Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των αρχείων PST και OST του Outlook;

Το Microsoft Outlook αποθηκεύει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις εργασίες και τις συναντήσεις σας ως αρχεία PST ή OST. Και τα δύο κάνουν την ίδια βασική δουλειά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες διαφορές που είναι σημαντικές, ανάλογα με το αν θέλετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας, να επαναφέρετε ή να μετακινήσετε τα δεδομένα σας.

Για να εξηγήσουμε τη διαφορά μεταξύ αρχείων PST και OST, πρέπει να εξηγήσουμε λίγο την τεχνολογική ιστορία—συγκεκριμένα, τη διαφορά μεταξύ των πρωτοκόλλων email POP και IMAP. Εδώ είναι μια γρήγορη επισκόπηση.

Τι είναι το POP;

Το παραδοσιακό πρωτόκολλο email που χρησιμοποιήθηκε στους χρόνους τηλεφωνικής σύνδεσης ήταν το Post Office Protocol (POP). Η τρέχουσα έκδοση του POP είναι η έκδοση 3 (POP3).

Το POP κατέβασε όλα τα email σας στον πελάτη και στη συνέχεια τα διέγραψε από προεπιλογή από τον διακομιστή email. Αυτό σήμαινε ότι μόνο ένα αντίγραφο των email σας υπήρχε στον υπολογιστή σας. Θα μπορούσατε να ρυθμίσετε το POP να μην διαγράφει email από τον διακομιστή.

Ωστόσο, εκείνες τις μέρες, οι άνθρωποι κανονικά έλεγχαν το email τους από έναν μόνο υπολογιστή, επομένως δεν υπήρχε πραγματικά ανάγκη να διατηρήσουν ένα δεύτερο αντίγραφο στον διακομιστή.

  Πώς να αποσυνδεθείτε εξ αποστάσεως από το Skype

Όταν χρησιμοποιείτε το POP, τυχόν αλλαγές που κάνετε στο πρόγραμμα-πελάτη email σας δεν αντικατοπτρίζονται στον διακομιστή email. Εάν διαγράψετε ένα email στο πρόγραμμα-πελάτη email, δεν συμβαίνει τίποτα στον διακομιστή email και το αντίστροφο.

Τι είναι το IMAP;

Το Πρωτόκολλο Πρόσβασης Μηνυμάτων Διαδικτύου (IMAP) είναι ένα πιο σύγχρονο πρωτόκολλο που πραγματοποιεί λήψη ενός αντιγράφου του email σας από τον διακομιστή στον υπολογιστή-πελάτη του υπολογιστή σας. Οποιεσδήποτε αλλαγές κάνετε στο πρόγραμμα-πελάτη email σας συγχρονίζονται με τον διακομιστή. Εάν διαγράψετε ένα email στον υπολογιστή σας, διαγράφεται επίσης στον διακομιστή email και αντίστροφα.

Το IMAP είναι πολύ πιο κατάλληλο για τον σύγχρονο κόσμο. Τώρα έχουμε πρόσβαση στον ίδιο λογαριασμό email σε πολλές συσκευές και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν «πάντα ενεργές» ευρυζωνικές συνδέσεις ή συνδέσεις οπτικών ινών και δεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Ό,τι κάνετε με το email σας συγχρονίζεται εάν χρησιμοποιείτε το IMAP.

Για παράδειγμα, εάν στείλετε ένα email από το τηλέφωνό σας, μπορείτε να αναζητήσετε στο φάκελο “Απεσταλμένα” στο tablet σας και το email που στείλατε θα είναι επίσης εκεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστούμε τη χρήση του IMAP εκτός εάν έχετε συγκεκριμένο λόγο να χρησιμοποιήσετε το POP3.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η Microsoft χρησιμοποιεί το Messaging API (MAPI) αντί για το IMAP για τους λογαριασμούς email της. Αν και διαφέρουν, το MAPI και το IMAP συγχρονίζουν τα email σας μεταξύ του πελάτη και του διακομιστή email.

