Ο απόλυτος οδηγός για τη σχεδίαση δικτύου

Μόλις δημιουργήσετε ένα δίκτυο, το κύριο καθήκον σας ως διαχειριστής δικτύου είναι να διατηρήσετε τη χωρητικότητά του. Αυτό είναι πρωτίστως ζήτημα προσθήκης περισσότερου υλικού για την κάλυψη μεγαλύτερης ζήτησης εύρους ζώνης και περισσότερων τελικών σημείων για το προσωπικό. Ωστόσο, μπορείτε να επιτύχετε αυτήν την επέκταση με τακτοποιημένο τρόπο μόνο εάν διαθέτετε ένα πλαίσιο σχεδίασης.

Όταν δημιουργείτε ένα νέο δίκτυο, έχετε το πλεονέκτημα ενός καθαρού φύλλου, το οποίο σας δίνει την ευκαιρία να σχεδιάσετε μια υπηρεσία που μπορεί εύκολα να επεκταθεί. Έτσι, εάν αναλάβετε ένα δίκτυο με κακή σχεδίαση, μπορεί να είναι καλή ιδέα να σχεδιάσετε το σύστημα από την αρχή και στη συνέχεια να μετακινήσετε τους υπάρχοντες πόρους ώστε να ταιριάζουν με τη σχεδιαζόμενη διάταξή σας.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα διαβάσετε για ένα σύστημα για τη δημιουργία σχεδίου, το οποίο θα σας παρέχει τη διάταξη ενός νέου δικτύου. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε υπάρχοντα δίκτυα για καλύτερη απόδοση. Το σχήμα σε αυτόν τον οδηγό ακολουθεί το σύστημα που προτείνεται στο μάθημα για το Εξέταση Cisco Certified Network Associate (CCNA). Έτσι, ακόμα κι αν δεν είναι πιθανό να σας ανατεθεί η ευθύνη για τη δημιουργία ενός σχεδίου δικτύου αυτήν τη στιγμή, οι συμβουλές σε αυτόν τον οδηγό θα πρέπει τουλάχιστον να σας βοηθήσουν να περάσετε τις εξετάσεις CCNA.

Διαβάστε παρακάτω για τον απόλυτο οδηγό σχεδιασμού δικτύου!

Μεθοδολογία Σχεδιασμού

Τελικά, τα δίκτυα υπάρχουν αποκλειστικά για να εξυπηρετούν τις ανάγκες ενός οργανισμού. Φυσικά, κάθε επιχείρηση, φιλανθρωπικό ίδρυμα ή ένωση έχει μοναδικές απαιτήσεις του δικτύου της που πρέπει να λάβει υπόψη. Για παράδειγμα, το υλικό και οι λειτουργικές εφαρμογές που θα χρειαστείτε για να δημιουργήσετε ένα δίκτυο για μια διαδικτυακή επιχείρηση διαφέρουν από τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε για την επιχειρηματική υποστήριξη μιας επιχείρησης με τούβλα και κονιάματα.

Όταν σκέφτεστε τη σχεδίαση δικτύου, δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε από την αρχή με το έργο της σύνταξης μιας λίστας απαιτήσεων υλικού. Αυτό θα έρθει αργότερα. Αυτήν τη στιγμή, εστιάζουμε στον σχεδιασμό του δικτύου και όχι στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού. Κάνοντας σμίκρυνση σε ένα περαιτέρω επίπεδο αφαίρεσης, στην αρχή μιας σχεδιαστικής άσκησης, δεν μας απασχολεί καν η διάταξη του δικτύου ή ακόμη και ο σκοπός του. Αρχικά, θα πρέπει να εστιάσετε στη μεθοδολογία που θα ακολουθήσετε για να σχεδιάσετε το δίκτυο.

Εργαστείτε για τη δημιουργία ενός πλαισίου που καθορίζει ένα δίκτυο και που θα καλύπτει τον οργανισμό σε οποιοδήποτε σημείο στο μέλλον, όχι μόνο τις άμεσες ανάγκες του. Οι οδηγίες του CCNA συνιστούν μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω.

Προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω

Το να σας ανατεθεί το καθήκον να δημιουργήσετε ένα δίκτυο από την αρχή μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία. Το ερώτημα είναι από πού ξεκινάς; Η απάντηση από πάνω προς τα κάτω σε αυτή την ερώτηση είναι να δημιουργήσετε μια ιεραρχία στόχων και, στη συνέχεια, να απαριθμήσετε τις εργασίες που πρέπει να επιτευχθούν για να επιτευχθεί κάθε στόχος. Μόλις τεθεί σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο, θα εισέλθετε σε ανάλυση κρίσιμης διαδρομής για να παραγγείλετε εργασίες, ώστε να μπορείτε να φτάσετε τον στόχο στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

Μόλις μάθετε ποιες εργασίες πρέπει να ξεκινήσετε πρώτα και ποιες εργασίες μπορούν να εκτελεστούν παράλληλα, θα μπορείτε να σχεδιάσετε τις απαιτήσεις πόρων. Αυτά θα σας δώσουν τη δυνατότητα να βρείτε τους κατάλληλους ειδικούς στο χώρο τη σωστή στιγμή και να τους δώσετε να εργαστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να μειώσετε το κόστος. Θα μπορείτε επίσης να γράψετε μια απαίτηση αποθέματος, ώστε να γνωρίζετε πότε πρέπει να έχετε διαθέσιμο εξοπλισμό.

Στην προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω, οι σκέψεις σχετικά με την αγορά υλικού συμβαίνουν ως η τελευταία εργασία στη λίστα.

Εναλλακτικές Προσεγγίσεις

Η προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω είναι η μέθοδος εργασίας που πιθανότατα έχετε συνηθίσει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν επεκτείνετε ένα υπάρχον δίκτυο. Σε αυτό το σενάριο, το σημείο εκκίνησης του σχεδιασμού είναι μια λίστα εξοπλισμού. Η υπόθεση εδώ είναι «τι έχουμε τώρα και τι εξοπλισμό θα χρειαστούμε για να παραδώσουμε ένα διευρυμένο δίκτυο;»

Το πρόβλημα μιας προσέγγισης από κάτω προς τα πάνω στο σχεδιασμό του δικτύου είναι ότι εστιάζει μόνο στην άμεση ανάγκη εκπλήρωσης μιας συγκεκριμένης επιχειρηματικής απαίτησης. Δεν θέτει τον στόχο στο πλαίσιο του ευρύτερου δικτύου και πιθανής μελλοντικής επέκτασης. εξετάζετε απλώς μια περιοχή του δικτύου που πρέπει να βελτιωθεί. Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει άλλες υπηρεσίες και να ασκήσει πίεση στη χωρητικότητα άλλων περιοχών της υποδομής του δικτύου.

  6 καλύτερα εργαλεία για την παρακολούθηση ιστοσελίδων

Το μοντέλο ανάπτυξης Agile φαίνεται να είναι μια μεθοδολογία από κάτω προς τα πάνω. Με την ανάπτυξη Agile, έχετε μια γενική ιδέα για το πώς να εκπληρώσετε μια απαίτηση, να θέσετε αυτήν τη λύση σε εφαρμογή και, στη συνέχεια, να προσαρμόσετε τα αποτελέσματα μόλις έρθουν τα δεδομένα χρήσης και σας δώσουν πραγματικές απαιτήσεις χωρητικότητας. Η ευέλικτη ανάπτυξη δεν βασίζεται σε εικασίες. Στην πραγματικότητα, η μεθοδολογία Agile μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα σε ένα πλαίσιο και είναι το σχέδιο από πάνω προς τα κάτω που θα δώσει στο σχεδιασμό του δικτύου σας τη δομή που θα επιτρέπει γρήγορη εγκατάσταση και επαναλαμβανόμενες προσαρμογές.

Κατηγορίες στόχων

Υπάρχουν τρία βασικά βήματα στο σχεδιασμό ενός δικτύου:

Προσδιορίστε τις απαιτήσεις δικτύου
Τεκμηριώστε το υπάρχον δίκτυο
Σχεδιάστε την τοπολογία του δικτύου και τις λύσεις

Βασικά, πρέπει να ξέρετε πώς θα πρέπει να καταλήξει το δίκτυό σας, τι έχετε τώρα και πώς θα πάτε από το ένα στο άλλο.

