Πέρα από τους Εικονικούς Βοηθούς – Γιατί το AI είναι τόσο πολύ περισσότερο από τα Chatbots;

Ο αυτοματισμός δεν είναι πλέον θέμα του μέλλοντος, αλλά μια επιλογή που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας ως άτομα και ως επιχειρήσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Adobe, το 2018, μόνο το 15% των επιχειρήσεων χρησιμοποίησε ενεργά συστήματα που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη. Φυσικά, τα νούμερα είναι διαφορετικά τώρα, καθώς η ίδια έκθεση προέβλεψε ότι περίπου το 31% των επιχειρήσεων θα έκαναν τη μετάβαση το επόμενο έτος.

Μπορούμε να δούμε την αλλαγή καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν έξυπνα chatbot για να βελτιώσουν την εμπειρία εξυπηρέτησης πελατών και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση προβλημάτων χαμηλού επιπέδου. Υπάρχει επίσης μια αύξηση στα άτομα που χρησιμοποιούν βοηθούς φωνής (όπως Siri, Google Assistant ή Alexa). Σύμφωνα με πρόσφατο Έκθεση Pew Research Centerσχεδόν το 50% των πολιτών των ΗΠΑ αλληλεπιδρούν με τα smartphone τους χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές.

Όμως τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης δεν αφορούν μόνο βοηθούς φωνής και chatbots (όσο μοναδικά κι αν είναι)! Αυτά τα συστήματα υπόσχονται να καλύπτουν κοσμικές εργασίες που χειρίζονται επί του παρόντος οι εργαζόμενοι, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον εγκέφαλό μας για πιο δημιουργική και προκλητική εργασία. Η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε, επηρεάζοντας ολόκληρες βιομηχανίες από τις σχέσεις με τους πελάτες μέχρι την παραγωγή και την κατασκευή.

Δεδομένου αυτού, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ψηφιακό μάρκετινγκ είναι ένα από τα τμήματα που επηρεάζονται περισσότερο. Οι έμποροι είναι ήδη εξοικειωμένοι με συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν προγνωστικές αναλύσεις με βάση δεδομένα που συλλέγονται από διάφορες πηγές. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη έφερε στο προσκήνιο έναν νέο τρόπο λήψης αποφάσεων και αναγνώρισης κοινού (μεταξύ άλλων).

Η επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στο ψηφιακό μάρκετινγκ

Η κύρια αλλαγή που τροφοδοτείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη στις στρατηγικές Ψηφιακού Μάρκετινγκ είναι ο τρόπος με τον οποίο οι επωνυμίες συνδέονται με το κοινό τους. Πολλές επωνυμίες χρησιμοποιούν chatbot, αλλά οι έμποροι χρησιμοποιούν επίσης έξυπνα συστήματα για την εξατομίκευση περιεχομένου, τη δημιουργία καλύτερα στοχευμένων καμπανιών και τη μείωση του κόστους. Ως δευτερεύουσα σημείωση, αυτό δείχνει επίσης ότι οι ψηφιακοί μάρκετινγκ μπορεί επίσης να χρειαστεί μάθετε την Τεχνητή Νοημοσύνη (τουλάχιστον σε βασικό επίπεδο) στο εγγύς μέλλον.

Chatbots για καλύτερη σύνδεση πελάτη-μάρκας

Με απλά λόγια, τα chatbots είναι εργαλεία λογισμικού που έχουν σχεδιαστεί για να αλληλεπιδρούν με τους πελάτες και να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες. Η βιομηχανία chatbot ανεβαίνει και περισσότεροι προγραμματιστές επικεντρώνονται στη δημιουργία έξυπνων συστημάτων που μπορούν να διατηρήσουν μια φυσική ανθρώπινη συνομιλία.

