Ποια έκδοση Ubuntu πρέπει να χρησιμοποιήσω;

Υπάρχουν πολλοί τύποι Ubuntu. Από διαφορετικές γεύσεις, μέχρι εκδόσεις κυκλοφορίας, υπάρχουν πολλά να καλύψουμε. Αν θέλετε να δοκιμάσετε το Ubuntu για πρώτη φορά, η κατανόηση αυτών των πληροφοριών μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ μιας καλής εμπειρίας και μιας κακής εμπειρίας. Εξαιτίας αυτού, θα αναλύσουμε τις διαφορετικές εκδόσεις του Ubuntu. Θα συζητήσουμε τι σημαίνει LTS, τι είναι η «γεύση» του Ubuntu και πολλά άλλα! Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε είναι να μιλήσετε λίγο για τη διαφορά μεταξύ LTS και Regular Release.

LTS και Regular Release

Κάθε έξι μήνες, η Canonical (η εταιρεία πίσω από το Ubuntu) κυκλοφορεί μια νέα έκδοση του Ubuntu Linux. Αυτές οι εκδόσεις έχουν πολύ συγκεκριμένες ετικέτες. Χ.04 και Χ.10. Κατά τη σύνταξη αυτού του άρθρου, η επερχόμενη έκδοση του Ubuntu θα είναι η έκδοση 17.10. Υπάρχει κάτι να καταλάβουμε για αυτούς τους αριθμούς. Δεν είναι τυχαίοι. Εξυπηρετούν έναν σκοπό.

Το “17.10” μας λέει πολλά πράγματα.

17 σημαίνει ότι αυτή η κυκλοφορία κυκλοφόρησε το έτος 2017.
Το 10 ενημερώνει τους χρήστες ότι θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο.
Το γεγονός ότι είναι μονός αριθμός επιτρέπει στους χρήστες να γνωρίζουν ότι αποτελεί μέρος του κύκλου κανονικής κυκλοφορίας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εκδόσεις LTS γίνονται μόνο σε ζυγές εκδόσεις, τον Απρίλιο.

Τι είναι η Τακτική Έκδοση;

Οι κανονικές εκδόσεις του Ubuntu είναι όλες εκδόσεις που δεν είναι η έκδοση LTS. Συχνά οι κανονικές εκδόσεις είναι εκεί που το Ubuntu αντιμετωπίζει τις περισσότερες αλλαγές. Αυτές περιλαμβάνουν αλλαγές γραφικών διεπαφής και τροποποιήσεις κάτω από την κουκούλα. Αυτές οι εκδόσεις είναι οι καλύτερες για χρήστες που είναι ικανοί με το Ubuntu ώστε να κατανοούν πώς να αναβαθμίζουν το λειτουργικό τους σύστημα κάθε 6 μήνες.

  Πώς το τεστ DNA του 23andMe με βοήθησε να αποκαλύψω μια μυστική οικογένεια

Τι είναι το LTS;

Το LTS είναι η πρώτη έκδοση του κύκλου ζυγών αριθμών. Το ακρωνύμιο LTS σημαίνει “Μακροπρόθεσμη Υποστήριξη”. Η έκδοση μακροπρόθεσμης υποστήριξης διαρκεί 5 χρόνια. Η τρέχουσα έκδοση του Ubuntu LTS είναι το Ubuntu 16.04 και η επερχόμενη μακροπρόθεσμη έκδοση θα είναι η 18.04.

Αυτές οι εκδόσεις είναι οι καλύτερες για μέσους χρήστες (και σχεδόν όλους όσους προσπαθούν να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους). Εάν είστε νέος χρήστης, αυτό είναι το μοντέλο κυκλοφορίας του Ubuntu που πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά. Η Canonical (και οι συνεργάτες τους) εργάζονται πολύ σκληρά για να κάνουν τις εκδόσεις Ubuntu LTS ένα σταθερό, άθραυστο περιβάλλον που λειτουργεί για όλους. Οι χρήστες μπορούν εύκολα να το εγκαταστήσουν και να το ξεχάσουν για μερικά χρόνια. Χωρίς νέα χαρακτηριστικά, χωρίς σφάλματα, μόνο σταθερότητα.

Γεύσεις Ubuntu

Ίσως έχετε ακούσει τη φράση «γεύση Ubuntu». Όχι, δεν είναι είδος παγωτού. Αυτές είναι εκδόσεις Ubuntu με διαφορετικά πράγματα που τοποθετούνται (και αφαιρούνται επίσης). Για παράδειγμα, κάποιος που εγκαθιστά το Ubuntu Mate λαμβάνει όλα όσα περιλαμβάνονται κάτω από την κουκούλα στο τυπικό Ubuntu, αλλά με το Mate Desktop. Οι γεύσεις Ubuntu είναι ένας τρόπος με τον οποίο το Ubuntu μπορεί να προσφέρει την ίδια υπέροχη εμπειρία Ubuntu αλλά με διαφορετικά περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας. Λοιπόν, ποιο πρέπει να χρησιμοποιήσετε;

Ubuntu Gnome

Ubuntu Gnome είναι μια έκδοση του Ubuntu που αντικαθιστά μεγάλο μέρος του περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας Ubuntu Unity με ένα κλασικό, σύγχρονο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας του Gnome Shell. Αυτή η επιφάνεια εργασίας είναι η καλύτερη για τους λάτρεις του Gnome 3 που αναζητούν μια εξαιρετική εμπειρία Ubuntu. Αυτή η γεύση είναι γραφικά απαιτητική και, ως εκ τούτου, δεν είναι ιδανική για όσους χρησιμοποιούν hardware χαμηλού επιπέδου.

