Ποια είναι η διαφορά μεταξύ φορητών και εγκατεστημένων εφαρμογών;

Κατά τη λήψη εφαρμογών, ενδέχεται να σας παρουσιάστηκε η επιλογή λήψης της εγκατάστασης ή της φορητής έκδοσης της ίδιας εφαρμογής. Αν είναι η πρώτη φορά που ακούτε ότι οι εφαρμογές είναι «φορητές», ίσως αναρωτηθείτε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε αυτό. Μπορεί επίσης να αναρωτηθείτε γιατί όλες οι εφαρμογές δεν έχουν αναπτυχθεί για να είναι φορητές, καθώς είναι προφανώς δυνατό. Αντιμετωπίζουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης μιας φορητής έναντι της εγκατεστημένης έκδοσης της ίδιας εφαρμογής και γιατί ορισμένες εφαρμογές απλώς δεν έχουν φορητή έκδοση ενώ άλλες έχουν.

Μια φορητή εφαρμογή είναι μια εφαρμογή που απλώς εκτελείτε χωρίς να έχει εγκατασταθεί τίποτα στο σύστημά σας. Εκτελείται ως μία μόνο παρουσία, δεν απαιτεί εγκατάσταση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως. Σκεφτείτε το ως μια λάμπα που μπορείτε να συνδέσετε σε οποιαδήποτε τυπική βάση.

Μια εφαρμογή με δυνατότητα εγκατάστασης απαιτεί ρύθμιση. Η ρύθμιση μπορεί να διαρκέσει μόνο λίγα λεπτά ή ίσως και μία ώρα, ανάλογα με την εφαρμογή. Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο αφού ολοκληρωθεί με επιτυχία η ρύθμιση. Σκεφτείτε το ως μια ειδική λάμπα που έχετε αγοράσει και η οποία μπορεί να απαιτεί μια ειδική θήκη ή ίσως κάποια νέα καλωδίωση για να μπορέσετε να τη χρησιμοποιήσετε.

Φορητές εφαρμογές
Εφαρμογές με δυνατότητα εγκατάστασης
Όλα τα αρχεία που χρειάζεται η εφαρμογή για να λειτουργήσει πλήρως διατηρούνται στον ίδιο φάκελο με το αρχείο EXE της εφαρμογής.
Μια εφαρμογή με δυνατότητα εγκατάστασης θα αποθηκεύει αρχεία σε διαφορετικές τοποθεσίες, όπως τον δικό της αποκλειστικό φάκελο μέσα στο φάκελο Program Files στη μονάδα δίσκου C, στο φάκελο App Data στο προφίλ χρήστη σας και σε άλλες τοποθεσίες.
Ένα φορητό αρχείο δεν θα τροποποιήσει το μητρώο των Windows με κανέναν τρόπο.
Μια εφαρμογή που εγκαθιστάτε μπορεί ή όχι, να τροποποιήσει το μητρώο. Όταν απεγκαθίσταται μια τέτοια εφαρμογή, οι αλλαγές στο μητρώο δεν αντιστρέφονται πάντα.
Μπορείτε να μετακινήσετε μια φορητή εφαρμογή σε οποιαδήποτε μονάδα δίσκου ή ακόμα και σε μια εξωτερική συσκευή αποθήκευσης και θα συνεχίσει να λειτουργεί.
Η μετακίνηση μιας εφαρμογής που έχει εγκατασταθεί στο λειτουργικό σας σύστημα δεν είναι εύκολη. Κανονικά, πρέπει να το απεγκαταστήσετε και να το εγκαταστήσετε ξανά. Η απλή μετακίνηση των αρχείων του δεν είναι αρκετή και θα οδηγήσει σε σπάσιμο των διαδρομών αρχείων και των συνδέσμων. Η εφαρμογή, εάν εξακολουθεί να είναι σε θέση να εκτελεστεί, ενδέχεται να μην μπορεί να βρει ορισμένα από τα στοιχεία της και να εμφανίσει τυχαία σφάλματα.
Μια φορητή εφαρμογή δεν θα θυμάται τις προσωπικές σας προτιμήσεις και ρυθμίσεις. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πρόσφατα ή συχνά προσβάσιμα αρχεία και καταλόγους μεταξύ άλλων.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης μιας εφαρμογής είναι ότι μπορείτε να την προσαρμόσετε ώστε να λειτουργεί όπως θέλετε. Το Photoshop είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα εφαρμογής που θα ρυθμίσετε ώστε να λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο. Αν έπρεπε να το ρυθμίσετε ξανά και ξανά, θα ήταν χρονοβόρο. Η έκδοση εγκατάστασης θυμάται ποια εργαλεία χρησιμοποιείτε και ποιες γραμμές εργαλείων και παράθυρα θα σας δείχνει όταν την ανοίγετε.
Μια φορητή εφαρμογή μπορεί να εκτελεστεί από εξωτερική πηγή. Μπορείτε να το εκτελέσετε από USB χωρίς να χρειάζεται να το αντιγράψετε στον τοπικό σας δίσκο.
Μια εφαρμογή που μπορεί να εγκατασταθεί δεν μπορεί να εκτελεστεί εάν δεν την εγκαταστήσετε πρώτα. Δεν μπορεί να εγκατασταθεί σε εξωτερική συσκευή αποθήκευσης. Ορισμένες εφαρμογές θα επιμείνουν να εγκατασταθούν στην ίδια μονάδα δίσκου με αυτήν στην οποία έχετε εγκαταστήσει τα Windows.
Μια φορητή εφαρμογή είναι απίθανο να βλάψει σημαντικά αρχεία στο σύστημά σας. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ότι ένα κακόβουλο αρχείο μπορεί να ομαδοποιηθεί στο αρχείο EXE, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ίδια η εφαρμογή προέρχεται από μια αναξιόπιστη πηγή. Μια φορητή εφαρμογή δεν πρόκειται να τροποποιήσει τίποτα στο μητρώο, ώστε να υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να πάνε στραβά.
Η εγκατάσταση μιας εφαρμογής μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά σε σημαντικά αρχεία στο σύστημά σας απλώς και μόνο επειδή επιτρέπεται στην εφαρμογή να τα τροποποιήσει και το κάνει για να ρυθμιστεί σωστά. Δεν υπάρχει τρόπος να εξαιρεθείτε από αυτό.

