Πλήρης οδηγός και δωρεάν πρότυπα [2022]

Η λήψη αποφάσεων μπορεί να είναι μια περίπλοκη διαδικασία, αλλά τα δωρεάν πρότυπα δέντρων αποφάσεων μπορούν να κάνουν τη δουλειά πιο εύκολη για εσάς.

Σε οποιονδήποτε επιχειρηματικό οργανισμό, η λήψη αποφάσεων περιλαμβάνει την εξέταση πολλών συναφών παραγόντων πριν από την επιλογή της σωστής επιλογής. Η χρήση ενός δέντρου αποφάσεων μπορεί να κάνει τη διαδικασία απρόσκοπτη και να βοηθήσει τους οργανισμούς να κάνουν εύκολα δύσκολες επιλογές.

Αυτό το άρθρο θα σας προσφέρει έναν πλήρη οδηγό για το δέντρο αποφάσεων και θα συζητήσει τη σημασία του, το στοιχείο, τις περιπτώσεις χρήσης και τη διαδικασία λήψης του δέντρου αποφάσεων. Επίσης, θα μοιραστούμε μαζί σας μερικά δωρεάν πρότυπα δέντρων αποφάσεων.

Τι είναι το Δέντρο Συζήτησης;

Ένα δέντρο αποφάσεων είναι ένας τύπος διαγράμματος ροής που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εξετάσετε όλες τις πιθανές αποφάσεις και τα αποτελέσματά τους. Κάθε κλάδος ενός δέντρου αποφάσεων αναφέρεται σε μια επιλογή στην οποία μπορείτε να πάτε. Το καλό με το δέντρο αποφάσεων είναι ότι μπορείτε να το κλιμακώσετε όπως θέλετε με βάση την αιτία και το αποτέλεσμα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επεκτείνετε έναν κλάδο όταν ένα αποτέλεσμα οδηγεί σε άλλη πορεία δράσης.

Σημασία ενός δέντρου αποφάσεων

Όσοι εμπλέκονται σε οποιοδήποτε είδος επαγγελματικής λήψης αποφάσεων θα γνωρίζουν ότι είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Για να καταλήξετε σε μια απόφαση, πρέπει να έχετε βαθιά κατανόηση των γεγονότων και τη διαίσθηση.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά εργαλεία όπως ένα πρότυπο δέντρου αποφάσεων για να περιγράψουν όλα τα πιθανά αποτελέσματα. Σας βοηθά επίσης να απεικονίσετε τα απαραίτητα βήματα για να καταλήξετε στην καλύτερη απόφαση.

Η λήψη αποφάσεων είναι ένα είδος επίλυσης προβλημάτων που χρειάζεται να εφαρμόσετε τη λογική και τις πιθανότητες. Χρησιμοποιώντας ένα πρότυπο δέντρου αποφάσεων, οι χρήστες μπορούν εύκολα να οργανώσουν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα. Μπορούν επίσης να καλύψουν τα κενά συνδυάζοντας τις πιθανότητες με τις πληροφορίες για να πάρουν τη σωστή απόφαση.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βρουν τα δέντρα αποφάσεων ιδιαίτερα χρήσιμα, επειδή αυτές οι εταιρείες έχουν περιορισμένους πόρους και δεν είναι εύκολο να αποκτήσουν οικονομική αγορά. Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες εταιρείες και οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν δέντρα αποφάσεων για να βρουν τις σωστές επιλογές πριν τις παρουσιάσουν στους ενδιαφερόμενους ή σε μια εσωτερική ομάδα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δέντρα αποφάσεων για να μάθετε εάν ένα νέο προϊόν είναι βιώσιμο ή εάν ένα προϊόν μπορεί να λάβει επενδύσεις. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να χρησιμοποιήσετε τη δημιουργικότητά σας για να αξιολογήσετε τις ατελείωτες επιλογές.

  Δείτε όλα τα r/βίντεο ως κανάλι και παραλείψτε το κλικ μέσω συνδέσμων [Web]

Κοινά συστατικά ενός δέντρου ιδανικών αποφάσεων

Αν και τα δέντρα αποφάσεων σάς βοηθούν να χειρίζεστε πολύπλοκα δεδομένα, αυτά δεν είναι δύσκολα κατανοητά διαγράμματα ροής. Τα παρακάτω είναι τα βασικά στοιχεία που θα βρείτε σε όλα τα δέντρα αποφάσεων.