Μπορεί να φαίνεται παράξενο να εργάζεστε πρώτα για τον προσδιορισμό των απαιτήσεων αντί για την τεκμηρίωση του υπάρχοντος δικτύου. Ίσως σκεφτείτε ότι είναι πιο λογικό να ξεκινήσετε με αυτό που έχετε και μετά να δείτε τι ζητά η απαίτηση. Ωστόσο, αυτή η ακολουθία βημάτων γράφεται μόνο στο πλαίσιο του έργου επέκτασης. Θα πρέπει να έχετε ήδη ένα καλό σχέδιο του δικτύου σας και ένα απόθεμα του εξοπλισμού σας που χρησιμοποιείτε για την καθημερινή αντιμετώπιση προβλημάτων. Η ύπαρξη αυτών των πληροφοριών θα κάνει το βήμα 2 πολύ πιο εύκολο.

άγραφος πίνακας

Όταν εργάζεστε σε έναν σχεδιασμό δικτύου, το να σκέφτεστε αυτό που έχετε ήδη σας αποσπά την προσοχή. Εάν σκέφτεστε με αυτούς τους όρους, θα καταλήξετε να παρέχετε μια λύση που μοιάζει πολύ με το υπάρχον σύστημά σας. Και μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση. Είναι καλύτερα να ξεκινήσετε το σχεδιασμό χωρίς υποθέσεις, διαφορετικά δεν θα αποκτήσετε ποτέ ένα δίκτυο που είναι σημαντικά καλύτερο από αυτό που έχετε ήδη.

Προσδιορίστε τις απαιτήσεις δικτύου

Το σημείο εκκίνησης για οποιοδήποτε έργο είναι μια επιχειρηματική απαίτηση, η οποία θα δηλωθεί από έναν μη τεχνικό διευθυντή στον οργανισμό. Πιθανότατα θα συνεργαστείτε με έναν διαχειριστή επιχειρηματικού έργου για την ανάπτυξη του δικτύου.

Απαίτηση χρήστη

Πρέπει να λάβετε τις προδιαγραφές του προβλεπόμενου για να γραφτεί ως στόχο. Αυτός ο στόχος πρέπει να περιλαμβάνει:

Απαιτήσεις χωρητικότητας: π.χ. παροχή πρόσβασης σε Χ αριθμό υπαλλήλων ή εξυπηρέτηση Υ πελατών ανά ημέρα
Σκοπός: π.χ. λογισμικό για εκτέλεση μέσω του δικτύου, αποθήκευση εγγραφών
Απαιτήσεις απόδοσης: π.χ. “αποδεκτοί χρόνοι απόκρισης”
Απαίτηση τοποθεσίας: π.χ. όλα σε ένα γραφείο ή να επιτρέπεται η πρόσβαση σε απομακρυσμένους εργαζόμενους
Χρονικοί περιορισμοί: π.χ. μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα
Περιορισμοί προϋπολογισμού: π.χ. το μέγιστο που μπορεί να δαπανηθεί για την παροχή της απαιτούμενης υπηρεσίας

Τεχνική Απαίτηση

Οι ευρέως διατυπωμένες Απαιτήσεις Χρήστη μπορούν να μεταφραστούν σε όρους που έχουν νόημα για το τεχνικό προσωπικό, το οποίο προωθεί τις δηλώσεις στόχων σε συγκεκριμένα ζητήματα χωρητικότητας. Αυτό το βήμα απαιτεί επίσης περαιτέρω έρευνα σχετικά με τον στόχο σκοπού της απαίτησης χρήστη. Από αυτό θα πρέπει να μπορείτε να παραθέσετε:

Νέο λογισμικό προς χρήση
Αποθηκευτικές λύσεις
Τελικοί τύποι συσκευών: π.χ. επιτραπέζιοι υπολογιστές, BYOD, WiFi, φορητές συσκευές, εκτυπωτές κ.λπ
Αριθμός χρηστών
Απαιτήσεις εύρους ζώνης