Αυτό είναι δυνατό λόγω της ανάπτυξης της σημασιολογικής αναγνώρισης AI, της τεχνολογίας μετατροπής φωνής και της επεξεργασίας γλώσσας. Ενώ εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για την τελειοποίηση αυτών των εργαλείων, τα βασικά συστήματα chatbot μπορούν να εκτελέσουν απλές εργασίες, όπως η απάντηση σε βασικές ερωτήσεις, η λήψη παραγγελιών, η καθοδήγηση των χρηστών σε διάφορες διαδικασίες και πολλά άλλα.

  Πώς να αφαιρέσετε τις προτάσεις επαφών από το φύλλο κοινής χρήσης σε iPhone και iPad

Τα κύρια οφέλη των επωνυμιών που χρησιμοποιούν chatbots είναι:

  • 24 ώρες, αδιάκοπη πρόσβαση στις υπηρεσίες πελατών – τα chatbot δεν χρειάζονται ύπνο ή διάλειμμα, ώστε να μπορούν να παρέχουν υποστήριξη όλο το εικοσιτετράωρο.
  • Προσέγγιση ένας προς πολλούς – ένα σύστημα μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα με πολλούς πελάτες, εξαλείφοντας τους περιορισμούς ενός συστήματος που λειτουργεί από ανθρώπους όπου είναι δυνατές μόνο αλληλεπιδράσεις ένας προς έναν σε μια δεδομένη στιγμή.
  • Καλύτερη εμπειρία πελάτη – τα chatbot δεν απογοητεύονται με τους ανυπόμονους πελάτες και δεν χάνουν την ηρεμία τους.
  • Τοπική εξυπηρέτηση πελατών – πολλά συστήματα chatbot μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές γλώσσες, ώστε οι πελάτες να μπορούν να επιλέξουν τη μητρική τους γλώσσα.
  • Ταχεία παράδοση – τα chatbots έχουν πρόσβαση σε μια εκτενή βάση δεδομένων (συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων αλληλεπιδράσεων των χρηστών με την πλατφόρμα) και μπορούν να παρέχουν τις ζητούμενες πληροφορίες πολύ πιο γρήγορα από έναν ανθρώπινο χειριστή.

Τα chatbots είναι ακόμη πιο κρίσιμα, καθώς πολλές επωνυμίες έχουν στραφεί στην επικοινωνία με πελάτες μέσω εφαρμογών κειμένου όπως το Facebook Messenger, το Slack ή το WhatsApp. Και, όπως αποδεικνύεται, πάνω από το 50% των καταναλωτών λατρεύει την ιδέα της απλούστερης, ταχύτερης επικοινωνίας με τις αγαπημένες τους μάρκες!

Εξατομίκευση περιεχομένου

Πρόκειται για την εξατομίκευση της εμπειρίας κάθε χρήστη με έναν ιστότοπο ή μια πλατφόρμα, προτείνοντας περιεχόμενο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του.

Ένα καλό παράδειγμα εδώ είναι ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί το YouTube για να προτείνει περιεχόμενο για κάθε χρήστη με βάση τις προηγούμενες επιλογές του. Αλλά αυτό συμβαίνει μόνο εάν έχετε λογαριασμό. Διαφορετικά, θα εμφανιστούν προτάσεις για την τρέχουσα τοποθεσία σας.

Σε μια παρόμοια προσπάθεια, οι έμποροι μπορούν (και κάνουν) να χρησιμοποιούν συστήματα AI για να παρέχουν στους θεατές τους προϊόντα, προσφορές, περιεχόμενο και άλλα στοιχεία που ταιριάζουν στις προηγούμενες αλληλεπιδράσεις τους με την πλατφόρμα. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, το ίδιο σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των πωλήσεων κάνοντας πιο ακριβείς συστάσεις για τους χρήστες.