  • Root Node: Κάθε δέντρο απόφασης ξεκινά με ένα κεντρικό θέμα ή ερώτηση. Ονομάζεται ρίζα ενός δέντρου αποφάσεων. Όλοι οι άλλοι κόμβοι και κλάδοι βγαίνουν από αυτό.
  • Κόμβος φύλλου: Αυτοί οι κόμβοι αντιπροσωπεύουν διάφορες αποφάσεις και αποτελέσματα. Θα μπορούσε να είναι ένας κόμβος απόφασης (τετράγωνο σχήμα) που αντιπροσωπεύει μια απόφαση, ένας κόμβος ευκαιρίας (σχήμα κύκλου) που αντιπροσωπεύει την πιθανότητα και ένας τερματικός κόμβος (σχήμα τριγώνου) που αντιπροσωπεύει το αποτέλεσμα ή το αποτέλεσμα.
  • Διακλάδωση: Χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση διαφορετικών κόμβων.

Ακολουθούν ορισμένες πρόσθετες ορολογίες που χρησιμοποιούνται συχνά σε ένα δέντρο αποφάσεων:

  • Εσωτερικός κόμβος: Κάθε κόμβος μεταξύ των κόμβων ρίζας και φύλλου (κόμβοι αποφάσεων και τύχης) ονομάζεται εσωτερικός κόμβος. μπορείτε να έχετε οποιοδήποτε αριθμό εσωτερικών κόμβων.
  • Κλάδεμα: Το κλάδεμα είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείτε για να αφαιρέσετε κόμβους που περιέχουν άσχετα δεδομένα όταν τα δέντρα απόφασης γίνονται πολύπλοκα.
  • Διαίρεση: Όταν ένας κόμβος χωρίζεται σε δύο ή περισσότερους υπο-κόμβους, τον ονομάζουμε διαχωρισμό ή διακλάδωση. Αυτοί οι υπο-κόμβοι μπορεί να είναι εσωτερικοί ή τερματικοί κόμβοι.

Οδηγός βήμα προς βήμα για τη δημιουργία ενός δέντρου αποφάσεων

Όταν πρόκειται να δημιουργήσετε ένα δέντρο αποφάσεων, αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε κατά συνέπεια.

1. Κάντε την κεντρική ερώτηση: Για να δημιουργήσετε ένα δέντρο αποφάσεων, θα πρέπει να ξεκινήσετε βάζοντας την κύρια ερώτησή σας στο πρότυπο δέντρου αποφάσεων.

2. Προσθέστε κλάδους γύρω από την ερώτηση: Σκεφτείτε μερικές πιθανές επιλογές που μπορείτε να επιλέξετε. Για καθένα από αυτά, σχεδιάστε μια γραμμή με έναν κόμβο στην αρχή και έναν κόμβο φύλλου στο τέλος.

3. Συμπερίληψη φύλλων: Χρησιμοποιήστε μια δήλωση if/then για να επισημάνετε κάθε κόμβο φύλλου. Έτσι μπορείτε να επισημάνετε τις συνέπειες κάθε επιλογής.

4. Βάλτε περισσότερα κλαδιά εάν χρειάζεται: Συνεχίστε να μεγαλώνετε το δέντρο με περισσότερα κλαδιά και φύλλα με σωστή σήμανση.

5. Αξιολογήστε και Αποφασίστε: Καθώς συνεχίζετε να απαντάτε σε όλες τις ερωτήσεις του δέντρου αποφάσεων, μπορείτε να καταλήξετε στην απόφασή σας.

6. Ελέγξτε με τα ενδιαφερόμενα μέρη: Εάν έχετε καταλήξει σε μια απόφαση μόνοι σας χρησιμοποιώντας αυτό το πρότυπο δέντρου αποφάσεων, μοιραστείτε το αποτέλεσμα με τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη προτού προχωρήσετε στην απόφασή σας.

  Θυμόμαστε το GeoCities, τον πρόδρομο της δεκαετίας του 1990 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πραγματικές περιπτώσεις χρήσης ενός δέντρου αποφάσεων

Ένα δέντρο αποφάσεων είναι ένα ισχυρό εργαλείο και ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των αναλυτών δεδομένων που δημιουργούν στρατηγικές επιχειρηματικών λειτουργιών. Χρησιμοποιείται επίσης στη μηχανική μάθηση και στην τεχνητή νοημοσύνη για αλγόριθμους εκπαίδευσης.