  Πώς να χαρτογραφήσετε δεδομένα σε έναν παγκόσμιο χάρτη

Αρχεία POP, IMAP και PST και OST

Εάν διαθέτετε λογαριασμό POP, το Outlook αποθηκεύει όλα τα email και τις συναντήσεις σας σε ένα αρχείο Personal Storage Table (.pst). Ένα αρχείο PST μπορεί να εισαχθεί στο Outlook. Αυτό το καθιστά ιδανικό για τη μεταφορά του email σας σε έναν νέο υπολογιστή ή για τη δημιουργία ενός αντιγράφου ασφαλείας που μπορείτε να αποθηκεύσετε σε περίπτωση που ο υπολογιστής σας διακοπεί ή δεν λειτουργεί.

Μέχρι το Microsoft Outlook 2013, τα αρχεία PST χρησιμοποιούνταν επίσης για λογαριασμούς IMAP ή MAPI. Ωστόσο, ξεκινώντας με το Outlook 2016, το πρόγραμμα-πελάτης αποθηκεύει όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις συναντήσεις σας από λογαριασμούς IMAP και MAPI σε ένα αρχείο πίνακα αποθήκευσης εκτός σύνδεσης (.ost).

Τα αρχεία OST συγχρονίζονται αυτόματα με τον διακομιστή email, αρκεί να έχετε σύνδεση στο διαδίκτυο. Σε αντίθεση με τα αρχεία PST, ωστόσο, δεν μπορείτε να εισαγάγετε ένα αρχείο OST στο Outlook—επειδή δεν χρειάζεται.

Εάν ρυθμίζετε το Outlook σε ένα νέο μηχάνημα και συνδέεστε στον λογαριασμό email σας μέσω IMAP ή MAPI, όλα τα email σας θα βρίσκονται στον διακομιστή και θα ληφθούν αυτόματα.

  Ομαδοποιήστε όλα τα μηνύματα στα εισερχόμενά σας από αποστολέα και αποκλείστε τους ανιχνευτές email

Η κρίσιμη διαφορά μεταξύ αρχείων PST και OST είναι ότι τα περιεχόμενα ενός PST είναι διαθέσιμα μόνο σε αυτό το αρχείο. Τα περιεχόμενα ενός OST, ωστόσο, είναι επίσης διαθέσιμα στον διακομιστή email και σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή χρησιμοποιείτε για πρόσβαση στον λογαριασμό email σας.

Πότε τα χρειάζεστε;

Τις περισσότερες φορές, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για αρχεία PST και OST. Είναι απίθανο να δείτε ή να αποκτήσετε απευθείας πρόσβαση σε κανένα από τα δύο, εκτός και αν αναζητήσετε.

Είναι πραγματικά σημαντικά μόνο όταν μετακινείτε δεδομένα σε νέο υπολογιστή ή θέλετε να αρχειοθετήσετε τα email σας. Εάν χρησιμοποιείτε λογαριασμό email POP3, θα πρέπει να αντιγράψετε το αρχείο PST στον νέο σας υπολογιστή και, στη συνέχεια, να το εισαγάγετε στο Outlook, διαφορετικά θα χάσετε όλα τα email σας.

Εάν χρησιμοποιείτε IMAP ή MAPI, χρειάζεται μόνο να γνωρίζετε το μέγεθος του γραμματοκιβωτίου σας στον διακομιστή email. Εάν φτάσετε ποτέ στο μέγιστο μέγεθος και θέλετε να διατηρήσετε όλα τα email σας, θα πρέπει να εξαγάγετε ένα κομμάτι από αυτά σε ένα αρχείο PST και στη συνέχεια να τα διαγράψετε από τον διακομιστή email.

Στη συνέχεια, θα εξακολουθείτε να μπορείτε να προβάλλετε αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εάν εισαγάγετε το αρχείο PST στο Outlook, αλλά δεν θα βρίσκονται πλέον στον διακομιστή email.