  Πώς να διαμορφώσετε και να αλλάξετε το μέγεθος του γραφικού στοιχείου του ρολογιού στην αρχική σας οθόνη

Kubuntu

Αναζητάτε μια σταθερή επιφάνεια εργασίας με βάση το KDE Plasma με σταθερή βάση Ubuntu; Αν είναι έτσι, Kubuntu είναι η γεύση για εσάς. Το Kubuntu συνοδεύεται από μια πρόσφατη έκδοση του περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας Plasma και όλα τα πιο πρόσφατα προγράμματα και εργαλεία του KDE. Αν αγαπάτε το Ubuntu, αλλά αντιπαθείτε το Gnome και τους άλλους επιτραπέζιους υπολογιστές που βασίζονται στο GTK, αυτό είναι για εσάς.

Το Kubuntu χρησιμοποιείται καλύτερα σε υλικό που είναι σχετικά νέο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το KDE Plasma έχει πολλά γλυκά και, ως αποτέλεσμα, κάνει μεγάλη χρήση της μνήμης RAM και της GPU/CPU.

Ubuntu Mate

Ubuntu Mate είναι λίγο πολύ η Κλασική έκδοση του Ubuntu. Αυτό συμβαίνει επειδή αντί για την επιφάνεια εργασίας Unity, οι χρήστες θα χρησιμοποιούν το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Mate. Ένα περιβάλλον επιφάνειας εργασίας που αναβιώνει την παλιά επιφάνεια εργασίας του Gnome 2.x. Αν σας ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσετε το Ubuntu όπως ήταν πριν από το Unity, αυτή θα πρέπει να είναι η πρώτη σας στάση.

Ο κύριος λόγος για να εξετάσουμε πρώτα το Ubuntu Mate έναντι άλλων ελαφριών γεύσεων είναι ότι το Mate έχει τώρα υποστήριξη για το GTK3+. Αυτό σημαίνει ότι αν και φαίνεται λίγο παλιό, έχει υποστήριξη για όλα τα νέα εργαλεία και την τεχνολογία. Αυτό διασφαλίζει ότι οι θαυμαστές του Ubuntu Mate θα μπορούν να απολαμβάνουν όλα τα καλά που σχετίζονται με το GTK3 όπως όλοι οι άλλοι. Το Ubuntu Mate λειτουργεί εξαιρετικά σε υπολογιστές με χαμηλό υλικό και είναι ένα από τα τρία ελαφριά γεύσεις Ubuntu.

  Αυτά τα προϊόντα υπολογιστή "Gamer" είναι εξαιρετικά για εργασίες γραφείου

Xubuntu

Xubuntu είναι μια ελαφριά, κομψή εκδοχή του Ubuntu. Με το Xubuntu, οι χρήστες αποκτούν έναν πυρήνα Ubuntu, με βάση XFCE. Λειτουργεί πολύ ελαφρύ και είναι ιδανικό για όσους θέλουν να αναβιώσουν παλιούς υπολογιστές. Εάν δεν είστε λάτρης του Mate και του Gnome 2.x, αλλά αναζητάτε μια κομψή έκδοση του Ubuntu για να τρέχετε σε παλιό υπολογιστή, αυτή η γεύση είναι μια καλή επιλογή.

Lubuntu

Lubuntu είναι η έκδοση του Ubuntu που χρησιμοποιείται καλύτερα από άτομα με πολύ περιορισμένους πόρους. Αυτό συμβαίνει επειδή εκτελείται με το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας LXDE. Είναι ένας επιτραπέζιος υπολογιστής που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε κάτι με μόλις 128MB μνήμης ram. Ναι, είναι μέρος της οικογένειας ελαφριών γεύσεων Ubuntu, αλλά είναι καλύτερο για όσους δεν μπορούν να τρέξουν τίποτα άλλο.

Με όλα αυτά που λέγονται, το Lubuntu είναι μια υπέροχη γεύση! Καταφέρνει να φέρει σύγχρονες δυνατότητες και τεχνολογία του Ubuntu σε υπολογιστές που διαφορετικά θα είχαν κολλήσει στο παρελθόν. Εάν έχετε ένα παλιό Pentium 4, δοκιμάστε αυτό. Διαφορετικά, δοκιμάστε το Xubuntu ή το Ubuntu Mate.

συμπέρασμα

Το Ubuntu είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό λειτουργικό σύστημα. Αντίθετα, είναι πολλά διαφορετικά λειτουργικά συστήματα κάτω από μια ομπρέλα. Για τους ξένους, η ύπαρξη πολλών εκδόσεων ενός λειτουργικού συστήματος προκαλεί σύγχυση και αδυναμία. Στην πραγματικότητα, η ποικιλομορφία του Ubuntu είναι αυτό που το κάνει τόσο συναρπαστικό. Εάν δεν σας αρέσει μια έκδοση του Ubuntu, μπορείτε γρήγορα να δοκιμάσετε μια διαφορετική έκδοση και να διατηρήσετε τον πυρήνα που αγαπάτε.