποιότητα της εικόνας, το ψηφιακό ζουμ το μειώνει. Και όσο περισσότερο κάνετε μεγέθυνση, τόσο χειρότερη γίνεται η ποιότητα της εικόνας.

Ενισχύω!

Το ψηφιακό ζουμ, ωστόσο, περνάει λίγο χρόνο. Το οπτικό ζουμ είναι ακριβό, τόσο από την άποψη του κόστους παραγωγής όσο και από τις απαραίτητες αντισταθμίσεις για την προσθήκη του σε ένα smartphone. Οι φακοί περισκοπίου είναι μια σχετικά νέα εξέλιξη (τουλάχιστον στα smartphone), επομένως υπάρχουν ακόμα κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν.

Έτσι, οι κατασκευαστές smartphone χρησιμοποιούν τα ακόλουθα κόλπα για να κάνουν καλύτερο το ψηφιακό ζουμ και να ελαχιστοποιήσουν την απώλεια ποιότητας:

Χρήση απίστευτα υψηλής ανάλυσης αισθητήρων: Το Galaxy S20 της Samsung διαθέτει τηλεφακό κάμερα 64 MP. Ένας τέτοιος αισθητήρας υψηλής ανάλυσης σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερη εικόνα για περικοπή και, επομένως, περισσότερο ψηφιακό ζουμ.
Υποδοχή εικονοστοιχείων: Ο συνδυασμός πολλών εικονοστοιχείων σε ένα μόνο super-pixel προσφέρει καλύτερη ποιότητα σε εικόνες με ψηφιακή μεγέθυνση, αντί να περικόψετε απλώς στη συνέχεια.
AI και μηχανική μάθηση: Αυτά δείχνουν πολλά υποσχόμενα στη φωτογραφία της περιοχής. Οι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών μπόρεσαν να τη χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν αυτόματα την ποιότητα των εικόνων με ψηφιακή μεγέθυνση.

  Πότε δημιούργησα τον λογαριασμό μου Google;

Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα ψηφιακού ζουμ δεν είναι δυνατά χωρίς οπτικό ζουμ. Αυτά τα τρελά ζουμ 50x και 100x είναι δυνατά μόνο επειδή είναι ένα υβρίδιο οπτικού και ψηφιακού ζουμ. Ένας πραγματικός οπτικός φακός κάνει μερικά από τα βαριά ανύψωση, ενώ οι ψηφιακές τεχνικές παρέχουν πιο εμφανές ζουμ.

Η Samsung μπορεί να είναι αυξάνοντας τους αριθμούς ζουμ του, αλλά υπάρχουν γνήσιες βελτιώσεις στην τεχνολογία φακών που κρύβονται πίσω από κάποια από τη διαφημιστική εκστρατεία.

Αξιοποιώντας στο έπακρο το ζουμ

Η τρέχουσα εστίαση στο ζουμ της κάμερας στα smartphones είναι ενδιαφέρουσα. Σε κάποιο σημείο, όμως, γίνεται απλά ανόητο.

Ένας φακός οπτικού ζουμ 5x ή ακόμα και 10x ανοίγει πολλές ενδιαφέρουσες επιλογές λήψης για τους ανθρώπους. Επίσης κάνει τις αποκλειστικές κάμερες ακόμα πιο ευχάριστες. Με αυτό το είδος ζουμ, μπορείτε να φωτογραφίσετε τα παιδιά σας να παίζουν σπορ, την άγρια ​​ζωή στον πίσω κήπο σας και οτιδήποτε άλλο δεν μπορείτε φυσικά να πλησιάσετε.

Αν και το ψηφιακό ζουμ δεν είναι αυτόματα κακό (ειδικά όταν δεν χρησιμοποιείται υπερβολικά), υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα στο υπερβολικό ζουμ. Υπάρχει η απώλεια στην ποιότητα της εικόνας, φυσικά, αλλά επίσης, η λήψη φωτογραφιών γίνεται πιο δύσκολη.

Με ζουμ 20x ή 30x (που ισοδυναμεί περίπου με 1.000 χιλιοστά σε μια DSLR), πρέπει να κρατάτε το τηλέφωνό σας απίστευτα ακίνητο για να τραβήξετε μια καλή λήψη. Η παραμικρή σύσπαση θα έχει ως αποτέλεσμα μια θολή φωτογραφία και οτιδήποτε προσπαθείτε να φωτογραφίσετε να κινείται εκτός κάδρου.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι τραβάτε σε καλό φωτισμό. Σε χαμηλό φωτισμό, θα χρειαστείτε ένα τρίποδο για το smartphone σας για να έχετε οτιδήποτε μοιάζει με ευκρινή φωτογραφία.

Φαίνεται ότι οι κατασκευαστές smartphone θα συνεχίσουν να ανταγωνίζονται με τους συνεχώς αυξανόμενους αριθμούς ζουμ. Απλώς βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε πάντα ποιο είναι το υποκείμενο οπτικό ζουμ—αυτό είναι που πραγματικά μετράει.