  Πώς να ηχογραφήσετε και να εμφανίσετε την προφορά του ονόματός σας στο LinkedIn

Οι διαφορές μεταξύ των δύο τύπων εφαρμογών κάνουν να φαίνεται ότι οι φορητές εφαρμογές είναι απλώς καλύτερες, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι εφαρμογές που πρέπει να εγκατασταθούν έχουν αυτήν την απαίτηση επειδή χρειάζονται ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο για την εκτέλεση. Δεν μπορείτε εύλογα να σκεφτείτε μια εκδοχή του Android Development Environment με δυνατότητα εγκατάστασης να είναι φορητή. Ακόμη και η φορητή έκδοση του Photoshop φέρει την ένδειξη «Lite».

Για εργαλεία που προορίζονται για απλές, γρήγορες ενέργειες και ελάχιστη έως καθόλου επεξεργασία, μια φορητή εφαρμογή λειτουργεί, αλλά οτιδήποτε πρόκειται να είναι εντάσεως επεξεργαστή, μια έκδοση με δυνατότητα εγκατάστασης είναι αυτό που συνήθως αναπτύσσεται. Ίσως στο μέλλον, οι φορητές εφαρμογές να γίνουν ο κανόνας. Προς το παρόν, οι εφαρμογές Ιστού γίνονται ολοένα και πιο ισχυρές και εκτελούνται μέσα σε προγράμματα περιήγησης, ώστε να μπορεί να συμβεί. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν αξίζει τον κόπο να γίνει μια εφαρμογή φορητή και αν μπορεί να αποδώσει εξίσου καλά ή καλύτερα. Τα Windows 10, όταν ήταν ακόμα στην έκδοση Beta, είχαν μια δυνατότητα που επέτρεπε στους χρήστες να μετακινούν τις εγκατεστημένες εφαρμογές από τη μια μονάδα δίσκου σε μια άλλη. Η δυνατότητα δεν έφτασε στην τελική σταθερή έκδοση και αντ’ αυτού αναβλήθηκε. Είναι απόδειξη του πώς μια τέτοια λειτουργία, αν και χρήσιμη, είναι δύσκολο να εκτελεστεί.

  Πώς να διορθώσετε το σφάλμα ταχύτητας ανεμιστήρα CPU