Ομίχλη εναντίον Cloud Computing: Διαφορές και ομοιότητες

Μπερδεύεστε συχνά μεταξύ του fog computing και του cloud computing; Διαβάστε παρακάτω για να λύσετε τις αμφιβολίες σας.

Ενώ το cloud computing είναι ήδη μια οικεία ιδέα για τους λάτρεις της τεχνολογίας, το fog computing κάνει επίσης σημάδι στη βιομηχανία. Όμως, οι βιομηχανίες τεχνολογίας και το IoT τα χρησιμοποιούν εδώ και αρκετό καιρό.

Ειδικά για την αρχιτεκτονική του IoT, και τα δύο υπολογιστικά μοντέλα παίζουν κρίσιμους ρόλους. Δεδομένου ότι αυτά γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, η γνώση της διαφοράς μεταξύ ομίχλης και υπολογιστικού νέφους είναι απαραίτητη για τις επιχειρηματικές αποφάσεις και την ανάπτυξη.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι ο Υπολογισμός Ομίχλης;

Ο υπολογισμός ομίχλης είναι μέρος του υπολογιστικού νέφους, και ως εκ τούτου, αυτά συνδέονται μεταξύ τους. Στον φυσικό κόσμο, θα δείτε ότι η ομίχλη μένει πιο κοντά στη γη από τα σύννεφα.

Ομοίως, ο υπολογισμός ομίχλης φέρνει τις δυνατότητες του cloud πιο κοντά στους τελικούς χρήστες. Όπως επινοήθηκε το 2014 από τη Cisco, ο όρος και η έννοια είναι σχετικά νέα για τους απλούς ανθρώπους.

Ο υπολογισμός ομίχλης χρησιμοποιεί ένα μεμονωμένο πλαίσιο δικτύωσης για την επεξεργασία δεδομένων αντί να χρησιμοποιεί κεντρικές πλατφόρμες cloud. Επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν, να υπολογίζουν, να επικοινωνούν και να επεξεργάζονται δεδομένα, επιτρέποντάς τους να έχουν πρόσβαση στα σημεία εισόδου διαφόρων παρόχων υπηρεσιών.

Ενώ το cloud computing χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να απαντήσει έγκαιρα σε κάθε ερώτημα, το fog computing κάνει τη διαδικασία πολύ πιο γρήγορη. Είναι μια κατανεμημένη αποκεντρωμένη υποδομή που χρησιμοποιεί κόμβους στο δίκτυο για ανάπτυξη.

Λειτουργεί επίσης ως διαμεσολαβητής που αποφασίζει ποιες πληροφορίες θα επεξεργαστεί τοπικά και ποιες θα σταλούν στο cloud.

Πλεονεκτήματα του Υπολογισμού Ομίχλης

Αποκριτικότητα

Ο υπολογισμός ομίχλης φέρνει την ισχύ αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων πιο κοντά στον χρήστη. Έτσι, οι επιχειρήσεις μπορούν να επιτύχουν σχεδόν στιγμιαία αποτελέσματα.

Κόστους-Αποτελεσματικότητας

Σας βοηθά επίσης μειώνοντας το κόστος επεξεργασίας δεδομένων σας. Υπάρχει μικρότερη χρήση εύρους ζώνης στον υπολογισμό ομίχλης και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε ακριβό αποκλειστικό υλικό στην άκρη του δικτύου σας. Όλα αυτά συμβάλλουν σε ένα οικονομικό μοντέλο.

Μειωμένη καθυστέρηση

Χρησιμοποιεί λιγότερο αριθμό πηδημάτων για τη μεταφορά δεδομένων από την πηγή στον προορισμό του. Ως αποτέλεσμα, βοηθά στη μείωση της καθυστέρησης.

