Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός Megabit και ενός Megabyte;

Παρά το γεγονός ότι είναι παρόμοιες λέξεις με παρόμοιες συντομογραφίες, τα megabit (Mb) και τα megabyte (MB) είναι διαφορετικές μονάδες μέτρησης. Δείτε τι μετρούν και πότε χρησιμοποιούνται.

Bits εναντίον Bytes

Εάν έχετε ψωνίσει για ένα πρόγραμμα από έναν πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) πρόσφατα, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι η εταιρεία προώθησε τις ευρυζωνικές ταχύτητες της σε mega- ή gigabits ανά δευτερόλεπτο. Από την άλλη πλευρά, τα περισσότερα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας ή Διαδικτύου με ανώτατα όρια δεδομένων μετρούν τη μέγιστη χρήση σας σε mega- ή gigabyte.

Ίσως πιστεύετε ότι αυτές οι δύο φιγούρες είναι ίδιες. Ωστόσο, ένα “bit” και ένα “byte” είναι ξεχωριστές μονάδες μέτρησης που χρησιμοποιούνται για διαφορετικά πράγματα. Κάθε byte αποτελείται από οκτώ bit. Επομένως, ένα megabyte είναι ίσο με οκτώ megabit, οκτώ megabyte ισούται με 64 megabit κ.ο.κ.

Επιπλέον, συντομεύονται διαφορετικά. Ένα bit συντομεύεται χρησιμοποιώντας ένα πεζό “b” (Mb ή Mbit), ενώ ένα byte συντομεύεται με ένα κεφαλαίο “B” (MB). Όταν δηλώνονται ως προς την ταχύτητα, τα megabits ανά δευτερόλεπτο συντομεύονται ως “Mbps”, ενώ τα megabytes ανά δευτερόλεπτο συντομεύονται ως “MB/s”.

  Πώς να δημιουργήσετε ένα γράφημα ράβδων στο Microsoft Excel

Μετατροπή Bit σε Byte

ΕΝΑ

Για να δείξουμε καλύτερα τη διαφορά, ας χρησιμοποιήσουμε ένα πραγματικό σενάριο. Ας υποθέσουμε ότι έχετε εγγραφεί πρόσφατα σε μια ευρυζωνική σύνδεση οπτικών ινών που υπόσχεται μέγιστες ταχύτητες Διαδικτύου 400 Mbps. Πρόκειται να κατεβάσετε ένα αρχείο βίντεο 800 megabyte. Αν υποθέσουμε ότι το Διαδίκτυό σας λειτουργεί άψογα και οι διακομιστές του είναι γρήγοροι, πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί αυτή η λήψη;

Καθώς 1 megabyte ισούται με 8 megabit, διαιρούμε τα 400 Mbps με 8 για να έχουμε μέγιστη ταχύτητα λήψης 50 MB/s. Επομένως, θα χρειαστούν 16 δευτερόλεπτα για να ολοκληρωθεί η λήψη του αρχείου σας.

Μέτρηση με το Bit

Τα bit χρησιμοποιούνται κυρίως από τους ISP για τη μέτρηση του εύρους ζώνης. Αυτοί οι αριθμοί αναφέρονται ως “ρυθμοί bit”.

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί ο χρόνος λήψης ενός αρχείου σπάνια ταιριάζει με τον υποσχόμενο ρυθμό bit των συνδέσεών τους. Αυτό οφείλεται στη διαφορά μεταξύ εύρους ζώνης και ταχύτητας. Το εύρος ζώνης του δικτύου σας αναφέρεται στη μέγιστη ποσότητα δεδομένων που μπορεί να μεταφέρει μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπως 1 δευτερόλεπτο.

  Πώς να επεξεργαστείτε τα GIF σε ένα iPhone

Από την άλλη πλευρά, η ταχύτητα του δικτύου σας είναι ο πραγματικός ρυθμός μεταφοράς δεδομένων από έναν διαδικτυακό διακομιστή στη συσκευή σας ή το αντίστροφο. Αυτό μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ παρόχων, τύπων σύνδεσης και τοποθεσιών.