Θα πρέπει επίσης να μπορείτε να υπολογίσετε εάν οι νέες απαιτήσεις θα επηρεάσουν ολόκληρο το δίκτυο ή μόνο μία γεωγραφική περιοχή. Για παράδειγμα, μια νέα επιχειρηματική πρακτική, όπως η εισαγωγή ενός ERP, πιθανότατα θα πρόσθετε κίνηση σε κάθε σύνδεσμο σε ένα δίκτυο γραφείου. Η προσθήκη νέου προσωπικού στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού θα προσθέσει μόνο κίνηση στο δίκτυο (το οποίο βρίσκεται μεταξύ των συσκευών που χρησιμοποιεί το νέο προσωπικό για πρόσβαση στο δίκτυο), καθώς και των διακομιστών και του εξοπλισμού στους οποίους θα χρειαστεί πρόσβαση αυτό το προσωπικό.

Συμφωνία Στόχου

Έτσι, έχετε τεκμηριωμένες τις Απαιτήσεις Χρήστη και μια πρόχειρη περιγραφή των υπηρεσιών πληροφορικής που πρέπει να επιτύχουν αυτούς τους στόχους. Στη συνέχεια, γράψτε αυτούς τους στόχους του έργου σε ένα έγγραφο και ζητήστε από τον διαχειριστή χρηστών να το υπογράψει πριν προχωρήσετε περαιτέρω.

Αποθηκεύστε νέες απαιτήσεις για μελλοντικά έργα

Μόλις έχετε μια συμφωνία στόχου, θα έχετε καθορίσει τις παραμέτρους του έργου και μπορείτε να αποφύγετε την προσθήκη επιπλέον απαιτήσεων. Νέες απαιτήσεις θα προκύψουν φυσικά καθώς το έργο προχωρά. Ωστόσο, αυτά θα πρέπει να σημειωθούν και να τεθούν ως στόχοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη για ένα επόμενο έργο και να μην επιτρέπεται να καθυστερούν ή να εκτρέπουν την προσπάθεια εργασίας για το τρέχον έργο.

Η δημιουργία ή η επέκταση ενός δικτύου συνδέεται αναπόφευκτα με τις απαιτήσεις λογισμικού και επεξεργασίας δεδομένων του οργανισμού. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις σχετικά με τις αγορές λογισμικού και τη χωρητικότητα του διακομιστή θα πρέπει να χωριστούν ως ξεχωριστοί στόχοι.

Εξαλείψτε τη ασαφή γλώσσα από τους στόχους σας

Για τους σκοπούς αυτού του οδηγού, εστιάζουμε απλώς στον σχεδιασμό για το σχεδιασμό του δικτύου. Η συμφωνία στόχου, επομένως, θα πρέπει να συνταχθεί αφού ο διαχειριστής χρηστών έχει ήδη αξιολογήσει τις επιλογές λογισμικού και διαμορφώσει μια σαφή απαίτηση προσωπικού για την επιχείρηση.

  Πώς να ακούτε μουσική Apple στην επιφάνεια εργασίας σας

Γράψτε ακριβή στοιχεία στον στόχο όπου είναι δυνατόν, καθώς η ασάφεια σχετικά με τους στόχους απόδοσης είναι αναπόφευκτη όταν επικοινωνείτε με μη τεχνικό προσωπικό. Ωστόσο, ο αριθμός των χρηστών που αναμένεται να προστεθούν στο δίκτυο, ο αριθμός και ο τύπος των τελικών σημείων, καθώς και ο αριθμός των επισκεπτών που αναμένεται σε έναν ιστότοπο, θα πρέπει να αναφέρονται με σαφήνεια.

Εάν δεν κάνετε πιο αυστηρή συμφωνία στόχου, ο διαχειριστής χρηστών θα χρησιμοποιήσει αόριστους στόχους ως κερκόπορτα για να επεκτείνει το έργο. Και στη συνέχεια, θα πρέπει να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με το γιατί δεν μπορέσατε να τηρήσετε τον συμφωνημένο προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης.