  8 Αυτο-φιλοξενούμενη ισχυρή αναζήτηση 🔍 Λογισμικό μηχανών για το προϊόν σας

Ασφάλεια και Απόρρητο

Δεν μεταδίδει τα δεδομένα σας στον διακομιστή cloud. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις μπορούν να εξασφαλίσουν λιγότερες πιθανότητες διαρροής δεδομένων.

Βελτιωμένη εμπειρία χρήστη

Ο υπολογισμός ομίχλης είναι επίσης ικανός να προσφέρει καλύτερη εμπειρία στην τελική χρήση με λειτουργίες όπως άμεσες αποκρίσεις και μηδενικός χρόνος διακοπής λειτουργίας.

Ομαλή συνδεσιμότητα

Η χρήση υπολογιστών ομίχλης σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παράπονα για απώλεια σύνδεσης. Χρησιμοποιεί πολλαπλά διασυνδεδεμένα κανάλια για να εξασφαλίσει την καλύτερη συνδεσιμότητα για οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Τι είναι το Cloud Computing;

Το cloud computing προσφέρει υπηρεσίες που φιλοξενούνται στο διαδίκτυο στους χρήστες σύμφωνα με τις απαιτήσεις τους. Χρησιμοποιώντας το, μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες ανεξάρτητα από τη γεωγραφική θέση. Για την επεξεργασία και αποθήκευση δεδομένων, εξαρτάται από απομακρυσμένους διακομιστές.

Σε αυτό το μοντέλο, το λογισμικό και τα αρχεία δεν αποθηκεύονται σε τοπικό σκληρό δίσκο. Αντίθετα, ένα δίκτυο συνδεδεμένων διακομιστών χρησιμοποιείται για την αποθήκευση και την απάντηση διαφορετικών ερωτημάτων. Η διαθεσιμότητα υπηρεσιών από οποιοδήποτε μέρος, ανά πάσα στιγμή, την καθιστά μια εξαιρετικά δημοφιλή υπηρεσία στον γρήγορο κόσμο της τεχνολογίας.

Εκτός από το να επιτρέπει στους ανθρώπους να συνεργάζονται και να επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο, προσφέρει επίσης γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα. Είτε στέλνετε μεγάλα αρχεία στους φίλους σας είτε εργάζεστε στο ίδιο αρχείο με τους συναδέλφους σας, η ευελιξία και η ευκολία είναι αδύνατο να φανταστείτε χωρίς το cloud computing.

Οφέλη του Cloud Computing

Βολικό μοντέλο τιμολόγησης

Για να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις του υπολογιστικού νέφους, οι επιχειρήσεις μπορούν να επιλέξουν τιμολόγηση πληρωμής. Έτσι, πρέπει να πληρώνουν μόνο ανάλογα με τη χρήση τους.

Επεκτασιμότητα και Ευελιξία

Με το cloud computing, μπορείτε να αυξήσετε και να μειώσετε τη χρήση των πόρων και της υποδομής σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας. Αυτό προσφέρει άνευ προηγουμένου ευελιξία στις επιχειρήσεις.

Συνεργασία σε πραγματικό χρόνο

Η συνεργασία ομάδας και πελάτη είναι άλλα πλεονεκτήματα των λύσεων που βασίζονται σε cloud. Αυτή η δυνατότητα είναι ιδιαίτερα επωφελής για εταιρείες με υβριδική ή απομακρυσμένη ομάδα.

Φιλικό προς το περιβάλλον

Η επιλογή του cloud computing σημαίνει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας υλικού. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα και να αφήσετε θετικό αντίκτυπο.

Ενισχυμένη ασφάλεια

Τα τελευταία χρόνια, η ασφάλεια στο cloud έχει βελτιωθεί πολύ. Τώρα, όλοι οι εξέχοντες πάροχοι υπηρεσιών cloud σάς προσφέρουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

Υπολογισμός ομίχλης εναντίον Υπολογιστών Νέφους

Ικανότητα Επεξεργασίας Δεδομένων

Ο υπολογισμός ομίχλης έχει συγκριτικά λιγότερη ισχύ επεξεργασίας δεδομένων. Οι εφαρμογές που χρειάζονται ελάχιστο εύρος ζώνης θα πρέπει να το χρησιμοποιούν.