Επομένως, δύο νοικοκυριά μπορεί να έχουν και τα δύο συνδέσεις gigabit, αλλά επειδή βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις, οι ταχύτητες λήψης και μεταφόρτωσης ενδέχεται να διαφέρουν. Ενώ οι «δυνητικές» ταχύτητες διαδικτύου τους μπορεί να είναι οι ίδιες, πιθανότατα είναι πολύ διαφορετικές στην πραγματικότητα.

Χρήση του Byte

Τα byte χρησιμοποιούνται σχεδόν για οτιδήποτε σχετίζεται με το μέγεθος του αρχείου και την αποθήκευση. Όλες οι μορφές αποθήκευσης—από μονάδες στερεάς κατάστασης έως υπηρεσίες cloud, όπως το Dropbox— αναφέρονται ως προς τη χωρητικότητα byte. Τα αρχεία στον υπολογιστή σας μετρώνται επίσης σε byte.

Ο λόγος που χρησιμοποιούμε byte αντί για bit για τη μέτρηση των αρχείων ανάγεται στις πρώτες ημέρες υπολογισμού. Κάθε bit μπορεί να έχει τιμή είτε μηδέν είτε ένα. Όταν συνδυάζονται, δημιουργούν ένα byte, το οποίο ήταν η ελάχιστη ποσότητα μνήμης που μπορούσε να διαβάσει και να επεξεργαστεί ένας υπολογιστής. Κάθε byte θα αντιστοιχεί σε έναν χαρακτήρα κειμένου.

Από τότε, τα αρχεία έχουν γίνει πιο περίπλοκα και το μεμονωμένο byte έχει γίνει μια απίστευτα μικρή μονάδα μέτρησης. Τα περισσότερα από τα αρχεία στον υπολογιστή σας είναι τουλάχιστον ένα kilobyte ή 1.024 byte.

  Πώς να διορθώσετε τις προσπάθειες αποκλεισμού του Gmail στο Outlook για σύνδεση

Mega, Giga, Tera και άλλα

Κατά τη μέτρηση δεδομένων σε bit ή byte, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα ακόλουθα προθέματα μονάδας που χρησιμοποιούνται συνήθως:

1.024 kilobyte = 1 megabyte
1.024 megabyte = 1 gigabyte
1.024 gigabyte = 1 terabyte

(Αυτή είναι στην πραγματικότητα η παραδοσιακή δυαδική μορφή-σύμφωνα με το Διεθνές Σύστημα Μονάδων, ένα megabyte είναι στην πραγματικότητα 1000 kilobyte, ένα gigabyte είναι στην πραγματικότητα 1000 megabyte, και ούτω καθεξής. Διαφορετικές συσκευές και προγράμματα λογισμικού δεν μοιράζονται πάντα τον ίδιο ορισμό.)

Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού μετράται σε terabyte, ενώ οι περισσότερες ταχύτητες σύνδεσης μετρώνται σε gigabit.

Είναι επίσης βολικό να γνωρίζετε ορισμένες γρήγορες μετατροπές για τους αριθμούς που χρησιμοποιούνται για προγράμματα Διαδικτύου. Ακολουθούν ορισμένα χρήσιμα στοιχεία για τη μέτρηση της πιθανής μέγιστης ταχύτητας λήψης:

25 megabits ανά δευτερόλεπτο = 3,125 megabyte ανά δευτερόλεπτο
100 megabits ανά δευτερόλεπτο = 12,5 megabyte ανά δευτερόλεπτο
1 gigabit ανά δευτερόλεπτο = 125 megabyte ανά δευτερόλεπτο

Θυμηθείτε να είστε πάντα προσεκτικοί σχετικά με το εύρος ζώνης που υπόσχονται οι ISP. Σε περίπτωση αμφιβολίας, κάντε αναζήτηση στο διαδίκτυο για να μάθετε ποιες είναι οι μέσες ταχύτητες Διαδικτύου στην περιοχή σας.