Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των επεξεργαστών Intel Core i3, i5, i7 και X;

Ενώ η AMD κάνει εισβολή, η Intel είναι μακράν η νούμερο ένα επιλογή στους επεξεργαστές υπολογιστών. Οι επεξεργαστές Core είναι εξαιρετικά τσιπ για επιτραπέζιους υπολογιστές ή φορητούς υπολογιστές, αλλά ποια είναι η διαφορά μεταξύ των Core i3, i5, i7, i9 και X;

Τι είναι ο πυρήνας επεξεργαστής;

Οι επεξεργαστές Intel Core ήρθαν για πρώτη φορά στην επιφάνεια εργασίας στα μέσα του 2006, αντικαθιστώντας τη σειρά Pentium που αποτελούσε προηγουμένως τους επεξεργαστές υψηλής τεχνολογίας της Intel.

Τα ονόματα Core “i” είναι κατά κύριο λόγο κατηγοριοποιήσεις “υψηλού επιπέδου” που βοηθούν στη διαφοροποίηση των επεξεργαστών σε μια δεδομένη γενιά. Ένα συγκεκριμένο όνομα Core “i” δεν σημαίνει ότι ο επεξεργαστής έχει συγκεκριμένο αριθμό πυρήνων, ούτε εγγυάται χαρακτηριστικά, όπως το Hyper-Threading, το οποίο επιτρέπει στην CPU να επεξεργάζεται εντολές πιο γρήγορα.

Οι ιδιαιτερότητες των χαρακτηριστικών μπορούν να αλλάζουν μεταξύ των γενεών. Καθώς η τεχνολογία προχωρά, γίνεται φθηνότερο η δημιουργία ανταλλακτικών υψηλότερης απόδοσης και χαμηλής ποιότητας. Σημαίνει επίσης ότι τα χαρακτηριστικά που μόλις βρεθούν σε μέρη όπως το Core i3 μπορούν να εξαφανιστούν εντελώς από την κατηγορία.

Επεξεργαστές Intel Core.

Η γενική απόδοση σε παρόμοιες CPU αλλάζει επίσης μεταξύ των γενεών. Βελτιώσεις χαμηλού επιπέδου στον τρόπο με τον οποίο οι CPU επεξεργάζονται πληροφορίες έχουν ως αποτέλεσμα γενικά καλύτερη απόδοση, μερικές φορές, σε χαμηλότερες ταχύτητες ρολογιού από προηγούμενες οικογένειες CPU.

  Πώς να μετακινήσετε ένα παράθυρο σε άλλη οθόνη στα Windows 10

Επομένως, οι διαφορές μεταξύ των χαρακτηρισμών Core i3, Core i5 και Core i7 έχουν μεγαλύτερη σημασία στην αντίστοιχη γενιά του. Για παράδειγμα, ένας Core i7 “Kaby Lake” έβδομης γενιάς και ένας Core i7 “Ivy Bridge” τρίτης γενιάς μπορεί να λειτουργούν με παρόμοιες ταχύτητες με παρόμοιο αριθμό πυρήνων. Αυτό είναι γενικά χωρίς νόημα, ωστόσο, καθώς το νεότερο μέρος θα εξακολουθεί να έχει καλύτερη απόδοση – ελέγξτε αυτό σύγκριση στο UserBenchmark ως παράδειγμα.

Έχοντας αυτό κατά νου, υπάρχουν μερικές οδηγίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καταλάβετε τι σημαίνουν όλα τα διαφορετικά μέρη.

Core i3: The Low End

Οι επεξεργαστές Intel Core i3 είναι το σημείο όπου ξεκινά η σειρά Core για κάθε γενιά. Γενικά, οι επεξεργαστές Core i3 έχουν χαμηλότερο αριθμό πυρήνων από τους CPU υψηλότερης ποιότητας. Αυτό σήμαινε ότι το Core i3 ξεκίνησε με επεξεργαστές διπλού πυρήνα, αλλά για τις πρόσφατες γενιές, αυτός ο αριθμός πυρήνων έχει αυξηθεί σε τέσσερις στην επιφάνεια εργασίας.

Αυτά τα προηγούμενα διπύρηνα Core i3 έτειναν επίσης να έχουν τέσσερα νήματα, γνωστά και ως Hyper-Threading. Η Intel επέλεξε να μην διπλασιάσει τον αριθμό των νημάτων στις πρόσφατες γενιές του Core i3. Αντίθετα, δημιουργεί CPU με τέσσερις πυρήνες και τέσσερα νήματα.

Οι επεξεργαστές Core i3 έχουν επίσης χαμηλότερα μεγέθη κρυφής μνήμης (ενσωματωμένη μνήμη). Διαχειρίζονται λιγότερη μνήμη RAM από άλλους επεξεργαστές Core και έχουν ποικίλες ταχύτητες ρολογιού. Σε αυτό το γράψιμο, οι επεξεργαστές επιτραπέζιου υπολογιστή Core i3 9ης γενιάς έχουν κορυφαία ταχύτητα ρολογιού 4,6 GHz. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο το υψηλότερο επίπεδο Core i3-9350K.

  Πώς να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε τα εστιασμένα εισερχόμενα στην εφαρμογή αλληλογραφίας στα Windows 10

Core i5: Η χαμηλότερη μεσαία κατηγορία

Μια μητρική πλακέτα ATX συμβατή με Intel.