Από την άλλη πλευρά, το cloud computing έρχεται με υψηλές δυνατότητες επεξεργασίας. Ως εκ τούτου, είναι κατάλληλο για ανάλυση μεγάλων δεδομένων και πολύπλοκη μοντελοποίηση.

Αφάνεια

Η καθυστέρηση αναφέρεται στο χρόνο που χρειάζονται τα δεδομένα για να ταξιδέψουν από συσκευή σε διακομιστή/συσκευή. Στον υπολογισμό ομίχλης, η καθυστέρηση είναι χαμηλή καθώς τα δεδομένα δεν χρειάζεται να ταξιδεύουν πολύ μακριά από τη συσκευή.

  8 τρόποι για να ασφαλίσετε την επόμενη βιντεοκλήση σας με ζουμ

Ωστόσο, το cloud computing έχει υψηλή καθυστέρηση επειδή τα δεδομένα πρέπει να ταξιδέψουν στον κεντρικό διακομιστή.

Αποκριτικότητα

Ο υπολογισμός ομίχλης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τοπικό υλικό. Ο χρόνος απόκρισής του θα ποικίλλει λόγω περιορισμών εύρους ζώνης και καθυστέρησης.

Στο cloud computing, οι τελικοί χρήστες βιώνουν γρήγορο χρόνο απόκρισης με τη βοήθεια αποκλειστικών κέντρων δεδομένων.

Ασφάλεια

Δεδομένου ότι ο υπολογισμός ομίχλης χρησιμοποιεί τοπικά ή κατανεμημένα δίκτυα, είναι εξαιρετικά ασφαλής. Το cloud computing παρέχει επίσης υψηλή ασφάλεια με κρυπτογράφηση δεδομένων και άλλες μεθόδους. Ταυτόχρονα, όμως, είναι πιο επιρρεπές σε κυβερνοεπιθέσεις.

Τοποθεσία Κέντρου Δεδομένων

Ο υπολογισμός ομίχλης μπορεί να κατανεμηθεί γεωγραφικά, αλλά συνήθως, είναι πιο τοπικός και μπορεί να λειτουργεί μόνο από μία γεωγραφική τοποθεσία. Αντίθετα, το cloud computing είναι γεω-κατανεμημένο καθώς χρησιμοποιεί ένα δίκτυο διακομιστών cloud που βρίσκονται σε πολλές γεωγραφικές περιοχές.

Λειτουργία επικοινωνίας

Ο υπολογισμός ομίχλης χρειάζεται διαφορετική ασύρματη (WLAN, WiFi, 3G, 4G) ή ενσύρματη επικοινωνία. Ωστόσο, το cloud computing χρησιμοποιεί ένα δίκτυο IP για να λειτουργήσει.

Εξάρτηση βασικού δικτύου

Με τον υπολογισμό ομίχλης, βλέπετε μια αποκεντρωμένη προσέγγιση που χρησιμοποιεί την άκρη του δικτύου για αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων. Αυτά περιλαμβάνουν μεμονωμένες συσκευές ή αισθητήρες.

Από την άλλη πλευρά, το cloud computing βασίζεται σε ένα ισχυρό και αξιόπιστο δίκτυο πυρήνων. Εάν η ποιότητα του δικτύου είναι χαμηλή, τα δεδομένα μπορεί να καταστραφούν ή να χαθούν.

Κόμβοι διακομιστή

Λόγω της φύσης του, ο υπολογισμός ομίχλης χρειάζεται να χρησιμοποιεί μεγάλο αριθμό κόμβων διακομιστή για την επεξεργασία των δεδομένων. Ωστόσο, το cloud computing χρησιμοποιεί λιγότερους κόμβους διακομιστή.

