Οι Mac θα εκτελούν εφαρμογές iPhone και iPad: Δείτε πώς θα λειτουργήσει

Οι φήμες ήταν σωστές: η Apple απομακρύνεται από την Intel υπέρ των δικών της επεξεργαστών Apple Silicon ARM. Αυτό θα φέρει μερικές μεγάλες αλλαγές μαζί του για όποιον χρησιμοποιεί Mac. Το κυριότερο μεταξύ αυτών είναι η δυνατότητα να εκτελείτε εγγενώς εφαρμογές iOS και iPadOS σε ένα σύστημα macOS.

Οι εφαρμογές iPhone και iPad έρχονται στο Mac

Η Apple παράγει ήδη τους δικούς της επεξεργαστές για το iPhone, το iPad και το μεγαλύτερο μέρος της σειράς εκτός Mac (συμπεριλαμβανομένων των Apple TV, HomePod και Apple Watch). Αυτές οι πλατφόρμες λειτουργούν με τσιπ που βασίζονται σε ARM, που επιλέγονται συνήθως για την ανώτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και τη θερμική τους απόδοση σε σύγκριση με τα τσιπ της Intel στο Mac.

Η εταιρεία προχωρά τώρα και μεταφέρει τη σειρά Mac σε επεξεργαστές προσαρμοσμένου σχεδιασμού βασισμένους σε ARM. Αυτό σημαίνει ότι οι εφαρμογές iPhone και iPad θα είναι εγγενώς συμβατές με τα νέα μοντέλα, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με τον ίδιο τύπο επεξεργαστή.

Σύμφωνα με την Apple, οι εφαρμογές που είναι γραμμένες για iPhone και iPad δεν θα απαιτούν καμία τροποποίηση για να λειτουργήσουν σε ένα νέο Mac που βασίζεται σε ARM. Η εταιρεία το έδειξε αυτό στο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών (WWDC) χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως το Monument Valley 2, το Calm και το Fender Play.

Αυτό σημαίνει μια εκτιμώμενη δύο εκατομμύρια Οι εφαρμογές του App Store θα είναι εγγενώς συμβατές με το macOS στο εγγύς μέλλον. Εκτελούνται σε παράθυρα που ταιριάζουν με την αναλογία διαστάσεων της αρχικής πλατφόρμας. Το Twitter για iPhone, για παράδειγμα, θα εμφανίζεται ως παράθυρο με πορτρέτο, όπως ακριβώς συμβαίνει σε μια οθόνη iPhone.

Σχεδόν οτιδήποτε από το App Store θα είναι διαθέσιμο. Υπηρεσίες όπως το Instagram και το TikTok, που στερούνται εντελώς εφαρμογών Mac, θα έχουν τελικά διαθέσιμες εκδόσεις συμβατές με Mac. Δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο εάν οι προγραμματιστές θα μπορούν να εξαιρεθούν από τη διάθεση των εφαρμογών τους σε Mac.

Ωστόσο, οι προγραμματιστές θα μπορούν να προσαρμόσουν τις εφαρμογές τους στην πλατφόρμα Mac. Μικρές τροποποιήσεις, όπως η αφαίρεση του πληκτρολογίου λογισμικού κατά την πληκτρολόγηση, θα κάνουν τη διαφορά όσον αφορά τη χρηστικότητα αυτών των εφαρμογών.

Η Apple δεν έχει κοινοποιήσει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με αυτό και δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη ARM Mac εκτός ενός μυστικού Developer Transition Kit. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πώς θα λειτουργήσει.

  Δείτε όλα τα r/βίντεο ως κανάλι και παραλείψτε το κλικ μέσω συνδέσμων [Web]

Ποιοι Mac θα υποστηρίζουν εγγενώς εφαρμογές iPhone και iPad;

Η εγγενής υποστήριξη για εφαρμογές iPhone και iPad θα είναι διαθέσιμη μόνο σε Mac με τα νέα συστήματα ARM-on-chip (SoC). Η Apple είπε ότι οι πρώτοι Mac που θα χρησιμοποιούν Apple Silicon θα κυκλοφορήσουν πριν από το τέλος του 2020, αν και δεν έχει πει ακόμη ποιες σειρές προϊόντων θα ενημερωθούν.

