Ο Οδηγός για αρχάριους στις Παρουσιάσεις Google

Αν μόλις ξεκινάτε με το Google Slides, οι εκτεταμένες δυνατότητες και τα πρόσθετά του μπορεί να είναι λίγο συντριπτικά. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να συνεχίσετε με αυτήν την ισχυρή εναλλακτική λύση στο Microsoft PowerPoint.

Τι είναι το Google Slides;

Εάν έχετε ακούσει για τις Παρουσιάσεις Google στο παρελθόν, μη διστάσετε να προχωρήσετε. αν δεν το έχετε κάνει, εδώ είναι ένα μάθημα συντριβής για το τι πρέπει να γνωρίζετε. Θα εξετάσουμε τα βασικά και θα σας ενημερώσουμε για το τι είναι το Google Slides και πώς μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως.

Το Slides είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα παρουσίασης που βασίζεται στον ιστό και έχει σχεδιαστεί για να ανταγωνιστεί το Microsoft Office PowerPoint. Αποτελεί μέρος του G Suite—της ολοκληρωμένης σουίτας γραφείου της Google (αν και μερικοί άνθρωποι αναφερθείτε σε όλα ως Έγγραφα Google). Οι άλλες κύριες υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στη σουίτα που βασίζεται σε σύννεφο είναι τα Φύλλα (Excel) και τα Έγγραφα (Word).

Το Google Slides είναι διαθέσιμο σε όλες τις συσκευές και τις πλατφόρμες. το μόνο που χρειάζεστε είναι μια σύνδεση στο διαδίκτυο και ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού (ή, στην περίπτωση του κινητού, το Android και iOS εφαρμογές). Η Google κάνει τα υπόλοιπα και χειρίζεται το μεγαλύτερο βάρος της βαριάς άρσης, ενώ εκτελεί το λογισμικό στο cloud.

Οι διαφάνειες υποστηρίζουν διάφορους τύπους αρχείων, συμπεριλαμβανομένων των .ppt, .pptx, .odp, .jpg, .svg και .pdf. Αυτό καθιστά εύκολη την προβολή ή τη μετατροπή αρχείων του Microsoft Office απευθείας από το Google Drive ή την εισαγωγή εικόνων απευθείας σε μια διαφάνεια.

Και επειδή το Slides είναι ένα διαδικτυακό πρόγραμμα παρουσίασης, μπορείτε να μοιράζεστε και να συνεργάζεστε με πολλά άτομα στο ίδιο αρχείο και να παρακολουθείτε αναθεωρήσεις, αλλαγές και προτάσεις, όλα σε πραγματικό χρόνο.

Έχετε ακούσει αρκετά; Ας αρχίσουμε.

Πώς να εγγραφείτε για έναν λογαριασμό

Για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τις Παρουσιάσεις Google, πρέπει να εγγραφείτε για έναν λογαριασμό Google (έναν λογαριασμό @gmail). Εάν έχετε ήδη ένα, μη διστάσετε να προχωρήσετε στην επόμενη ενότητα. Εάν όχι, θα εξετάσουμε τον απλούστερο τρόπο για να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό Google και να σας ρυθμίσουμε με τις Παρουσιάσεις.

Κατευθυνθείτε προς accounts.google.com, κάντε κλικ στο «Δημιουργία λογαριασμού» και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο «Για τον εαυτό μου».

Κάντε κλικ

Στην επόμενη σελίδα, παρέχετε ορισμένες πληροφορίες—όνομα και επίθετο, όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης—για τη δημιουργία του λογαριασμού σας.

  Επισημάνετε το κείμενο και θαμπώσετε άλλα στοιχεία της σελίδας για καλύτερη ανάγνωση

Επίσης, πρέπει να επαληθεύσετε τον αριθμό τηλεφώνου σας, ώστε η Google να βεβαιωθεί ότι δεν είστε bot.

ο

Αφού επαληθεύσετε τον αριθμό τηλεφώνου σας, οι επόμενες σελίδες απαιτούν να δώσετε μια διεύθυνση email ανάκτησης και την ημερομηνία γέννησης και το φύλο σας. Πρέπει επίσης να συμφωνήσετε με τη δήλωση απορρήτου και τους όρους παροχής υπηρεσιών. Μετά από αυτό, είστε ο περήφανος νέος κάτοχος ενός λογαριασμού Google.

Πώς να δημιουργήσετε μια κενή παρουσίαση

Τώρα που έχετε λογαριασμό Google, ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε την πρώτη σας παρουσίαση. Κατευθυνθείτε προς Παρουσιάσεις Google και τοποθετήστε τον κέρσορα στο πολύχρωμο εικονίδιο “+” στην κάτω δεξιά γωνία.

Το + μετατρέπεται σε μαύρο εικονίδιο μολυβιού. κλίκαρέ το.