Κριτήριο ComputingCloud ComputingData Επεξεργασία χωρητικότητας χωρητικότητα για την ικανότητα LatencyHigh LatencyResponsiveness Deplays on BandwidThhighly IpsecurityInity Ipoction Networksiverysusies Untoresus Untoresus Untoresussussussussuses κόμβους διακομιστή

Περιπτώσεις χρήσης υπολογιστών ομίχλης στο IoT

#1. Βιντεοεπιτήρηση

Η πιο εμφανής χρήση του υπολογισμού ομίχλης στο IoT είναι η παρακολούθηση βίντεο που χρησιμοποιείται σε εμπορικά κέντρα, δρόμους και άλλους μεγάλους δημόσιους χώρους. Οι κόμβοι μπορούν να ανιχνεύσουν αμέσως ανωμαλίες στο πλήθος και να ειδοποιήσουν αυτόματα τις αρχές σε περίπτωση οποιουδήποτε σημείου βίας.

#2. Έξυπνα σπίτια

Χρησιμοποιώντας τον υπολογισμό ομίχλης, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο σύστημα συναγερμού στο σπίτι σας. Σας βοηθά να αυτοματοποιήσετε ορισμένες ενέργειες από το έξυπνο οικιακό σας σύστημα, όπως θερμοστάτες, εκτοξευτήρες, ενδοεπικοινωνίες και συναγερμούς.

#3. Φροντίδα υγείας

Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης έχει πάντα ανάγκη από τεχνολογίες για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε πραγματικό χρόνο. Ο υπολογισμός ομίχλης επιτρέπει σε φορητές συσκευές, συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης αίματος και άλλες συσκευές υγείας να ενημερωθούν για κρίσιμες καταστάσεις, όπως ένα εγκεφαλικό, εκ των προτέρων.

#4. Σύστημα φωτεινών σηματοδοτών

Ένα έξυπνο σύστημα φαναριών μπορεί να αλληλεπιδράσει τοπικά χρησιμοποιώντας υπολογιστές ομίχλης. Μπορεί να ανιχνεύσει τον αριθμό των ατόμων και των οχημάτων στο δρόμο και να μετρήσει την ταχύτητα των οχημάτων για να εμφανίσει προειδοποιητικά σήματα.

  Πώς να κλειδώσετε τις σημειώσεις της Apple στο iPhone, το iPad και το Mac σας

#5. Παιχνίδια 🎮

Οι παίκτες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν συστήματα ομίχλης για να παίξουν διαδικτυακά παιχνίδια. Χρησιμοποιεί τοπικά κέντρα παιχνιδιών για να εξασφαλίσει χαμηλό λανθάνοντα χρόνο και καλύτερη εμπειρία κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών παιχνιδιών για πολλούς παίκτες.

Περιπτώσεις χρήσης Cloud Computing στο IoT

#1. Υγεία 🩺

Τα συστήματα Cloud μπορούν να διαθέσουν δεδομένα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να μπορούν γρήγορα να καταλήξουν σε διαγνώσεις και αποφάσεις. Με τη σωστή τεχνολογία, οι ιατρικές υπηρεσίες μπορούν να μεταφερθούν στο σπίτι του ασθενούς.

#2. Επιτήρηση

Τα συστήματα cloud διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ανάλυση των ροών βίντεο και στην εξασφάλιση της ασφάλειας. Μπορεί να αναλύσει τα βίντεο και να στείλει ειδοποιήσεις στον διακομιστή σχετικά με οποιοδήποτε ύποπτο άτομο ή δραστηριότητα.

#3. Επιμελητεία

Το cloud computing μπορεί επίσης να κάνει το σύστημα logistics έξυπνο. Μπορεί να ανακτήσει και να μοιραστεί τη ζήτηση των χρηστών σε πραγματικό χρόνο με το απόθεμα, ώστε να μπορεί να εκπληρωθεί αμέσως.