Τέλος, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν επίσης να καθορίσουν τον τύπο περιεχομένου που είναι πιο πιθανό να προσελκύσει το κοινό σας. Με αυτόν τον τρόπο, εξαλείφετε πολλά συστήματα εικασιών και δοκιμών και σφαλμάτων που εξακολουθούν να επικρατούν στις σημερινές στρατηγικές ψηφιακού μάρκετινγκ.

Το κύριο πλεονέκτημα πίσω από τα τρέχοντα ευφυή συστήματα είναι ότι μπορούν να επεξεργάζονται μεγάλες ποσότητες δεδομένων σε υψηλές ταχύτητες, παρέχοντας έτσι αποτελέσματα που μπορούν να επηρεάσουν σε πραγματικό χρόνο.

Βελτιώνοντας το μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Το email marketing είναι ένα από εκείνα τα εργαλεία που καθορίζουν το χρόνο και την τεχνολογία, τη διατήρηση της φόρμας και την παράδοση απίστευτο ROI ακόμη και στην εποχή της ΑΙ. Ακόμα κι έτσι, μπορεί να χρησιμοποιήσει λίγη βελτίωση και τώρα έχουμε τον τέλειο τρόπο για να το κάνουμε σωστά.

Τώρα διαθέτουμε έξυπνα συστήματα που ρυθμίζουν έναυσμα για διάφορες ενέργειες (με βάση την προηγούμενη συμπεριφορά). Αυτό επιτρέπει στους επαγγελματίες του μάρκετινγκ να στοχεύουν ακριβώς τα σωστά άτομα με το σωστό περιεχόμενο, καθιστώντας την εμπειρία πιο σχετική για τον πελάτη και κερδοφόρα για την επιχείρηση.

Για παράδειγμα, πολλές επωνυμίες χρησιμοποιούν μια τμηματοποιημένη στρατηγική αποστολής email με βάση την κατάσταση ενός χρήστη. Ως εκ τούτου, στέλνουν έναν τύπο email σε κάποιον που μόλις εγγράφηκε για λογαριασμό, ένα διαφορετικό email σε κάποιον που είναι μέλος και έχει λίστα επιθυμιών και ένα διαφορετικό email σε κάποιον που είναι πιστός πελάτης.

  Πώς να μετονομάσετε μια σειρά δεδομένων στο Microsoft Excel

Συναρπαστικές έννοιες διαφήμισης

Οι διαφημίσεις (ιδιαίτερα η ψηφιακή διαφήμιση) γίνονται πιο έξυπνες και όλα οφείλονται στη γνώση που παρέχεται από την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό μπορούμε να το δούμε σε όλες τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στο Google, όπου χρησιμοποιούνται έξυπνα συστήματα για να στοχεύσουν το σωστό κοινό.

Λόγω της τεχνολογίας AI, οι έμποροι μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια τις τάσεις και να εξαργυρώσουν τις μικρο-τάσεις, γεγονός που επιτρέπει καλύτερη στόχευση, μειώνοντας έτσι τη σπατάλη δαπανών ψηφιακής διαφήμισης. Σύμφωνα με Statista, η εκτίμηση των παγκόσμιων διαφημιστικών δαπανών για το 2019 ήταν πάνω από 560 δισεκατομμύρια δολάρια και μερικά από αυτά σπαταλήθηκαν λόγω του συστήματος δοκιμών και σφαλμάτων που χρησιμοποιούν οι περισσότερες επιχειρήσεις. Ωστόσο, καθώς το AI αναλαμβάνει, όλο και λιγότερος από τον διαφημιστικό προϋπολογισμό μιας εταιρείας θα χάνεται.

Τώρα, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μόνο να διασφαλίζεις ότι ο προϋπολογισμός σου δαπανάται σωστά. Αφορά επίσης την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Οι περισσότερες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που εκτελούν διαφημίσεις μπορούν να δημιουργήσουν αντίγραφο που ταιριάζει στις ανάγκες σας με βάση τη συμπεριφορά παλαιότερων χρηστών και τους συνδέσμους που θέλετε να προωθήσετε. Ως εκ τούτου, το διαδικασία δημιουργίας περιεχομένου ενός πρακτορείου ψηφιακού μάρκετινγκ μπορεί να ενισχυθεί και να βελτιωθεί από πλατφόρμες που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη.