Ένας επανασχεδιασμός iMac φημολογήθηκε έντονα τις εβδομάδες πριν από το WWDC και το MacBook Pro και το MacBook Air έχουν δει αρκετά πρόσφατα επανασχεδιασμούς. Αυτό έχει προκαλέσει πολλές εικασίες ότι το πρώτο Apple Silicon Mac θα είναι ένα desktop all-in-one. Η εταιρεία ελπίζει να έχει ολοκληρώσει τη μετάβαση ολόκληρης της σειράς Mac έως το 2022.

Λάβετε υπόψη ότι η εγγενής υποστήριξη για αυτές τις εφαρμογές δεν είναι ίδια με το έργο Catalyst της Apple, το οποίο πρόσθεσε εφαρμογές όπως News, Voice Memos και Stocks στο macOS Mojave το 2018. Το Catalyst επιτρέπει στους προγραμματιστές iPad να μεταφέρουν εύκολα τις εφαρμογές τους iOS στο Mac, επιτρέποντας τελικά καθολικές αγορές μεταξύ των δύο πλατφορμών.

Ενώ το Catalyst έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά εφαρμογών iPad τρίτων, όπως το Twitter, στο Mac, δεν είναι το ίδιο με την εγγενή εκτέλεση μιας εφαρμογής iPhone ή iPad σε ARM Mac. Οι εγγενείς εφαρμογές δεν χρειάζονται εκ νέου μεταγλώττιση, καθώς είναι ήδη συμβατές με την αρχιτεκτονική του επεξεργαστή. Το Catalyst επιτρέπει στο Xcode να δημιουργεί, στην πραγματικότητα, δύο εκδόσεις μιας εφαρμογής—μία για κάθε πλατφόρμα.

Τίποτα από αυτά δεν θα είναι απαραίτητο στους Mac που διατίθενται με Apple Silicon.

Τι είναι το ARM και σε τι διαφέρει;

Για να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ των τσιπ Intel και της Apple Silicon, πρέπει πρώτα να κατανοήσετε τις βασικές διαφορές στην αρχιτεκτονική του επεξεργαστή. Η Intel παράγει επεξεργαστές x86, οι οποίοι είναι διαφορετικοί από τους επεξεργαστές Apple Silicon ARM στους οποίους μεταβαίνει η Apple.

Ενώ οι επεξεργαστές x86 έχουν σχεδιαστεί για Complex Instruction Set Computing (CISC), οι επεξεργαστές ARM χρησιμοποιούν Reduced Instruction Set Computing (RISC). Οι επεξεργαστές ARM χειρίζονται απλούστερες οδηγίες, οι οποίες συχνά ολοκληρώνονται σε έναν μόνο κύκλο ρολογιού της CPU. Η αρχιτεκτονική CISC, ωστόσο, κάνει περισσότερο ταυτόχρονα, κατανεμημένη σε πολλούς κύκλους.

Στην ουσία, πρόκειται για δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για έναν πολύ παρόμοιο τελικό στόχο: την αποτελεσματική λειτουργία λογισμικού. Επειδή το RISC χρησιμοποιεί ένα λιγότερο περίπλοκο σύνολο εντολών, οι συσκευές ARM γενικά χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και παράγουν λιγότερη θερμότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ARM είναι η τεχνολογία επιλογής για smartphone, tablet, υπολογιστές με μία πλακέτα (όπως το Raspberry Pi), ακόμα και για το Nintendo Switch.

  Πώς να αλλάξετε ένα λογότυπο σχεδίου στο Microsoft Planner

Ένα γράφημα που δείχνει τα οφέλη απόδοσης και ισχύος

Ιστορικά, το x86 ξεπέρασε την ARM όσον αφορά την ακατέργαστη ισχύ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιτραπέζιοι υπολογιστές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τσιπ 64-bit x86, όπως η σειρά Intel Core. Δεδομένου ότι αυτά τα τσιπ παράγουν περισσότερη θερμότητα και απαιτούν περισσότερη ισχύ, είναι κατάλληλα για επιτραπέζιους υπολογιστές, καθώς η ψύξη και η ισχύς είναι λιγότερο πρόβλημα. Επίσης, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στους περισσότερους φορητούς υπολογιστές, αν και το Surface Pro X της Microsoft τροφοδοτείται από την ARM.