Η χρήση των δέντρων απόφασης μπορεί να παρατηρηθεί στους ακόλουθους κλάδους:

  • Μια εταιρεία τεχνολογίας που θέλει να αξιολογήσει τις ευκαιρίες επιχειρηματικής ανάπτυξης.
  • Τράπεζες και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που πρέπει να προβλέψουν την πιθανότητα αθέτησης πληρωμών χρησιμοποιώντας ιστορικά δεδομένα.
  • Ένα νοσοκομείο που πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη φροντίδα των ασθενών ανάλογα με κρίσιμους παράγοντες όπως η ηλικία και τα συμπτώματα.
  • Μια εταιρεία logistics με την ανάγκη να αποφασίσει για τη στρατηγική διαχείριση.

Τώρα που γνωρίζουμε τα οφέλη των δέντρων αποφάσεων, ας δούμε μερικούς από τους καλύτερους ιστότοπους για τη λήψη προτύπων δέντρων αποφάσεων.

Miro

Miro είναι ένα εργαλείο ομαδικής συνεργασίας που σας προσφέρει μια ποικιλία προτύπων για επιχειρήσεις. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο πρότυπο δέντρου αποφάσεών του δωρεάν προσθέτοντάς το στον πίνακα της ομάδας σας αυτής της εφαρμογής. Έρχεται ακόμη και με ένα βίντεο που θα σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε το πρότυπο.

Αυτό το πρότυπο σάς προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών προσαρμογής, όπως χρώμα κόμβου, μέγεθος γραμματοσειράς, χρώμα γραμματοσειράς, κλείδωμα, ομαδοποίηση και φιλτράρισμα αντικειμένων. Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε οποιονδήποτε κόμβο σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας.

Το Miro σάς επιτρέπει επίσης να αποθηκεύσετε το πρότυπο ως PDF και εικόνα. ή να το εξαγάγετε σε υπολογιστικό φύλλο (CSV) και στο Google Drive.

TemplateArchive

TemplateArchive προσφέρει επίσης μια συλλογή από 25+ πρότυπα δέντρων αποφάσεων που μπορείτε να κατεβάσετε και να επεξεργαστείτε με απλά βήματα. Τα πρότυπα που είναι διαθέσιμα σε αυτόν τον ιστότοπο περιέχουν διαφορετικές μορφοποιήσεις και στυλ δέντρου, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε το πρότυπο που ταιριάζει με το στυλ της επωνυμίας σας.

Ορισμένα από τα πρότυπα έχουν σχέδια για την επίλυση απλών ζητημάτων σε μια χούφτα βήματα, ενώ άλλα μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε απαντήσεις σε σύνθετες ερωτήσεις. Ανοίξτε τα στο MS Word και επεξεργαστείτε ανάλογα για να καταλήξετε στην απόφασή σας.

Τοιχογραφία

Τοιχογραφία είναι μια πλατφόρμα οπτικής συνεργασίας όπου μπορείτε να λάβετε ένα δωρεάν πρότυπο δέντρου αποφάσεων για την ομάδα σας. Επιλέξτε την επιλογή «δημιουργία τοιχογραφίας από πρότυπο» αφού ανοίξετε το πρότυπο και θα είναι έτοιμο για επεξεργασία.

Διαθέτει συμβουλές εργαλείων που βρίσκονται στο αριστερό πλαίσιο του προτύπου για να σας βοηθήσουν στην πλοήγηση. Μπορείτε να μετακινήσετε απρόσκοπτα οποιονδήποτε κόμβο ή κλάδο για να τον εξατομικεύσετε. Μπορείτε να εξαγάγετε το ολοκληρωμένο δέντρο σε μορφές PDF, PNG ή ZIP.

Υποστηρίζει επίσης αλλαγή τύπου κλάδου, αλλαγή χρώματος κόμβου, ζουμ, κλείδωμα και κλείδωμα διευκόλυνσης, αλλαγή συμβουλών, αλλαγή κατεύθυνσης, επισήμανση, προσθήκη ετικετών, προσθήκη συνδέσμου, μορφοποίηση κειμένου, περίγραμμα και πλάτος διαδρομής. Μπορείτε να μεταβείτε σε μορφή σκίτσου για να σχεδιάσετε ένα δέντρο αποφάσεων με μη αυτόματο τρόπο.