Τεκμηριώστε το Υπάρχον Δίκτυο

Ας ελπίσουμε ότι διαθέτετε ήδη αποτελεσματικό λογισμικό διαχείρισης δικτύου. Αυτό το εργαλείο θα μπορεί να σας δώσει μια αναφορά κατάστασης σχετικά με την τρέχουσα απόδοση του δικτύου. Εάν δημιουργείτε ένα νέο δίκτυο, η υπάρχουσα απόδοση του δικτύου δεν ισχύει – θα πρέπει απλώς να παραλείψετε αυτό το βήμα.

Κάντε απολογισμό του επιτόπιου εξοπλισμού

Καθώς θα πρέπει να μπορείτε να συγκεντρώσετε τη χωρητικότητα κάθε συσκευής και καλωδίου στο δίκτυό σας από την οθόνη του δικτύου σας, δεν είναι χάσιμο χρόνου να συμπεριλάβετε μια εξέταση όλου του εξοπλισμού του δικτύου. Ωστόσο, οι γεωγραφικές απαιτήσεις της συμφωνίας στόχου σας θα πρέπει να σας επιτρέψουν να περιορίσετε την έκταση της άσκησης σχεδιασμού. Για παράδειγμα, εάν εκτελείτε ένα WAN, προσθέτετε δέκα νέα τελικά σημεία σε έναν ιστότοπο. Η ανάλυση επιπτώσεων θα μπορούσε εύλογα να περιοριστεί στον εξοπλισμό και το καλώδιο δικτύου στην τοποθεσία όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επέκταση. Εάν αυτά τα τελικά σημεία θα χρησιμοποιηθούν για την επικοινωνία με έναν απομακρυσμένο διακομιστή, τότε η σύνδεση Διαδικτύου προς αυτόν τον διακομιστή είναι επίσης σχετική με το έργο.

Αποτύπωση τοπολογίας δικτύου

Πάρτε ένα αντίγραφο της υπάρχουσας τοπολογίας του δικτύου σας, είτε ψηφιακά είτε φυσικά, και σημειώστε ένα περίγραμμα γύρω από το τμήμα του δικτύου που θα επηρεαστεί από την αλλαγή. Δημιουργήστε μια λίστα με τις συσκευές και τους συνδέσμους σε αυτήν την περιορισμένη περιοχή. Για κάθε στοιχείο του δικτύου, σημειώστε:

Χωρητικότητα εύρους ζώνης συσκευής
Μέση τρέχουσα ζήτηση εύρους ζώνης
Μέγιστη ζήτηση εύρους ζώνης ρεύματος

Για κάθε διακόπτη στο δίκτυό σας, σημειώστε αυτούς τους πρόσθετους παράγοντες:

Τρέχων αριθμός κατειλημμένων θυρών
Τρέχουσες συνδέσεις με γειτονικές συσκευές
Τρέχουσες συνδέσεις σε τελικά σημεία
Αριθμός διαθέσιμων θυρών

Σημειώστε στον χάρτη δικτύου τη θέση οποιουδήποτε νέου εξοπλισμού, όπως οι απαιτούμενοι επιτραπέζιοι υπολογιστές και, στη συνέχεια, δοκιμάστε τις διαδρομές μεταξύ του πλησιέστερου μεταγωγέα έως τον πιθανό προορισμό για τη νέα κίνηση που θα δημιουργήσει το έργο. Για κάθε προσδιορισμένη διαδρομή, σχεδιάστε τη διαδρομή, δείχνοντας το καλώδιο και τις συσκευές δικτύου με τη σειρά. Σημειώστε το στοιχείο χαμηλότερης χωρητικότητας σε κάθε διαδρομή και, στη συνέχεια, καταγράψτε τη μέση και τη μέγιστη ζήτηση σε αυτήν τη διαδρομή, τόσο από σύνδεση προς σύνδεση όσο και από άκρο σε άκρο.