Επίσης, ορισμένες επωνυμίες συνδυάζουν σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η επαυξημένη πραγματικότητα ή η εικονική πραγματικότητα, για να δημιουργήσουν εντυπωσιακές διαφημίσεις που κρατούν το ενδιαφέρον των ανθρώπων και διατηρούν την προσοχή τους.

Περικοπή Κόστους

Ενώ η καινοτομία και η καλύτερη στόχευση είναι επωφελής για τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι ενθουσιασμένοι με την τεχνητή νοημοσύνη επειδή είναι μια φανταστική ευκαιρία για μείωση του κόστους.

Απλά σκέψου το.

Απλώς χρησιμοποιώντας chatbots, οι εταιρείες εξοικονομούν χρήματα και αυξάνουν τα κέρδη προσφέροντας καλύτερη εμπειρία στον πελάτη. Το ίδιο συμβαίνει κατά τον σχεδιασμό στρατηγικών μάρκετινγκ ή την εξατομίκευση περιεχομένου.

Τα συστήματα που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη έχουν την ευφυΐα να αναλάβουν ορισμένες από τις επιπόλαιες εργασίες που κάλυπταν παλαιότερα οι ανθρώπινοι χειριστές. Αυτό σημαίνει λιγότερους εργαζόμενους και περισσότερη αποτελεσματικότητα.

Η κύρια δουλειά ενός ψηφιακού μάρκετινγκ είναι να μπει στο μυαλό του πελάτη και να καταλάβει τι μπορεί να αναζητήσει τελικά στο διαδίκτυο, σχετικά με το προϊόν ή την υπηρεσία που προωθεί. Στο παρελθόν, αυτή η εργασία ήταν αρκετά εύκολη, επειδή οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούσαν λέξεις-κλειδιά για να βρουν σχετικές σελίδες.

Αλλά αυτές οι μέρες έχουν περάσει προ πολλού, και αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην ανάπτυξη ευφυών συστημάτων. Σήμερα, ένας αλγόριθμος αναζήτησης κατανοεί τις αποχρώσεις και τη σημασία του συμφραζομένου (σημασιολογική αναζήτηση). Ορισμένοι αλγόριθμοι παρέχουν επίσης αποτελέσματα λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό αναζήτησης ενός χρήστη.

Με την κυκλοφορία εικονικών βοηθών (Siri, Alexa, Google Assistant και άλλα), τα συστήματα AI μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν φωνητική αναζήτηση και αναγνώριση ομιλίας για να εντοπίσουν νέες θέσεις και να χρησιμοποιήσουν άγνωστους πόρους.

  Τι να κάνετε εάν ο υπολογιστής σας δεν μεταβεί σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας

Λοιπόν, τι σημαίνει αυτό για τους ειδικούς SEO;

Με λίγα λόγια, οι υπεύθυνοι του ψηφιακού μάρκετινγκ πρέπει να είναι ανοιχτοί σε νέες δυνατότητες και να έχουν έναν ισχυρό σύμμαχο στις πλατφόρμες που τροφοδοτούνται με τεχνητή νοημοσύνη.

Τώρα που γνωρίζουμε γιατί και πώς τα έξυπνα τεχνητά συστήματα αποτελούν μέρος της βιομηχανίας του ψηφιακού μάρκετινγκ, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Google Cloud AI

Αυτό είναι ένα εργαλείο για να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε και να εφαρμόζετε την τεχνητή νοημοσύνη στην επιχείρησή σας και συνιστούμε ανεπιφύλακτα να περιηγηθείτε σε ορισμένες από τις ενότητες τους. Google Cloud AI προσφέρει εκπληκτικά παραδείγματα εργαλείων και σχεδίων που μπορεί να γίνουν εξαιρετικά δημοφιλή στο μέλλον.