  Δεν υπάρχει πράσινο σημάδι επιλογής στο εικονίδιο του δίσκου συστήματος του Dropbox

SmartDraw

SmartDraw είναι μια ιδανική επιλογή εάν θέλετε να λάβετε προσαρμοσμένα πρότυπα για τη λήψη αποφάσεων. Εδώ, θα λάβετε ξεχωριστά πρότυπα δέντρων αποφάσεων για Ανάλυση Χρηματοοικονομικού Κινδύνου, Ανάπτυξη, Συγχώνευση Εταιρειών και Ανάπτυξη Έργων.

Σας επιτρέπει να προσθέτετε γρήγορα επιπλέον κόμβους σε διαφορετικές κατευθύνσεις ενός κόμβου με ένα κλικ. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σημειώσεις, υπερσυνδέσμους ή σχόλια σε έναν κόμβο. Από το αριστερό πλαίσιο, μπορείτε να προσαρμόσετε τα σχήματα, τη διάταξη και τη μορφοποίηση του δέντρου αποφάσεων.

Μπορείτε να εξαγάγετε το δέντρο αποφάσεων σε μορφή CSV και να εισαγάγετε δεδομένα σε αυτό από αρχεία CSV, XLS και XLSX.

Canva

Πολλά Canva Οι χρήστες δεν γνωρίζουν ότι αυτή η πλατφόρμα προσφέρει δωρεάν πρότυπα δέντρων αποφάσεων για οπτικοποίηση αποφάσεων. Παρέχει πολλά επαγγελματικά σχεδιασμένα πρότυπα που θα απλοποιήσουν τις στρατηγικές σας προκλήσεις.

Η πλατφόρμα διαθέτει πολλά εργαλεία μεταφοράς και απόθεσης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μη σχεδιαστές για να τροποποιήσουν το πρότυπο. Μπορείτε να αλλάξετε εύκολα το μέγεθος της γραμματοσειράς, το στυλ γραμματοσειράς, τη στοίχιση και τη μορφή κειμένου σε αυτό το εργαλείο. Οι χρήστες μπορούν επίσης να προσθέσουν κινούμενα σχέδια και εφέ στο πρότυπο για να το κάνουν ελκυστικό.

Το Canva υποστηρίζει επίσης την κοινή χρήση ή τη λήψη των δέντρων αποφάσεών σας σε υψηλή ανάλυση. Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε το δέντρο αποφάσεων σε παρουσιάσεις και αναφορές χωρίς ταλαιπωρία.

EdrawMax

EdrawMax προσφέρει πολλά επιμελημένα πρότυπα δέντρων αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των App Development, Python, Asset, Statistical Test, Data Mining και Operation Airbridge. Επιλέξτε οποιοδήποτε πρότυπο και κάντε κλικ στο Διπλότυπο για να το ανοίξετε για επεξεργασία.

Από το αριστερό πλαίσιο, μπορείτε να προσθέσετε και να τροποποιήσετε τα σχήματα που περιλαμβάνονται στο δέντρο αποφάσεων. Οι σωστές επιλογές του πίνακα σάς επιτρέπουν να προσαρμόσετε τη γραμμή, το γέμισμα και τη σκιά. Επιπλέον, μπορείτε να εξατομικεύσετε το πρότυπο χρησιμοποιώντας πολλές άλλες επιλογές που προσφέρει αυτή η πλατφόρμα.

Το EdrawMax σάς επιτρέπει να εξάγετε το δέντρο αποφάσεων σε μορφές PDF, DOCX, XLSX, PPTX, HTML, SVG και γραφικών.

Καταληκτικές λέξεις

Είτε έχετε κολλήσει ανάμεσα σε δύο επιχειρηματικές επιλογές 🤔 είτε αναζητάτε μια κατευθυντήρια γραμμή για την επίλυση οποιουδήποτε ζητήματος, ένα δέντρο αποφάσεων μπορεί να σας βοηθήσει με το κίνητρο που χρειάζεστε. Ανεξάρτητα από το μέγεθος της εταιρείας και την κρισιμότητα του προβλήματος, ένα δέντρο αποφάσεων είναι μια εύχρηστη προσέγγιση για να καταλήξετε στην ιδανική απόφαση.

Χρησιμοποιώντας τους ιστότοπους που αναφέρονται παραπάνω, μπορείτε να αποκτήσετε ένα πρότυπο δέντρου αποφάσεων κατάλληλο για τις ανάγκες σας. Πριν οριστικοποιήσετε μια απόφαση, μπορείτε επίσης να ελέγξετε δωρεάν πρότυπα ανάλυσης SWOT για να βρείτε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σας.