#4. Έξυπνη Πόλη

Οι έξυπνες πόλεις χρειάζονται υπολογιστικό νέφος για να προσφέρουν μια διαδραστική και αποτελεσματική εμπειρία στους κατοίκους τους. Μπορεί να συμβάλει στη δημόσια ασφάλεια, τον τουρισμό, τις μεταφορές και την αστική κατανάλωση.

#5. Παρακολούθηση Περιβάλλοντος

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συστήματα cloud σε ευαίσθητες ζώνες όπως εξέδρες άντλησης πετρελαίου και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Μπορεί να μοιραστεί πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο με τους ενδιαφερόμενους σχετικά με την ποιότητα του νερού, τη ρύπανση, την ποιότητα του αέρα, τον καπνό και την υγρασία του εδάφους.

#6. Διανομή Ισχύος

Η διανομή και η διαχείριση ενέργειας είναι ένας άλλος τομέας όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το cloud computing. Οι αισθητήριοι κόμβοι του μπορούν να συλλέγουν δεδομένα και να τα αναλύουν για έξυπνη χρήση πόρων.

Μπορούν η ομίχλη και το Cloud Computing να αλληλοσυμπληρώνονται; 🤝

Το cloud computing σάς προσφέρει την αποτελεσματικότητα που απαιτείται για τις σύγχρονες εφαρμογές. Επιπλέον, διευκολύνει την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο για προσωπικούς και επαγγελματικούς σκοπούς. Ωστόσο, αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως το υψηλό εύρος ζώνης και η χαμηλή καθυστέρηση.

Από την άλλη πλευρά, ο υπολογισμός ομίχλης έχει απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα. Ωστόσο, έχει το δικό του σύνολο περιορισμών: η τοπική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, ο πλεονασμός και η επικοινωνία συνήθως περιορίζονται σε συσκευές εντός περιορισμένης περιοχής εξυπηρέτησης.

Το καλό για τους χρήστες είναι η ομίχλη και το cloud computing μπορεί να αλληλοσυμπληρώνονται. Συνδυάζοντας αυτές τις δύο λύσεις, μπορείτε να δημιουργήσετε νέα επικοινωνία και εμπειρίες.

Για παράδειγμα, φανταστείτε να έχετε ένα συνδεδεμένο δίκτυο οχημάτων. Τα αυτοκίνητα μπορούν να μεταδώσουν δεδομένα για την κατάσταση του δρόμου μέσω υπολογιστών ομίχλης για να μοιραστούν απευθείας με τους κοντινούς οδηγούς τους πιθανούς κινδύνους.

Ταυτόχρονα, τα οχήματα μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα σε έναν κεντρικό διακομιστή cloud μέσω WAN για να ειδοποιήσουν άλλους οδηγούς που μπορεί να θέλουν να ακολουθήσουν κάποια συγκεκριμένη διαδρομή για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Ενώ αυτές οι δύο υπηρεσίες μπορούν να αλληλοσυμπληρωθούν, καμία από αυτές δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλη. Χρησιμοποιώντας το fog και το cloud computing, μπορεί κανείς να βελτιστοποιήσει περαιτέρω τις συνδεδεμένες συσκευές όσον αφορά τη συλλογή, την αποθήκευση και την επεξεργασία δεδομένων.

Συμπερασματικές Σκέψεις

Εδώ, καλύψαμε τα βασικά του υπολογισμού ομίχλης και του υπολογιστικού νέφους. και πώς αυτά τα δύο μπορούν να εφαρμοστούν στο IoT.

Αφού διαβάσετε διεξοδικά το άρθρο, μπορείτε εύκολα να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ του fog και του cloud computing. Η εφαρμογή και των δύο μοντέλων μαζί είναι επίσης εφικτή.

Μπορείτε επίσης να δείτε το άρθρο σχετικά με τους βοηθητικούς υπολογιστές.