Ένα βήμα παραπάνω από τον Core i3 είναι ο Core i5. Αυτό είναι συχνά όπου οι παίκτες PC που κυνηγούν ευκαιρίες αναζητούν σταθερές προσφορές σε επεξεργαστές. Ένα i5 τυπικά στερείται Hyper-Threading, αλλά έχει περισσότερους πυρήνες (επί του παρόντος, έξι, αντί τέσσερις) από τον Core i3. Τα εξαρτήματα i5 έχουν επίσης γενικά υψηλότερες ταχύτητες ρολογιού, μεγαλύτερη κρυφή μνήμη και μπορούν να χειριστούν περισσότερη μνήμη. Τα ενσωματωμένα γραφικά είναι επίσης λίγο καλύτερα.

Βλέπετε νέους επεξεργαστές Core i5 με Hyper-Threading σε φορητούς υπολογιστές, αλλά όχι σε επιτραπέζιους υπολογιστές.

Core i7: Η κορυφή κάνει ένα βήμα πίσω

Από το 2017, οι επεξεργαστές Core i7 είχαν Hyper-Threading σε επιτραπέζιους υπολογιστές, αλλά οι πιο πρόσφατες γενιές δεν το κάνουν. Αυτοί οι επεξεργαστές έχουν υψηλότερο αριθμό πυρήνων (έως οκτώ στην ένατη γενιά) από τους i5, μεγαλύτερη κρυφή μνήμη και αύξηση στην απόδοση γραφικών, αλλά έχουν την ίδια χωρητικότητα μνήμης με τον Core i5 (αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον ).

Core i9: Οι νέοι ηγέτες

Ένας υπολογιστής παιχνιδιών που βασίζεται σε Intel.

Ο Core i9 βρίσκεται στην κορυφή του πακέτου Intel Core. Εδώ θα βρείτε πολλούς επεξεργαστές με κορυφαίες επιδόσεις, όπως τον Core i9-9900K—το σημερινό αγαπημένο για gaming.

Στο επίπεδο Core i9 στις τρέχουσες CPU 9ης γενιάς, βλέπουμε οκτώ πυρήνες, 16 νήματα, μεγαλύτερη κρυφή μνήμη από τους επεξεργαστές Core i5, μεγαλύτερες ταχύτητες ρολογιού (έως 5 GHz για ενίσχυση) και άλλη μια αύξηση στην απόδοση γραφικών. Ωστόσο, οι επεξεργαστές Core i9 εξακολουθούν να έχουν την ίδια μέγιστη χωρητικότητα μνήμης με τον Core i5.

  Πώς να δημιουργήσετε μια προσαρμοσμένη διάταξη πληκτρολογίου για Windows 10

Core X: The Ultimate

Η Intel διαθέτει επίσης μια σειρά από πιο φανταχτερούς, high-end επιτραπέζιους επεξεργαστές (HEDT) για «προμηθευτές» για λάτρεις, παίκτες, δημιουργούς περιεχομένου ή οποιονδήποτε άλλον που χρειάζεται αυτό το επίπεδο απόδοσης.

Τον Οκτώβριο του 2019, η Intel ανακοίνωσε νέα ανταλλακτικά Core X που κυμαίνονται από 10 έως 18 πυρήνες (το Core i9s είναι το πολύ οκτώ). Περιλαμβάνουν Hyper-Threading και ρολόγια υψηλής ενίσχυσης, αν και όχι απαραίτητα υψηλότερα από τους επεξεργαστές Core i9. Έχουν επίσης μεγαλύτερο αριθμό λωρίδων PCIe και μπορούν να χειριστούν περισσότερη μνήμη RAM και έχουν πολύ υψηλότερο TDP από τα άλλα εξαρτήματα Core.

Ποια πρέπει να αγοράσετε;

Οι ονομασίες πυρήνα αναφέρονται σε σχετικές βελτιώσεις σε μια συγκεκριμένη γενιά επεξεργαστών. Καθώς αυξάνεται ο αριθμός πυρήνων, αυξάνονται και οι δυνατότητες των επεξεργαστών, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων αριθμών πυρήνων, υψηλότερων ταχυτήτων ρολογιού, μεγαλύτερης μνήμης cache και δυνατότητας χειρισμού περισσότερης μνήμης RAM. Στο Core X, συνήθως λαμβάνετε επίσης περισσότερες λωρίδες PCIe.

Αν είστε gamer, αναζητήστε Core i7 και νεότερο. Μπορείτε σίγουρα να παίξετε με έναν νεότερο Core i5, αλλά θα έχετε περισσότερη προστασία στο μέλλον με έναν Core i7 και πάνω. Οι δημιουργοί περιεχομένου θα πρέπει να κοιτάξουν τους επεξεργαστές Core i7 και Core i9, καθώς θα θέλετε αυτά τα γλυκά νήματα.

Για καθημερινές εργασίες, όπως η περιήγηση στον ιστό, τα υπολογιστικά φύλλα και η επεξεργασία κειμένου, ένας Core i3 θα ολοκληρώσει τη δουλειά.

Κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου ενώ ψωνίζετε, ωστόσο, δεν είναι όλες οι επεξεργαστές Intel Core με ενσωματωμένα γραφικά. Αυτοί οι επεξεργαστές τελειώνουν με ένα “F” για να δηλώσουν ότι διατίθενται χωρίς GPU, όπως οι Core i3-9350KF, i5-9600KF και i9-9900KF.