Επαγγελματική συμβουλή: Πληκτρολογήστε slides.new στη γραμμή διευθύνσεων από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης και πατήστε Enter για να δημιουργήσετε και να ανοίξετε αυτόματα ένα νέο κενό έγγραφο.

Πώς να εισαγάγετε μια παρουσίαση του Microsoft PowerPoint

Ακόμα κι αν είστε νέος στις Παρουσιάσεις Google, ενδέχεται να έχετε ήδη μια συλλογή αρχείων Microsoft PowerPoint που θα θέλατε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε πρέπει να ανεβάσετε όλες τις παρουσιάσεις σας για να μπορέσετε να τις προβάλετε. Αν και μπορεί να μην υποστηρίζει ορισμένες από τις πιο προηγμένες δυνατότητες και εφέ ορισμένων παρουσιάσεων PowerPoint, λειτουργεί αρκετά καλά.

Όταν εισάγετε μια παρουσίαση PowerPoint, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε τις Παρουσιάσεις Google είτε Οδηγώ για να ανεβάσετε τα αρχεία σας. Και οι δύο μέθοδοι σάς επιτρέπουν να σύρετε και να αποθέσετε ένα αρχείο από τον υπολογιστή σας απευθείας στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού για εύκολες μεταφορτώσεις. Το Drive σας φιλοξενεί όλα τα αρχεία που έχετε ανεβάσει, αλλά—για λόγους ευκολίας—όταν μεταβαίνετε στην αρχική σελίδα των Παρουσιάσεων, εμφανίζει μόνο αρχεία τύπου παρουσίασης.

Από την αρχική σελίδα των Παρουσιάσεων, κάντε κλικ στο εικονίδιο του φακέλου επάνω δεξιά και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην καρτέλα “Μεταφόρτωση”. Τώρα, σύρετε και αποθέστε όλα τα αρχεία που θέλετε να ανεβάσετε απευθείας σε αυτό το παράθυρο.

Μόλις μεταφορτωθεί το αρχείο, το Slides το ανοίγει αυτόματα και είναι έτοιμο για επεξεργασία, κοινή χρήση ή συνεργασία.

Για να ανοίξετε μια παρουσίαση του PowerPoint που θέλετε να επεξεργαστείτε, κάντε κλικ στο όνομα αρχείου με το “P” δίπλα του από την αρχική σελίδα των Παρουσιάσεων Google.

Κάντε κλικ στο όνομα αρχείου με το

Κάντε κλικ για να προβάλετε το αρχείο PowerPoint ή να το επεξεργαστείτε σε Παρουσιάσεις.

Κάντε κλικ

Αφού ολοκληρώσετε την επεξεργασία του αρχείου σας, μπορείτε να κάνετε λήψη και να εξαγάγετε την παρουσίασή σας ξανά σε μορφή Microsoft PowerPoint. Απλώς μεταβείτε στο Αρχείο > Λήψη ως και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή “Microsoft PowerPoint”.

Κάντε κλικ

Εάν προτιμάτε να κάνετε λήψη της παρουσίασής σας ως PDF, ODP, JPEG, TXT κ.λπ., μπορείτε να το κάνετε και εδώ.

Πώς να ελέγξετε την ορθογραφία σας στις Παρουσιάσεις Google

Τώρα που έχετε μερικές παρουσιάσεις, ήρθε η ώρα να βεβαιωθείτε ότι η ορθογραφία και η γραμματική σας είναι σωστές. Το Slides είναι εξοπλισμένο με ορθογραφικό έλεγχο. Εάν γράψετε λάθος κάτι, υπογραμμίζει το σφάλμα με μια στριμμένη γραμμή και σας προτρέπει να κάνετε μια αλλαγή.

  Πώς να ξεκινήσετε τις συντομεύσεις πατώντας στο πίσω μέρος του iPhone σας

Αυτό θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή, αλλά μπορείτε να βεβαιωθείτε στα Εργαλεία > Ορθογραφία > Σφάλματα υπογράμμισης.

Κάντε κλικ

Για να δείτε διορθώσεις και προτάσεις ορθογραφίας, κάντε δεξί κλικ στη λέξη με τη γραμμή από κάτω. Εναλλακτικά, πατήστε Ctrl+Alt+X (Windows) ή Command+Alt+X (Mac) για να ανοίξετε το εργαλείο ορθογραφικού ελέγχου και γραμματικής.

Μαζί με έναν ορθογραφικό έλεγχο, οι Παρουσιάσεις Google είναι φορτωμένες με ενσωματωμένο λεξικό και θησαυρό. Για να τα χρησιμοποιήσετε, επισημάνετε μια λέξη, κάντε δεξί κλικ σε αυτήν και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο «Ορισμός [word].»