Το λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για το σύνολο εντολών CISC πρέπει να ανακατασκευαστεί για να λειτουργεί εγγενώς σε μηχανές RISC. Λογισμικό που έχει ήδη γραφτεί για συσκευές ARM, όπως ολόκληρη η συλλογή εφαρμογών iPhone και iPad στο App Store, θα λειτουργεί εγγενώς σε υπολογιστές Apple Silicon όταν τελικά φτάσουν αργότερα φέτος.

Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όταν πρόκειται για τη μετάβαση της Apple στο ARM. Υπάρχουν πολλά να συζητήσουμε, όπως βελτιωμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, λιγότερη θερμότητα και στενότερος συνδυασμός λογισμικού και υλικού.

Έχετε Intel Mac; Δεν υπάρχουν εφαρμογές για iPhone ή iPad για εσάς

Με το πρώτο ARM Mac να αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, η Apple θα εξακολουθεί να πουλά μοντέλα Intel για λίγο ακόμα. Ακριβώς όπως η μετάβαση από το PowerPC στην Intel το 2006, η Apple έχει δεσμευτεί να υποστηρίζει υπολογιστές που βασίζονται σε Intel για το άμεσο μέλλον. Δυστυχώς, αυτό δεν περιλαμβάνει υποστήριξη για εφαρμογές iPhone ή iPad.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, οι εφαρμογές που έχουν γραφτεί ειδικά για Mac θα λειτουργούν τόσο σε μοντέλα Intel όσο και σε μοντέλα Apple Silicon. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο Xcode 12 και στην ικανότητά του να δημιουργεί δυαδικά αρχεία “Universal 2”, τα οποία λειτουργούν και στις δύο αρχιτεκτονικές επεξεργαστών. Η Apple δεν ανακοίνωσε τέτοια σχέδια για τη μεταφορά της βιβλιοθήκης εφαρμογών iPhone και iPad σε μοντέλα εκτός ARM.

Αυτό αναμφισβήτητα θα δημιουργήσει ζήτηση για ARM Mac, ξεχωρίζοντάς τους από το πακέτο. Τα νέα μηχανήματα θα χάσουν τη δυνατότητα εκτέλεσης των Windows μέσω του Boot Camp (αν και, ίσως όχι η έκδοση ARM). Έτσι, η καθολική συμβατότητα με τις εφαρμογές iPhone και iPad μπορεί να είναι απλώς το καρότο που η Apple θα κρέμεται για να πουλήσει το Apple Silicon.

Τι γίνεται με τις εφαρμογές Mac που έχουν γραφτεί για την Intel;

Δεδομένου ότι οι νέοι Mac που βασίζονται σε ARM δεν θα είναι εγγενώς συμβατοί με λογισμικό που έχει γραφτεί για μοντέλα με τσιπ Intel, τι συμβαίνει με όλο το υπάρχον λογισμικό σας; Είναι πιθανό οι προγραμματιστές με μεγάλους προϋπολογισμούς, όπως η Adobe και η Microsoft, να τηρήσουν την επικείμενη προθεσμία της Apple για μια εγγενή έκδοση ARM. Τι γίνεται όμως με τους μικρότερους προγραμματιστές που δεν έχουν χρόνο και πόρους;

  Τρόπος πρόσβασης στα στοιχεία ελέγχου προσβασιμότητας από τη γραμμή μενού και το Κέντρο ελέγχου στο Mac

Μην ανησυχείτε—οι νέοι Mac δεν θα ανταλλάσσουν κλασικές εφαρμογές υπολογιστών Mac για εκείνους σε iPhone και iPad. Οι προγραμματιστές μπορούν να μεταγλωττίσουν εκ νέου τις υπάρχουσες εφαρμογές Intel για ARM, αλλά μπορείτε να εκτελέσετε ακριβώς τις ίδιες εφαρμογές Mac που τρέχετε στο macOS Catalina σήμερα σε ένα νέο Mac που βασίζεται σε ARM.