Προσφέρει επίσης μια εικόνα για το τι μπορεί να κάνει ο ανταγωνισμός σας για να κερδίσει ένα πλεονέκτημα και να κόψει ένα μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς για τον εαυτό του.

Ζουμ

Μια φανταστική πλατφόρμα για επωνυμίες που προσπαθούν σε καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Ζουμ προσφέρει πληροφορίες και βοηθά τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ να κατανοήσουν το κοινό τους και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, αναλύει τα συναισθήματα και τα συναισθήματα που κάνουν μια καμπάνια να πετάξει, παρέχοντας πιο ακριβή δεδομένα από τα παραδοσιακά μοντέλα CPM.

MarketMuse

MarketMuse είναι μια πλατφόρμα με τεχνητή νοημοσύνη για SEO, έρευνα περιεχομένου και ανάλυση ανταγωνισμού και βοηθά τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ να δημιουργούν περιεχόμενο που είναι πραγματικά σχετικό με το κοινό τους. Επιπλέον, παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για διάφορες λέξεις-κλειδιά και προσδιορίζει πιθανώς ανεκμετάλλευτες περιοχές.

Έτσι, αν πιστεύετε ότι το περιεχόμενό σας δεν έχει αυτό το «je ne sais quoi», μπορεί να επωφεληθείτε από κάποια βοήθεια από μια τέτοια πλατφόρμα.

Yext

Αυτή είναι η ιδανική πλατφόρμα για χρήση όταν η παρουσία σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκτά μεγάλη αφοσίωση μέσω σχολίων και κριτικών.

Yext είναι το κατάλληλο εργαλείο για χρήση όταν θέλετε να μάθετε πώς εκπροσωπείται η εταιρεία ή η επωνυμία σας στο διαδίκτυο. Επεξεργάζεται δεδομένα από πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κριτικές και πολλά άλλα και κατανοεί τη γενική ατμόσφαιρα. Δίνει επίσης προτεραιότητα στις κριτικές και τα σχόλια που χρειάζονται την προσοχή σας για να ενισχύσετε τη φήμη σας στο διαδίκτυο.

Χορωδία

Όπως αναφέραμε ήδη, ένας έμπορος πρέπει να γνωρίζει και να κατανοεί τις ανάγκες του κοινού (τι μπορεί να αναζητήσει στο διαδίκτυο) για να δημιουργήσει μια αποτελεσματική καμπάνια. Ως εκ τούτου, Χορωδία είναι μια πλατφόρμα που χρησιμοποιεί τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύει μοτίβα που οδηγούν σε επιτυχημένες πωλήσεις στις κλήσεις.

Μπορεί επίσης να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το γιατί μια κλήση πωλήσεων δεν ήταν επιτυχής και να επιτρέψει στους πωλητές να επικεντρωθούν στην κύρια εργασία τους – το κλείσιμο συμφωνιών. Αυτό το κάνει δημιουργώντας αυτόματα αναφορές για κάθε αλληλεπίδραση χρήστη, αφαιρώντας έτσι αυτή την εργασία από τα χέρια των ανθρώπινων χειριστών.

Κλείσιμο σκέψεις

Αφού διαβάσετε όλα αυτά, το συμπέρασμα είναι μάλλον προφανές – τα συστήματα AI είναι βαθιά ενσωματωμένα στην επαγγελματική και προσωπική μας ζωή. Οπως και ψηφιακού μάρκετινγκτο βλέπουμε να δρα και από τις δύο οπτικές γωνίες και είναι καιρός να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε ότι ο τρόπος που κάναμε τα πράγματα δεν είναι χρήσιμος χωρίς τη βοήθεια έξυπνων αλγορίθμων και αναλυτών δεδομένων.