Κάντε κλικ

Αν και αυτό θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε, έχουμε μια βαθύτερη κατάδυση στον ορθογραφικό και γραμματικό έλεγχο της Google, εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες.

Πώς να συνεργαστείτε σε παρουσιάσεις

ο

Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά των Παρουσιάσεων Google είναι η ικανότητά του να δημιουργεί έναν σύνδεσμο με δυνατότητα κοινής χρήσης. Οποιοσδήποτε μοιράζεστε τον σύνδεσμο μπορεί να δει, να προτείνει αλλαγές ή να επεξεργαστεί απευθείας την παρουσίαση. Αυτό εξαλείφει την ταλαιπωρία της αποστολής ενός αρχείου μεταξύ των συνεργατών. Κάθε άτομο έχει τον δικό του δρομέα εισαγωγής κειμένου για χρήση στον υπολογιστή του.

Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στο πορτοκαλί κουμπί “Κοινή χρήση” στο αρχείο που θέλετε να μοιραστείτε. Στη συνέχεια, επιλέξτε πώς και με ποιον θέλετε να στείλετε έναν σύνδεσμο προς το αρχείο. Μπορείτε να πληκτρολογήσετε διευθύνσεις email ή να κάνετε κλικ στο “Λήψη συνδέσμου με δυνατότητα κοινής χρήσης” στην επάνω γωνία για να μοιράσετε την πρόσκληση μόνοι σας.

Πληκτρολογήστε διευθύνσεις email ή κάντε κλικ

Από το αναπτυσσόμενο μενού, μπορείτε να επιλέξετε μία από αυτές τις επιλογές για το τι μπορούν να κάνουν άλλοι χρήστες:

Απενεργοποίηση: Η κοινή χρήση είναι απενεργοποιημένη. Εάν είχατε κοινοποιήσει στο παρελθόν έναν σύνδεσμο με άλλους, δεν θα λειτουργεί πλέον και θα ανακαλεί τυχόν δικαιώματα που είχαν κάποτε.
Οποιοσδήποτε διαθέτει τον σύνδεσμο μπορεί να επεξεργαστεί: Παρέχει στους κοινόχρηστους χρήστες πλήρη πρόσβαση ανάγνωσης/εγγραφής. Ωστόσο, εξακολουθεί να μην μπορεί να το διαγράψει από το Drive σας—αυτό είναι μόνο για τα περιεχόμενα του αρχείου.
Οποιοσδήποτε διαθέτει τον σύνδεσμο μπορεί να σχολιάσει: Επιτρέπει στους κοινόχρηστους χρήστες να αφήνουν σχόλια, κάτι που είναι χρήσιμο για ομαδικά έργα.
Οποιοσδήποτε διαθέτει τον σύνδεσμο έχει δυνατότητα προβολής: Οι κοινόχρηστοι χρήστες μπορούν να δουν το αρχείο, αλλά δεν μπορούν να το επεξεργαστούν με κανέναν τρόπο. Αυτή είναι η προεπιλεγμένη ενέργεια όταν μοιράζεστε ένα αρχείο και είναι η καλύτερη επιλογή εάν προσπαθείτε να μοιραστείτε ένα αρχείο για λήψη.

Μπορείτε να κάνετε πολλά περισσότερα με αυτούς τους συνδέσμους με δυνατότητα κοινής χρήσης, καθώς λειτουργούν επίσης με άλλα αρχεία Drive και σε κινητά. Για μια βαθύτερη ματιά στο πώς λειτουργούν οι σύνδεσμοι και πώς να τους δημιουργήσετε, ανατρέξτε στην ανάρτησή μας.

Πώς να δείτε όλες τις πρόσφατες αλλαγές σε μια παρουσίαση

Όταν μοιράζεστε έγγραφα με άλλους, είναι δύσκολο να παρακολουθείτε όλες τις μικρές αλλαγές που συμβαίνουν εάν δεν είστε παρόντες. Για αυτό, υπάρχει ιστορικό αναθεωρήσεων. Η Google παρακολουθεί όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν σε ένα έγγραφο και τις ομαδοποιεί σε περιόδους για να μειώσει την ακαταστασία. Μπορείτε ακόμη και να επαναφέρετε ένα αρχείο σε οποιαδήποτε από τις προηγούμενες εκδόσεις που αναφέρονται στο ιστορικό με ένα κλικ του ποντικιού σας.

  Δημιουργήστε μια λίστα με όλα όσα χρειάζεστε για να πακετάρετε για το ταξίδι σας

Μπορείτε να προβάλετε μια λίστα με όλες τις πρόσφατες αλλαγές κάνοντας κλικ στο Αρχείο > Ιστορικό εκδόσεων > Δείτε το ιστορικό εκδόσεων. Εναλλακτικά, μπορείτε να πατήσετε Ctrl+Alt+Shift+H (Command+Option+Shift+H σε Mac).