Επίπεδα σχεδίασης

Μόλις μπείτε στη φάση σχεδιασμού του έργου σας, πρέπει να εξετάσετε τις νέες απαιτήσεις και εάν ο υπάρχων εξοπλισμός και η διάταξή σας θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου. Το μάθημα CCNA χωρίζει τη σχεδίαση δικτύου σε τρία επίπεδα:

Κάθε ένα από αυτά τα επίπεδα απαιτεί διαφορετικές σχεδιαστικές εκτιμήσεις:

Θέματα σχεδίασης βασικού στρώματος

Το επίπεδο Core είναι η ραχοκοκαλιά του δικτύου. Όταν σχεδιάζετε αυτήν την πτυχή του δικτύου σας, εξετάζετε τον φυσικό εξοπλισμό που θα χρειαστείτε. Θυμηθείτε να ορίσετε το εύρος της εξέτασης του βασικού επιπέδου στο τμήμα του δικτύου που θα επηρεαστεί από το έργο. Θα εστιάσετε στις απαιτήσεις για:

Δρομολογητές και διακόπτες
Εξισορρόπηση φορτίου
Πλεονασμός διαδρομής
Απαιτήσεις σύνδεσης υψηλής ταχύτητας
Βέλτιστα πρωτόκολλα δρομολόγησης

Στο διαδίκτυο, κάθε δρομολογητής πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Border Gateway. Ωστόσο, εντός των ορίων του ιδιωτικού σας δικτύου, έχετε πολλές περισσότερες επιλογές και μπορείτε να επιλέξετε όποιο πρωτόκολλο δρομολόγησης ταιριάζει καλύτερα στο σκοπό του δικτύου σας.

Οι απαιτήσεις εξισορρόπησης φορτίου και τα ζητήματα δρομολόγησης είναι αλληλεξαρτώμενα. Για παράδειγμα, το Spanning Tree Protocol περιορίζει τις επιλογές δρομολόγησης σε μία μόνο διαδρομή και δεν θα σας επιτρέψει να διαχωρίσετε την κυκλοφορία. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε πλεονασμό διαδρομής για να παρέχετε κάλυψη για αποτυχία της κύριας διαδρομής.

Εξετάστε το ενδεχόμενο εφαρμογής:

Ενισχυμένο πρωτόκολλο δρομολόγησης εσωτερικής πύλης
Ανοίξτε το πρώτο πρωτόκολλο της συντομότερης διαδρομής

Απαιτήσεις Υλικού

Διερευνήστε τις απαιτήσεις υλικού για το πρωτόκολλο που έχετε επιλέξει. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε δρομολογητές εντός του δικτύου όπου συνήθως εγκαθιστάτε διακόπτες. Δώστε προτεραιότητα στον εξοπλισμό που διαθέτει χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως πρόσθετες μονάδες διαχείρισης, εξαρτήματα διπλής υποστήριξης (τροφοδοτικά και ανεμιστήρες) και σχεδιασμό που βασίζεται στο πλαίσιο που διευκολύνει τη συνεργασία με διπλό εξοπλισμό.

Τοπολογία Δικτύου

Το επόμενο ζήτημα που πρέπει να εξετάσετε είναι η τοπολογία του δικτύου, θα πρέπει να εξετάσετε τις επιλογές πλήρους πλέγματος και μερικού πλέγματος; Η τοπολογία που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του δικτύου σας, τον αριθμό των περιττών συνδέσμων που θα δημιουργήσετε και την επιλογή του πρωτοκόλλου δρομολόγησης.

  Πώς να μεταδώσετε το "Sherlock" του BBC χωρίς καλώδιο

Θέματα σχεδίασης στρώματος διανομής

Το επίπεδο διανομής εξετάζει τα όρια μεταξύ συστημάτων. Αυτό περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση μεταξύ του δικτύου σας και του εξωτερικού κόσμου ή μεταξύ της περιοχής του δικτύου που εξετάζεται και του υπόλοιπου δικτύου. Οι συνθήκες συνόρων που καλύπτονται στο επίπεδο διανομής περιλαμβάνουν επίσης τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του επιπέδου πρόσβασης και του επιπέδου πυρήνα.