Αυτό έγινε δυνατό από τη Rosetta 2—μια ενημερωμένη έκδοση του δυναμικού δυαδικού μεταφραστή που χρησιμοποιήθηκε για τη μετάβαση κατόχων Mac από PowerPC στην Intel το 2006. Η εταιρεία παρουσίασε το Rosetta 2 στο WWDC 2020 χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη μοντελοποίηση και το λογισμικό κινούμενων σχεδίων Maya, το οποίο φαινόταν να εκτελείται άψογα.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν το demo του Shadow of the Tomb Raider με μεγάλη απόκριση, που τρέχει επίσης μέσω Rosetta. Το αν μπορούμε να περιμένουμε παρόμοια απόδοση σε όλες τις εφαρμογές μένει να φανεί, αλλά τα σημεία αναφοράς του κιτ μετάβασης προγραμματιστή (DTK) που βασίζεται σε ARM φαίνονται πολλά υποσχόμενα.

Το DTK είναι ένα τροποποιημένο Mac mini με ελαφρώς υποχρονισμένο τσιπ A12Z iPad Pro, με 16 GB μνήμης RAM και 512 GB SSD. Παρά την επιμονή της Apple για το αντίθετο, ορισμένοι προγραμματιστές εκτελούν το Geekbench στα DTK τους για να εξακριβώσουν την απόδοση. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη εγγενής έκδοση του Geekbench για ARM Mac, τα σημεία αναφοράς πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας τη Rosetta.

Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι Το Geekbench μέσω Rosetta σε A12Z ξεπέρασε τις επιδόσεις του Surface Pro X της Microsoft που βασίζεται σε ARM εκτέλεση μιας εγγενούς έκδοσης του ίδιου εργαλείου συγκριτικής αξιολόγησης. Πάρτε αυτά τα αποτελέσματα με λίγο αλάτι, αλλά είναι καλό σημάδι, δεδομένου ότι το A12Z είναι ένα τσιπ δύο ετών. Το πρώτο Mac που βασίζεται σε ARM θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει έναν πολύ πιο ισχυρό επεξεργαστή από αυτόν του iPad Pro.

Ένας λόγος για μια τέτοια πολλά υποσχόμενη απόδοση μπορεί να βρίσκεται στο γεγονός ότι η Rosetta 2 κάνει μεγάλο μέρος της ανύψωσης βαρών κατά τη φάση της εγκατάστασης. Αυτό έχει παρομοιαστεί με την εκ νέου μεταγλώττιση της εφαρμογής ως εφαρμογή “Universal 2”.

Για μια ιδέα για το πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτή η περίοδος συμβατότητας, η Rosetta παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με το OS X 10.4.4 Tiger το 2005. Το 2011, έγινε προαιρετικό στοιχείο με την κυκλοφορία του OS X 10.6 Snow Leopard. Η υποστήριξη για τη Rosetta καταργήθηκε επισήμως με την κυκλοφορία του OS X 10.7 Lion το 2012.

Η Apple Silicon κυκλοφορεί αργότερα το 2020

Δεν γνωρίζουμε πότε θα φτάσει η Apple Silicon, αλλά η Apple επέμεινε ότι θα είναι φέτος. Δεν είναι επίσης σαφές εάν η αλλαγή στην αρχιτεκτονική θα οδηγήσει σε φθηνότερα μοντέλα, καθώς η Apple ελέγχει τη διαδικασία ή εάν οι τιμές θα αυξηθούν για να καλύψουν το κόστος έρευνας και ανάπτυξης.

Το Apple Silicon ήταν απλώς μια μικρή απόκλιση από όσα ανακοίνωσε η Apple στο WWDC 2020. Δείτε τις νέες δυνατότητες που έρχονται στο macOS και τι επιφυλάσσει το iOS 14 για τους κατόχους iPhone και iPad.