Κάντε κλικ

Πώς να συνδεθείτε σε μια συγκεκριμένη διαφάνεια

Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε έναν σύνδεσμο προς μια συγκεκριμένη διαφάνεια στην παρουσίασή σας με έναν φίλο ή συνάδελφο, χωρίς να χρειάζεται να αναφέρετε σε ποια αναφέρεστε. Όταν κάποιος κάνει κλικ στον σύνδεσμο και η παρουσίαση φορτώνεται, μεταβαίνει απευθείας στη διαφάνεια στην οποία αναφέρεστε. Ωστόσο, πρέπει να ενεργοποιήσετε την κοινή χρήση αρχείων για να μπορέσετε να συνδεθείτε σε μια συγκεκριμένη διαφάνεια στην παρουσίασή σας.

Επειδή κάθε διαφάνεια έχει μια μοναδική διεύθυνση URL, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να συνδεθείτε σε μία είναι να κάνετε κλικ σε αυτήν στο αριστερό παράθυρο και, στη συνέχεια, να αντιγράψετε τη διεύθυνση URL από τη γραμμή διευθύνσεων.

Πώς να εισαγάγετε ειδικούς χαρακτήρες σε μια διαφάνεια

Το Google Slides διαθέτει επίσης ένα εργαλείο εισαγωγής χαρακτήρων. Αυτό σας επιτρέπει να εισάγετε ειδικούς χαρακτήρες στην παρουσίασή σας χωρίς να χρειάζεται να θυμάστε κανέναν Alt-κώδικα. Υπάρχουν πάρα πολλά σύμβολα, χαρακτήρες, γλώσσες και πολλά άλλα. Επομένως, είτε θέλετε ένα βέλος, διαφορετικά σενάρια γλώσσας ή αν θέλετε απλώς μερικά ανόητα emoji για να εμπλουτίσουν την παρουσίασή σας, οι Παρουσιάσεις Google διευκολύνουν τη συμπερίληψή τους.

Για να ανοίξετε το εργαλείο εισαγωγής χαρακτήρων, κάντε κλικ στην επιλογή “Εισαγωγή” και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή “Ειδικοί χαρακτήρες”.

Κάντε κλικ

Από εδώ, μπορείτε να αναζητήσετε με μη αυτόματο τρόπο συγκεκριμένους χαρακτήρες με τα αναπτυσσόμενα μενού.

ο

Χρησιμοποιήστε τη γραμμή αναζήτησης για να βρείτε έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα ή emoji.

ο

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις δεξιότητές σας στο σχέδιο για αναζήτηση.

ο

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις Παρουσιάσεις Google εκτός σύνδεσης

Τι συμβαίνει εάν πρέπει να αποκτήσετε πρόσβαση στις Παρουσιάσεις Google αλλά δεν έχετε σύνδεση στο Διαδίκτυο; Αν και το Slides είναι ένα προϊόν που βασίζεται στον ιστό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε εκτός σύνδεσης. Τυχόν αλλαγές που κάνετε στο αρχείο εκτός σύνδεσης θα ενημερωθούν την επόμενη φορά που θα συνδεθείτε στο διαδίκτυο. Πρώτα, κατεβάστε την επέκταση για Chrome.

Για να ενεργοποιήσετε μια παρουσίαση για χρήση εκτός σύνδεσης, μεταβείτε στο Αρχική σελίδα του Google Slides και, στην επάνω αριστερή γωνία, κάντε κλικ στο μενού Hamburger > Ρυθμίσεις. Μόλις βρεθείτε εδώ, αλλάξτε το “Εκτός σύνδεσης” στη θέση On και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “OK”.

Κάντε κλικ στην εναλλαγή δίπλα στο

Για να εξοικονομήσετε χώρο αποθήκευσης στον τοπικό σας υπολογιστή, η Google πραγματοποιεί λήψη και καθιστά διαθέσιμα εκτός σύνδεσης τα αρχεία στα οποία έχετε πρόσβαση πιο πρόσφατα. Για να ενεργοποιήσετε με μη αυτόματο τρόπο ένα αρχείο, κάντε κλικ στο εικονίδιο με τις τρεις κουκκίδες και, στη συνέχεια, επιλέξτε “Διαθέσιμο εκτός σύνδεσης” σε Ενεργοποίηση.

Κάντε κλικ στο εικονίδιο με τις τρεις κουκκίδες και, στη συνέχεια, κάντε εναλλαγή

Το Google Slides είναι μια ισχυρή, πλούσια σε δυνατότητες εναλλακτική λύση στο PowerPoint του Microsoft Office. Είναι επίσης εντελώς δωρεάν για χρήση με σύνδεση στο Διαδίκτυο και Λογαριασμό Google, καθιστώντας το νόμιμο ανταγωνιστή για τη Microsoft.