Καθώς αυτό το επίπεδο αφορά τα όρια του δικτύου σας, εστιάζει σε δρομολογητές και όχι σε μεταγωγείς. Θα λάβετε υπόψη τις εισροές και εκροές επισκεψιμότητας που πρέπει να αντιμετωπίσει ο σχεδιασμός του βασικού επιπέδου σας. Εστιάστε σε αυτούς τους παράγοντες:

Φιλτράρισμα κυκλοφορίας
Έλεγχος πρόσβασης
Σύνοψη διαδρομής
Προστασία πυρήνα
Κυκλοφορία μεταξύ VLAN

Διαμόρφωση Κυκλοφορίας

Σε αυτό το επίπεδο, θα εξετάζετε πιθανά μέτρα διαμόρφωσης της κυκλοφορίας, όπως η ιεράρχηση προτεραιοτήτων και η ουρά στα όρια του δικτύου.

Σκεφτείτε πώς μπορούν να βελτιωθούν οι ευκολίες της τοπολογίας του δικτύου με τη δρομολόγηση για την παροχή σε ορισμένους κόμβους ταχύτερη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως διακομιστές εφαρμογών ή αποθήκευση. Εξετάστε το ενδεχόμενο εξισορρόπησης και εξισορρόπησης φορτίου με την προσθήκη ετικετών QoS για να εξασφαλίσετε καλύτερη απόδοση συγκεκριμένων χρηστών από τις βασικές εφαρμογές τους.
Εάν διαθέτετε διακομιστή ιστού και διαχειρίζεστε έναν κλάδο του δικτύου μεμονωμένα από το σύστημα του γραφείου σας, η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των ζωνών θα είναι η αρμοδιότητα του επιπέδου διανομής. Εξετάστε το ενδεχόμενο εγκατάστασης συστάδων εξοπλισμού και εξισορρόπησης φορτίου στην πύλη σε πόρους που αντιμετωπίζουν εξωτερικά. Εφαρμόστε πλεονασμό πόρων για κρίσιμα σημαντικά μονοπάτια πρόσβασης.
Εξετάστε τις λίστες ελέγχου πρόσβασης (ACL) για να φιλτράρετε την κίνηση από το Διαδίκτυο ή ένα DMZ στο κεντρικό σας δίκτυο.

Συνιστώμενα πρωτόκολλα δρομολόγησης

Η Cisco συνιστά μερικές περισσότερες μεθοδολογίες δρομολόγησης για το επίπεδο διανομής από ό,τι για το επίπεδο πυρήνα. Σκεφτείτε:

Ενισχυμένο πρωτόκολλο δρομολόγησης εσωτερικής πύλης
Ανοίξτε το πρώτο πρωτόκολλο της συντομότερης διαδρομής
Πρωτόκολλο πληροφοριών δρομολόγησης έκδοση 2
Πρωτόκολλο Intermediate System-to-Intermediate System

Αυτά τα πρωτόκολλα περιλαμβάνουν όλα διαδικασίες για τη σύνοψη διαδρομής, η οποία είναι ένα σημαντικό στοιχείο βελτιστοποίησης δικτύου που απαιτείται στο επίπεδο διανομής. Θα πρέπει να αποφύγετε ιδιαίτερα τις ταξινομημένες μεθόδους δρομολόγησης για το επίπεδο διανομής. Αυτά θα καθορίζουν μεμονωμένες διαδρομές για όλη την κίνηση, κάτι που είναι αναποτελεσματικό κατά την τροφοδοσία κίνησης στο δίκτυο και δεν αξιοποιεί στο έπακρο τις προσπάθειές σας για υποδικτύωση.

Παρατηρήσεις σχεδίασης επιπέδου πρόσβασης

Ενώ το επίπεδο διανομής εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο τροφοδοτείται η κίνηση από άλλα δίκτυα, το επίπεδο πρόσβασης ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται τα τελικά σημεία του χρήστη στο κεντρικό δίκτυο. Σε αυτό το τελευταίο επίπεδο, έχετε ήδη προγραμματίσει τα επίπεδα δικτύου πυρήνα και διανομής. Όταν ασχολείστε με τελικά σημεία, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το πώς η κίνηση από ένα τελικό σημείο θα διασχίζει το κεντρικό δίκτυο, μέσω ενός δρομολογητή και μέσω του Διαδικτύου σε απομακρυσμένους πόρους. Απλώς πρέπει να εξετάσετε πώς ο τύπος και η θέση των συσκευών χρήστη θα επηρεάσει τα μοτίβα κυκλοφορίας του βασικού δικτύου.

Καθώς οι συσκευές χρήστη υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό κάθε άλλου τύπου εξοπλισμού σε ένα δίκτυο γραφείου, αυτή η ενότητα θα μπορούσε να είναι το πιο σημαντικό τμήμα του σχεδιασμού. Ωστόσο, στην περίπτωση μικρών επιχειρήσεων που βασίζονται στο Διαδίκτυο, ενδέχεται να μην έχετε πολλή δουλειά να κάνετε στο επίπεδο Access. Καθώς οι υπηρεσίες Cloud και η τηλεργασία γίνονται πιο διαδεδομένες, οι έννοιες των τελικών σημείων γίνονται λιγότερο σημαντικές.

Εφαρμογές έντασης πόρων

Σε αυτό το επίπεδο, θα εξετάσετε τον εξοπλισμό των ντουλαπιών καλωδίωσης και τις τοποθεσίες τους. Οι πιο κρίσιμες εφαρμογές που θα χρειαστούν μεγάλη προσοχή στο επίπεδο Access είναι τα διαδραστικά βοηθητικά προγράμματα που εκτελούνται μέσω VLAN – υπηρεσίες φωνής και βίντεο. Εδώ, θα χρειαστεί να εφαρμόσετε την προσθήκη ετικετών QoS για να διατηρείτε την κίνηση VLAN διαφορετική από το δίκτυο δεδομένων σας. Πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δώσετε προτεραιότητα σε αυτούς τους τύπους κίνησης, επειδή η ταχύτητα παράδοσης είναι κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργικότητά τους.

Εικονικοποιήσεις

Οι εικονικοποιήσεις είναι επίσης ευθύνη του επιπέδου Access. Ωστόσο, οι οδηγίες του CCNA αναφέρουν αυτήν την τεχνολογία μόνο εν συντομία. Εάν μελετάτε ζητήματα σχεδίασης δικτύου για μια πραγματική υλοποίηση, θα αφιερώσετε πολύ περισσότερο χρόνο στη διερεύνηση των απαιτήσεων εικονικοποίησης από ό,τι θα ξοδέψετε στα VLAN σας. Ωστόσο, εάν μελετάτε για τις εξετάσεις CCNA, εστιάστε περισσότερο στην εξοικείωση με θέματα VLAN, επειδή εμφανίζονται στην εξέταση περισσότερο από τις εικονικοποιήσεις.

Κινητές συσκευές

Ο ασύρματος εξοπλισμός θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στο επίπεδο Access και η διαχείριση των κινητών συσκευών είναι επίσης βασικός παράγοντας σε αυτό το επίπεδο. Θα χρειαστεί να διερευνήσετε το λογισμικό διαχείρισης φορητών συσκευών και να αποφασίσετε εάν πρόκειται να ενθαρρύνετε τον χρήστη συσκευών που ανήκουν σε υπαλλήλους ή να προμηθεύσετε όλες τις κινητές συσκευές.

Παράγοντες Σχεδιασμού Δικτύου

Τελικά, θα χρειαστεί να προσθέσετε λογισμικό διαχείρισης δικτύου όταν σχεδιάζετε το δίκτυό σας. Εξετάστε τις συστάσεις στην ανασκόπηση Addictive Tips του λογισμικού διαχείρισης δικτύου ως κατευθυντήρια γραμμή.

Ακολουθείτε διαφορετική μεθοδολογία σχεδιασμού δικτύου; Έχετε περάσει από τις εξετάσεις CCNA και στη συνέχεια εφαρμόσατε το μοντέλο τριών επιπέδων σε έναν πραγματικό σχεδιασμό δικτύου; Αφήστε ένα μήνυμα στην ενότητα Σχόλια παρακάτω και μοιραστείτε τις εμπειρίες σας.